1 Läs mer >>
 Om man vill göra en roligare variant av hallongrottorna kan man baka dem i en springform och toppa med flagad mandel och glasyr. Lite lyxigare och festligt att ta med sig när man ska på besök hem till någon. 
 
Receptet ger 2 majblommekakor om man använder 19 cm formar. Det går också bra att göra separata kakor i låga muffinsformar
 
200 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kallt vatten
1 dl hallonsylt

+ 1 vispad äggvita
+ flagad mandel

Glasyr: 
1 dl florsocker
1 msk vatten
 
Sätt ugnen på 170°(varmluft eller 190 grader vanlig ugn).
Vispa smör, vaniljsocker och socker vitt och poröst med elvisp. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och vispa till en smulig deg. Knåda ihop degen med händerna, tillsätt så mycket vatten som behövs för att degen ska bli smidig och vänd upp den på en lätt mjölad arbetsbänk. 
Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en ca 4 cm tjock rulle. Skär rullarna i 8 bitar ca 3 cm tjocka. Tryck ett lagom brett hål i varje. Placera i en springform, min är 19 cm i diameter. Häll sylt i hålen och dutta sedan vispad äggvita på kanterna på en grotta i taget och placera mandelflagor runt om. 

Grädda mitt i ugnen ca 25-30 min. Ta ut när kakan fått gyllengul färg och låt svalna. 30 min kan låta länge för dessa kakor men att grädda kakorna längre tid på något lägre temp ger en mycket godare smak av smörkaramell samt att mjöl och bakpulversmaken försvinner också. Jag låter gärna kakan vila över natten täckt med plastfolie så blir grottorna lite småmjuka igen. Därefter glaserar jag kakan.
Rör ihop florsocker och vatten, ringla glasyren på kakan. 

 
Jag använder en mortelstöt för att forma hålen
 
Den mittersta grottan fick bli något större. 

 
 
 

 Det blev några vanliga grottor också i formar... 
 

Majblommakaka

0 Läs mer >>
 
Ni vet Hallongrottor som man köper affären, typ från Delicato. De är inte som mördegskakor, utan mer som en mjuk kaka med hallonsylt i mitten. Dessa blir exakt så. Receptet på degen kommer från en Jordgubbspaj  som jag brukar göra. 

Deg:
150 g smör i tärningar
2 ¼ dl socker 
1 stort ägg el 2 små
4½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker


Hallonsylt

Sätt ugnen på 200°.
Vispa smör och socker vitt och poröst med elvisp. Tillsätt ägg och vispa lite till. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och tillsätt vispa till en smulig deg. Knåda ihop degen med händerna och vänd upp den på en lätt mjölad arbetsbänk. 
Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en ca 4 cm tjock rulle. Skär rullarna i 8 bitar ca 3 cm tjocka. Lägg bitarna med snittytan upp i bullpappersformar ställda på i en muffinsplåt eller på en vanlig plåt. Tryck ett lagom brett hål i varje och fyll med sylt. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 15 min. Låt kakorna kallna på ett galler.


 
 

 
 
 
 
Om du som jag gillar smörkolasmaken från mördegen och en lite fastare hallongrotta, så kan jag istället rekommendera att göra Hallongrottorna enligt receptet nedan. 

Majblommakaka (Hallongrottor i stor form)

 

Mjuka Hallongrottor

1 Läs mer >>
 
Idag gjorde jag en pecankolapaj att ta med när vi ska iväg på middag. Detta är en av mina favoritpajer. Jag gjorde enligt mitt äldre recept, men har anpassat måtten efter den pajform jag använde idag samt tillsatte lite mjöl i fyllningen idag. Pajformens mått är 34x10 cm och har en löstagbar botten. Jag älskar verkligen denna form. Om du använder en rund springform motsvarar detta en form med ca 20 cm i diameter. 


Pajdeg
120 g vetemjöl
75 g smör
2 msk farinsocker
en nypa krossad flingsalt
½ msk mjölk

Ta fram smöret en stund innan. Häll alla torra ingredienser i en skål, tärna ner smöret och förfördela i mjölet. Tillsätt mjölken så att det blir en smidig deg. Tryck ut i en pajform. Nagga botten och tryck fast folie längst alla kanter. Ställ i frysen i minst 15 min. Sätt på ungen på 200 grader. Förgrädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader. 


