0 Läs mer >>

Dessa Naanbröd gjorde jag för ett tag sedan, så gott till Chicken Tikka Masala eller soppor. Recept är inte mitt eget utan det är hämtat härifrån. Bilderna är mina egna. 

5 g jäst

2 dl mjölk
7 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl matlagningsyoghurt
1 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
smör till stekning (egentligen olja)

Värm mjölken till 37 grader. Häll över den i en degbunke, helst assistent och rör ut jästen i den. Blanda alla de torra ingredienserna. Vispa upp ägget lite lätt med en gaffel och blanda med yoghurt. Tillsätt allt i degbunken och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i minst 2 timmar. Knåda sedan på mjölat bakbord och dela degen i fem delar. Doppa händerna i olja och dra ut degen till stora, tunna plattor. Låt plattorna ligga på en plåt eller bänk och jäsa i ytterligare 20 minuter. Stek dem därefter i stekpanna i smör, på hög värme. Några minuter på varje sida. Kan vändas flera gånger. 

 

 

Naanbröd

0 Läs mer >>
Idag provade jag en ny kryddmix som jag köpte häromdagen. Familjen gillar Chicken Tikka Masala, men jag har aldrig gett mig på att laga rätten från grunden hemma. Egentligen har jag alla ingredienser hemma utom gurkmeja och bockhornklöver, så det borde ju inte vara så svårt, men nu köpte jag iallafall denna mix från Spicemaster och testade. Kryddmixen innehåller spiskummin, ingefära, koriander, vitlök, lök, bockhornsklöver, gurkmeja, kardemumma, röd chili, kanel, svartpeppar, nejlika, lagerblad. Saknade lite tomat och paprikasmak så jag tillsatte detta. Nästa gång kanske jag testar att göra kryddmixen själv. 
 
Så här gjorde jag: 
 
650 g kycklingfiléer
1 påse à 31 g Tikkakryddor
ca 1,3 dl gräddfil
3/4 msk paprikapulver(delikatess)
ca 2 msk tomatpuré 
lite vatten så marinaden blir som en tjock sås
 
Dela kycklingfilérna i mindre bitar. Rör ihop övriga ingredienser till marinaden och blanda ihop med kycklingbitarna. Ställ i kylskåp i minst 2 timmar. 

3 msk ajvar
1 msk sambal olek
2 mindre gula lökar
1 tsk salt
ca 50 g mandel (valfritt, jag hade över från bakning igår)
smör till stekning
maizenaredning
ris
sallad

Om du ska ha mandlar, sätt ugnen på 200 grader och häll ut mandlarna på en plåt, rosta till de fått en vacker färg. Obs! Gå inte ifrån ugnen, mandlarna får färg ganska fort. 
Sätt ris på kokning, jag tog Basmatiris. Jag sköljer riset noga och kokar i rikligt med vatten och salt och kokar på svag värme och silar bort vattnet med en finmaskig sil. 
 
Ta upp kycklingbitarna en och en från marinadröran och stek i omgångar i smör i en teflongryta. Salta lite och vänd bitarna efter en stund och stek på andra sidan. Bitarna behöver inte bli genomstekta. När alla bitar är stekta häll tillbaka alla i grytan och häll på resterna av marinaden, ajvar, sambal och salt samt ca 2½ dl vatten. Låt puttra på svag värme. 

Dela löken i tunna klyftor och stek i smör med lite salt. Ta upp en kycklingbit och klipp med en sax, kolla att kycklingen är tillagad. När kycklingen verkar klar, öka värmen och rör ner maizenaredning till du får en lagom krämig konsistens. Häll ner löken och rör om. Toppa med rostad mandel. 

Servera med en god sallad, ris och gräddfil. Jag gjorde en sallad på lättkokta sockerärtor som klipptes i små bitar, gurka och tunnhyvlad morot med lite vinägrett. Sedan fuskade vi lite och hade rostade pitabröd med smör till (Hattings frysta är goda). 
 
 
 
 
 
 
 
Om du hellre vill baka egna Naanbröd så är dessa väldigt goda. 
 
 
 

Chicken Tikka

0 Läs mer >>
Idag blev det lite semlor i långpanna med rostad mandel. Idag provade jag att göra en Briochédeg, vilket är helt annorlunda mot mina tidigare semlor som innehåller väldigt lite fett. Måste säga att jag föredrar mina andra Semlor. Å andra sidan åt jag denna en stund efter maten när jag inte var hungrig, en semla föredrar jag att avnjuta på tom mage. =) Broichédegen blev väldigt lyckad och jäste förvånansvärt bra till minst dubbla storleken, så denna deg kommer jag använda i andra sammanhang. 

