0 Läs mer >>
 
Jag har editerat ett tidigare recept på glutenfria fudgebrownies och provade en ny glasyr också. Dessa blev väldigt bra. Saftiga och lagom sega, som en blandning mellan kladdkaka och brownie och glasyren är jättelen och smälter i munnen. 
 
Brownie 
ca 200 g mandelmjöl (5 dl)
1 dl potatismjöl
3 stora ägg
3,75 dl strösocker
175 g smält smör
1 krm salt
1 dl kakao
1 dl florsocker
1½ tsk bakpulver
 
Choklad Ganaché 
80 g mörk blockchoklad
90 g ljus blockchoklad
1,2 dl vispgrädde 
 
ev rostade valnötter eller pecannötter till garnering
 
Vispa äggen med strösockret pösigt ganksa länge. Rör ihop alla torra ingredienser och häll ner i äggsmeten tillsammans med svalnade smöret. Grädda i en bakpappersklädd form på 20x30 cm i mitten av ugnen i 175 grader. Sänk värmen till 150 efter 5 minuter. Grädda i ca 30 minuter.  
 
Värm grädden och hackad choklad i en kastrull. Häll chokladganachén över brownien och låt svalna. Förvara i kylskåp över nattten. Garnera med rostade valnötter lite innan servering. Kakan tas fram ur kylen och tempereras någon timme innan servering. 
 
 
 
Här som minicupcakes och toppade med rostade saltade hasselnötter. Smarrigt! 
 
 
 
Ett litet fat med kakor... =) 
Exotisk Morotskaka (t.v.), Butterscotchcupcakes (mitten), Lakritscupcakes (t.h.) och  Mandelbrownies med rostade salta hasselnötter (fram t.h) och Kanelbullekaka i långform (fram t.v).

Mandelbrownies

0 Läs mer >>
Supergoda chokladkolacupcakes där frostingen spetsas med lite Strohrom. Har inga exakta mått, skriver ner det jag kommer ihåg... 
 

150 gram smör
2 st ägg
1 3/4 dl strösocker
3/4 dl farinsocker
1,1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker för sig. Rör ner detta i kaksmeten varvat med det avsvalnade smöret.

 

 Frosting

2 äggvitor
1,15 dl socker
(½ tsk vaniljsocker)
citronskal
+ Strohrom
+ kolasås
+ kolaströssel
+ mimimarsmallows
 
Sätt äggvitor och socker i en skål i hårdplast, typ Margareteskål, som får plats över en kastrull. Häll vatten i kastrullen och koka upp. Sätt skålen med äggvitor och socket över och rör med en slickepott konstant tills allt socket har löst upp sig. Ta bort från värmen och vispa med elvisp på medelhastighet tills marängen är kall och det bildas styva toppar av marängen. Detta tar 15-20 minuter, så ha tålamod och gott om tid.
 
Ställ marängen kallt en stund. Tag fram marängen och vispa ner den kalla kolasås + några droppar Strohrom. Har inget exakt mått här. Ingredienserna ska ha samma temperatur när de rörs ihop, annars finns risk att frostingen skär sig. Exempelrecept nedan som jag brukar använda. Spritsa cupcakesen och toppa med lite ren kolasås och några kolacrunchströssel. 
 

Kolasås: 

1½ dl vispgrädde
1 2/3 dl farinsocker
2 msk smör
1 krm vaniljsocker
 
Häll ingredienserna till såsen i en kastrull. Koka upp tills allt socker har löst sig. Låt såsen svalna helt innan den används till kakorna. Detta blir en ganska stor sats och hela går inte åt till cupcakes, men såsen går bra att frysa och ta fram vid behov. Den är god att topppa olika bakverk mde eller att ha på glass. 
 
 
 
Ett litet fat med kakor... =) 

Exotisk Morotskaka (t.v.), Butterscotchcupcakes (mitten), Lakritscupcakes (t.h.) och  Mandelbrownies med rostade salta hasselnötter (fram t.h) och Kanelbullekaka i långform (fram t.v).

Butterscotchcupcakes

0 Läs mer >>
 
 
Hm...att göra den perfekta lakritscupcakes visade sig vara svårt. På Cupcake Stockholm har de gudomliga sådana. Har på nytt försökt mig på att baka egna. Resultatet blev hyfsat, men de kanske hade behövt lite mer lakritssmak ändå. Jag köpte en Turkisk Peppar shotmix och så hittade jag en lakritsextrakt i affären. Lakritsextrakten består av enbart lakritsrot, medan Turkisk Pepparmixen innehåller både lakrits, salmiak och anis. Jag är inte helt nöjd med detta recept, men sparar det för dokumentation mest. 
 
