0 Läs mer >>
 
 
När jag får jordgubbar över gör jag gärna en extra fräsch och läskade
jordgubbsläsk med massa is och 7-Up och lite mynta för att friska upp. Så gott! 
 
till ett stort glas
 
ca 6 -7 halvtinade jordgubbar
33 cl 7-Up
12 isbitar, krossade
2-3 blad myntablad
 
Krossa isen och häll i ett stort glas. Mixa jordgubbarna tillsammans med lite läsk med en stavmixer. Häll purén på isen och därefter resterande läsk. Riv isär några myntablad och lägg ner i drinken. 
 
 
 
 
 

Läskande jordgubbsdri...

0 Läs mer >>
  
Denna veckan hade de erbjudande på högrevsfärs på en affär där jag bor. Det fanns bara 2 förpackningar kvar med en riktigt fet färs, så jag bad charken mala lite ny färs med mindre fett, vilket de gjorde. Fick sedan välja ut de förpackningar jag ville ha. Vilken glädje. Så idag blev det högrevsburgare. Så gott. 
 
Ger 5-6 burgare
 
 
ca 3 tsk sambal olek
någon droppe Liquid smoke
1 krm timjan
1 krm nymald svartpeppar
1 tsk Texas Steaksauce från Texas Longhorn
1½ msk vatten
1½ tsk potatismjöl
850 g grovmald högrevsfärs
 
+
lite olja att pensla burgarna med
svartpeppar 
flingsalt
 
Blanda alla ingredienser utom köttfärsen i en liten skål. Lägg köttfärsen i en större skål och häll över såsen och blanda väl. Krama 5-6 bollar. 
Lägg ut plastfolie på en arbetsyta. Lägg en boll på plasten och vik över plast ovanpå. Platta till och forma. Lägg åt sidan och upprepa tills alla är klara. Pensla burgarna med lite olja på båda sidorna. Grilla burgarna och krydda av med svartpeppar och flingsalt när de vänds. 
 
Servera med valfria tillbehör. 
 
 
 
 
 
 
 

Högrevsburgare

0 Läs mer >>
 
Ibland hittar man grädde med kort datum, som idag tex, 5 dl för 2 kr. Perfekt för att göra lite panna cotta till dessert. Denna gång gjorde Emelie iordning dem. I detta recept minskade jag med ett gelatinblad dock då den blev något för fast med 3 blad som det stod i receptet hon hittade. Vet dock inte om det går att stjälpa upp den om man har 2 blad. Då rekommenderas servering i glas istället. 
 
ca 6 st
 
5 dl grädde
2 gelatinblad
½ dl socker
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden med socker och vaniljsocker. Ta bort från värmen och tillsätt sedan gelatinbladen ett i taget och rör om. Häll upp på små lämpliga formar. Jag använde små glögg-glas. Ställ kallt i några timmar. Servera med valfritt tillbehör. Hallon är gott att ha till. Denna gång tog vi vad som fanns hemma, vilket blev jordgubbar från jordgubbslandet. 
 
 
 
 
 
 
Ett annat serveringsförslag...
 

Panna Cotta

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Supergoda sega cookies med lite annorlunda fyllning bestående av vit blockchoklad smaksatt med citron, samt torkade jordgubbar. En mycket god kombination enligt mig själv och andra gäster. Jag gjorde en stor sats med deg och blandade hälften av satsen med jordgubbar och choklad och andra delen med pecannötter. De med pecannötter fick lite pancakesyrap över sig och lite flingsalt på toppen. Pecankakorna med lite  salt på toppen bryter av de sötare kakorna med jordgubb och choklad fint. 
 
ca 4,7 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
180 g smält smör
1,75 dl farinsocker
1,75 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
 
Fyllning:
200 g vit choklad smaksatt med citron
lika stor mängd torkade jordgubbar
 
 
Blanda alla torra ingredienser. Häll ner ägget och smöret. Rör om ordentligt. Om degen är för fast, tillsätt lite ägg. Degen ska blir som en fast smet som går att rulla. Blanda i den fyllning du vill ha. Rulla ut degen och dela i bitar om ca 1 msk. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Kakorna flyter ut i ugnen så de behöver inte plattas till. Lämna avstånd mellan kakorna. Grädda i 160 grader tills kakorna fått en lagom fin färg. 
 
 
 
 
 
Här är pecancookies med flingsalt och pancakesyrap.
 

Sega Citron/Jordgubbs...

0 Läs mer >>
 
                             
Till midsommar brukar jag ofta ta med en jordgubbscheesecake till landet. I år blev det
Cheesecakemuffins med hallon på midsommarafton istället. På midsommardagen blev det en improviserad jordgubbdessert som från början skulle blivit en Gino av Jordgubbar med editerade den lite till att bli en jordgubbs och smultronefterrätt med vit chokladcremekaka i ugn. Mycket gott, lite svår att servera då den inte ska vara helt tillagad utan fortfarande krämig när den tas ut ur ugnen. Kan fungera att tillaga i portionsformar istället.

