0 Läs mer >>
Under uppdatering... 

För en himla massa år sedan åt jag en pastarätt som kallades Delizie på en liten restaurang, det var små stående pastastubbar fyllda med kokt skinka, skivad zucchini och ost, stubbarna stod i en tomatsås. Det var en av de godare rätterna jag hade ätit på länge. Jag har gjort rätten några gånger hemma och den är riktigt delikat. Idag gjorde jag en variant med lasagneplattor istället, det blir som en blandning mellan lasagne och den ursprunliga rätten. Skillnaden från den vanliga lasagnen är att det är mindre sås inuti lasagnen och fyllningen kommer fram mer. Såsen ligger i stället i botten och på toppen. 



225 g skinka, tunnskivad
3 st normalstora gröna Zucchini

olivolja till stekning
Emmentalerost, ca 250 g, fast jag använder hushållsost, då jag inte gillar Emmentalerost.
timjan
Vegeta
lökpulver
1 pkt Lasagneplattor


Bechamelsås
8 dl mjölk
knapp 2½ msk smör

knappt 2½ msk vetemjöl
½ dl Creme Fraiche (el motsvarande mängd grädde eller mjölk, råkade ha det hemma)
1 dl grädde
lite vitpeppar
salt efter smak

lite finriven muskot

Smält smör. Rör ner mjölet och rör om. Tillsätt mjölken lite i taget och tillsätt sedan övriga ingredienser. Såsen ska vara som filmjölk i konsistensen.


Tomatsås (eventuellt blir det ca 1- 1½  dl tomatsås över av detta recept): 
1 liten gul lök
smör
1 burk krossade tomater, gärna märket Mutti
ca ½ dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk socker
svartpeppar
färsk basilika, några blad
1 msk olivolja
ev 1 klyfta vitlök
maizenaredning

Hacka och stek löken gyllengul i smör. Hacka lite basilika. Tillsätt alla ingredienser utom maizenan. Låt såsen puttra på svag värme i 20-30 minuter. Tillsätt lite maizenaredning tills såsen tjocknat. 

Häll ett tjockt lager Bechamelsås i botten på en form, jag använde en hög form på 22x43 cm. Lägg lasagneplattor på såsen, plattorna behöver inte gå ända till kanten då tomatsåsen ska hällas där. Häll sedan ett mkt tunnt lager vit sås, ostskivor, skinkskivor och sist zucchiniskivor. Fortsätt med ett nytt lager lasagneplattor osv, upprepa 3-4 ggr. Toppa med lasagneplattor och resterande vit sås samt klicka ut tomtatsåsen ovanpå och längst kanterna. Grädda i 175 grader ca 1 h. 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Deliziegratäng

0 Läs mer >>
En god potatissallad med ägg som passar fint till lax.  

2 port. 

8 färskpotatisar, kokta avsvalnade och skivade 
1½ dl Creme Fraiche
en knippe gräslök
1 krm Vegeta
4 rädisor, skivade
4 ägg, kokta
8 skivor ättisgurka, hackade
svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en skål, toppa med peppar och gräslök. 

 
 

Midsommarsallad

0 Läs mer >>
 
Denna midsommar blir den en annorlunda efterrätt i form av en KakSemifreddo med smak av jordgubb och Cognac. 


Kakbotten
3 ägg
1½ dl strösocker
2 msk flytande smör
2 dl mandelmjöl
några droppa mandelessens (om bittermandel används ta bar en liten droppe)
½ dl bakpulver 
1½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 225 grader. Sänk till 200 när ugnen är varm. 
Vispa ägg och socker pösigt. Häll ner övriga ingredienser. Bred ut på ett bakplåtspapper på en plåt och grädda mitt i ugnen tills kakan ser klar ut. 

Jordgubbs/Cognacglass

färska jordgubbar
vispad grädde (valfritt)

Varva kakan med glassen, toppa med massa jordgubbar och vispad grädde.
 
 
 
 
 
 
Lycka är när de första jordgubbarna skördas, speciellt en solig sommar som denna då de blev klara innan midsommar. 

Kaksemifreddo med Cog...