Pecankolafyllning
55 g smör
1½ msk vetemjöl

90 g farinsocker
40 g strösocker
1½ msk pancake syrup (rekommenderar starkt att köpa en sådan sirap, den har en otroligt god arom, som smakar som WienerPecankammar, det går självklart bra med den vanliga ljusa sirapen också)
en liten nypa flingsalt

150 g Pecannötter
2 ägg 
(kanel)

Medan man väntar på pajskalet, smält smöret och rör ner mjölet och låt puttra upp en kort stund. Häll ner sockersorterna och sirapen. Rör om och dra bort från värmen och låt svalna. 

Hacka pecanötterna. Jag separerade några till dekoration och hackade resterande nötter i 2 storlekar, några lite mindre, några lite större bitar. 

Blanda nötterna i sockermassan och krossa ner lite flingsalt.Rör försiktigt ner äggen utan att vispa. Ta bort foliet från pajskalskanterna och häll ner nötkolasmeten i formen. Lägg pecannötter uppepå om du vill. Sätt i mitten av ugnen och grädda i ca 20 minuter. Pajen är klar när de stannat till och fått lite färg. 

Strö eventuellt på lite flingsalt på toppen och lite kanel som en sträng i mitten för att få en lätt touch av kanel. Jag tycker att det är jättegott, då påminner denna paj om baklava med kanel.

Servera pajen med en god vaniljgräddglass. 
 
Nötterna hackas i olika storlekar... 
 
 
 
 Om man pressar fast folie längst kanterna hasar inte degen ner i ugnen... 

Pancake Syrup ger en otroligt god arom till denna paj. Jag kan varmt rekommendera att köpa en sådan, otroligt god till pannkakor också. Jag har köpt olika märken och de är ganska snarlika i smaken. 
 
 Kolakrämen innan äggen röres ner... 
 
 
 
 Dekorera med några hela pecannötter...

 
 
 

 
Här serverad i mindre pajformar istället. 
 
 
 
 
Har bakat denna paj ett antal gånger och den blir lika god varje gång. =D Här blev det en annan gå bort-present till en gammal kollega. 
 

PecanKolapaj

1 Läs mer >>
 
Detta är ett gammalt recept med en lite annorlunda pajdeg med bakpulver. Degen blir mjuk och lite kakig och flyter ut under gräddning. Kakdegen påminner om köpta hallongrottor. Till sommaren är denna paj en riktig favorit. 

Deg:
150 g smör i tärningar
2 ¼ dl socker
1 stort ägg el 2 små
4½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker

Fyllning:
1 - 1,3 liter färska jordgubbar
2 msk potatismjöl
1-1½ dl socker beroende på hur söta eller sura jorgubbar du använder
1 msk florsocker
lite vaniljsocker


Blanda degen. Tryck ut ca ¾ i en 20x30 cm form. Sätt folie på kanterna och lägg in i frysen en stund. Skiva jordgubbarna i tjockare skivor/bitar. Förgrädda pajbotten med foliet i ca 200 grader tills den är ljust gyllengul. Ta bort foliet. Pudra hälften av  potatismjölet med en liten sil, jämt över pajbotten. Lägg på jordgubbarna och strö över sockret och sedan resten av potatismjölet.

Kavla ut resten av degen och sporra ut ca 3 cm breda remsor och lägg dem i ett rutmönster över jordgubbarna. Grädda i mitten av ungen i 175 grader i ca 30-40 minuter. Sänk eventuellt värmen mot slutet eller lägg över ett folie så att degen inte får för mycket färg. Blanda en msk florsocker och lite vaniljsocker och pudra med sil över pajen när den svalnat.  Servera med Marsan kallvispad vaniljsås.

  

 
 
 
 



Mini jordgubbspajer
(ungefärligt recept)


Gör samma pajdeg som ovan, men uteslut bakpulvret. Separera ca ¼ av degen till garnering. Tryck ut degen i små portions-pajformar av folie och ställ i frysen. Grädda i 200 grader några minuter. Riv mandelmassa och strö i formarna. Gör en fast vaniljkräm av tex Marsan och låt svalna. Klicka i ca 1 msk kräm i formarna. Skiva jordgubbarna (ca 1 liter) ganska tunt och blanda med 2 msk socker och 1½ msk potatismjöl och lägg på en klick på varje paj. Kavla ut degen och sporra ut smala degremsor och lägg dem i kors över varje paj. Grädda ca 20-30 min ? i 150-175 grader. Blanda en msk florsocker och lite vaniljsocker och pudra med sil över pajerna när de svalnat.

