Saftig mandelkaka

 
 
Jag fick lite smet över när jag gjorde detta recept: http://marydane.blogg.se/2014/april/pecankolamazarinkaka.html, så jag blandade i rivet citronskal och gjorde en florsockerglasyr med citronsaft. Kakorna blev underbart goda och otroligt saftiga. Kakan brukar även kallas Kronans Kaka. Längar redan efter att få baka en ny omgång av dessa. 
 
130 g smör
2,6 dl socker
4 äggulor
ca 2 dl mosad syltad sötpotatis (den med vitt fruktkött), eller 2 kokta potatisar(utan salt)
200 g sötmandel, mald
lite mandelessens
1 krm vaniljsocker
skal av 2 citroner
4 äggvitor, hårt vispade
 
2-3 dl florsocker
citronsaft
 
jordgubbar
 
Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt en äggula i taget. Blanda i mosad potatis, den malda mandeln och smaksättningen. Rör ner vispade äggvitorna försiktigt. Grädda i muffinsformar i mitten av ugnen i ca 180 grader. Känn med en sticka, när stickan tas ur och inte är klibbig är de klara. Låt muffinsen svalna, de kommer att sjunka ihop något. 
 
Rör ihop florsocker och citronsaft. Bred på muffinsarna och dekorera med skivade jordgubbar. 
 
 
 Längst till vänster syltad sötpotatis, den med vitt fruktkött, som är svår att få tag på nuförtiden. Oftast säljer man den med orange färg som smakar annorlunda. Jag kokade sötpotatisen i tärningar med 1/3 socker och lite vaniljsocker och kanske lite vatten, minns inte =/.