1 Läs mer >>
 
Förra året satte jag ihop en tårta med riktigt goda smaker. I fyllningen hade jag en Philadelphiafrosting smaksatt med vanilj och citronskal, detta kombinerades med en annan fyllning gjord på frysta hallon och jordgubbar. Fruktfyllningen kallrörs med socker och vaniljsåspulver som ger en underbart fruktig smak med en touch av vanilj. Tårtan som bestod av mandelbottnar ihop med denna fyllning blev väldigt uppskattad och jag har senare gjort både pannkakor och våfflor med dessa fyllningar och det blir helt sagolikt gott. Igår ville jag prova smakerna i en cheesecake och kan säga att jag har en klar ny favorit, även om alla cheesecakes som jag gör har sin egen charm. Denna har smaker som är något utöver det vanliga, lite åt godishållet, men ändå så fräsch. När man var barn kunde man ibland fantisera om hur desserter borde smaka när man såg bilder av tårtor eller bakverk i barnprogram. Den här cheesecaken smakar som en sådan fantasi.
 
Istället för en digestivebotten gör jag iordning en smulbotten som pressas ut i formen, jag smaksätter den med farinsocker och en nypa salt, vilket gör att den ser ut som en vanlig digestivebotten, men denna är så mycket godare! 
 
Receptet är anpassat för en springform på 22 cm. 
 
Botten
1,75 dl mjöl
88 g smör, finhackat
1,75 msk socker
1,75 msk farinsocker strö
en liten nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader. 
Nyp ihop ingredienserna och fördela smöret väl. Häll smulorna i en springform, pressa ut dem med en sked så att botten blir slät och jämn. Sätt formen mitt i ugnen och grädda tills botten börjar ta en lätte gyllene färg. Ta ut och låt svalna. Stäng av ugnen så länge. 
 
Fyllning
400 g Philadelphia
2 msk Creme Fraiche, kan uteslutas
1 dl kondenserad sötad mjölk
1/3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
skal av 1 liten citron (bara det gula)
2 ägg

Blanda ihop Philadelphia, Creme Fraiche och kondenserad mjölk, rör tills allt är fördelat.
Tillsätt socker, vaniljsocker och citronskal. Rör sist ner båda äggen. Vispa lätt så att äggen fördelas. 

Sätt på ugnen igen. Kontrollera värmen i ugnen. När värmen ligger på 150 grader, häll upp smeten på pajbotten och sätt in mitt i ugnen. Sänk värmen till 140 grader. Grädda till fyllningen stannat till och är som en brylepudding i konsistensen. Stäng av ugnen och låt cheesecaken svalna på eftervärme. 

Topping
1 1/3 dl frysta hallon
2 dl frysta jordgubbar (hackade)
ca ½ dl strösocker
vaniljsåspulver (Ekstöms med Äkta Vanilj)

Rör ihop hallonen med de hackade jordgubbarna och sockra efter smak. När bärröran tinat lite, tillsätt vaniljsåspulver och rör runt. Låt stå tills röran tinat helt, undersök om mer vaniljsåspulver behövs. Krämen ska vara halvfast, varken hård eller för rinnig. När cheesecaken svalnat helt, fördela bärkrämen över fyllningen och ställ cheesecaken i kylen några timmar. 

 
 
 
 
Receptet på orginaltårtan hittar du här:
 

Glutenfri Röda Bär & Cream CheeseTårta


För liknande recept, se kategori Hallon
 

FantasiCheesecake

1 Läs mer >>
 
 
Jag har hittat en fantastisk smakkombination som jag bara älskar och de som smakat bakverk med dessa smaker har också blivit väldigt förtjusta. Jag har inte gjort denna glass än, men den står på tur att göra. =) 

 
Jordgubbs & Hallonrippel
1 1/3 dl frysta hallon
2 dl frysta jordgubbar (hackade)
ca ½ dl strösocker
vaniljsåspulver (Ekstöms med Äkta Vanilj)

Rör ihop hallonen med de hackade jordgubbarna och sockra efter smak. När bärröran tinat lite, tillsätt vaniljsåspulver och rör runt. Låt stå tills röran tinat helt, undersök om mer vaniljsåspulver behövs. Krämen ska vara halvfast, varken hård eller för rinnig.


