0 Läs mer >>
 
Jag har provade att baka nutellafyllda cookies 2 gånger. I provbakning 1 som är bilden ovan, tror jag att jag tog för lite socker och tog även för lite nutella i kakorna. Dessa kakor blev ganska smaklösa och blev inte så där sega och härliga. Receptet nedan från provbakning 2 blev mycket bättre och de blir så där härligt sega och lite knapriga i kanterna.  Ska nog prova att baka dessa igen med choklad och farinsocker i degen. 
 
150 g smör
2 dl vitt socker
1 litet ägg
en knivsudd salt
½ krm vaniljsocker
ca 3 dl vetemjöl
½ krm bakpulver
 
Nutella 
lite flingsalt
chokladknappar om man vill eller choklad till dekoration
 
Skopa upp knappa matskedar med Nutella på ett bakplåtspapper, platta till något så att klickarna blir runda och inte toppiga och ställ i frysen. Ca 12-14 bör räcka.
 
Vispa smöret mjuk med sockret. Tillsätt ägget och vispa till en jämn smet. Tillsätt salt, vanilj och mjölet blandat med lite bakpulver. Rör sist ner chokladknappar om du vill ha det och rör om tills det är jämt fördelat. Låt degen stå kallt en stund.
 
Rulla en lång stång på mjölat bakbord. Dela i 1½ cm tjocka skivor. Platta till varje skiva så de blir ungefär 5 mm tjocka. Lägg på en medaljong med Nutella och platta ut en skiva deg och kläm åt runtom, så att allt Nutellan är täckt ordentligt. Det gör inget att kakorna är höga, de flyter ut i ugnen. Grädda mitt i ugnen i 160-170 grader tills kakorna fått lite färg på kanterna. Strö på lite flingsalt på varje kaka när de tas ut ur ugnen. Om man inte har chokladknappar i kakorna kan man smälta lite blockchoklad och ringla på istället. 


 
 
 
 
 
 
Platta ut degen och lägg på en klick fryst nutella. Jag tog en tsk i provbakningen 1, men det blev för lite i förhållande till kakorna. I provbakning 2 tog jag en knapp msk och nutellan täckte nästan hela degbiten som jag dessutom plattade ut ganska tunt. Platta ut en likadan degbit och lägg som ett lock ovanpå och tryck till runt kanterna. 
 
 
 
 
 
 Detta var kakorna för Provbakning 1, de blev lite mer sockerkaksaktiga och inte alls lika goda. 
 

Nutellafyllda cookies

0 Läs mer >>
 
Minnesanteckning till mig själv...
 
 
rostas
spetspaprika
chiliolja
matolja
chiliflakes, inte så mkt
svartpeppar
timjan
paprikapulver
lite vit sirap
+ flingsalt
 
Rensa rostas, skär i fyrkanter, möra bitarna med en köttmörare. Rör ihop marinad i en skål, rör ner köttbitarna. Skär paprikan i fyrkantiga bitar, häll på lite olja och salt. Varva kött och paprika på spett och grilla. Salta med flingsalt under grillningen. 
 
 
 

Rostasspett

0 Läs mer >>
 
 Försöke mig på att göra glutenfriga hallongrottor, dock flöt kakorna ut i formarna och blev inte som jag tänkt, men kakorna blev ändå goda och uppskattade. 
 
Kakor: 
175 g mald mandel
100 g potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 1/3 dl socker
1 msk vaniljsocker
ca 130 g smör
 
Fyllning: 
ca  ½ dl hallonsylt
 
Glasyr: 
ca 1 dl florsocker
lite vatten
 
Blanda ingredienserna till kakorna ta ca 1 rågad  msk / kaka och tryck ut i en form med ett hål för sylten. Klicka i en knapp tsk sylt i varje kaka och grädda i 175 grader tills kakorna är gyllene.
 
Rör ihop florsocker med lite vatten och ringa över kakorna när de svalnat. Kakorna bör ätas inom 1 dygn, annars blir de mjuka. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Glutenfria hallonkako...

0 Läs mer >>
 
Glömde fota denna tryffeltårta från min sons 18-årsfödelsedag, men lånade foto av min svägeska som hann ta en bild. Denna tårta blev jag nöjd med. =D 
 
Mandelmjöl
Mal skållad torr mandel i en kaffekvarn ihop med 1 tsk potatismjöl / 50 gram mandel. 
 
Kladdkaka: 
3 ägg
4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
1 krm salt
2,25 dl mandelmjöl
½ tsk bakpulver
125 g smör
100 g mörk blockchoklad
 
Choklad Ganaché 
80 g mörk blockchoklad
90 g ljus blockchoklad
1,2 dl vispgrädde 
 
Kakan
Klipp ett bakplåtspapper så att det precis täcker botten på en springform på 22 cm i diameter.  Dra några streck med smör i botten på formen och tryck fast bakplåtspappret. Smöra pappret ovanpå och kanterna av formen. 

Smält smöret på svag värme. Hacka chokladen och häll ner i smöret. Rör tills allt är löst.  
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vaniljsocker, kakao, mandelmjöl, salt och bakpulver. Blanda ner detta och chokladblandningen. Häll i formen. 

Grädda i mitten av ugnen på 175 grader. Jag gräddade min kladdkaka i 40 minuter. Eventuellt kan man ta bort den lite tidigare om man vill ha den kladdigare i mitten. 
 
Ganachén
Värm grädden och hackad choklad i en kastrull. Låt glasyren svalna en stund och häll över kakan och bred ut. Förvara i kylskåp över nattten. Eventuellt blir det glasyr över. Jag tog lite glasyr och blandade med 1/3 Caramelsauce från Monin (som har en kraftig Caramelsmak) samt en tsk 80-ig Strohrom och vispade upp. Detta använde jag som garnering samt lite kolasås som jag ringlade på innan serveringen. (Tänk dock på att kolla innehållet om du använder garnering, så att dessa inte innehåller gluten.) Kakan tas fram ur kylen och tempereras någon timme innan servering och serveras gärna med en klick lösvispad grädde. 
 
 
På denna bild är kakan micrad på upptining efter att ha stått i kylen, därför ser det lite smält ut. 
 
 

Glutenfri tryffeltårt...