0 Läs mer >>
 
 
Idag provade jag att baka 2 nya varianter av Saffransbröd. Denna med rosor tycker jag blev fantastiskt vacker. Receptet ger troligen 3 butterkakor, beroende hur stora rosor du gör. Passa på att fixa fyllningen medan degen jäser. Jag bakade en stor krans och några saffranskusar också. Har alltid så svårt att bestämma mig för det ena eller andra, så det slutar ofta med flera olika saker. Denna butterkaka blev helt underbart mjuk och saftig. Genom att spritsa ner mandelkrämen i bullen istället för att ha fyllningen jämnt fördelad i fyllningen blir det extra spännande att äta bullbitarna. 

Saffransdeg
50 g jäst för söta degar
2 påsar à 0,5 g saffran + ½ tsk socker
5 dl mjölk, 1,5 %
2 msk socker

1,9 dl socker
200 g rumstempererat smör
3/4 tsk salt
1 vispat ägg

ca 13 dl Manitoba Cream (eller vetemjöl Special)

+ pärlsocker
+ flagad mandel
+ Mandelkräm, se nedan
+ Sockerlag, se nedan

Mortla saffranet noga med lite ½ tsk socker, tillsätt ½ tsk vatten och mortla en stund till. 
Värm mjölken till 37 grader. Häll ner saffranet, se till att få med allt, jag häller även ner lite mjölkblandning i saffranspåsen och sköjer med. Blanda saffransmjölken med smulad jäst i en bakbunke. Tillsätt 2 msk socker och 5 dl av mjölet. Det ska bli en tjock smet. Täck och låt smeten vila i ca 20 min.

Rör ihop det rumstempererade smöret med sockret. Vispa upp ägget.
Tillsätt äggvispet och smörblandningen tillsammans i degen. Rör ner mjölet lite i taget tills degen börjar kännas smidig, till min deg gick det åt ca 13 dl mjöl totalt. Arbeta degen ca 10 min i bakmaskin, längre om du knådar för hand. Jäs övertäckt i 1 timme.

Mandelfyllning Lyxig (det går även bra att använda ca 500 g Mandelmassa istället för mandelmjöl och florsocker)
200 g florsocker 
280 g mandelmjöl, jag mixar mina mandlar(utan skal) i en kaffekvarn tillsammans med lite florsocker
200 gram tärnat smör, rumsvarmt
lite mandelextrakt eller en droppe bittermandelessens (var försiktigt med doseringen om du använder bittermandelessens)
2 ägg
 
Häll mandelmjöl, florsocker och det tärnade smöret i en skål. Arbeta ihop till en homogen massa med en sked. Vispa ner äggen ett i taget. 
 
Sockerlag 
1 dl strösocker
1 dl vatten
½ krm salt
2 droppar mandelessens(ej bittermandel, för starkt)

Koka upp ingredienserna till sockerlagen och ställ åt sidan.

Dela degen i 3 delar, kavla ut en del i taget och låt degen vila någon minut. Ta sedan ut rundlar med ett glas tex, det jag använde hade en diameter på 8 cm. Lägg 4 rundlar omlott (se bild), tryck till lite över varje rundel. Rulla ihop och skär därefter rulle på mitten (tryck bestämt rakt ner med kniven, såga inte). Ställ rosorna i en smord springform med lite avstånd emellan. Låt jäsa ca 40 min. 

Häll mandelkrämen i en spris och spritsa ner kräm i mitten av varje ros. Strö på pärlsocker och flagad mandel. 
Ställ in i 200 grader varm ugn, i mitten eller något ovanför. Sänk värmen efter 5 min till 175 grader. Jag gräddade min butterkaka ca 20 min. Känn med en trästicka om kakan är klar. 
Pensla butterkakan med sockerlagen direkt när den tas ut ugnen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Här hittar du receptet på Saffranskransen


SaffransButterkaka me...

0 Läs mer >>
 Jag har hunnit producera 3 pepparkakshus hittills, förra året blev jag riktigt nöjd. Här kommer lite bilder. Receptet jag använde för pepparkaksdegen finns här. Till fönster har jag använt gelatinblad. Till limning använde jag ljus karamell som görs av socker som smälts. Detta moment är ganska jobbigt tycker jag. Gelatinbladen släppte på vissa ställen med kristyren så jag fick komplettera med karamell.  


