0 Läs mer >>
 
                      
Detta är Emelies favoriträtt nummer 1. Hon skulle helst vilja äta den flera gånger i veckan. Andreas däremot som inte gillar mjölk eller gräddbaserade såser skippar helst såsen, så han ta oftast kasslern stekt i skivor istället. Inget avancerat, tar med receptet eftersom jag planerar att trycka upp en varsin bok åt barnen med recept härifrån. När de flyttar hemifrån får de med sig varsitt ex av sånt mamma brukade laga. 

Receptet räcker till 4 portioner.

500 g vinmarinerad kassler från ICA, detta är min absoluta favoritkassler. Köttig, saftig och mör.
1 stor lök
ca 2 dl frysta ärtor
några skivor herrgårdsost
2,5 dl mellangrädde
2 dl mjölk
svartpeppar
maivenaredning efter behov
smör att steka i

Spaghetti

Koka upp saltat vatten till pastan. Koka därefter pastan.

Under tiden...Skär av kanterna från kasslern. Skär kasslern i tärningar.
Hacka och stek löken i smör. Lägg åt sidan och bryn kasslern i smör. Peppra efter smak. Icas kassler behöver man inte tillaga utan bara bryna på lätt. Häll tillbaka löken och tillsätt grädden och mjölken. Låt koka upp och tillsätt några skivor ost. När allt löst sig tillsättes ärtorna. Låt såsen koka upp igen och tillsätt sedan maizenaredning efter behov eller tills såsen är lagom tjock. Såsen ska inte vara jättefast utan ganska flytande. Den tjocknar något efter en stund på tallriken.

Servera med pastan och gärna en sallad av mogna kvisttomater.

 
 

Emelies favoritpasta ...

0 Läs mer >>
                              

Hittade detta recept på nätet, har ökat på kakaon något och jag använder både ljus och mörk choklad som glasyr. Nästa gång kanske jag använder någon kvalitetsmjölkchoklad. Om tårtan inte äts samma dag kan man micra tårtbitarna några sekunder på svag effekt så blir kakan lösare. Servera tårtan i smala bitar då den är väldigt mäktig. Biten på bilden är i största laget.

150 g smör
2 dl socker
3 ägg
3,25 dl vetemjöl
1,25 dl kakao
1 förpackning Center

Topping
75 g mörk blockchoklad
125 g ljus blockchoklad
2 dl jordnötter

Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Smält smöret och låt detta svalna. Vispa ihop ägg och socker lite lätt. Blanda mjöl och kakao i äggsmeten och ha sedan i det smälta smöret. Smeten blir väldigt fast den är alltså inte så rinnig, men den ska vara så.
Häll smeten i formen. Tryck ner Center i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter i 200 grader.

Smält chokladen till toppingen och rör ner nötterna. Bred blandningen över kakan.

Snickerstårta

0 Läs mer >>
Om jag måste välja en färdigköpt bakelse från mataffären så blir det utan tvekan Wienerpecankammar. Så sjukt goda. Kommer ihåg när man testade dem första gången för typ 15 år sedan. Blev såld direkt. För några år sedan försökte jag improvisera ihop ett eget recept. Här är det på ett ungefär... Sorry för bilden av dålig kvalité... =)


10 st

2 paket smördeg

2 msk vetemjöl
3 msk smör
1½ dl pancakesyrap
1 dl malt råsocker eller hälften vanligt socker och andra hälften farinsocker
2 tsk vaniljsocker

1 ägg till pensling
1,5 dl pecannötter, varav 0,5 dl till garnering
pancakesyrap till glasyr

Hacka pecannötterna till fyllningen.
Smält smöret och blanda i mjölet. Tillaga en stund. Tillsätt sirap och socker och rör om hela tiden tills krämen tjocknar. Mjölet ska bli tillagat. Tillsätt vaniljsockret och de hackade pecannötterna. Låt krämen svalna. 

Kavla smördegsplattorna till ca 17 x 17 cm. Lägg på fyllningen i en sträng i mitten. Skär senda snitt med 1 cm emellan på vardera sidorna, höger och vänster. Pensla degen runt fyllningen med uppvispat ägg. Vik in flikarna växelvis från höger och vänster mot mitten. Grädda strax ovanför mitten i 200 grader i ca 15 minuter. Tag ut kammarna och ringla över lite pancake syrap och toppa med pecannötter. Grädda ytterligare 5 minuter så att nötterna rostas lite. 

Servera med gräddvaniljglass. 


    

Wienerpecankammar

0 Läs mer >>
                              

Detta recept letade jag fram på nätet en morgon när jag skulle smygbaka en kladdkaka till min dotters födelsedag. Min dotter som hade önskat sig något chokladigt var nöjd och gillade kladdkakan. Jag tyckte dock att den var för söt och hade för lite chokladsmak. Vill man ha mer chokladsmak kan man byta en del av mjölet mot ytterligare kakao. Här kommer receptet i alla fall....jag tror Leila Lindholm har skrivit receptet från början.

50 g smör
2 ägg
2 dl strösocker 
1 dl farinsocker
0.5 dl matolja
2.5 dl vetemjöl
4 msk mörk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypasalt
50 g
mörk kvalitetschoklad 70%

Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Smörj och bröa en form med löstagbar botten. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner smör och olja i äggsmeten.

Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, salt och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen och strö över grovt krossade chokladbitar.

Grädda kakan i cirka 35 minuter.




                              




Lägger även upp ett par recept på andra kladdkakor, de 2 första skrev jag slarvigt ner när jag flyttade hemifrån.

