0 Läs mer >>
 
Denna lilla tårta gjorde jag när pappa fyllde 60. Han älskar Reese's Peanutbuttercups, så jag hämtade inspiration från dem och gjorde en tårta med samma smaker.
Eventuellt blir det lite jordnötsfyllning över från detta recept. Jag gjorde en glasyr som inte blev så lyckad, därför pudrade jag med florsocker. Nedan är ett annat recept som ger en mjuk glasyr.
 
Botten
120 g mörk choklad
100 g smör
2 dl socker
3 ägg
1 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Fyllning
150 g Philadelphia
150 g jordnötssmör
1,5 dl florsocker
3 msk vit sirap
2 msk mjukt smör
lite flingsalt
 
150 g mjölkblockochoklad
½ msk olja
1 dl socker
50 ml vatten
 
Rör smör och socket smidigt. Tillsätt äggen ett i taget. Rör ordentligt mellan varje ägg. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt detta samt choklad till äggsmeten. Rör smeten jämt. Häll smeten i en smord rektangulär glasform på 20x30 cm. Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan precis är torr med sticka. Låt svalna.
 
Rör ihop fyllningen. Dela kakan mitt itu så att du får 2 bitar som är hälften så stora som formen, dvs ca 15x20 cm. Bred fyllning på ena biten och spara lite till dekoration. Lägg på nästa chokladbotten. Bred ett tunnt lager jordnötsfyllning ovanpå.
 
Koka upp vatten och socker. Ställ åt sidan.Smält chokladen över vattenbad. Rör ner oljan. Rör därefter ner sockerlagen och rör tills allt är löst. Bred glasyren över kakan. Låt stå svalt. Spritsa ut överflödig jordnötskräm på tårtan.
 
 
 
 
 

Chokladtårta med jord...

0 Läs mer >>
 
Pappas favorittårta är Sachertårtan. Jag hade aldrig sett någon baka tårtan hemma så när pappa fyllde 50 bakade jag bland annat en Sachertårta till honom, vilket blev mycket uppskattat. När han fyllde 60 fick han en ny.
 
Botten
225 g mörk choklad
190 g smör
3 3/4 dl socker
6 ägg
2 1/4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
 
Fyllning
2 ½ dl aprikosmarmelad
 
Garnering 
175 g, hälften mjölkblockchoklad och andra hälften mörk choklad
½ msk olja
1,5 dl socker
80 ml vatten
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna.
 
Rör smör och socket smidigt. Tillsätt äggen ett i taget. Rör ordentligt mellan varje ägg. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt detta samt choklad till äggsmeten. Rör smeten jämt. Häll smeten i en smord rektangulär glasform på 20x30 cm. Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan precis är torr med sticka. Låt svalna. 
 
Dela kakan i 2 delar och bred på marmeladen. Lägg på nästa botten.
 
Koka upp vatten och socker. Ställ åt sidan.Smält chokladen över vattenbad. Rör ner oljan. Rör därefter ner sockerlagen och rör tills allt är löst. Bred glasyren över kakan. Låt stå svalt.
 

Sachertårta

0 Läs mer >>
 
 
Efter att ha sett filmen Toast har jag inte kunnat släppa tanken på Lemon Merinque Pie. I filmen ser man sådan paj som ser sjukt god ut. Jag bestämde mig för att provbaka en och när jag googlade recept insåg jag att det fanns hundratals varianter av denna paj. I vissa har man mycket socker i marängen i andra väldigt lite. Ibland tillsätts vaniljsocker. I vissa blandar man ut lemoncurdfyllningen med vatten och i andra med grädde eller kondenserad mjölk. Jag samlade inspiration från flera recept och gick ut i köket och provbakade. Det finns många sätt att göra marängen, i vissa recept vispar man ägg och socker direkt i andra värmer man äggvita och socker över vattenbad tills äggen är varma att ta på. 
 
Jag valde dock en italiensk maräng eftersom jag inte är förtjust i smaken av rå äggvita. Italiensk maräng tillagas lite mer eftersom man tillsätter 115 grader varm sockerlag i den vispade äggvitan. Även italienska marängen kan göra på flera sätt. Ibland värms sockerlagen till 180 grader istället. 
 
Denna efterrätt är väldigt sötsyrligt, den som inte gillar citron, tex min son, kommer inte uppskatta denna. =) Den som gillar lemoncurd gillar nog denna också. Nästa gång kanske jag provar varianten med grädde i lemoncurden för en lite rundare citronfyllning eller så ändrar jag proportionerna på vattnet och citronsaften. Här är det ungefär 50/50 som jag sett i flera recept, det blev lite väl surt, så 30/70 med mindre del citron kanske jag testar. Undrar hur de recept som endast innehåller citronsaft smakar. Brrr...
 
 
2 dl vetemjöl
100 g smör
1 liten äggula
5 msk florsocker
 
3 citroner, saft och rivet skal
1,3 dl vatten
3 msk maizena
2 dl socker
4 äggulor
65 g smör
 
3 äggvitor
2 dl socker
0,6 dl vatten
 
Nyp ihop smöret med mjölet och florsockret tills du får en smulig massa. Tillsätt äggulan och blanda snabbt ihop till en deg. Låt vila 30 min i kylen. Kavla ut degen på mjölat bord och rulla upp och en kavel och för över till en springform på 19 cm. Lägg formen i frysen en stund. Ta smörpapper och mjuka upp den genom att skrynka ihop det några gånger. Lägg den i pajformen och häll på ris, ärtor eller liknande. Detta förhindrar att degen reser sig samt att kanterna sjunker. Du kan hoppa över detta om du vill. Grädda i 200 grader ca 10 min. Ta därefter bort riset och smörgåspappret och fortsätt att grädda tills botten får en fin färg. 
 
Börja med citronfyllningen. Riv citronskalet fint och lägg åt sidan. Skär citronerna och pressa ur all saft. Sila och häll i en kastrull. Ta lite av vattnet och rör ut maizenan. Tillsätt detta och resten av vattnet samt sockret och koka upp under omrörning till krämen tjocknat och är genomskinlig. Rör ner smöret och blanda ordentligt över medelvärme. Tillsätt en äggula i taget och rör hela tiden. Ta bort från värmen och häll i pajskalet. 
 
Vispa vitorna fasta, så att det går att vända bunken utan att de ramlar ur. Koka sockret och vattnet till 120 grader. Låt svalna till 115 grader. Tillsätt sockerlagen under vispning i äggen. Fortsätt att vispa ca 5 minuter tills marängen är blank och fast. Bred ut marängen på citronfyllningen och forma små toppar. Ställ den i 250 grader varm ugn i någon minut tills marängen får lite färg på topparna. Låt pajen vila 1 timme innan servering. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
Lite Dulce de Leche till tar udden av syran något. Mums!
 

Lemon Meringue Pie

0 Läs mer >>
Enkel sås att ha till dumplings
 
 
2 msk japansk soya
1 msk Oystersås
1 msk Sweet Chilisås
ca 1 tsk äppelcidervinäger
 
 

Dumplingsås