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Året innan gjorde jag och barn en modell av vårat eget hus, idén kom från min man.

 

Å så här sjukt snyggt hus gjorde vi något år innan med färdig byggsats från Annas. Lyckades krossa allt möjligt och det gick åt helskotta med sockerkristret. =) 
 
 

Pepparkakshus

0 Läs mer >>
       
 
För några år sedan provade jag Manitoba Cream efter att hört gott om detta specialvetemjöl. Mjölet innehåller mer protein än vanligt mjöl och mer gluten bildas vid knådningen, vilket ger större luftbubblor och därmed ett fluffigare resultat. Mjölet binder även upp vätskan på ett annat sätt vilket också ger ett saftiga bröd. Mjölet finns i de flesta mataffärer idag, i mjölhyllan. Testade bland annat att baka lussebullar med detta mjöl och de blev helt perfekta. Tog ett av mina gamla recept och gjorde några smärre justeringar. I receptet behövs ingen Kesella, att det gör några mirakel för baknignen är bara en myt enligt mig. Bra resultat hänger mer på jäsning, bearbetning av degen, mjölsort och gräddning. Lägg hellre Kesellapengarna på en påse Manitoba Cream. I detta recept använder jag margarin, då jag tycker att vetebrödet blir bättre då. I mördegar är smör däremot ett måste för mig, för smakens skull. Bakpulvret ger en extra skjuts åt jäsningen i ugnen likaså att ha riktigt hög temperatur när lussekatterna sätts in i ugnen. 

50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk, 1,5 %
2 dl socker
3/4 tsk salt
100 g smält margarin
1 vispat ägg
100 g rumstempererat margarin, i mindre tärningar eller smör om man föredrar det
2 påsar à 0,5 g saffran + lite socker
2 tsk bakpulver
ca 1 kg Manitoba Cream

Brödglans
1 ägg
½ tsk vatten
en liten nypa salt

Smält margarinet, tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Blanda med smulad jäst i en stor bunke. Tillsätt 2 msk socker och ca 4½ - 5 dl mjöl. Det ska bli en tjock smet. Täck med en bakduk och låt smeten vila i ca 20 min. Häll upp saffran i en mortel tillsammans med socker. Mortla ordentligt tills du har ett fint pulver. Vispa upp ena ägget. Tillsätt detta tillsammans med det rumstempererade margarinet samt socker och saffranet. Vispa ordentligt tills margarinet blivit finfördelat i smeten. Blanda mjöl med bakpulver och tillsätt lite i taget tills degen blir fast. Arbeta degen ganska hårt ca 5 minuter. Jäs övertäckt i 45 min. Slå ihop degen och låt jäsa ytterligare 45 min. Om tid finns kan man upprepa detta igen. 

Forma kusar och lägg på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Tips! Forma varje bulle till en mindre "korv"  pressa fast 6 russin med någon cm:s mellanrum, tryck ihop degen runt russinen och forma till en längre "korv" och forma därefter till en kuse. Jäs 30-40 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla kusarna med brödglans. Sätt in plåten mitt i ugnen och spruta in vatten eller stänk in ca 1½ msk vatten i ugnen (inte på bullarna). Sänk temperaturen till 180 grader direkt. Bullarna är klara när de känns lätta och fluffiga. Höj värmen till 250 grader igen innan du gräddar nästa plåt.
 
 
Så här gör jag för att baka in russinen jämnt i lussekatterna. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En äldre bild, ser det inte gott ut med alla bullar =) 
 
 
 
 

Bästa lussebullarna e...

0 Läs mer >>
 Min favorit när det gäller saffransbullar är nog vanliga kusar, för de kan man äta många av och ofta utan att tröttna. Här har jag använt samma recept på degen som mitt bästa recept på Lussebullar. Jag brukar hinna baka lussebullar 2-3 gånger under december, oftast blir första omgången vanliga kusar och följande någon form av fyllda bullar. Ibland bakar jag hälften kusar och hälften fyllda bullar. I detta recept gör jag en hemmagjord och lyxig mandelkräm, man kan ersätta mandel och florsocker med motsvarande mängd mandelmassa om man vill. 