Jordgubbspaj

0 Läs mer >>
 
Pimientos de Padrón är en grön och omogen chilifrukt som ser ut som små paprikor. De är oftast väldigt milda i smaken, men ibland kan de även vara starka. I Spanien är det väldigt vanligt att man serverar dessa paprikor grillade eller stekta med flingsalt på tapasbordet. Idag hittade jag fina pimientos på affären och testade att göra dessa hemma. Det behövs egentligen inte recept på dessa, men ja, jag googlade faktiskt själv fram hur jag skulle göra, så det blir väl ett recept ändå. =D 
 
ca 200 g pimientos de padrón
rikligt med olivolja
flingsalt

Skölj och torka av paprikorna. Hetta upp rikligt med olivolja på lite mer än medelvärme och stek paprikorna under lock. Vänd dem då och då och ta bort när de fått färg. Strö över flingsalt och låt svalna en stund. 


 
 
Eftersom vi bara var 3 personer hemma idag så blev det en minitapastallrik med Spansk Tortilla de Patatas, en Potatis- och Lökomelett och lite tonfiskquesadillas som egentligen inte är en typisk tapasrätt i Spanien, men vi gillar den väldigt mycket. 


Här hittar du recepten på Tortillan och Quesadillas:

Spansk Tortilla - Bondomelett

 

Pimientos de Padrón

0 Läs mer >>
Schweppes nya Mojitomix är helt perfekt att ha hemma och har blivit min nya sommarfavorit. Den är så fräsh och god och passar bra att blanda med olika fruktjuicer eller bara med lite vitt vin och massa krossad is som också är väldigt gott. Här har jag blandat den Mango och Passionsfruktsjuice med ett basic vitt vin och massa is. Proportionerna har jag inte eftersom det blir lite olika varje gång, men typ 1 del av varje. Den är lika god utan vinet och ett perfekt alkoholfritt alternativ till barn och vuxna som ska köra bil senare. 



Mango/Passion Mojito

0 Läs mer >>
Igår bakade jag en tårta till min finaste väninna som fyllde år i veckan. Vi firade henne som en liten överraskning hemma hos oss idag. Tårtan som vi åt idag bestod av 4 tunna mandelbottnar, hallonkompott och Cream Cheesefyllning. Gästerna verkade gilla tårtan. Denna tårta blir väldigt saftig tack vare mandelbottnarna. I vanliga fall brukar jag låta tårtan vila till nästa dag, men denna tårtan är så otroligt saftig så den går nog att servera samma dag också. 

Receptet är anpassat för en springform på 19 cm. 

Tårtbottnar
200 g mandel
3 äggulor
3 äggvitor
200 g socker
70 g smör, smält och avsvalnat
2,5 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
knappt 1 krm salt
6-7 droppar mandelessens (om bittermandelessens används räcker nog 1 droppe)

Cream Cheesefyllning
300 g Philadelphia
2,5 msk smör, rumstempererat
2 dl florsocker
rivet skal av ½ citron
1 tsk vaniljsocker

Hallon/Jordgubbsfyllning
ca 2 dl hallon frysta
1 dl jordgubbar
ca 1/3 dl socker eller efter smak 
lite Vaniljsåspulver (Ekströms är god) Obs! Kolla att den är glutenfri om tårtan ska vara glutenfri


Sätt ugnen på 200 grader. 
Rita upp 2x2 cirklar på 2 bakplåtspapper lika stora som springformen på ett bakplåtspapper. 
Vispa ihop äggulorna med sockret. Tillsätt det avsvalnade smöret.
Blanda den finmalda mandeln med potatismjölet samt bakpulver och rör ner i smeten. (Jag tillsätter mitt potatismjöl när jag mal mina mandlar i min elektriska mandelkvarn för att mandlarna inte ska kladda i kvarnen).
Tillsätt sist de vispade äggvitorna lite i taget, rör om lagom lätt så allt fördelar sig jämt, men vispa inte smeten för mycket. Spritsa ut 2 cirklar på ena plåten och sätt in mitt i ugnen. Grädda tills bottnarna rest sig och fått en gyllene färg. Ta ut och låt svalna en stund och stjälp sedan upp på ett nytt bakplåtspapper som sockras innan. 
Spritsa ut resterande smet på nästa plåt och grädda de 2 sista bottnarna och gör samma som innan. 

Ta ut hallonen från frysen en stund innan. Om du inte gjort det, går det bra att tina hallonen på upptining en stund. Blanda med finhackade jordgubbar och socker. Strö på lite vaniljsåspulver och rör om. 

Vispa det rumsvarma smöret med lite florsocker, vaniljsocker och citronskalet. Tillsätt sedan philadelphian och vispa upp hårt, tillsätt resterande florsocker. 

