0 Läs mer >>
 När jag var i London nu i somras och skulle åka hem så köpte jag lite mat på flygplatsen och köpte även med mig en liten Lemon Flapjack. Jag brukar köpa flapjacks här hemma ibland och då är min favorit en med pecannötter. Denna citron flapjack var bland det godaste jag ätit och jag önskade länge att få baka dem. Här gjorde jag mitt första försök, men kommer att göra om receptet något snart. Nästa gång kommer jag att skippa citronsaften i fyllningen eftersom lemon curden redan är sylig och jag kommer även att ha lite mer sirap samt fett, samt jag kommer även att mixa havregrynen något för att få kakorna att hålla ihop lite bättre. Skiver måtten jag ska använda nästa gång inom parentes. 
 


Flapjacks
150g smör (175 g)

150g florsocker 
350 g havregryn 
5 msk lemon curd
skal av 1 citron 
(valfritt: några droppar citronolja från Zeta)
2 msk sirap (4 msk)
(valfritt: ca ½ dl vita chokladknappar)

Sätt ugnen på 180 grader. Klipp ett bakplåtspapper så att det passar i en form på ca 20x25 cm. 
Smält smör och florsocker i en stor kastrull. Blanda ned resten av ingedienserna utom chokladknapparna. Pressa ut hälften av massan med en sked och strö ut chokladknappar om du önskar ha det i. Fördela ut resterande massa och bred ut med skeden. Sätt in mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. De sista 5 minuterna kan man med fördel använda varmluftsfunktionen och dra ner värmen till 160 grader. Ta ut kakan när det fätt lätt gyllene färg. Låt kakan svalna helt. 

Glasyr
ca 2 dl florsocker
2 msk philadelphia
½ tsk vaniljsocker
ev färg

Blanda alla ingredienser till glasyren. Ringla över kakan och låt vila en stund. Skär i portionsbitar och förvara i kylskåp eller frys. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lyxiga Lemon Flapsjac...

0 Läs mer >>
 
Idag lagade jag mat av det som fanns hemma. I frysen fanns ett paket Mozarella, i kylen 2 små zucchinis, ett paket kokt skinka och i skafferiet fanns en burk Dolmio Pastasås. Lasagneplattor brukar alltid finnas hemma också, så dagens rätt blev Delizie eller pastastubbar. Det är andra gången jag tillagar denna rätt, ska ha något annat gammalt recept i någon pärm någonstans, men orkade inte leta fram det, så det blev lite improvisation och resultatet blev super. Nom Nom, ser fram emot morgondagens matlåda. 

12 Lasagneplattor
2 vita zucchini - jag använde det som fanns hemma, man kan gärna ta lite mer zucchini
timjan
oregano
lökpulver
1 vitlöksklyfta
vegeta/salt
1 paket kokt skinka (120 g) - jag använde det som fanns hemma, man kan gärna ta lite mer skinka.
ca 100 g hushållsost mkt tunt skivad
färsk basilika

250 g mozzarella
1 burk Dolmio Pastasås Smooth 
1½ dl mjölk
smör/olivolja till stekning och smöra form med

Sätt ugnen på 200 grader.  Lägg ut 3 bakplåtspapper på en bänk. 
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg ner ett pastablad i sänder. Låt koka någon minut, pastan ska bli mjuk, men inte koka klart. Häll försiktigt av vattnet, eller fiska upp bladen. Låt svalna lite och separera sedan ett pastablad i taget och lägg på ett bakplåtspapper. 

Skala zuccinin om skalet inte är fint, annars tvätta bara av dem och skiva på en mandolin eller med en osthyvel tex. Stek hälften av zucchiniskivorna i taget i olivolja på högsta värmen. Vänd skivorna och lägg åt sidan. Lägg i nästa omgång, när dessa vänts stäng av värmen och pressa på vitlök och krydda med tijnam oregano och vegeta. Vänd ner första omgången och rör om försiktigt. Häll upp på ett fat. 

Hyvla hushållsosten tunnt och fördela över pastabladen. Fördela sedan skinkbitar, zucchiniskivor, hackad basilika och toppa med lite mozzarella. Rulla ihop pastbladen hårt till korta rullar. Vispa ihop Dolmiosåsen med 1½ dl mjölk och häll i en smord form. Min form av ca 20x28 cm. Häll ner såsen, men spara ca 1½ dl.
 