Saffransdeg
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk, 1,5 %
2 dl socker
3/4 tsk salt
100 g smält margarin
1 vispat ägg
100 g rumstempererat margarin, i mindre tärningar
2 påsar à 0,5 g saffran + lite socker
2 tsk bakpulver
ca 1 kg Manitoba Cream

Smält margarinet, tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Blanda med smulad jäst i en stor bunke. Tillsätt 2 msk socker och ca 4½ - 5 dl mjöl. Det ska bli en tjock smet. Täck med en bakduk och låt smeten vila i ca 20 min. Häll upp saffran i en mortel tillsammans med socker. Mortla ordentligt tills du har ett fint pulver. Vispa upp ena ägget. Tillsätt detta tillsammans med det rumstempererade margarinet samt socker och saffranet. Vispa ordentligt tills margarinet blivit finfördelat i smeten. Blanda mjöl med bakpulver och tillsätt lite i taget tills degen blir fast. Arbeta degen ganska hårt ca 5 minuter. Jäs övertäckt i 45 min. Slå ihop degen och låt jäsa ytterligare 45 min. 

Mandelfyllning Lyxig (det går även bra att använda ca 500 g Mandelmassa istället för mandelmjöl och florsocker)
200 g florsocker 
280 g mandelmjöl, jag mixar mina mandlar(utan skal) i en kaffekvarn tillsammans med lite florsocker
200 gram tärnat smör, rumsvarmt
lite mandelextrakt eller en droppe bittermandelessens (var försiktigt med doseringen om du använder bittermandelessens)
2 ägg
 
Häll mandelmjöl, florsocker och det tärnade smöret i en skål. Arbeta ihop till en homogen massa med en sked. Vispa ner äggen ett i taget. 

Ta upp degen på bakbord, dela i 2 delar, kavla ut en rektangel och bred på mandelkrämen. Rulla ihop degen och skär ca 2 cm tjocka skivor och ställ på plåt att jäsa ca 40 min. 
 

Brödglans
1 ägg
½ tsk vatten
en liten nypa salt


Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med brödglans. Sätt in plåten mitt i ugnen, sänk temperaturen till 180 grader direkt. Bullarna är klara när de känns lätta och fluffiga. Höj värmen till 250 grader igen innan du gräddar nästa plåt.



 
 

Lussebullar med Lyxig...

0 Läs mer >>
 

Köpte hem några silikonformar för att göra praliner häromdagen och eftersom jag hade en del vit blockchoklad hemma tänkte jag prova formarna. Kikade i skåpet och tänkte...Limoncello kanske? Och kanske några med Bailey's? Måtten är ungefärliga. Passande praliner att göra till påsken kanske? =) Smaken var olika i familjen. Dottern gillade Limoncellopralinerna bättre och kommenterade: "De här var riktigt goda." Vi andra föredrog Bailey's-varianten. Fyllningen till dem blev slätare och lite mindre grynig. 
 
Grund till pralin
ca 90 g vit blockchoklad
 
Lock till pralin
50 g vit blockchoklad
 
Fyllning
40 g vit blockchoklad
3 msk limoncello alt 2,5 msk bailey's + ½ msk Whiskey
1 msk smör
 
Smält den vita chokladen över vattenbad till grund. Pensla siliconformen i 3 omgångar med en liten pensel. Ställ i frysen mellan gångerna så går det snabbare. 
 
Smält chokladen till locken och bred ut över ett bakplåtspapper. Ställ i frysen en stund. Skär ut lock när chokladen är halvhård, jag använde ett lock till en liten spritflaska.  Ställ i frysen igen så chokladen blir helt hård. Ta ut efter en stund och bryt försiktigt bort locken och lägg på bakplåtspapper och ställ in i kylen så länge. Chokladen som blir över + 40 g vit choklad smälts på nytt över vattenbad.
I en liten kastrull smälts smöret och blandas med Limoncellon. När chokladen har samma temperatur som smörblandningen rörs de ihop. Ställ i frysen en stund. 
 