Lägg eventuellt lite plastfolie i botten på springformen. 
Gör en avtryck med springformens kant och klipp bort överflödig botten på alla 4 bottnar. 
Lägg en botten i springformen och bred på hälften av bärfyllningen. Lägg på en ny botten och tryck till lite lätt. Bred på hälften av Cream Cheesefyllningen och ställ in resten i kylen . Lägg på nästa botten och tryck till lätt igen innan resterande bärfyllning breds på. Avsluta med sista botten och tryck till igen. Ställ tårtan kallt i några timmar, helst till nästa dag. Spackla med resterande Cream Cheesefyllning och dekorera efter eget tycke. 

 
 
 
 

Glutenfri Röda Bär & ...

0 Läs mer >>
 
Ugnspannkaka i minformat smaksatt med vanilj och citronskal som är en av mina favoritsmakkombinationer. Perfekt att ta med på picnic, eller äta som en liten dessert efter maten eller till mellis. Eller gott närsomhellst. =) Man kan servera med vilka tillbehör man vill, men jag gillar jordgubbar och glass eller hårt vispad grädde. Vill man tex ha nutella eller choklad till, kan man utesluta citronskalet i smeten. 

3 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 msk socker
1 krm vaniljsocker
3 + 2 dl mjölk
4 ägg, varav sista vispas separat
rivet skal av ½ citron, helst ekologisk, valfritt


Sätt ugnen på 200 grader. 
Smöra muffinsplåtarna. Jag fick ut 12 + 6 muffinsar, så det blev 2 formar. 
Blanda mjölk, salt, socker och vaniljsocker i en stor bunke. Häll på 3 dl mjölk och rör runt, tillsätt 3 ägg och 1 äggula, lägg vitan i en separat bunke, den ska vispas senare. Blanda ihop till en enhetlig smet. 

Vispa upp vitan till ett hårt skum när ugnen är varm och temperaturen är jämn i ugnen. (ibland är fortfarande grillelementet på när temperaturen är uppnådd)

Tillsätt äggvitan och riv över citronskal och vispa upp lätt. Fyll formarna till lite mer än hälften. Sätt in mitt i ugnen och grädda ca 17 minuter. Man kan sänka tempen till 175 de sista 5 minutrarna om det behövs. 

Servera med valfria tillbehör. 


 
 
 
 
 
 
 

MiniUgnsPannkakor

0 Läs mer >>
 
Jag är nyss hemkommen från Sicilien och jag saknar många saker därifrån just nu. Igår och förrgår tröstade jag mig med en glassdessert bestående av vaniljgräddglass och Limoncello och mjuka mandelkakor som jag köpte med mig. Citron och Vanilj tillsammans är en stor favorit och denna kombo blir så himla god. Jag toppade även glassen med lite jordgubbar från jordgubbslandet. Mmm...denna dessert alltså. Måste baka dessa mjuka mandelkakor snart också, för nu är de slut. =( 

Vaniljgräddglass (ICAs glass på 1 liter är min nya budgetfavorit)
mjuka mandelkakor med citronsmak
½-1 msk Limoncello med tydlig Citronkaraktär
sockrade jordgubbar
 
 

Italiensk GlassDesser...

0 Läs mer >>
 
På Sicilien är Cassatatårtan motsvarigheten till våran Princesstårta. Tårtan ska ha en speciell form med lutande kanter och den klassiska varianten består av sockerkaka i botten och på toppen samt kanterna varvas med sockerkaka och marsipan om vartannat. Marsipanen färgas grön och kan smaksättas. Huvudingredienserna är sockerkaka, Ricotta (ska rinna av minst över natten), florsocker och kanderad frukt samt chokladdroppar. Kakan toppas med en florsockerglasyr och dekoreras med vackra kanderade frukter. Ricotta är en något grynig ost med låg fetthalt. Dagen innan låter man osten rinna av, så att fyllningen ska bli fastare. Ricottan påminner lite grann om köpt ostkaka är väldigt mild i smaken, men en väldigt låg syra. Sockerkakan penslas och smaksätts med någon likör eller sockerlag och någon spritsort tex rom eller Maraschino som är en körsbärssprit med smak av körsbär och en bittermandelton. 

Jag hade aldrig tidigare ätit denna tårta, men däremot hade jag provat Cassataglass, men den jag provade kom inte i närheten av den Cassatatårta jag provade förra veckan när jag besökte Sicilien för första gången. Jag har här gjort min första Cassatatårta, inte exakt samma utformning som den traditionella, jag har använt mig av 3 bottnar och fyllning i 2 lager samt haft marsipanen på toppen istället för på kanterna.