Olja eggen på en vass kniv och dela varje rulle i 3 delar. Ställ ner stubbarna med snittytan uppåt i såsen och bred på resterande sås samt strö på resterande mozzarella. Sätt in långt ner i ugnen om du använder glasform, annars i mitten. Jag gräddade mina pastastubbar under folie första halvan och utan resten av tiden och total tid i ugnen blev ca 45 min. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Nedan hittar du ett liknande recept på en vegetarisk Lasage med kronärtskocka och zucchini som också är supergod. 

Vegetarisk Lasagne med kronärtskocka

 

Delizie (Pastastubbar...

0 Läs mer >>
 
Idag behövde jag använda upp lite kondenserad mjölk som jag köpt. Jag köpte några smaksatta varianter för ett tag sedan, den ena var med Tiramisu och den andra med jordgubbssmak, så idag fick det bli en jordgubbsglass. Jag valde att tillsätta vispade äggvitor i min glass för en bättre konsistens samt att minska sötman något då glass på endast kondenserad mjölk och grädde lätt kan bli antingen för söt eller för fet. Att ha någon form av alkohol i eller något syrligt tar också bort överskott av sötma därför gjorde jag en jordgubbsrippel smaksatt med Cognac. Jag var lite sugen på att ha någon 10%-ig yogurt i också, men hade ingen hemma, så det kanske jag provar vid annat tillfälle. 

Denna gång fick det bli en halv omgång då jag tyvärr bara hade 2½ dl vispgrädde hemma. Glassen blev väldigt bra och påminde om Häagen-Dazs glass som är en av mina storfavoriter.  

Nästa gång gör jag glassen med 5 dl grädde och då ska jag testa kondenserade mjölken med Tiramisusmak. =) Får fundera på om jag ska köra på min Caramel Bailey's eller något annat, för någon alkohol måste jag ha =) 

Jordgubbsrippel

1 dl jordgubbar, jag använde egenodlade från frysen
2 msk glukossirap
1 msk socker (om jordgubbarna är syrliga)
1½-2 msk cognac
2 tsk vaniljsåspulver

Låt jordgubbarna tina, blanda sedan ihop alla ingredienser och mosa jordgubbarna med en sked eller liknande. Ställ rippeln kallt. 

Glassen
2,5 dl vispgrädde
½ burk kondenserad mjölk, vanlig går bra också, om man vill kan man ha lite vanilj som smaksättning då istället. 
2 äggvitor, hårt vispade

Vispa grädden nästan klar. Häll ner halva burken kondenserad mjölk. Ställ blandningen i frysen i samma bunke som du vispat i. Ta ut glassen efter ca 1 h och vispa upp så att iskristallerna fördelas med en elvisp. Ställ i frysen igen. När glassen börjar bli halvfast tillsättes hårt vispade äggvitor. Vispa lätt så att allt fördelar sig och frys igen. Upprepa vispningen då och då så mycket du vill. Jag vispade ca 4 gånger. När glassen är nästan helt fryst, varva glass och rippel i en glassbytta och frys sedan in helt. Det tog ca 6 timmar för min glass att bli helt klar. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Perfekt att grädda våfflor och frysa in och ta fram när man får oväntat besök eller bara när man är sugen på något gott. 
 
Våfflorna blir som nygräddade om man rostar dem i brödrosten. Receptet på dessa Belgiska våfflor kommer från ICA. I vanliga fall brukar jag använda smet med jäst som jäsmedel, men eftersom jag inte hade det hemma passade jag på att prova ett recept på bakpulver. Inser dock att jag behöver investera i ett bättre belgiskt järn eftersom detta tog 5 min per omgång våfflor. 
 

Jordgubbs & Cognacsgl...

0 Läs mer >>
 
 
Denna efterrätt sägs ha skapats i Argentina av en Italiensk emmigrant. Namnet på efterätten ska härstamma från Taranteladansen som har sitt ursprung i sydliga Italien. Legender kring dansen berättar att den uppkom i staden Tarento runt 1100-1200-talet då stadens invånare ofta drabbades av spindelbett av Tarantelaspindeln. För att motverka giftets effekter brukade man se till att hålla kroppen i kraftig rörelse och de drabbade började att röra sig på detta frenetiska sätt flera gånger om dagen. Det sägs vidare att musikanter besökte sjukhus och började spela musik till vilken de drabbade kunde utöva dessa rörelser. Dansen lever fortfarande kvar och är vanligt förekommande vid fester och högtider i sydliga delarna av Italien. 

Efterrätten sades vara bra att äta för att orka dansa den energikrävande dansen och ska därför ha fått namnet från denna dans. 