Häll citronfyllningen i chokladformarna en liten bit under kanten och lägg på locken. Om fyllningen kommer för högt upp pressas fyllningen ut när locket sätts fast. Låt stå en stund så att locken mjuknar något. Tryck ihop chokladen försiktigt så att kanterna blir täta. Försök få bort luft genom att pressa lätt i mitten och arbeta mot kanterna försiktig. Ställ i kylen att stelna helt. Ta fram en liten stund innan servering så att chokladen mjuknar lite. 
 
 
 
 



 
 
 
 
Bailey's-varianten, ser ut som små panna cottor. =)
 
 Och Limoncello-varianten ser ut som små värmeljus. Lite kul. =) 
 
 
Fyllningen i Bailey's-pralinerna är lite lösare pga jag inte tog exakt samma mängd vit choklad till de olika satserna. Och de här pralinerna hade stått framme i rumstemperatur en stund. Fyllnigenen är fastare när man tar dem från kylen. 
 

Limoncellopraliner

0 Läs mer >>
Häromdagen köpte jag på mig massa saffran på erbjudande. Fick direkt massa idéer på vad jag skulle fixa, en av idéerna kommer här. Egentligen var tanken att jag skulle göra en Philadelphiakräm med en lingonrippel som tillbehör, men fick ge upp idén när min ICA-butik hade tomt på Philadelphia Orginal alla 3 gånger jag varit dit och kollat denna veckan. Istället blev det en vit chokladsås och en mandelrussinkräm. Den vita chokladsåsen passade inte till tycker jag då den tog över smaken för mycket. Churrosen blev goda som vanligt, så där härligt frasiga. Tips! Servera i små kaffefilter som placeras i en kopp. 

3 dl vatten
2 msk smör
2 tsk socker
½ tsk salt
1 påse a 0,5 g saffran
2,5 dl mjöl
2 ägg

matolja till fritering
socker att rulla churrosen i


Häll vatten, smör, socker, salt och safrran i en liten kastrull. Koka upp vattnet. Rör i mjölet, rör tills degen släpper kanterna. Låt svalna en stund. Rör i äggen och vispa med elvisp till allt blir en enhetlig smet. 

Pressa ut ca 10 cm långa churros med en kakpress eller handsprits på ett smörpapper, tänk på att degen blir ganska hård. Ett knep när man spritsar ut med vanlig sprits är att vrida spritsen medan man pressar, precis som man vrider ur ett blött plagg. Om påsen du använder är vek, kan man linda en lätt fuktig kökshandduk runt spritspåsen.
Värm matolja eller frityrolja till 170 grader. Lägg ner ca 10 churros i sänder. Snurra de medan de friteras med en gaffel. Tag upp churrosarna med en hålslev och rulla lätt i socker. 

Servera med valfritt tillbehör.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

JulChurros

0 Läs mer >>
 
  
Jag gick in på Coop i Huddinge Centrum en dag. Köpte med mig några arraksbollar från deras kondis. När jag smakade på dem höll jag på att dö. Inte i närheten av några andra arraksbollar jag ätit förr. De var mjuka och lena, bakade av kaksmulor och ingen havregryn. Arrakssmaken var väldigt framträdande och spritstyrkan fick mig tom att småhosta. Inga barnvänliga bollar inte, men sjukt goda.


Efter att jag smakat Arraksbollarna blev jag besatt av dem. Köpte några gånger på Coops Bageri i Farsta, men blev missnöjd nästan varje gång. De fick inte till dem riktigt. Måtten varierar de från gång till gång. Så jag frågade personalen om jag fick köpa lite av deras sprit de använder. De själva förnekade att någon sprit användes och förklarade att de slutat med riktigt sprit för massor år sedan för att bagarna inte skulle dricka upp den själva. Jag fick i alla fall köpa lite av deras essens och hann också läsa på flaskan vilka som var producenter och kollade efteråt upp innehållsdeklarationen och det visade sig att jag hade rätt. Essensen innehöll Etylalkohol vilket är samma sak som etanol.  