2 ägg
3 dl socker
1 dl kakao
1 dl vetemjöl
1 tsl bakpulver
100 g smält smör eller margarin

Gräddas i 200 grader i ca 12 min, lite beroende på vilken form som används.



Kakan:

150 g smör
2 dl socker
150 g mörk blockchoklad
4 ägg, delade i vitor och gulor
1½ dl vetemjöl

Glasyr:

100 g mörk blockchoklad
1-2 msk smör




Här är ytterligare en kladdkaka som fått bra betyg på Tasteline...

50 g mörk blockchoklad
3 dl vetemjöl
2 krm salt
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
5 dl socker
4 ägg
225 g smör


Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 28 cm i diameter. Smält smöret och låt svalna lite.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker, kakao, salt och vetemjöl. Rör ner smöret(175g). Häll smeten i formen. Grädda kakan ca 35 min. Kakan ska vara lös i mitten, men fast i kanterna när den är färdig. Låt kakan kallna helt innan den glaseras.

Glasyr:

Smält chokladen och smöret (50g) på svag värme. Bred glasyren över kakan och pensla kanterna.
Servera med frukt eller bär och lättvispad grädde.


 

Seg och mild kladdkak...

0 Läs mer >>
                              

Hittade detta recept på farinsockerpaketet när jag skulle baka russinbröd. Provbakade en halv sats. Kakorna blev goda i smak och knapersega direkt efter gräddning. Efter några timmar blev de ganska "fibriga" och mjuksega. Vet inte om det är meningen. Påminner lite och min nya favorit Flapjack, om man byter ut kokoset mot lite mer mjöl och havregryn och lite pecannötter samt byter ut vattnet mot pancakesyrap, tror jag att man får en mycket god Pecan-flapjack. Det ska jag testa när jag köpt Pecannötter. =) Vet inte hur bakpulvret fungerade i detta recept, tyckte inte att kakorna jäste något. =/

2 dl havregryn
1½ dl kokos
2 dl brunt farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör
3 msk vatten

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt det smälta avsvalnade smöret samt och rör om. Tillsätt vattnet och blanda tills du får en sammanhållande massa. Dela i lika stora delar och forma till kulor. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10 min. Låt kakorna svalna på galler.


                              

                                

Sega Havrekokoskakor

0 Läs mer >>
                                     

Min syster tipsade mig om denna rätt för länge sedan. Hon gör det på liknande sätt, hon förkokar dock inte fisken och använder färdig gröt på rulle. Jag har provat båda varianterna och föredrar nog att koka eget ris samt förkoka fisken. Har man inte lika mycket tid kan man göra snabbvarianten.
Rätten uppskattades märkligt nog av sambon och dottern. Det trodde jag aldrig. Om man vill kan man tillsätta hackad gul lök när man kokar fisken.


400 g torsk som kokas i saltat vatten och hackas fint
1,5 dl risgryn
1 msk smör
0,5 liter vatten
7,5 dl mjölk
2 ägg
1 tsk socker
salt efter smak 
svartpeppar
skorpmjöl
smör


Börja med att koka fisken. Hacka den sedan fint.

Koka risgrynen med 1 msk smör och 0,5 liter vatten. Låt risgrynen koka på svag värme tills allt vatten är borta. Tillsätt mjölken i omgångar och låt koka en stund emellan. Låt koka under omrörning till en fast gröt och tills grynen är riktigt mjuka. Låt gröten svalna och rör sedan i äggen, sockret samt salt och svartpeppar efter smak.

Rör ihop grötblandningen med fisken och häll smeten i en smord och bröad form. Strö även skorpmjöl över själva smeten innan du ställer in formen i 200 grader under ca 45 min-1 h.

Servera med kokt potatis och gärna gröna kokta ärtor. Häll skirat smör över potatisen och puddingen vid servering.


Fiskpudding

0 Läs mer >>

                                

Detta bröd bakas i två omgångar. Fördegen görs dagen innan. Brödet blir väldigt saftigt. Jag tillsätter förutom russinen även pyttelite kanel, vilket jag tycker blir gott. Barnen gillade brödet och tyckte att det smakade sockerkaka. Eftersom jag tycker att russinbröd endast passar med mild ost som pålägg tyckte jag att lite kanel också kunde vara gott.

Dag 1:

4 dl Fint rågmjöl
7½ dl kokande vatten



Koka upp vattnet. Slå det över mjölet. Rör om tills du har en tjock smet. Lägg handduk över bunken och låt vila över natten.

Dag 2:

50 g jäst
25 g smör, rumsvarmt
3/4 dl malt farinsocker
½ dl canesyrap
4 dl Fint rågmjöl
ca 9 dl Manitoba Cream eller Vetemjöl Special

2 tsk salt
½ krm kanel
2 dl russin

1 ägg

Blanda skållningen från Dag 1 med smulad jäst, smöret, sockret och sirapen. Häll på mjölsorterna lite i taget och arbeta degen 5 min i bakmaskin. Tillsätt saltet när degen blandats en stund. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop till en slät deg. Täck degen med en handduk. Låt degen jäsa 1 h.

Tag upp på mjölat bakbord platta ut degen och tillsätt russinen samt pudra över kanel. (bara lite!)
Dela degen i 2 bitar och lägg i smorda långfranskeformar. Alternativt forma till små platta bullar.

Jäs 1 h.

Sätt ugnen på 250 grader.

För gräddning av mindre bullar, sänk värmen till 200 grader. Grädda ca 10 min.
För gräddning av limor, sänk värmen till 175 grader. Täck eventuellt limporna med folie mot slutet. Jag har tyvärr ingen exakt gräddningstid på dessa bröd.

                               

Skållade russinlimpor