Briochédeg

25 g jäst
350 g vetemjöl 
1/2 dl strösocker
3 mellanstora ägg
1 krm salt
0,65 dl mjölk
1 tsk finstött kardemumma
200 g smör, rumsvarmt
 
Ca 450 g mandelmassa
Lite mjölk  el grädde 
Lite bullinkråm 
mandelessens efter smak

Dekoration
2 dl vispgrädde
200 g rostad flagad mandel
florsocker
 
Dag 1 
Blanda alla ingredienser utom smöret i assistent. Låt gå några minuter på låg hastighet.
Höj hastigheten efter en stund och låg gå till degen börjat bilda gluten, dvs degen känns elastisk.
Sänk hastigheten och blanda i det rumstempererade smöret lite i taget.
Låt degen stå i kylen över natten om möjligt. 

Dag 2 
Ta ut degen på morgonen och låt stå i bunken i någon timme.
Ta sedan upp degen och kavla ut och lägg i en smord form på ca 20x30 cm.
Min form hade höga kanter så jag lade sedan över en bakplåt och ställde formen på på köksbänken som ligger ovanför ett element. Låt jäsa ca 1½ h. 
 
Riv mandelmassan och blanda med mjölk och brödinkråm och mandelessens efter smak, obs överdosera inte, speciellt inte om du använder bittermandelessens, då denna kan dominera väldigt, en liten droppe kan räcka.

Sätt ugnen på 275 grader. Sänkt direkt till 175 grader när du sätter in kakan, spraya med vatten samtidigt och stäng luckan. Lägg ev på alufolie om kakan börjar få för mkt färg. 
Grädda tills innertemperaturen är 97 grader.  Ta ut kakan och höj värmen till 200.
Rosta mandlarna gyllene på en plåt. Ta ut och låt svalna. 

När kakan svalnat, skär bort översta delen som fått färg. (ska bli små lock sedan).
Bred på rikligt med mandelkräm och strö över mandeln. Pudra med florsocker. 
 
Vispa grädden med lite socker och spritsa ovanpå mandeln. 
Ta ut hjärtan av brödet du skar bort från toppen. Dekorera på valfritt sätt. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Semmelbitar

0 Läs mer >>
Skriver ner detta som en minnesanteckning till mig själv. Om du snabbt vill röra ihop en dumplingssås så funkar denna väldigt bra. 
 
ca 3 msk japansk soya
1 krm sambal olek
lite röd balsamvinäger

Enkel Dumplingsås

0 Läs mer >>
Idag provade jag ett recept jag sett på ett forum som verkade enkelt och gott. Receptet kommer härifrån http://www.jennysmatblogg.nu/2013/09/30/ajvarkyckling-som-ni-bara-maste-testa/ 
Jag ändra några små saker och tillsatte även grillad paprika som passade superbra ihop och gav lite extra struktur. 
 
600 g kycklingfilé (jag använder Lindströms frysta filéer)
2 dl ajvar, Mild 
3½ dl Creme Fraiche Naturell
2 tsk Sambal Olek
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk honung
salt
smör till stekning
 
2 inlagda grillade paprikor, jag använde Fontanas som var väldigt goda
 
Dela kycklingfilérna i 3 bitar. Jag skar av den smala delen som bit 1, den återstående biten delade jag på hälften, så bitarna blev ungefär lika tjocka som den smala biten.
Stek filébitarna i 2 omgångar i steksmör på hög temperatur (gärna i gjutjärnsgryta) Om filéerna inte är förmarinerade salta lite.
Lägg omgång 1 åt sidan och stek omgång 2.
Lägg tillbaka alla filébitar i grytan och häll på alla ingredienser utom paprikan.
Låt filéebitarna småputtra på svag värme. Vänd bitarna efter en stund, typ 10 min, låt puttra ca 10 min till. Tillsätt paprikan skuren i 2x2 centimeters bitar. Låt puttra någon minut till.
Ta upp en filé och prova att skära i den och se om den är klar(dvs inte rosa)
 
Servera med sallad och tex Basmatiris eller Tagliatelle.
 
 
 
Denna paprika använde jag. Bild lånad härifrån 
 
 
Köttiga och goda paprikabitar...Mums! 
 
 

Ajvarkyckling X-tra P...