Glass
4 äggvitor
4 äggulor

200 g Philadelphia
rivet skal av en citron
1 tsk vaniljsocker
1 burk kondenserad mjölk
5 dl vispgrädde

 
Vispa äggvitorna till ett fast skum. 
Vispa upp Philadelphian, citronskal och vaniljsocker med elvisp i en separat skål. 
Vispa grädden fast och vispa sedan ihop den med Philadelphian. 
Rör ihop kondenserad mjölk med äggulorna och vispa ner i gräddkrämen.
Vispa ner äggvitorna lite i taget i gräddkrämen. 

Varva glasskrämen med bärrippeln i en stor glassbytta. 

Här är andra bakverk med dessa fantastiska smaker
 

FantasiCheesecake



FantasiTårta

 

FantasiGlass

0 Läs mer >>
  
Jag är ett stort fan av Espressohouse Caramel Cheesecake så idag drog jag ihop några Caramel Cheesecake-bollar. För att få den genuina smaken så använder jag Monins Caramel Sauce, den går att köpa på nätet på vissa shoppar eller så kan man säkert gå in och fråga om man kan få köpa med sig en liten kaffemugg med CaramelSauce hos Espresso House. Jag köper en hel fryst Cheesecake ibland av dem för att ta med hem och ta fram när man är sugen eller har gäster. Jag ber då om att få med mig såsen separat i en mugg.  Nu har jag provsmakat bollarna, smaken blev exakt som Espresso House Caramel Cheesecake, dock kommer jag till nästa gång att mixa havregrynet ännu finare och eventuellt ha i krossade oreokakbitar i fyllningen, jag kommer sedan att rulla bollarna i ett tunnt lager choklad och därefter i strössel för att få en delikat crunch, något jag saknade med dessa då toppingen mjuknade av fyllningen. 

2½ dl havregryn
170 g ljusa mjuka kaksmulor, jag använde en mandeltårtbotten som jag fått över
½ dl florsocker
0,75 tsk vaniljsocker
200 g Philadelphia
3 msk ovispad vispgrädde
5 msk Monin Caramel Sauce eller Dulce de Leche

********* 

+ 1½ msk extra kolasås till rippel
+ 1 pkt à 154 g Oreokakor (utan det vita), krossade eller chokladströssel att rulla i

 
Mixa havregrynet i en matberedare, tilsätt kaksmulorna, florsocker och vaniljsocker och mixa igen. 
Tillsätt resterande ingredienser och mixa igen. Tillsätt den extra kolasåsen och rör om lätt så att det blir virvlar av kolasås. Frys in smeten någon halvtimme. Forma till en rulle och skär i lika stora bitar. Rulla i kaksmulor eller strössel. Ställ svalt till nästa dag om du orkar vänta. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Bollarna var jättegoda att äta direkt från frysen. 
 
En portion av Espresso House Caramel Cheesecake hemma i trädgården. 💗


Du kanske också skulle gilla dessa: 
 

Caramel Cheesecake-bo...

1 Läs mer >>
 
Till Emelies student bakade  jag min Fantasitårta som blivit en favorit. Makalöst och helt magiskt goda smaker i en smakkombination som jag föreställer mig att jag fantiserat om som barn när man såg tecknade tårtor i barnprogram. Ena tårtan är bakad av glutenfritt mjöl och mandelmjöl, den andra med vanligt mjöl och mandelmjöl. Fyllningarna är Philadelphiakräm med grädde, smaksatt med rivet  citronskal och vanilj, samt andra lagret med färskrörd hallon&jordgubbskompott som röres fast med Vaniljsåspulver. Så smidigt!
 
Mandelkaka 23 cm (med Gluten)
75 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
ca 150 g skållad mandel, mald eller mandelmjöl
2,25 dl vetemjöl
2  tsk bakpulver
1,1 dl mjölk
några droppar mandelessens eller typ en droppe om du använder bittermandelolja (dosera ej direkt i smeten, ifall det kommer mycket!)
3/4 tsk vaniljsocker

Sätt på ugnen på 175 grader. 
Vispa smör ihop smör och socker. Rör ner äggen och vispa igen. Häll ner mandelmjöl samt vetemjölet blandat med bakpulver. Tillsätt mjölken samt mandelessens och vaniljsocker. 
Smöra botten lätt av en liten springform, min är ca 23 cm. Lägg på ett  bakplåtspapper i botten av formen och smöra kanterna av formen. Häll upp smeten och grädda mitt i ugnen. Känn med sticka när kakan rest sig helt och verkar klar. Ta ut och låt svalna någon timme innan du delar den i 3 bottnar. 
 