1,2 dl mjöl
3/4 dl socker
1½ tsk bakpulver
1/4 dl olja
1 ägg
1/4 dl turkisk peppar shotextrakt
ca 3 krm lakritsextrakt
ca 2 krm svart karamellfärg
 
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa ägget separat och häll ner turkisk pepparextrakten, oljan samt svarta färgen. Vispa ihop allt och häll upp i små formar. Grädda i 180 grader tills muffinsarna känns klara med en sticka. När cupcakes svalnat, gör ett litet hål med en sticka och droppa ner 2 dropppar shotextrakt.
 
Frosting
2 äggvitor
1,15 dl socker
(½ tsk vaniljsocker)
citronskal
+ mimimarsmallows
 
Sätt äggvitor och socker i en skål i hårdplast, typ Margareteskål, som får plats över en kastrull. Häll vatten i kastrullen och koka upp. Sätt skålen med äggvitor och socket över och rör med en slickepott konstant tills allt socket har löst upp sig. Ta bort från värmen och vispa med elvisp på medelhastighet tills marängen är kall och det bildas styva toppar av marängen. Detta tar 15-20 minuter, så ha tålamod och gott om tid.
 
Ställ marängen kallt en stund. Tag fram marängen och vispa ner citronskal. Spritsa cupcakesen och dekorera med rivet citronskal och lakritsgodis tex Kick. 
 
 
 Födelsedagsfika för Emelie som fyllde 16. På bilden finns även kanelbullekaka gjord i långpanna, morotskaka med citronsmak med Philadelhiafrosting samt exotisk rippel och jordgubbar. Längst bak en browniekladdkaka med kolafrosting. 
 
 

Lakritscupcakes 3

0 Läs mer >>
 
Inte snyggaste och roligaste bilden kanske, detta recept är mest en notis till mig själv. 
 
en liten rostbiff
smör&rapsolja
flingsalt
svartpeppar
vegeta
ca ½-3/4 dl portvin
ca 2 msk Texas Steaksauce
lite chiliflakes
eventuellt lite paprikapulver
 
Stek rostbiffen i smörolja på hög värme. Salta och peppra ordentligt samt krydda med vegeta. Häll på portvin i omgångar och fräs köttet i detta. Gnid in Steak Sauce krydda igen med salt, peppar, lite chiliflakes och paprikapulver och lägg in rostbiffen i ugnen med en termometer. Kör i 90 grader tills temperaturen visar 54-55 grader för en ganska röd rostbiff. Låt svalna och servera med en god potatissallad. 
 

Rostbiff i ugn

1 Läs mer >>
 
Jag åt en megagod Caramel Cheesecake på Espresso House för ett tag sedan. Jag har försökt att återskapa den 2 gånger. Denna gång börjar jag närma mig smakerna. Men är ändå inte helt nöjd, så det blir nog en omgång till. I denna blev kaffesmaken för dominant och chokladbotten något besk. Har editerat receptet här till de nya måtten jag tänkte prova.
Börja med att göra i ordning Caramel Saucen, den behöver få svalna en stund. Det går bra att göra iordning såsen dagen innan också. 
 
Salted Caramel Sauce: 
1½ dl vispgrädde
1 2/3 dl farinsocker
2 msk smör
en liten nypa salt
1 krm vaniljsocker
 
Häll ingredienserna till såsen i en kastrull. Koka upp tills allt socker har löst sig. Låt såsen svalna i någon timme.
 
Botten
75 g smör
3,5 msk farinsocker
ca 1,2 dl vetemjöl
1½ msk kakao (2 msk innan)
1 knivsudd salt
 
Hacka smöret och blanda ner övriga ingredienser. Blanda ihop till kladdiga smulor. Häll i botten av en 19 cm form. Eventuellt blir det någon msk smulor över. Tryck ut smulorna med en sked. Gräddda i 175 grader tills botten börjar bli torr, ca 15 min? 
 
Fyllning
300 g Philadelphiaost
ca 2 dl salted caramel sauce
½ portion kaffe från en snabbekaffe portionsförpackning (2/3 portion innan)
2 mellanstora ägg
1 tsk vaniljsocker (glömde vanilj innan)
 
Rör osten mjuk, tillsätt ägg ett i taget och rör om, tillsätt kolasåsen och kaffepulvret samt vaniljsockret. Blanda tills allt löst sig, men vispa inte hårt!
 
Häll smeten på chokladbotten, grädda i 125 grader tills ostmassan stannat, den ska vara lätt fladdrig i mitten. Låt cheesecaken svalna helt och ringla över kolasås. Servera med en klick nyvispad grädde. På bilden jag har haft grädde ovanpå och dekorerat med kolasås som blev över. Jag hade lite Strohrom i kolasåsen till toppingen som fick en Butterscotchaktig smak, vilket var trevligt. 
 

Caramel Cheesecake 2