0 Läs mer >>
 
Konstigt nog har jag aldrig gjort en riktig Tiramisu om inte denna räknas =),  så igår när jag hittade billig Mascarpone blev jag ju tvungen att slänga ihop en på test. Idag har jag testat Tiramisun, tyvärr tog jag i lite mycket med Marsalan i Mascarponekrämen då jag var orolig att Mascarponen skulle smaka för mycket samt att jag gillar Marsalasmaken. Detta plus en extra äggula som jag tillsatte på slutet gjorde att krämen blev för lös och idag hade krämen såsat till sig så det blev mer en Tiramisusopppa med kräm på toppen, haha! Men djädrans vad god den blev! Helt galet god, precis lagom söt och stark och perfekt med det koffeinfria kaffet så jag kunde njuta av en bit (nej det blev faktiskt 2) på kvällen. 

Gillar man inte alkohol kan man skippa Cognacen, men rekommenderar verkligen att använda Marsala då det ger desserten den speciella smaken. Marsalan kan blandas med kaffet då. 
Nästa gång minskar jag på Marsalavinet i krämen så att krämen blir fastare. 

1 pkt Savoiardikex (24 st)
500 g Mascarpone
5 äggulor (nästa gång tar jag 4)
7 msk Marsala (nästa gång tar jag mindre, )
4 äggvitor
en knivsudd vaniljsocker
 
1½ msk socker
3 dl koffeinfritt eller vanligt bryggkaffe, svalt
3/4 msk kakao
1/2 dl Cognac

Förbered en lagom stor form. 
Vispa äggvitorna till hårt skum. 
Vispa äggulorna med Marsala och socker, tillsätt Mascarponen och lite vanilj och vispa till en jämn smet. Tillsätt äggvitorna och vispa tills äggvitan är jämnt fördelad. 
Blanda avsvalnat kaffe, cognac, socker och kakao i en stor skål. Doppa kakorna i ca 2 sekunder och lägg sedan ner i formen. Häll på hälften av krämen och lägg på ett nytt lager doppade kakor och toppa med sista krämen. Ställ kallt 24 timmar. Pudra på kakaon innan servering. 
 

Min första riktiga Ti...

0 Läs mer >>
För ett tag sedan kom jag över Lindorkulor med mangosmak bland lösviktsgodiset som kostade 3,90 så jag köpte ett gäng och bakade bland annat en Lakritskladdkaka med en krämig glasyr. Jag fick över lite glasyr, så jag rullade små kulor som jag sedan rullade i kokos. De fick stå i kylen i några dagar och idag smakade vi dem, helt sagolika! Krämiga och lena inuti med en exotisk smak och utanpå mjuka saftiga kokosflagor. De ser så somriga och fina ut, passar nog perfekt att bjuda på efter maten på en sommarfest, då får de nog heta Sommarbollar. =) 
Dessa måste jag absolut göra igen, nästa gång kanske jag provar en annan sort, kanske Caramel....Mmmm... Jag ska också prova att baka en tårta eller cheesecake som var min ursprunliga plan. Måste bara bestämma mig vilka övriga smaker jag ska använda. 
 
Glasyr
140 g Lindorkulor
150 g Philadelphia
kokos att rulla i

Smält chokladkulorna på låg effekt i micron eller över vattenbad. 
Rör Philadelphian mjuk, tillsätt chokladen i en tunn stråle medan du vispar. Ställ krämen kallt. 
När krämen stelnat rulla små bollar och rulla dem i kokos. Låt vila minst en dag i kyl, gärna 2-3 dagar så mjuknar kokosen.
 
 
 
 
 

Lindorkonfekt med Man...

0 Läs mer >>
 
 
Idag bakade jag en kladdkaka av en lakritssirap som min som kom hem med för någon månad sedan efter ett besök i Gränna. Jag gjorde sedan en frostning till kladdkakan med Lindorkulor med mangosmak. Glasyren är jättelätt att göra och blir väldigt fast och smälter i munnen och passar fint till lakritsen. 
 