 
Glutenfri mandelbotten 23 cm
70 gram smör, smält avsvalnat
300 g finmalt mandelmjöl
2,5 msk potatismjöl (jag tillsätter detta vid malningen för att mandeln inte ska fastna i min kaffemalare, tillsätts med glutenfria mjölet annars)
5 äggulor
5 äggvitor
½ dl mjölk
300 g socker
1,75 tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl glutenfritt mjöl, jag använder Semper mjölmix, den röda
några droppar mandelessens(om du tar bittermandelessens, ta bara någon liten droppe, den är mkt starkar än mandelessensen)

Sätt ugnen på 200 grader. 
Vispa upp äggvita fast, ställ åt sidan.
Rita upp 3 cirklar på 3 bakplåtspapper lika stora som springformen på ett bakplåtspapper. 
Vispa ihop äggulorna med sockret. Tillsätt det avsvalnade smöret. 
Blanda den finmalda mandeln med mandelmjölet (+ potatismjöl om du inte haft det vid malning) samt bakpulver och rör ner i smeten. 

Tillsätt sist de vispade äggvitorna lite i taget, rör om lagom lätt så allt fördelar sig jämt, men vispa inte smeten för mycket. Spritsa ut smeten på de de uppritade cirklarna och grädda alla plåtar samtidigt med varmluftsfunktion i 200 grader. 225 grader vid vanlig ugn och då spritsas och gräddas en plåt i taget.  Grädda tills bottnarna rest sig och fått en gyllene färg. Ta ut och låt svalna en stund och stjälp sedan upp på ett nytt bakplåtspapper som sockras innan. (Eventuellt blir det lite smet över)

 

Fantasifyllningar, till 2 tårtor

Cream Cheesefyllning
600 g Philadelphia
4 msk smör, rumstempererat
2 dl florsocker
5 dl vispgrädde
lite bakpulver
rivet skal av en liten citron
1 tsk vaniljsocker

Hallon/Jordgubbsfyllning
ca 350 g frysta hallon, tinade
en knapp liter färska eller frysta jordgubbar
ca ½ dl socker eller efter smak 
Vaniljsåspulver med äkta vanilj (Ekströms är jättegod, OBS! Inte Marsanen, den smakar inte lika bra) Obs! Kolla att den är glutenfri om tårtan ska vara glutenfri
 
Ta ut hallonen från frysen en stund innan. Om du inte gjort det, går det bra att tina hallonen på upptining en stund. Blanda med finhackade jordgubbar och socker. Strö på lite vaniljsåspulver och rör om. Tillsätt mer om det behövs.

Vispa det rumsvarma smöret med lite florsocker, vaniljsocker och citronskalet. Tillsätt sedan Philadelphian och vispa upp hårt, tillsätt resterande florsocker. 
Vispa grädden fast med en knivsudd bakpulver. Rör ner grädden i Philadelphiakrämen och vispa ihop. 

Lägg eventuellt lite plastfolie i botten på springformen. 
Gör en avtryck med springformens kant och klipp bort överflödig botten på alla 3 bottnar. /dela den hela kakan i 3 delar.
Lägg en botten i springformen och bred på ett ca 0,6 cm lager Philadelphiakräm. Lägg på en ny botten och tryck till lite lätt. Bred på hallon/jordgubbskräm. Avsluta med sista botten och tryck till igen. Ställ tårtan kallt i några timmar, helst till nästa dag. Spackla med resterande Cream Cheesefyllning och dekorera efter eget tycke. Jag dekorerade med vit marsipan som färgades med gelfärger samt Kickgodis som formades.  

Ta fram tårtorna någon 30-40 min innan servering så att de inte är helt kylskåpskalla. 
 
 
 
 
 
 
 
 

FantasiTårta