Gick hem och bakade mina egna arraksbollar. I receptet nedan använder jag dock en annan essens som är mer koncenterad samt mycket stark sprit att smaksätta fyllningen med. Anledningen till att jag valt så stark sprit är att fyllningen blir för lös om man skulle ta en sprit som är svagare. Har man inte stark sprit kan man grädda kakbotten lite extra så suger smulorna upp mer vätska sedan och mer sprit kan tillsättas istället. 

(I receptet nedan fick jag ut ca 20 arraksbollar, 12 kokosbollar, 20 pecannötspraliner och 16 vita praliner – totalt ca 70 bitar. Jag varierar fyllningarna med olika smaksättning och formerna på pralinerna från år till år. 

 

Grundfyllning
1 pkt Kungsörnen Chokladsockerkaka-mix
1-2 msk kakao
60 g rumstempererat smör
200 g riven mandelmassa
1½ tsk vaniljsocker
½ tsk arraksessens från essensfabriken 
3 msk 96 % sprit (köpt utomlands)


Tillägg till kaffepraliner
2 dl florsocker
2 msk väldigt starkt kaffe + eventuellt lite malt snabbkaffepulver


Dekoration
ca 100 g ljus blockchoklad
ca 175 g mörk blockchoklad
ca 50 g vit blockchoklad
1 pkt strössel
ca 300-500 g mandelmassa eller marsipan. (beroende på hur många praliner som ska innehålla marsipan) Se recept på marsipan 
ca 50 g valfria nötter
ev kokos


Gör en rulltårtsbotten med Chokladmixen från Kungsörnen 2-3 dagar innan. Låt den gå längre än vanligt, då fyllnignen annars blir fös lös. Smula ner sockerkakan i en matberedare med smöret, kakao, riven mandelmassa, arrak, sprit och vaniljsocker.


Dela smeten i 2 delar och rulla bollar med ena delen. Ställ undan i kylen eller i frysen en kort stund. Till den andra delen av smeten, tillsätt florsocker och kaffe. Rulla till långa korvar ca 2 cm i diameter och lägg i frysen en stund. 

Kavla mandelmassan till ca 10 cm breda remsor. Lägg på korvarna och rulla in dem i mandelmassa och skär av överflöd. Skär i 2 cm skivor och ställ en kort stund i frysen, då fäster blockchokladen bättre. 

Smält den mörka blockchokladen. Ta fram arraksbollarna och rulla dem en i taget i chokladen med hjälp av 2 gafflar och rulla dem därefter direkt i strösslet. Ta gärna hjälp av en till person till detta. 

Använd resterande choklad att rulla ca hälften av pralinerna med kaffe i. Lägg på en pekannöt på varje.

Smält den ljusa blockchokladen och rulla resten av pralinerna i den. Smält till sist den vita blockchokladen och avsluta med att snabbt doppa toppen av de ljusa pralinerna i den vita chokladen.  Om det blir fyllning över, rulla ett par bollar i kokos. 

Ställ pralinerna kallt. Arraksbollarna smakar bäst efter ca 2 dagar. 

Tips på andra sorter:

Nougatkonfekt: 
Blanda iordning Marsipan eller köp färdig. Kavla knappt ½ cm tjock. Skiva nougat lika tjockt och lägg ovanpå. Avsluta med ett nytt lager kavlad marsipan. Skär i mindre bitar. Glasera med choklad om du vill. Finns med på bilderna nedan. 

Mozartkulor:
Eller gör en traditionell Mozartkula genom att rulla kulor av kylskåpskall nougat. Skär till bitar av marsipan och forma biten till en platt triangel. Lägg nougatkulan i mitten och vik ihop och rulla till en fin kula. Rulla kulorna i ljus eller mörk blockchoklad.


      
Mozartkulorna formas...
 

Lite dammsugare och arraksbollar...
                         


 Praliner 2012, Mocca/Marsipan, Arraksboll, Marsipan/RomRussinkulor, Minidammsugare,        
kaffemedaljong, Pistage/Mandel/Arraksrulle, Skogsbärsmassa/Mandel/Pistage. (recept på de sista finns här)       


 

 
 
    
 
   Ovanstående innehåller en sträng med marsipan smaksatt med mandelessens, marsipan smaksatt med pistage och mandelessens, samt arraksfyllningen från receptet. 
 
    

  Detta blir en uppskattad gå bort-present om man vill. 
 