Idag hade jag en dålig dag i köket, massa kladd och spill överallt, vet inte riktigt vad som hände, finliret fungerade inte riktigt, hade tänkt mig en mer avancerad kaka egentligen med 2 smaker i toppingen, en vit med vanilj och den andra gula med Mango, men jag gav upp och fick nöja mig med något enkelt. Av samma anledning är bilderna inte så fina heller. =) 

Lakritskladdkaka
0,75 dl Lakritssirap (min innehåller Lakrits och Salmiak), går säkert bra med en lakritssås också, typ sån man har på glass.
150 g smält smör
2 ½  dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 ägg

Sätt ugnen på 175 grader. 
Smöra en form. Jag använder bakplåtpapper i botten på en springform. En 22 cm form borde bli bra. 
Smält smör i en kastrull, dra bort från värmen, häll ner socker, sirapen, vetemjöl och ägg. Rör om och häll i formen. Grädda mitt i ugnen tills kakan precis är torr en 2 cm från kanten. 
Glasyr
70 g Lindorkulor
75 g Philadelphia

Smält chokladkulorna på låg effekt i micron eller över vattenbad. 
Rör Philadelphian mjuk, tillsätt chokladen i en tunn stråle medan du vispar. 
Bred krämen över kakan. 

 
 
 
 
 
 
 
På bilden är glasyren nästan rumstempererad, när den är kall blir den fastare. 

Lakritskladdkaka med ...

0 Läs mer >>
Detta recept kommer från https://www.youtube.com/watch?v=kiGqS2FiFkI, jag har inte provat den ännu, men har tänkt att prova denna typ av Caramel Sauce länge nu.

210 g strösocker
125 g vatten
79 g smör
135 g vispgrädde
 
Koka upp socker och vatten på låg värme, sjudningen ska ske långsamt. När karamelln börjar ta ljus gylllene färg, stäng av värmen(om du ha en vanlig spis) eller sänk värmen om du har induktionsspis. 
När karamellen har en guldbrun färg, tillsätt smöret och rör om, detta sänker karamellens temperatur. När allt smör är löst tillsätt grädden och rör om tills allt är blandat. Låt såsen koka upp en kort stund och ta sedan bort såsen från värmen och låt svalna helt. Förvara såsen kallt, såsen håller i flera månader. 
 

Caramel Sauce

1 Läs mer >>
 
Inspirerad av detta recept Siciliansk CassataTårta, som jag bakat 2 ggr nu, satte jag ihop en snarlik variant fast med Rom-Russin.  Jag använder helst StrohRom i min bakning då det har en oerhört bra arom. 

Jag brukar passa på att baka denna typ av tårta när jag hittar billig Ricotta. Ricotta är en  mild ibland något grynig ost med låg fetthalt, vilket är bra om man vill göra en mindre fet tårta. Vissa sorter behöver rinna av över natten för att få en fastare fyllning. Ricottan  är väldigt mild i smaken och har knappt någon syra om man jämför med tex Philadelphia som också smakar mer ostigt.  Denna gång provade jag ICAs som har något mindre fett(10%) än Galbanis (13%) som jag använde förra gången som jag verkligen gillade då den var fräsch, men än krämig. Det varierar ganska mycket mellan sorter i konsistens och vissa sorter behöver rinna av innan användning. ICAs variant gick att hälla av överskottsvätskan men Galbanis behövde inte rinna av alls. Wernerssons Goccia Bianca som jag också provat innehåller bara 7 % fett och är betydligt mer grynig i konsistensen och förlorade mycket vätska vid avrinning.

Denna gång skivade jag mina bottnar något för tjockt, nästa gång gör jag dem tunnare, då blir tårtan saftigare och mer balanserad. 
 
RomRussin (som jag gör min)
1½ dl russin
Hälften Strohrom + hälften vanlig, ska vara så mycket så att det nästan täcker russinen. (de går att pressa ner lite sen)
1-2 tsk vit sirap
en knivsudd vaniljsocker

Blanda romsorterna, sirap och vanilj, häll ner russinen, pressa ner dem så att alla russin är helt täckta. Sätt plast över och låt vila minst 24 h. 
 

Sockerkaksbotten (ger 4 bottnar i en form på 19 cm)
3 medelstora ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
0,66 dl ljummet vatten
finrivet skal av 1 liten citron
½ tsk vaniljsocker

Klipp ut ett bakplåtspapper lika stort som botten på en springform. Till detta recept använde jag en form på 19 cm. Smöra botten på formen lätt och lägg i pappret i botten. Smöra pappret och kanterna på formen och häll på mjöl och skaka bort överskott. 
 
Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socket luftigt. Tillsätt vattnet, citronskal, vaniljsocker och mjöl som blandats med bakpulvret. Vispa upp så att allt blandas väl.  Häll upp i formen. 