0 Läs mer >>
 
Min dotter har fått mig att snöa in på Smoothies senaste veckorna. En dag när hon stod där i köket med mixerstaven och gjorde iordning en smothie blev jag våldsamt sugen på att fixa en jag med, så det blev en smoothie med frysta blåbär, frysta jordgubbar, lite hallon lättfil och lite mjölk samt lite vit sirap att balansera syran med, ja just det en liten gnutta vaniljsocker också =) Supergott och helt i min smak. Efter det har jag hunnit med 2 Frappino Fruit på Espresso House som är galet goda, jag har testat Blåbär Acai. Riktigt läskande och kommer bli en favorit i sommar.

Idag slängde jag ihop en helt galet god Smoothie igen och denna gång blev det av Blåbärsfil, frysta jordgubbar från mitt jordgubbsland (alltså från frysen, inte frysta från jordgubbslandet...haha) och lite av en sorbet jag gjorde häromdagen med passionsfrukt och annanas. Alltså shit säger jag, smakade lite som godis, men fräscht, denna måste jag göra många gånger framöver! Måste bara fixa lite mer av sorben att ha i frysen. Skriver ner detta recept mest för min egen del. 
 
ca 1,75 dl blåbärsfil från Skånemejerier(helst denna sort) Verums blåbärsfil går också bra
6-7 frysta jordgubbar
3 msk Annanas/Passionssorbet 
ca 1/2 dl mjölk


Mixa ihop med en stavmixer, häll upp i glas. 
 
 
 
 

Sweet Strawberry Smoo...

0 Läs mer >>
 
 
För ett antal år sedan, ja faktiskt väldigt många år sedan åt jag en lunch på ett ställe och blev tvungen att be om receptet för att det var så gott. Rätten bestod av en ugnsgratinerad wrap med Keso smaksatt med grillad paprika. Jag frågade hur rätten var tillredd och fick ingredienserna så jag gick hem och gjorde iordning wrapsen som blev jättegoda. Tyvärr minns jag ju inte receptet, men idag gjorde jag ett försök att göra om wrapsen. Jag råkade ha avocado hemma så jag använde det i fyllningen, men nästa gång tar jag nog majs i fyllningen. Nu när jag skriver receptet får jag ett svagt minne av att tortillabröden jag använde förr var smaksatta med tomat, vet inte om dessa finns kvar längre. 
 
4 port. 
 
4 tortillabröd, stora
250 g keso grillad paprika
1 liten spetspaprika, strimlad
1 liten gul lök, hackad
1 avocado, tärnad eller ½ burk majs
ca 500 g kycklinginnerfiléer, strimlad
Santa Maria Chili Powder
ca 1 dl ost
smör till stekning & pensling
 
sallad
creme fraiche
tacosås
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Stek kycklingen i smör tillsammans med lite chilipowder. Om kycklingen inte är mörad, tillsätt salt.
Fräs paprikan med lite smör och salt på hög värme och sätt åt sidan. 
Lägg upp ett tortillabröd bred på ca 3 msk keso och lätt sedan på kyckling, lök, paprika och avocado eller majs. Vik ihop wrapen enligt bild, jag lade lite riven ost i skarven. Lägg wrapen med skarven ned på en plåt med bakplåtspapper. Pensla wrapen med lite smält smör och toppa med riven ost.  
 
Gratinera wrapsen mitt i ugnen i ca 20 min. De är klara när de börjar släppa lite vätska.
Servera med en god sallad och en sås som rörs ihop av tacosås och creme fraiche tex. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gratinerade Paprika&K...

0 Läs mer >>
 
 
När jag var yngre brukade jag göra en gryta av skinkstek med paprika, lök, minimajs, burkchampinjoner och Creme Fraiche Paprika/Chili. När pappa fyllde 50 år dukade jag bland annat upp denna gryta vilken han blev jätteförtjust i till min stora förvåning. Idag skulle jag göra om denna rätt, dessvärre fanns inte minimajs i affären, så denna variant blev utan. Normalt sett brukade jag steka minimajsen i 2-3 cm bitar i smör och tillsätta vegeta och lite gul färg. Så här gjorde jag receptet denna gång:
 
Recept ger ca 5 port
1 kg skinkstek
grillkrydda
2 gula lökar
vattten
1 köttbuljongtärning
1 kalvbuljongtärning
1½ msk sambal olek

1 spetspaprika
1-2 dl färska champinjoner
svartpeppar
salt
1 vitlöksklyfta

1 Creme Fraiche Paprika/Chili från ICA
smör till stekning
maizenaredning
 
Rensa och skär skinksteken i små grytbitar. Skala och hacka löken.
Stek köttet i 2 omgångar i smör med grillkrydda. Lägg omgång 1 åt sidan medan nästa omgång steks. Häll på löken och stek vidare på hög temperatur. Häll på omgång 1 och därefter vatten så det täcker köttet, buljongtärningarna och sambal. Koka köttet ca 1 h eller till det är mört. 
 
