0 Läs mer >>
 Detta recept kommer från Lindas Bakskola, men jag har tillsatt några småsaker. Kokos i formen, farinsocker på toppen och flingsaltet som jag toppar kakan med sätter pricken över i:et. 

175 g smör
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 ¾ dl vetemjöl
2 syrliga äpplen
kanel att pudra på 
1 msk farinsocker strö att strö över*
flingsalt att toppa med*

smör + kokos* till formen

 

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, ägg och vetemjöl. Rör ihop allt till en smet.
Skala och riv äpplena och rör ner i smeten. 
Häll smeten i en smord och kokosad form, ca 23 cm i diameter, med löstagbar kant. Strö över farinsocker och pudra över kanel. Toppa med flingsalt. 

Grädda  mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Jag gräddade min i 27 minuter och det blev lite för länge, så nästa gång passar jag kakan mer noggrannt. Låt kakan svalna i formen. 

* Ej i orginalreceptet

Jag serverade min äppelkladdkaka med vaniljgräddglass som jag toppade med Strohrom, blev så gott! 

 
  Nästa gång gräddar jag min kaka lite kortare tid, kakan blev saftig och god, men kunde varit lite kladdigare, trodde att kakan skulle ta lite längre tid att grädda eftersom den hade råa äpplen i. 

 

Äppelkladdkaka

0 Läs mer >>
Citronverbena inte inte så lätt att hitta, men till sommaren säljs den hos vissa handelsträdgårdar. Bladen är tunna och doftar helt vansinnigt underbart av Citrongodis. Jag brukar gå förbi plantan i min trädgård och rycka loss ett blad och gnugga i handen och sedan går jag och doftar. Jag får flashbacks från när jag var barn och hade köpt syrliga godisar. Citronverbena används som smaksättning i desserter, godis och teer. Den går även att ha i salladen. Eftersom kylan kommer snart och växten inte klarar vintern här, så passade jag på att skörda blad idag och gjorde en saft som jag tänkte frysa in i småportioner för att använda till Lemonad eller drinkingrediens.  


 
5 dl strösocker
5 dl vatten
saft av 4 citroner
ca 1 liter Citronverbenablad


Koka upp socker och vatten, låt svalna helt. 
Sköj och rensa bladen ordentligt, ta bort fula blad. 
Mixa sedan ihop alla ingredienser. Häll upp i mindre förpackningar och frys in och ta fram vid behov. 

Detta är en 5-literskastrull och den är halvfull med orensade blad. 
 
 
 
 
 
Här blandade jag saften med kolsyrat vatten. Hade tyvärr ingen citron kvar, annars är det gott att ha någon skiva i saften. 

CitronverbenaSaft

0 Läs mer >>
 
En ny variant av en av mina favoritcheesecakes, denna gång är den smaksatt med citronskal och vanilj som är en smakkombination som jag bara älskar. I fyllningen finns också blåbär. Inspirationen hämtade jag från ett av mina äldre recept på Minicheesecakepajer


4 dl mjöl
200 g smör, rumsvarmt
6 msk socker
2 msk farinsocker
1½ krm salt
 
200 g Philadelphiaost
2 dl smetana
1,3 dl kondenserad mjölk
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 1 citron

250 g frysta blåbär, halvtinade
3 msk blåbärsylt eller annan valfri sylt
 
Blanda ihop ingredienserna till pajbotten. Den kan fortfarande vara lite smulig. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en rektangulär form. Jag använde en form på 21x25 cm.
Dela smulrna i 2 delar och häll hälften av degen/smulorna i formen och tryck ut med en sked. Tillaga i 200 grader. Sänk värmen när du ställer in formen i ugnen till 175 grader. Grädda botten gyllengul och ta ut ur ugnen. 

Medan botten gräddas, rör Philadelphiaosten mjuk, blanda i vaniljsocker och citronskal, tillsätt smetana och kondenserad mjölk, rör igen och tillsätt sist äggen, rör lätt så att allt blandas. 

Häll smeten på pajbotten och rör sedan ihop de halvtinare bären med sylten och klicka ut i ostsmeten. 

