Morots och Zucchiniplättar

 
 
1 liten zucchini grovriven
2 morötter finrivna
1 lök grovriven
1 dl panko
2 tsk potatismjöl
2 ägg
salt
olja till stekning
 
Blanda grönsakerna med salt. Blanda ägg och panko samt potatismjöl och låt stå en stund. Rör ner i grönsakerna och stek små biffar, ca 1 msk per biff i olja på medelvärme. Servera som tillbehör till maten. 
 

Laktos- och Koffeinfri Caramel Frappé

 
En grej som jag är barnsligt förtjust i är MC Donald's Caramel Frappé. Problemet är att jag inte kan dricka den sent på eftermiddagen eftersom den innehåller kaffe. Dessutom är jag lite känslig för mycket laktos. Så här har jag gjort en egen Frappé hemma istället. Kaffet och lite grann av mjölken fryser jag in i iskuber dagen innan. Vill man ha den unika smaken som frappen på MC Donald's har behöver man få tag på Moninprodukterna som nämns nedan, men det går självklart att använda andra alternativ. 
 
 
ca 1 dl laktosfri mjölk (iskuber)
ca 1,3 dl starkt koffeinfritt kaffe (iskuber)
ca 1,3 dl laktosfri mjölk
ca 4 msk laktosfri vaniljglass
ca 2 msk Caramel Sirap från Monin eller efter smak

Till Topping 
Caramel Sauce från Monin 
 
Jag tog 8 bitar kaffe och 6 bitar mjölk och körde genom en iskross. Sedan lade jag ner dem tillsammans med glass, mjölk och Caramelsirap och mixade och hällde upp på ett glas och toppade med min favoritkolasås från Monin, bild längre ner på flaskan...
 
 
 

.
 
Denna sås är god att toppa cheesecakes med också, smakar då precis som Espresso House Caramel Cheesecake, de använder samma Caramel Sauce.

Lilians Blåbärskaka

 
Jättegod pajkaka i långpanna med blåbär som min svärmor bakade. 


7–8 dl vetemjöl
125 g rumstempererat smör
1/2 dl strösocker
50 g jäst
21/2 dl mjölk

Fyllning
450–500 g blåbär
11/2 msk potatismjöl
1 msk strösocker
4 dl vetemjöl
11/2 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
200 g kylskåpskallt smör

florsocker

Häll 7 dl vetemjöl i en rymlig bunke. Fördela smöret och sockret i mjölet. 
Smula ner jästen i en separat degbunke. Värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen i lite av degspadet, tillsätt resterande degspad. Häll jästblandningen i mjölblandningen och arbeta samman till en lös deg. Tillsätt ev mer mjöl.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 30 min. Tag upp degen och kavla ut den till knappt 30×40 cm. Lägg den i bakpappersklädd långpanna. Låt degplattan jäsa övertäckt ca 15 min.

Blanda blåbär med potatismjöl och strösocker och fördela över degplattan. Blanda resten av ingredienserna till en smulig massa. Strö smulorna över blåbären. Låt jäsa 20 min. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Sänk temperaturen efter en stund om nödvändigt. Tag ut och låt svalna.Pudra florsocker över och skär i rutor.