Nu har vi provsmakat tårtan och jag kommer att göra några mindre justeringar till nästa gång. Jag var orolig att tårtan skulle få för mkt smak av alkoholen, men nästa gång kommer jag ha mer rom till pensling och lägger jag även in kanderade frukten som ska vara i fyllnignen i Rom för mer arom i fyllningen samt använder lite mer frukt/choklad i fyllningen. Glasyren blir ganska söt ihop med marsipanen, så jag ska även försöka att få glasyren lite tunnare, då blir den dock inte lika vit och fin. Om man vill kan man smaksätta sockerkakan med lite rivet citronskal eller apelsinskal också, men eftersom min son inte gillar citron skippade jag det. I orginalreceptet ska det dock vara en neutral tårtbotten. 

Eftersom jag råkade göra en jättestor tårta frös jag in hälften i 2 bitar. Kan meddela att tårtan nästan blev godare efter att den vilat i frysen några dagar. Tårtan tas fram och tinas i kyl några timmar innan den ska ätas. En riktigt saftig och fräsch tårta eftersom fetthalten är låg. 


Sockerkaksbotten (ger 4 bottnar i en 22 cm form, jag använde 3 bottnar, av den 4:e gjorde jag arraksbollar)
4 medelstora ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl ljummet vatten
en liten nypa salt 

Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socket luftigt. Tillsätt vattnet. Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten och vispa. Häll upp en en smord och mjölad form 22 cm Ø.

Sätt in formen mitt i ugnen och sänk värmen till 175°. Känn med sticka mot slutet. Jag grädda min i 50 minuter. Lägg eventuellt över ett folie mot slutet om kakan börjar ta för mycket färg. Låt kakan svalna lite och vält upp. När kakan svalnat helt delas den i 4 bottnar. Jag använde 3 av dessa och lämnade den fulaste, gjorde lite arraksbollar av den och lite marsipan som blev över. 


Ricottafyllning
750 g ricotta, ska rinna av under minst 12 h. (vikten är innan)
250 g florsocker
½ tsk vanilj
90 g kanderad hackad frukt, jag använde fruktblandning från Dr Oetker
1/3 mörk choklad, hackad i små bitar
1/3 dl korinter i rom (helst StrohRom då denna har en bra arom)
2 msk pistagenötter, hackade i små bitar

ca 120 g marsipan (ta gärna lite mer så att det inte bli tajt att kavla en rundel)
1-2 droppar mandelessens (ej bittermandelessens) och 1 liten droppe pistageessens 
grön färg, jag använder pulverfärg

Lägg Ricottan i en stor finmaskig sil över en bunke och täckt med folie över natten. 
Rör ihop Ricottan med siktat florsocker och vaniljsocker. Rör ner frukt, choklad, nötter samt romkorinterna. 

Till pensling
hälften rom, hälften Marsala och ev lite vit sirap 
eller någon annan likör 

Montering
Lägg en tårtbotten i botten på springformen (jag lade ett runt bakplåtspapper i botten så är det lättare att flytta tårtan senare). Pensla botten med likörblandning.
Bred på  hälften av Ricottafyllningen och lägg på en ny botten, tryck till så att eventuell luft pressas ur. 
Pensla botten på nytt och lägg på nästa lager Ricottafyllning och avsluta med sista botten. Ställ tårtan kallt en stund. 
Kavla ut marsipanen med lite florsocker, måtta ut en rundel lika stor som tårtformen. Lägg på marsipanen. 

 
Glasyr & Topping
300 g florsocker
ca ½ dl vatten, ska vara precis så mkt vatten att det går att röra ihop glasyren till en enhetlig kräm

10 g kanderad frukt hel eller hackad
1 msk pistagenötter, hackad

Rör ihop sockret och vattnet i en kastrull, sätt på medelvärde, ta bort när första bubblan syns och glasera tårtan direkt, här behöver man vara snabb och ha en spatel förberedd. Jag råkade få min glasyr lite väl tjock. 
Dekorera med frukt och nötter. Här i Sverige är det lite svårt att få tag på kanderad hel frukt så det fick blir fruktblandningen istället. 
 
 
  
 
  
 
 
 


 
 
 
 




Idag gav jag mig även på att laga en Sparris och RäkRisotto som skulle efterlikna den gudomliga Risotto jag åt på Sicilien, men nej, jag blev inte alls nöjd, måste öva mer!  


Här är en bild på Cassatatårtan jag åt på Sicilien som inspierade mig att baka min tårta.  =)  

 

 
 

Siciliansk CassataTår...