Sätt in mitt i ugnen och grädda i 175 grader tills ytan börjar stelna. (Jag körde 150 grader varmluft ca 33 minuter) Häll på resterade pajsmulor och höj värmen till 240 grader. (Jag körde 225 grader varmluft) tills smulorna fått färg. 
 
 
 

Ta ut pajbitarna en stund innan servering, eller micra någon halv minut på låg effekt, då kommer smakerna fram bäst. Pajen går bra att frysa, skär tex i portionsbitar innan infrysning så är det lätt att ta fram en bit när man är sugen.  

Blåbärssmulpaj med kr...

0 Läs mer >>

Jag är uppvuxen med en far som älskar att grilla. Som barn gillade jag inte när han grillade Entrecôte då jag ville ha ett rent kött utan fett och senor, nu förstår jag att han hade rätt. Finns inget godare än en nygrillad saftig entrecôtebiff. Jag väljer gärna fasta bitar med en stor fettkärna. När fettet droppar ner i grillen skapas en speciell rök som ger köttet en underbar smak, fettet gör även biffen saftig. Pappa lärde mig att jag skulle välja köttbitarna som var fasta, då brukar köttet vara av bättre kvalitet och mindre segt och sladdrigt. Kryddningen ska vara lätt när köttet är av bra kvalitet. Här har jag inspirerats av min pappas sätt att krydda biffarna och jag skar en 880 grams bit i 2 delar som jag plattade ut något. 

Kryddningen
1 tsk Woichestershiresås
några droppar Texas Steak Sauce
svartpepeppar
chiliflakes
oregano
 
 
 
 
 God klyftpotatis brukar jag göra så här: 

Klyfta potatis, häll i en kastrull och fyll på med vatten. Koka upp i 1 minut. Häll av vattnet och låt ånga av. Häll matolja, pommesfriteskrydda, svartpeppar och timjan över potatisen. Blanda väl. Häll upp i en ugnsform. Ställ klytorna upp, större bitar på kanterna. Tillaga på varmluftsfunktionen mitt i unen, 225 grader. Fördela om potatisarna efter halva tiden. Ta ut och salta potatisen innan servering. 

Gott med Tzatziki till. 

 

Enkel kryddning till ...

0 Läs mer >>
Idag behövde jag använda upp lite smördeg från frysen så jag gjorde wienersnäckor fyllda med Tarte Tatinfyllning. Tarte Tatin är en söt fransk äppelpaj som innehåller karamelliserade äpplen. Dessa delikata små wienerbröd blir härligt knäckkolaaktiga och när de är små får man ta två! 😋 ❤

1 pkt frysta smördegsplattor(4-pack) tex Coops som är gjord på riktigt smör!
2 dl strösocker
80 g smör
4 syrliga äpplen
en knivsudd vanilj
lite kanel
ca 75 g mandelmassa
flingsalt

ev glass till servering

Ta ut smördegsplattorna och låt tina. 
Finhacka äpplena och lägg åt sidan. 
Smält smöret i en gjutjärnpanna. Häll på sockret och rör om försiktigt och tillaga tills sockret karamelliserats till en sås. Häll på äppelbitarna och låt dem stå om småputtra i såsen i några minuter. Tillsätt en gnutta kanel och vanilj på slutet samt en nypa flingsalt. Låt svalna och sätt på ungnen på 225 grader. 

Platta till kanten längst långsidan på smördegen och lägg ihop med ett till ark som du gör samma sak på, dvs de tillplattade sidorna ska möta varandra, pressa ihop delarna. Riv eller hyvla över mandelmassa, strö över äppelbitarna och strö på lite kanel. Rulla ihop så att skarven hamnar inuti rullen och skär varje rulle i 6-7 bullar. Lägg i bullformar. Grädda mitt i ugnen, jag använde varmluft 210 grader och sänkte till 175 efter några minuter. Om bullarna börjar ta för mycket färg på undersidan kan man ställa in en plåt under plåten som bullarna står på. 
Ta ut bullarna när de fått en fin färg. Ringla över kolasåsen och toppa med små äppelbitar. 


  
 
 
 
 
 
 
 
 
Kolla även in dessa underbara Pain Au Raisin

Tarte Tatinbullar