 
Mer present till svärmor...
 

Arraksessens och stark sprit på 94%. 


 Marsipanen kavlas ut tunnt på en fryspåse som klippts upp. Därefter lägger man fyllningen i en sträng ovanpå och rullar ihop så att marsipanen täcker runt om. Överflödig marsipan skärs bort. 


                   Praliner 2011, Kaffepraliner, Arraksbollar, Minidammsugare, Nötpralin och Mozartkulor.

 

Förberedelser innan chokladglasering




 Chokladglasering av arraksbollar och nougatmarsipankonfekt

 

Ser lite ut som engelsk konfekt =) 

Nougatkonfkten får också choklad

 

 
Det är enklast att rulla arraksbollar i chokladen med händerna, då får man lagom mycket choklad och mindre spill i strösslet.


 
Det trevligt att variera pralinerna med ljus och mörk choklad


 Praliner 2010


Praliner 2009
Detta är bilden till receptet. Dessa sorter var de första jag gjorde, fyllningen är densamma. Det blev förstås fler än de som syns på bilden. 

  
 

Marias finpraliner

0 Läs mer >>

 
Detta hittade min pappa i en DN för många år sedan. Receptet var värt 25 000 dollar. Så mycket betalade amerikanska kycklingproducenter för recpetet på frasig kryddkyckling från Södern. Jag har dock gjort några mindre justeringar i receptet. Kryddningen passar även till julen så detta år valde vi att göra denna kyckling till julbordet. 
 
 

700 g kycklinginnerfiléer

Till panering:
3 kantskurna vita brödskivor
2 msk maizena
2 msk valnötter
2 skalade vitlöksklyftor
1 tsk mald spiskummin
1/2 tsk oregano
1/4 tsk kajennpeppar
1/4 tsk malda nejlikor
1/2 tsk salt
2 tsk äggvita

 

Till marinering:
2 msk senap
1 msk vatten
2 tsk ljus sirap
1 krm salt
1 krm svartpeppar

rapsolja till stekning

 

Lägg samtliga ingredienser till paneringen med undantag för äggvitan i en matberedare eller mixer. Kör till en småsmulig massa. Sätt till äggvitan och kör 2-3 sekunder. Häll upp blandningen på ett fat.
Blanda ingredienserna till marineringen. Lägg ner kycklingen med den tjockflytande marinaden och låt stå i några minuter Vänd sedan bitarna i paneringen. Stek kycklingen i stekpanna med rikligt med olja. 




 
 
 

 

Panerad julkyckling

0 Läs mer >>
                              
                                
Jag har inte gjort egna köttbullar ofta tidigare pga jag har tyckt att ströbrödet ger en dålig smak samt att det är svårt att få köttbullarna hålla ihop. Denna gång blev köttbullarna lyckade och mycket uppskattade av barnen. Till vardags kan man utesluta kryddpepparn. 
 
1,2 kg blandfärs (30% fläskfärs, 70% nötfärs)
1 mycket finhackad gul lök
1 finriven gul lök
4 skivor vitt bröd, rostat
2,5 dl mellangrädde
2 ägg
½ tsk kryddpeppar, mald
svartpeppar
2 tsk salt
1 tsk socker
3-4 msk senap
 
ca 50 g smör till stekning
 
Ta ut köttfärsen och äggen en stund innan du ska börja. 
Smula sönder det rostade brödet ordentligt. Häll på grädden och rör runt och låt stå och vila i en halvtimme. Stek den finhackade löken gyllene i lite smör.
Mixa brödsmeten ordentligt med en stavmixer. Tillsätt den brynta löken, kryddpeppar, svartpeppar, salt, socker, senap och äggen. Rör runt tills det är blandat, men vispa inte. Tillsätt köttfärsen och blanda ordentligen, men inte för länge, annars trådar sig färsen. 
 
Forma till bollar med vattensköjda händer. 
 
Stek på ganska hög värme i smör.( Jag steker på 7:an eller 8:n först, och sänker sedan till 5:an) Jag använder tjock stekpanna med teflon. Skaka pannan lätt och hjälp de köttbullar som inte vänt sig på traven genom att putta på dem med en gaffel. Sänk värmen till medelvärme. Skaka om pannan då och då. 
 