Det finns många varianter av detta recept, denna gång provade jag ett recept med lite fett vilket verkar vara den vanligare varianten. Puddingen görs på standardmjölk, men det finns även recept där man använder grädde i puddingen samt att man brer smör på brödskivorna.  Bara som en liten varning... den som är spindelrädd kan jag avråda från att googla om denna efterrätt =)

Min pudding blev dessvärre inte så snygg denna gång, dels för att jag inte lade äppelskivorna i botten tillräckligt snyggt, men jag undergräddade även min pudding något, vilket gjorde den lite för lös och därför kunde jag inte ta några snygga bilder heller, så jag kommer troligen att baka om denna dessert inom kort. Den äppelsort jag använde var även något för kompakt, så nästa gång provar jag även en annan äppelsort. 

Jag fick lite äggmjölk över så jag har skrivit ett annat mått inom parentes som troligen inte ger överskott, men om man får lite överskott kan man gärna göra några mindre puddingar också vid sidan om genom att varva brödtärningar med äggmjölk. Jag gjorde 2 små puddingar och hade även i StrohRom-Russin och lite rivet citronskal i dessa vilket är ingredienser som jag brukar använda i min vanliga brödpudding och dessa blev gudomligt goda som vanligt. Längre ner på sidan hittar du recept på andra brödpuddingar som jag har gjort och som jag faktiskt föredrar framför denna som blir lite för mild i smaken för mig. Jag älskar smaksättningen med vanilj och citron samt Romrussin som jag använder i vanliga fall i mina brödpuddingar. Dessutom föredrar jag när bröden löses upp helt i mjölken, detta ger en mycket slätare pudding. 


Karamell
200 g strösocker
1 msk citronsaft
1 msk vatten

Ta fram en form, jag använde en sockerkaksform, förbered ett par grytlappar/vantar, de kommer du att behöva när formen ska roteras, då formen blir väldigt varm av karamellen. 
Häll socker, citronsaft och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på medel till hög värme. Rör med en träsked och ta bort när karamellen fått en gyllenbrun färg. Häll karamellen i formen. Sätt på grytvantarna och rotera formen så att karamellen fördelas kring kanterna. Om du har ett hål i mitten av formen använd träskeden och dra upp karamellen på kanterna i mitten. Rotera formen tills karamellen stelnat. Ställ formen åt sidan. 


Puddingen 
4 stora ägg (3 stora ägg)
132 g socker (100 g)
495 ml mjölk (370 ml)
1 tsk vaniljsocker (0,75 tsk)

ca 6 vita brödskivor utan kant, jag använde Orginalrost
3 medelstora äpplen, jag använde Jona Gold som har en viss syra

Vispa ihop ägg med socker och vaniljsocker lätt. 
Tillsätt mjölken och vispa ihop till en jämn smet utan att vispa för mycket. Ställ åt sidan. 
Skala äpplena och kärna ur dem. Lägg dem i en skål med vatten med lite citronsaft i, så mörknar de inte. 
Ta upp ett äpple åt gången och torka av. Skiva äpplet väldigt tunnt och fördela ett lager med skivorna omlott ovanpå karamellen. 
Kanskär brödet och dela skivorna i 4 bitar i triangelform och pussla ihop ett heltäckande lager ovanpå äppelskivorna. Häll på äggmjölk så att brödet blir helt blött. Låt stå en stund så att brödet absorberar äggmjölken. 
Lägg därefter på ett nytt lager äppelskivor, därefter bröd igen och äggmjölk och låt dra en stund igen. Fördela sedan sista lagret med tunnskivade äpplen. 
Täck formen med aluminium och ställ formen i en större form med höga kanten och fyll på med kokade vatten så att det täcker ca hälften av puddingformen. Grädda mitt i ugnen. Jag gräddade mina puddingar (den stora och de små) i 1 h och 15 min, men den skulle nog ha gått i 15 min till. 
För att undersöka om puddingen är klar kan man använda en kniv som stickes ner vid sidan om eller under äppebitarna.(man får pilla upp äppelbitar som ligger i vägen) När man tar ut kniven ska den vara ren, dvs det ska inte vara något mjölkigt på kniven. 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bild på en något undergräddad pudding. 
 

 Och så gjorde jag 2 mindre puddingar av äggmjölk som blev över. I äggmjölken tillsatte jag rivet citronskal och så pillade jag ner lite StrohRomrussin. Blir ju så sjukt gott så. Mycket godare än med äpplen om du frågar mig. 
 

Tarantela

0 Läs mer >>
 

Argentinsk Efterrätt....