Ger 8 portioner

2 liter jordgubbar
3 ägg
1 äggula
150 g vit blockchoklad från Odense, hackad
50 g vit blockchoklad
100 g smält smör eller margarin
1 dl socker
½ dl mjöl
smultron, frivilligt


Rensa och snoppa jordgubbarna. Dela dem i halvor och lägg dem i en stor ugnsform.
Vispa äggen med sockret. Smält smöret och tillsätt den hackade chokladen. Rör ned i äggblandningen och tillsätt även mjölet. Häll detta över jordgubbarna.

Grädda i ca 200 grader i 15 minuter. Desserten ska fortfarande vara fladdrig när den tas ut, dvs en helt tillagad, då förloras en stor del av smaken.

Riv över vit choklad när desserten tagits ut. Låt svalna en stund och stö över smultron om du har några =)
 
 

Midsommardessert

0 Läs mer >>
                                   
 
Genom åren har det blivit ett par jorgubbscheesecakes. Det är är absolut sommarfavorit. Jag är inte jätteförtjust i digestivebotten, men ville ändå ha en liknande botten så här har jag tagit fram en botten som ser ut som digestive, men som är mycket godare. Toppingen är gjord i flera steg och innehåller både maizena och gelatin. Maizena gör toppingen krämig medan gelatinet gör så att krämen inte rinner av cheesecaken. Cheesecaken ska stå en dag i kylskåp innan servering. Detta är det närmaste himmelriket man kan komma.
 
Receptet ger ca 8 bitar.
 
Botten:  
2 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk farinsocker
2 msk strösocker
½ krm salt
 
Cheesecakefyllning:
400 g Philadelphiaost
1 dl Creme Fraiche
1 dl vispgrädde, ovispad
1½ dl socker
2½ tsk vaniljsocker
2 ägg
 
Topping:
1,5 liter svenska jordgubbar, rensade
2 dl strösocker
2 msk maizena + lite vatten att röra ut den i
1½ gelatinblad
 
Blanda ingredienserna till pajdegen. Tryck ut i en springform med diameter på 24 cm. Ställ i kylen. Värm ugnen till 175 grader. Tillaga pajbotten i ca 20-25 minuter.
 
Rör ihop ingredienserna till fyllningen och vipsa för hand till en jämn smet. Häll ovanpå pajdegen och grädda i ca 35-40 minuter. Fyllningen ska precis ha stannat, dvs ej fladdra. Tag ut ur ugnen och låt cheesecaken svalna.
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i en skål.
Ta 2/3 av jordgubbarna och skär i halvor. Ställ åt sidan, dessa ska tillsättas senare.
Ta 1/3 av jordgubbarna och skär i mindre bitar. Häll de de mindre bitarna i en kastrull med sockret. Låt koka tills du får en sås. Rör ur maizenan i vatten, tillsätt den i såsen och rör om och fortsätt att koka under fortsatt omrörning. Ta krämen från värmen och tillsätt gelatinbladen. Rör om och låt krämen svalna. Tillsätt jordgubbarna när krämen är ljummen och häll detta över cheesecaken. Rätta till jordgubbarna och ställ cheesecaken i kylen övertäckt med en kökshandduk. Om du får kräm över kan du pensla lite på jordgubbarna efter en stund i kylen. Ytan blir glansigare då. När cheesecaken är helt sval kan du byta handduken mot folie,
 
 

Jordgubbscheesecake n...

0 Läs mer >>

                             

 

 

Finns det något godare än att äta en Strawberry cheesecake på landet? Mmm...fotot är taget på mina föräldrars sommarställe i Strängnäs. Cheesecaken på bilden är gjord med en vanlig pajbotten blandad med digestive och har kanter, orginalet ska dock inte ha några kanter.

BOTTEN

16 digestivekex
135 g smör (eller margarin)

eller en vanlig pajbotten

FYLLNING

400 g philadelphiaost
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg


GLASYR

0,75 - 1 l jordgubbar (separera ca 7-9 st till dekoration)
ca 2 dl socker
ca 3 msk maizena
½ tsk vaniljsocker
ca 1½ visprädde sötad med 1 tsk socker

 

Sätt ugnen på 200°C.


Koka upp sockret och de hela jordgubbarna i ca 5-10 min, tillsätt maizenan utblandad i lite vatten och vaniljen.
Fortsätt sjuda 1 minut till. Låt krämen svalna.

Blanda ingredienserna till bottnen. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda i ca 10 minuter.

Rör osten mjuk. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ihop ost och äggblandning med vaniljsockret. Häll detta
i formen och grädda ca 35 minuter. Låt den svalna. Häll sedan på jordgubbsglasyren och ställ kallt. När
kakan är helt kall spritas små "bollar" av vispad grädde runt om och en jordgubbe på toppen av varje "boll".

 



Nedan några somriga bilder från landet...













En smultoncheesecake från landet... mamma bakar alltid sina pajdegar med margarin. Det sägs att degen blir bätte då, själv föredrar jag smörsmaken. Kanske ska prova nya Milda som är gjort på rapsolja och smör...

Strawberry Cheesecake...

0 Läs mer >>
 
  
 
Detta blir en lite mer kompakt tårta, tack vare mandeln och smöret i tårtbotten. Jag var ute efter att göra en lite tyngre tårta med kakkaraktär. Gillar man en fluffig tårta föreslår jag att man bakar en tårtbotten utan fett med mjöl eller potatismjöl istället. 
 
140 g smält smör
50 g vit choklad med citronsmak
2 dl mandel
½ dl potatismjöl
3 dl socker
3 stora ägg
½ dl vatten 
2,5 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
3 dl vispgrädde
jordgubbar i valfri mängd
 
Kolasås, valfri sort eller nedanstående: 
 
Kolasås
1 dl vispgrädde
1 dl + 1 msk farinsocker
1½ msk smör
en liten nypa salt
1 krm vaniljsocker
 
Om du ska gör egen kolasås: 
Häll ingredienserna till såsen i en kastrull. Koka upp och rör tills allt socker löst sig. Koka ca 1 minut. Ställ såsen kallt i några timmar. 
 
  
Smält smöret och chokladen på svag värme tillsammans. Låt svalna. 
Mal mandeln med potatismjölet i en kaffekvarn.
Vispa ägg och socker mkt pösigt. 
Tillsätt den smälta smörchokladen.
Tillsätt vatten och mjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker. 
 
Smöra en liten springform på 19 cm. Lägg ett bakplåtspapper i botten. Häll upp smeten. Grädda näst längst ner i ugnen på 175 grader tills provstickan känns torr. Låt botten svalna. 
 
Dela botten i minst 4 tunna delar. Bred tunnt med kola på varje botten och lägg på skivade jordgubbar. I mitten av tårtan bredes ett lager grädde på. Ställ tårtan kallt till nästa dag.
 
 
Ta fram tårtan. Dekorera med grädde och jordgubbar och eventuellt lite kolasås. 
 
 
 
 

Midsommartårta

1 Läs mer >>


Det här är ett gammal recept som jag gjorde för massor av år sedan. Tårtan blev en favorit hos min syster Sabina. Gjorde nyligen om den på nytt med lite nya bilder till. Tårtan är enkel att göra och är mycket frisk tack vare aprikoserna och jordgubbarna samt Philadelphiafyllningen. En klar favorit! 

Tårtbotten
4 ägg
4 dl socker
1 1/3 dl ljummet vatten
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker


Fyllning 1

ca ¾ dl burk Dulce de Leche (kondenserad (sötad) mjölk som kokas i 2 h 10 min i en djup kastrull med rikligt med vatten)
1 burk konserverade aprikoshalvor(som fått dra i lite florsocker i någon timme)
sirapsspadet från aprikoserna utblandat med hälften rom


Fyllning 2

120 g philadelfiaost
2 dl florsocker
2,5 msk smält smör
1 tsk vaniljsocker

ca 500 g skivade jordgubbar(som ev fått dra i florsocker i någon timme) Går även bra med frysta jordgubbar. Om de saftar mycket kan man tillsätta lite Fresta Marsánpulver.

3 dl grädde
1,5 tsk socker

lite vaniljsocker
marsipanrosor
dekorationsjordgubbar


Vispa ägg och socket luftigt. Tillsätt vattnet. Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten och vispa. Häll upp en en smord form 22 cm Ø.
Grädda från början på 200° och sänk temperaturen efter en stund till 175°. Kakan gräddas i undre delen av ungen i ca 1 h. Låt kakan svalna lite och vält upp. När den är helt kall skäres den i 3 st bottnar à ca 12 mm. (Eventuellt kan det bli överskott)

Pensla en del av saft/spritblandningen på 1:a tårtbotten. Bred lagom tjock med Dulce de Leche. Lägg sedan på aprikoserna.

Rör ihop alla ingredienser till ostkrämen. Pensla saft/spritblandning på 2:a tårtbotten. Bred ut ostkrämen och lägg sedan på jordgubbsskivorna. Lägg på 3:e tårtbotten fukta med saft/spritblandningen. Bred på ev. överskott av Dulce de Leche eller ostkräm. Låt tårtan stå i ca 12 h. Vispa grädden med sockret. Bred på tårtan och dekorera.

Obs! Receptet räcker endast till en enkel tårta, dvs ej 2 våningar. 

 

 
Pensla första tårtbotten med aprikossaft blandat med Rom.
Bred sedan på dulce de lechen.
 
Lägg på aprikoserna, om de inte räcker till hela kan du lägga på lite
Philadelphiafyllning i mitten
 
Lägg på nästa tårtbotten pensla på nytt med saft. Bred sedan på
Philadelphiafyllnignen samt lägg på jordgubbarna. Lägg på sista tårtbotten
och pensla med lite mindre saft och bred på ett tunt lager Dulce de Leche.
Låt tårtan stå kvar med ringen runt och och låt vila kallt över natten.
 
Nästa dag tar du bort ringer och vispar upp grädden som du breder ut över tårtan.
Dekorera på valfritt sätt.
 
Tex så här som min syster Angelica gjorde när jag fyllde år. =)
 
 
 

Frukttårta med dulce ...