 
 
En liten tomtenisse
  

Julköttbullar

0 Läs mer >>
                             
 
Det här receptet är inte mitt eget, utan jag har provbakat det från Odesemarcipans senaste receptbroschyr. De har släppt några nya Lyxmandelmassor. Denna variant är med skogsbär. Odense kallar konfekten för skogsbärsdrömmar. En sats kostar ca 30 kr att göra. Vi dubblerade satsen. Lyxmassan blir väldigt god i dessa konfekt. Blev lite sugen på att göra somriga semlor med denna mandelmassa. Varför inte göra dessa till julen?
 
(Receptenbilden är min egen)
 
 
100 g ODENSE Vit choklad
100 g ODENSE Mandelmassa Lyx med skogsbär
50 g mandel
 

1. Skär mandelmassan i tärningar. Smält chokladen på låg temperatur. Rosta mandeln i ugnen, 15 minuter i 180˚C.

2. Blanda allt och bred ut i ett jämnt lager i en aluminiumform. Jag lade bakplåtspapper i en form. 

3. Låt stå i kylen minst 2 timmar och skär ut i lagom stora bitar före servering.

 

Odensekonfekt

3 Läs mer >>

Åt dessa kakor hos svärmor första gången. De är jättefina att se på och supergoda. Kakorna går säkert att variera med andra smaker än kanel, har inte provat det än, men choklad är ju enkelt att prova med.

En annan variant som jag nu blev sugen att testa. Vanilj i ena lagret, och citronsmak av citronskal i andra lagret, färga gärna citrondegen med gul färg för bästa effekt. Om man har lite pärlsocker på dessa kakor ser de ut som små kanelbullar, vilket kan vara festligt. 

Receptet ger ca 50 kakor.

5 dl mjöl
1 tsk bakpulver

200 g smör, rumstempererat
1 ½ dl socker
1 ½ tsk vaniljsocker
1 litet ägg eller en stor äggula

+2 tsk kanel

Blanda mjölet med bakpulver i en separat skål.
Blanda det mjuka smöret med socker och vaniljsocker i en annan skål.
Rör ner ägg och blanda sist i mjölet. 
Dela degen i 2 delar. En som är ca lite mer än 1/3 av hela degen. Blanda denna del med lite kanel.
Kavla ut båda degarna till 2 lika stora rektanglar och lägg ihop ovanpå varandra(ena blir lite tjockare). (Kavla på mjölat bord)


Rulla ihop degen som när du gör kanelbullar. Lägg in i kylen i ca 1 h.
Skär degen i ca ½ cm tjocka skivor och lägg på en bakpapperklädd plåt.  
Grädda kakorna i 175 grader i ca 10 min. Kakorna är klara när de börja bli svagt gula i kanterna. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kanelsnurror

0 Läs mer >>
En kollega på jobbet var sugen på att göra chokladkola för något år sedan. Han letade efter olika recept och kom till sist fram till att detta var det optimala. Jag fick en smakbit på jobbet och kolan fick högsta betyg. Kolan har en tydlig chokladsmak och blir precis lagom seg och inte alltför hård. Denna kola blev snabbt min dotters favorit och därefter hela familjen favorit. Jag har gjort en liten justering i receptet och lägger till flingsalt istället för att ha saltet i kolan. 

4 dl socker
4 dl grädde
4 msk kakao
2½ msk sirap
½ krm salt (tillsätts på slutet)
1 krm vaniljsocker (tillsätts på slutet) Ej nödvändigt, blir god utan vanilj
flingsalt att toppa kolan med


Blanda ingredienserna i en inte allt för liten kastrull med tjock botten. Koka kolan i ca 30 min, Ta bort vid 122 grader.
Häll upp kolan på smörpapper på en plåt. Toppa med krossat flingsalt.
Skär snitt i kolan och ställ in i frysen. Dela i mindre bitar och ställ kallt. Hållbarheten är ca 1 vecka i kylen. Vill du spara kolan längre tid går den bra att frysa i några veckor.

 
 
Min dotter och hennes kompis gör chokladkola ihop. 
 
 
 
 
 

Markus chokladkola