0 Läs mer >>
 
 
Jag fick lite smet över när jag gjorde detta recept: http://marydane.blogg.se/2014/april/pecankolamazarinkaka.html, så jag blandade i rivet citronskal och gjorde en florsockerglasyr med citronsaft. Kakorna blev underbart goda och otroligt saftiga. Kakan brukar även kallas Kronans Kaka. Längar redan efter att få baka en ny omgång av dessa. 
 
130 g smör
2,6 dl socker
4 äggulor
ca 2 dl mosad syltad sötpotatis (den med vitt fruktkött), eller 2 kokta potatisar(utan salt)
200 g sötmandel, mald
lite mandelessens
1 krm vaniljsocker
skal av 2 citroner
4 äggvitor, hårt vispade
 
2-3 dl florsocker
citronsaft
 
jordgubbar
 
Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt en äggula i taget. Blanda i mosad potatis, den malda mandeln och smaksättningen. Rör ner vispade äggvitorna försiktigt. Grädda i muffinsformar i mitten av ugnen i ca 180 grader. Känn med en sticka, när stickan tas ur och inte är klibbig är de klara. Låt muffinsen svalna, de kommer att sjunka ihop något. 
 
Rör ihop florsocker och citronsaft. Bred på muffinsarna och dekorera med skivade jordgubbar. 
 
 
 Längst till vänster syltad sötpotatis, den med vitt fruktkött, som är svår att få tag på nuförtiden. Oftast säljer man den med orange färg som smakar annorlunda. Jag kokade sötpotatisen i tärningar med 1/3 socker och lite vaniljsocker och kanske lite vatten, minns inte =/. 
 
 

 
 

Saftig mandelkaka

0 Läs mer >>
 
 
Tyvärr har jag ingen bild på exakt detta recept än. 
 
 
Detta supergoda recept har följt med sedan jag var liten. Har inte bakat det sedan jag flyttade hemifrån, så idag ska jag provbaka, men kommer ersätta potatisen med syltad sötpotatis som jag råkar ha hemma. Potatisen gör kakan väldigt saftigt och ger inte någon bismak vilket många kanske tror. Den är neutral och potatismjöl används vid bakning annars också. Kakan brukar även kallas Kronans Kaka, men då har man ingen chokladglasyr. 
 
200 g smör
4 dl socker
6 äggulor
4 medelstora kokta potatisar
300 g sötmandel, mald
12 bittermandlar eller motsvarande mängd essens
skal av 1 apelsin (valfritt)
6 äggvitor, hårt vispade
 
Glasyr
300 g ljus blockchoklad
1 msk matolja
50 g mörk choklad + lite olja
 
Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt en äggula i taget. Blanda i riven potatis, den malda mandeln och smaksättningen. Rör ner vispade äggvitorna försiktigt.  Grädda i en bakpapperklädd och lätt smörad form på ca 30x40 cm i 175 grader i 20-25 minuter. 
 
Smält ljusa chokladen försiktigt med oljan. Bred över kakan. Smält den mörka chokladen med lite olja och stänkt eller ringla detta ovanpå den ljusa chokladen. 
 
 
 
 

Mazarinkaka med chokl...

0 Läs mer >>
 
 
 Kalops är en lätt som är ganska enkel att göra, men tillagningen tar lite tid eftersom köttet behöver koka 1-2 timmar för att bli mört. Kalops är en av få rätter som jag vill servera mera av och hela familjen gillar rätten. 
 
 
ca 1 kg högrev
smör till stekning
svartpeppar
salt
 
1 gul lök, hackad
1 röd lök, hackad
1 kalvbuljongtärning
1 mörk oxbuljongtärning
ca 2 msk rött vin
knappt 1 msk tomatpuré
1 msk mörk kinesisk soya
ca 8 kryddpepparkorn
lite chilipeppar
lite paprikapulver
ca 4 + 2 dl vatten
 
ev 2 morötter
maizenaredning
 
Putsa köttet och skär i mindre tärningar. Stek köttet på hög värme i smöret. Salta och peppra. Tillsätt löken och stek vidare en stund. Tillsätt resterande ingredienser, den mindre mängden vatten och inte morötter och maizenaredningen.  Koka ca 1- 1½ timme. Tillsätt hackade eller skivade morötter om du gillar det. Koka till de är mjuka. Red av med maizenaredning.  Servera med kokt fast potatis. 
 
 
 

 
 
 

Kalops

0 Läs mer >>
 
 
 
Emelie och Felix gjorde en knäckig äppelpaj från Arla häromdagen. Jättegod! Här är receptet med lite modifiering. De använde infrysta äppelklyftor som var sockrade och kryddade med lite kanel. Äpplena var från höstskörden, det är smidigt att ha klyftorna i frysen. Om man vill kan man ha färdig smuldeg i frysen också så slänger man bara ner äppelklyftor och smulor i en form och gräddar direkt, utan massa stök i köket. =) 
 
Smet: 
200 g smör, rumsvarmt
1,5 dl vetemjöl
4 dl havregryn
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
______________ 
 
+ 3 msk ljus sirap 
 
ca 5 syrliga äpplen i klyftor
2-3 msk socker
ca ½ -1 tsk kanel
 
Rör ihop ingredienserna till pajsmeten. Bred ut hälften i en springform på 22 cm. Blanda äppelklyftorna med socker och kanel. Lägg på äppelklyftorna på smeten och häll på resterande smet och ringla över sirap. Grädda mitt i ugnen i ca 25 min. 



 
 

Knäckäppelkaka