Unden tiden köttet kokar, stek champinjonerna i smör, krydda med salt och peppar. Mot slutet tillsätt en pressad vitlöksklyfta, sätt åt sidan. 
Skär paprikan i strimlor och ställ åt sidan. 

Gör iordning tillbehören till grytan såsom sallad och tex ris eller pasta, hemlagat mos är också gott till. 
 
När köttet är mört, tillsätt paprika och champinjoner. Låt koka någon minut, häll sedan på Creme Fraiche och låt koka upp, red av med maizenaredning. 
 
 
 
 
 
 

Fläsk&Paprikagryta

0 Läs mer >>
Under mellandagarna blev jag sjuk och tappade aptiten, något som i princip aldrig händer. Det första jag fixade iordning när jag började bli någorlunda frisk var en fräsch sorbet. Denna gång provade jag att ha vispad äggvita i. Blev faktiskt ganska nöjd med denna. 

receptet ger en liten omgång, dubblera gärna

1 passsionfrukt eller 2 smoothiebitar med passionsfrukt 
saft av 1 citron
saft av 1 liten burk annanas i bitar
0,5 dl vatten
0,25 dl socker
1 äggvita
1 tsk socker

Pressa saft och innehåll av passionsfrukterna i en liten kastrull, tillsätt annanassaften, saft av 1 citron, vatten och socker. Koka upp och låt stå en stund på eftervärme. Sila av kärnorna och ställ saften i frysen. Ta ut från frysen och rör med en timmes mellanrum ca. När saften blivit som slush, vispa äggvitan med socker till ett hårt skum. Mixa slushen med en mixerstav om du har och rör ihop slushsaften med äggviteskummet och ställ i frysen. Fortsätt att röra om då och då. 

Servera med frukt, tex annanasbitar. 

 
 
 
 

Annanas/Passionssorbe...

0 Läs mer >>



Jätteenkel och fräsch sorbet och som går jättefort att göra och utan glassmaskin! Även god att servera till brownie med lite Bailey's-glass. Om den ska ätas separat utan sötare tillbehör kan man öka på sockret. Receptet ger ca 0,5 l glass. 

ca 330 g frysta jordgubbar
3-4 msk florsocker
ca ½-0,75 dl vatten

Låt jordgubbarna ligga framme 5 minuter. Dela dem sedan i mindre delar med en stor vass kniv. (Akta fingrarna, det är lätt att slinta) Häll jordgubbarna i mixern tillsammans med florsocker och vatten. Mixa och gör många avbrott och pilla ner stora jordgubbsbitar. Obs! Vänta tills knivarna stannat innan du stoppar ner något. När sorbeten är slät utan hårda bitar, ställ in den i frysen i ca 20 minuter att vila. 

 
 
 
 
 
 

Här serverad med CitronVerbena-Sorbet  

 

Snabb Jordgubbs-Sorbe...

2 Läs mer >>

 

Jag har länge funderat på att baka en 88:an tårta eftersom jag gillar glassen 88:an. Jag påbörjade idén för 2 år sedan, men det har inte blivit av att jag gjort slag i saken. Idag däremot gjorde jag en variant i form av en kladdkaka och på ingredienser som fanns hemma. 

Det blev en kladdkakesmet av Geishachoklad som jag köpt på lösvikt häromdagen och Philadelphiasmet som varvas mellan chokladsmeten. VaniljPhiladelphiafyllningen ska påminna om vaniljglass. Kakan toppas med nougat och rostade hasselnötter och serveras i mindre bitar. Denna kladdkaka är en av de godaste bakverken jag gjort och hamnar på första plats när det gäller kladdkakor. Den smakar bra både ljummen och kall, men allra bäst direkt från frysen. I fryst skick påminner den väldigt mycket om glasen 88:an. Dessutom blir nötterna härligt krispiga i frysen. 

