Marinader

Tänkte lägga upp recept på marinader allteftersom. När jag gör marinad blandar jag ofta liknande ingredienser, ibland ändrar jag några kryddor och ibland lägger jag till vitt eller rött vin tex. Några tips:
 
  • En liten syra är bra att ha i marinader, salt bör man undvika i vissa fall då det drar ur saften ur köttet, vissa röror har även salt i. Jag brukar salta med flingsalt mot slutet av grillning. 

  • Marinaden bör inte innehålla för mycket olja eller vara för tjock, vatten är bättre då marinaden lättare tränger in i köttet. 

  • Vissa kött behöver dock inte så mycket smaksättning av marinaden, tex Oxfilé eller ryggbiff, medan tex kyckling och speciellt fläskfilé gärna får dra till sig marinaden. 

  • Om man inte hinner låta köttet dra så länge i marinaden kan man sticka många små hål i köttet så tränger marinaden in snabbare, alternativt att man skär köttet i mindre bitar för att göra spett. 


Soltorkade tomatermarinad
Idag gjorde jag en lite annorlunda och väldigt god marinad till fläskfilén som vi grillade. Passar säkert till kyckling också. 


Räckte till 1 fläskfilé
 
ca 2 msk soltorkade tomater-creme
2 tsk sambal olek
2 små vitlöksklyftor av färsk vitlök, 1 räcker om den inte nyskördad
lite olja, typ ½ msk
ca 2 msk vatten
ca ½ tsk torkad timjan 
 
Putsa köttet och stick lite hål i köttet på flera ställen, lägg ner i marinaden och låt vila i några timmar. Stek i ugn på låg värme med köttermomenter eller grilla. 



Paprika/Chilimarinad
God till rostasspett tex. 

chiliolja
matolja
chiliflakes, inte så mkt
svartpeppar
timjan
paprikapulver
lite vit sirap
+ flingsalt

 
Asiatisk marinad
Hade denna marinad till Kyckling i stekpåse.

1 vitlöksklyfta
2 msk japansk soya
1 tsk röd balsamvinäger
2 tsk oystersås
2 tsk rapsolja
svartpeppar


Chilimarinad
God tex till Kycklingspett.

timjan
lite chilipowder från Santa Maria
lite chiliflakes
svartpeppar
Vegeta
1 tsk sambal olek
1 tsk sirap


Smokehousemarinad
God att marinera fläskfilé i.

3 msk japansk soya
2 msk vatten
1 tsk Texas Steaksås
1 msk ketchup
svartpeppar
lite matolja
2 pressade vitlöksklyftor
(timjan) 

 
Rostbiffmarinad
Se recept på Rostbiff i ugn

flingsalt
svartpeppar
vegeta
ca ½-3/4 dl portvin
ca 2 msk Texas Steaksauce
lite chiliflakes
eventuellt lite paprikapulver
 
 

Kommentera här: