Tysk Rispudding

 

Uppdatering, har nu tagit fram ett nytt recept på denna läckerhet. Se här istället. 

OBS! Denna version av receptet är ej provlagat ännu. Har gjort en annan variant, men där proportionen med gelatin inte blev helt bra. Detta recept blir det jag provar nästa gång.

När jag var liten fick jag följa med min farmor till kyrkan. Efter mässan serverades kyrkkaffe med fika som tanterna fixat. Många av dem var utländskor och bakverken kom från olika delar av världen. En av desserterna minns jag fortfarande. Det var en sorts rispudding med smak av punsh eller liknande och den var sedan toppad med geléhallon. En mycket speciellt smakupplevelse som satte sina spår. Har googlat, men inte hittat något liknande recept, så jag försökte återskapa efterrätten.
 
Edit! Har hittat namnet på efterrätten i en kokbok på landet. Reis Trauttmansdorff heter den tydligen. =) Har tydligen lyckats imitera puddingen ganska bra. =) Kanske provlagar något recept från nätet nästa gång. 

2,5 dl grötris
15 dl mjölk
3 dl grädde
skal av 1 citron
1 msk vaniljsocker
1½ dl socker

ca ½ dl strohrom
6 gelatinblad

geléhallon till dekoration

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Häll ris, mjölk, grädde, socker, citronskal och vaniljsocker i en kastrull. Koka tills riset känns mjukt. Häll på rommen mot slutet. Lägg i ett gelatinblad åt gången och rör tills de löses upp. Häll upp gröten i en oljad sockerkaksform, gärna en rund med hål i mitten. Ställ puddingen kallt till nästa dag.
För att få ur puddingen ur formen kan man behöva doppa formen i varmt vatten. Dekorera med geléhallon. 


Sötpotatismarmelad

I Argentina är det vanligt att man äter ost med marmelad. Kvittenmarmelad eller sötpotatismarmelad är väldigt vanligt. Sötpotatismarmeladen säljs på platta konservburkar. Min pappa introducerade mig för Dulce de Batata när jag var liten. Barnsligt gott att äta som den är också. Jag äter den oftast på rostade mackor med en mild Herrgårdsost.

Idag är den mycket svår att få tag på men har man tur finns den att köpa vid Latinamerikanska avdelningen i Hötorgshallen. Det är dock inte vilken som helst som är god. Hittar du av märket Canale så är den garanterat god. Andra märken som jag provat har tyvärr inte alls smakat bra.

Under en period gick det inte att få tag på Dulce de Batata alls i Sverige då det var för dyrt att importera produkter från Argentina, därför gjorde jag mitt eget recept. I receptet måste man använda sötpotatis som är vit i köttet annars blir det en helt annan grej. Den potatisen är väldigt neutral i smaken och smakar inte alls potatis. Den sort som man oftast hittar i handeln idag är dock orange i köttet, den sorter påminner mer om pumpa i smaken.


ca 800 g sötpotatis med vitt kött(ser ut som stora King Edward)
3 dl socker
2½ tsk vaniljpulver (gärna Santa Maria)
ca 4½ tsk gelatinpulver + 4½ msk vatten
ca 6 bitar ljus blockchoklad (gärna Cloetta)


Skala och hack sötpotatisen i 1½ ck stora tärningar. Lägg dem tillsammans med socker och 2 tsk av vaniljen i en kastrull. Koka på medelvärma tills potatisen är helt mjuk, kontrollera även bitar som lägger sig på botten. Om vissa bitar är råa kommer puddingen att bli "knastrig" och inte slät. Lägg gelatinet i vatten och låt dra i 5 minuter.

Låt potatisen och dess lag svalna något innan du mixar den till en slät smet med en stavmixer. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och värm upp smeten igen. Tillsätt gelatinet och rör om tills allt har löst sig. Tag ev. ett prov från smeten och lägg i frysen för att testa konsistensen.

Häll över ca 1/3 av smeten i en en annan kastrull. Blanda i chokladbitarna och låt dem smälta. Blanda i en ½ tsk till med vanilj i den neutrala smeten och häll över den i en form. Marmorera sedan med chokladsmeten. Till hjälp kan man använda en gaffel. Låt puddingen vila i minst 12 timmar i kyl.

Supersaftig Rom-Russinkaka

 
Det här receptet kommer urspungligen från en italiensk kokbok. Har dock redigerat receptet, från början innehåll det massor med citronsaft och skal. Har gjort om kakan till en romrussinkaka istället med mycket vaniljsmak. Kokoset används för att bröa formen och ger en extra smakupplevelse. 
 
½ dl vit Rom
2 dl russin
200 g smör 
2 ½ dl socker
3 st ägg
4 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker (Santa Maria)
½ dl mjölk
florsocker + lite vaniljsocker
kokos
 
Lägg russinen i Rom ett par timmar i förväg så att de mjuknar. Smöra och "kokosa" en avlång 1½ litersform. Rör fettet och sockret till en ljus och porös smet. Tillsätt ett ägg åt gången och vispa. Blanda mjölet, bakpulver och vaniljsockret och tillsätt blandningen i smeten. Vispa en stund och tillsätt mjölken samt russinen inklusive överbliven Rom. Häll smeten i formen och grädda på näst nedersta falsen i 175o tills kakan är torr, dvs stickan ska inte vara kladdig. (ca 1h + 10 min.) Eventuellt får man mycket försiktigt sticka in en bit folie över kakan om den börjar bli för mörk.

Sikta över florsocker med lite vaniljsocker på kakan innan servering. 

Tips! Byt ut russinen mot torkade jordgubbar skurna i småbitar som fått dra i någon likör eller saft, så de blir lite mjukare. Samt tillsätt grovhackad vit choklad i smeten på slutet. 

 



 

Taggar: Rom-Russin;