Kladdkaka
140 g Geisha (kan bytas mot mjölkchoklad)

125 g smör
4 msk kakao
3 stora ägg
3,5 dl socker
½ krm salt
ca 2 dl vetemjöl
3 msk Nutella

Fyllning
200 g Philadelphia 
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 litet ägg (om ägget är stort ta bort lite äggvita)

Topping
ca 140 g nougat (kylskåpskall, går lättare att hyvla den då)

ca 1,5 dl hasselnötter, hackade


Sätt ugnen på 200 grader. Rosta hasselnötterna i några minuter, passa noga så att de inte bränns. Ta ut nötterna och låt dem svalna. Sänk värmen till 180 grader. 

Smält smör, häll ner hackad geisha/mjölkchoklad, tillsätt Nutellan samt kakao och låt svalna.

Vispa ägg och socker halvpösigt, för hand går bra. Rör ner mjöl, salt och chokladblandningen, och rör om försiktigt. Häll upp smeten på en sprits. 
Vispa Philadelphiaosten fast, tillsätt socker lite i taget, vaniljsocker och ägg. Vispa ihop till en jämn smet. 


Häll upp chokladsmeten på en sprits och spritsa ut i botten av en bakpapperklädd springform på ca 24 cm. Jag har även använt en form på 19x30 cm och det blev lagom. Ringla ut strimmor av Philadelphiasmet på chokladsmaten. Fortsätt att spritsa chokladsmet och Philadelphiasmet om vartannat och avsluta med mer chokladsmet på toppen. Grädda i 175 grader (jag körde varmluft 170 grader ca 25 min) tills kakan inte längre fladdrar när man skakar på formen och kakan hunnit resa sig i mitten.

Hyvla över nougaten över kakan medan den är varm och bred ut när den smält. Strö över hasselnötskrosset. Låt kakan svalna.

Kakan kan ätas fryst, kylskåpskall eller rumstempererad, men godast är den direkt från frysen då den smakar nästan exakt som 88:anglassen. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På denna bild har kladdkakan stått i frysen en stund strax innan uppskärning, därför ser den lite fastare ut. 
 
Så här kladdig var kakan när den var rumstempererad. Nom Nom...  



Kakan direkt från frysen... 

Nom Nom... 


Min dotter överraskade mig med en variant av denna kladdkaka när jag fyllde jämt. Kom hem från jobbet och kände doften av choklad. Hade hela dagen gått och varit sugen på kladdkaka då det var kladdkakans dag och så får man denna trevliga överraskning. 

Kladdkakan lyckades hon få helt perfekt. Saftiga kanter och kladdig i övrigt. Då vi inte hade nougat hemma ersatte hon denna med Nutella på toppen och hon garnerade med Ferrero Giottobollar med nougatfyllning. Kunde inte blivit godare.  

 
Efter julen passade vi på att baka denna kaka av överblivna hasselnötter. Här med Nutellatopping, för att få den riktiga 88:ansmaken måste man dock använda Nougat på toppen samt att rosta hasselnötterna är också viktigt för att få rätt smak. 

Här  -> Finns ett likande recept på Nötbrownie

Kladdkaka 88:an

0 Läs mer >>
 
Den här paneringen blir grymt krispig. Detta var mina barns favorit när de var små, fast här har jag förbättrat paneringen, i mitt förra recept la jag kycklingen i ägg och sedan panerade jag med krossade cornflakes och ströbröd. Nu dubbelpanerar jag istället och använder pankoströbröd som ger en riktigt bra yta. Måtten är ungefärliga.
 
4 kycklingfiléer
2 ägg
1½ dl vetemjöl
2 dl cornflakes
ca 2 dl panko ströbröd
ca ½ tsk vegeta
 
salt
ev. krydda
matolja
 
 
Krossa cornflakes fint i en bunke tex med baksidan av ett glas. Blanda med panko och vegeta. Vispa äggen och krydda med valfri krydda samt salt. Jag använde lite chilipowder från Santa Maria. Dela kycklingfiléerna på mitten så att de blir hälften så tjocka, detta är lätt att göra om man har halvfrysta filéer, så passa på innan de tinat om du kan. Lägg ner filérna i ägget. Ta upp och panera en gång i mjölet. Doppa i äggvispet igen och sist i panko- och Cornflakessmulorna. Häll mycket panering på filéer och tryck ordentligt så att paneringen fastnar ordentligt. Stapla filéerna på varandra med lite panko emellan. Stek i rikligt med olja på medelvärme. 
 
Servera med valfritt tillbehör. Mina barns favorittillbehör är jasminris med tacosås som blandas med creme fraiche. 
 
 
 

Crispy Chicken