Sätt in formen mitt i ugnen och sänk värmen till 170°. Känn med sticka mot slutet. Lägg eventuellt över ett folie mot slutet om kakan börjar ta för mycket färg. Låt kakan svalna lite och vält upp den att svalna ytterligare. När kakan svalnat helt delas den i 4 tunna bottnar. 

 

Till pensling
Romblandning som blir över från Rom-Russinen
+ lite mer likör och lite vatten
totalt använde jag ca 1 dl blandning till pensling på alla lager, mängden beror på hur saftiga bottnarna är från början samt hur tjocka de är. 


Russin&Nötfyllning
500 g ricotta med fetthalt på 13%, gärna Galbanis som är krämig och god
165 g florsocker
½ tsk vanilj
ca 1½ dl Rom-Russin
ca 1 dl pecannötter, hackade

Rör ihop Ricottan med siktat florsocker och vaniljsocker. Rör ner russin och nötter. 


Tårtlock

ca 120 g vit marsipan (ta gärna lite mer så att det inte bli tajt att kavla en rundel)
1-2 droppar mandelessens (ej bittermandelessens) 


Montering
Lägg en tårtbotten i botten av springformen (jag lade ett runt bakplåtspapper i botten så är det lättare att flytta tårtan senare). Pensla botten med likörblandning.
Bred på 1/3 av Russin&Nötfyllningen och lägg på en ny botten, tryck till så att eventuell luft pressas ur. 
Pensla botten på nytt och lägg på nästa lager fyllning osv tills bottnar och fyllning är slut. Avsluta med att pensla lite mindre likörblandning på sista botten. Plasta in tårtan och låt vila i ett dygn. 
Kavla ut marsipanen med lite florsocker, måtta ut en rundel lika stor som tårtformen. Lägg på marsipanen.  Dekorera på valfritt sätt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Propp"full" tårta precis upp till kanten, 4 bottnar med fyllning som ska mogna till imorgon. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Älskar du precis som jag Rom? Kolla in dessa recept: 
 
 

RomRussin & Pecannöts...

1 Läs mer >>
 
Den här soppan har min sambo gjort ibland och den är supgergod och fräsch. Den har gått i arv från från hans föräldrar. Detta recept har min sambo skrivit ihop, det kanske märks. 😃 Låter orginaltexten vara. 
 
Lägg en hel kyckling i en stor kastrull, skär bort arslet innan. 😆
Fyll upp med vatten tills kycklingen täcks precis.
Lägg i 3 grönsaksbuljongtärningar, 1 msk kryddpepparkulor och 4 lagerblad.
Låt småkoka 1 h. Rensa efter en stunds svalnande. 
Sila (och spara) hela spadet och byt till en mindre kastrull. Koka 2 dl ris i spadet, 12 min. Tillsätt skivskuren purjolök tillsammans med den rensade kycklingen. Koka upp i 2-3 min. Servera med citronpeppar. 
 

Arvanitidis kycklings...

0 Läs mer >>
Mina föräldrar maler alltid sin köttfärs själva, ofta maler de högrev, men ibland även Entrecöte. För ett tag sedan grillade vi burgare hemma hos oss som mina föräldrar preparerat hemma hos sig, det var faktiskt de godaste burgarna jag ätit någonsin. Denna gång hade de använt Entrecote som gjorde färsen väldigt saftig och smakrik. Till burgarna hade vi mammas hemmabakade bröd som hon gör på samma sätt som pizzadeg, dvs vatten, jäst, olja, salt och lite socker. Hon förjäser inte degen, utan kavlar ut bröden direkt och lägger på plåt att jäsa innan gräddning. Frågade om receptet på burgarna och vi skrev ner det tillsammans. 
 
1 kg köttfärs av god kvalitet
½ dl rött vin
1 tsk oregano
1 tsk kinesisk soya
1 tsk Woichestershiresås
vegeta 
lite chili
svartpeppar
ca 1 msk potatismjöl

Hamburgarna formas till stora bollar och sedan brukar jag pressa ut dem mellan en stor fryspåse som jag klipper upp i botten och ena sidan. Lägg bollen på ena halvan av plasten, vik över andra, pressa ner plasten tight mot kanterna på bollen och tryck sedan ut burgaren försiktigt. 
I min burgare hade jag majonäs blandad aivar och en gnutta bearnaisesås som breddes på brödskivorna, isbergssallad, tomatskivor, tunnskivad lök och tunnskivade conrnichons, samt lite ketchup och senap. Det är gott att ha lite extra flingsalt och svartpeppar på burgaren. 

Föräldrarnas Lyxburga...