0 Läs mer >>
 
På sistone har jag haft grymma cravings efter seg chokladig kladdkaka. Idag kunde jag inte motstå begäret så jag fixade ihop några kladdkakecookies av ingredienser som fanns hemma. Blev ett lyxigt och vansinnigt gott avslut på dagens middag. En kopp kaffe, en kladdkaka och ett litet glas Caramel Baileys och sen en promenad för att titta på solnedgången. Mina kakor blev knapriga i kanterna och lite sega i mitten. 
 
ca 16 cookies
 
100 g smält smör
100 g mörk blockchoklad, tex Icahandlarnas
1 msk kakao 
 
1 stort ägg
1 dl socker
1,25 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
 
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 krm salt
12 Werters Orginal mjuka toffeer
16 pecannötter
flingsalt
 
Smält smör och blockchoklad på låg värme. Rör ner kakaon och ställ åt sidan att svalna. 
Skär chokladkolorna i 2 mm tjocka skivor och lägg åt sidan. 
 
Blanda ägg och sockersorterna. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en separat skål och rör ner i äggblandningen. Rör sist ner smörchokladblandningen. Låt degen stå en stund och forma sedan bollar. Tryck fast en pecannöt på toppen och häll på lite krossat flingsalt på toppen. 
 
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader. Kakorna ska lyfta lite grann i mitten. Har ingen exakt tid här, men kakorna får inte vara för mjuka och heller inte helt tillagade. 
 
När kakorna tagits ut ur ugnen lägg på några kolabitar och ställ in en kort stund så att chokladen mjuknar. Ta ut och strö över lite flingsalt på kolorna. 
 
 
 
 
 
 
Så vackert med solnedgången vid denna tid på året. Älskar att att ingen kväll är den andra lik...denna bild är från ikväll och den under från i veckan.
  
 

Kladdkakecookies med ...

0 Läs mer >>
 
Detta är verkligen en favoritkladdkaka med lagom chokladsmak och en dumletopping som påminner om Ploppglass i smaken. Kakan blir som en blandning mellan kladdkaka och brownie. Om man vill kan man pimpa kladdkakan med lite whiskey eller tex kaffelikör för ytterligare en dimension. Passar väldigt bra att bryta av med lite sprit när kakor är söta. Gör gärna iordning Dumlesåsen dagen innan, så den hinner sätta sig innan den vispas upp.  


Kladdkaka:
3 ägg
4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
1 krm salt
2,25 dl mjöl
½ tsk bakpulver
125 g smör
100 g mörk blockchoklad

Glasyr:
2 dl vispgrädde
20 dumlekolor

Börja med glasyren. Värm grädde utan att koka den. Tillsätt hackad dumle. Rör tills allt har löst sig. Kyl därefter ner såsen i kylskåp i minst 3 timmar, men helst över natten.  

Sätt ugnen på 200 grader.

Klipp ett bakplåtspapper så att det precis täcker botten på en springform på 22 cm i diameter.  Dra några streck med smör i botten på formen och tryck fast bakplåtspappret. Smöra pappret ovanpå och kanterna av formen.

Smält smöret på svag värme. Hacka chokladen och häll ner i smöret. Rör tills allt är löst.  
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vaniljsocker, kakao, mjöl, salt och bakpulver. Blanda ner detta och chokladblandningen. Häll i formen.

Sänk värmen till 175 grader samtidigt som du sätter in formen i mitten av ugnen. Jag gräddade min kladdkaka i 40 minuter. Eventuellt kan man ta bort den lite tidigare om man vill ha den kladdigare i mitten, men eftersom man har en glasyr till föredrar jag att den inte är smetig i mitten.

När glasyren vilat klart, häll den i en plastbunke och vispa till en lagom fast kräm. Bred den över kladdkakan. 
 
 


 

                             

Kladdkaka med Dumlegl...

0 Läs mer >>
Ikväll fick jag en idé när jag hittade lite kickgodisar i skafferiet. Det fick bli en kladdkaka med citronsmak och kickfyllning. Tyvärr missbedömde jag mjölmängden och kladdkakan blev lite rinnig i mitten. Har justerat mängden i detta recept till det jag tror blir lagom. Kakan ser ut att innehålla mer lakrits än den gör, men på något sätt hamnade lakritsen på kanterna trots att jag knappt hällde någon där. Haha! Kanske blir annorlunda med det justerade måttet mjöl.

40 g kickgodis, hackade
2 msk grädde
1 msk smör
ev lite svart färg
 
100 g smält smör
2 ägg
2½ dl socker
skal av 1 citron
1½ dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 175 grader. 

Häll kick, grädde och smör i en kastrull. Koka upp på svag värmen och rör tills allt har löst sig. Ställ åt sidan. 
 
Vispa upp ägg och socker, tillsätt citronskalet och vetemjölet. Blanda ner ca 3-4 msk citronsmet med laktrissirapen. Häll 2/3 av citronsmeten i en form, min är 15-16 cm i diameter. Ringla över lakritsfyllningen och ringla sedan över resterande citronsmet. Sätt in i mitt i ugnen och sänk värmen till 160 grader. Grädda tills kakan lyft och ser gräddad ut en bit in. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Citron/Lakritskladdka...

0 Läs mer >>
 
Åh...idag var jag grymt sugen på en seg och kladdig kladdkaka. Så jag svängde ihop en lite snabbt i en kastrull och slängde in i ugnen. Den blev alldeles underbart god. Kanske kunde gräddat den någon minut till. 
Update: Eller inte grädda längre=) beroende på när kakan ska ätas. Åt en bit dagen efteråt och nästan kylskåpskall och då var kakan perfekt. Jag brukar dock föredra ljummen eller rumstempererad kladdkaka. 

100 g smör
1,5 dl vitt socker
1 dl farinsocker
3½ msk kakao
1 dl + 1 msk vetemjöl
1 krm salt
½ tsk vaniljsocker
2 stora ägg
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en 16 cm form och lägg gärna ett bakplåtspapper i botten. 
Smält smöret i en vid kastrull på medeltemperatur, bryn det sedan på det på hög värme och vispa samtidigt så det inte bränns i botten. Mjölksockret kommer att sjunka mot botten och ta färg/karamelliseras. När du ser att det börjar bildas gyllengula/ljusbruna korn i smöret, ta bort från värmen och vispa fort. Häll ner sockret och kakao och sedan mjöl, salt och vaniljsocker i kastrullen med smör och rör om. Rör sist i äggen och häll upp i formen. Sätt in mitt i ugnen och sänk ungstemperaturen till 160 grader, grädda i ca 25 minuter. Den på bilden gräddades i 25 minuter, men ugnsvärme och storlek på form spelar roll. Jag tog ut kakan när den såg gräddad ut ca 2-3 cm från kanten och mitten var fortfarande fladdrig. Kakan fick svalna en stund (typ en timme, asjobbigt att vänta!) på altanen där det idag är runt 10 grader. Min favorit till kladdkaka är frysta hallon som man micrar snabbt så de precis är på gränsen till frysta. Har man glass till behövs inget socker på hallonen. 

 

Fyllig kladdkaka med ...

0 Läs mer >>
 
En enkel och god thaicurrygryta som vem som helst kan slänga ihop. Går fort också. =)
 
 
1 broccoli, skuren i mindre bitar
600 g kycklingfilé
3 färsklökar
1 spetspaprika
2-3 msk röd currypasta
2 morötter
2,5 dl kokosgrädde, jag använde Alpros färska
ca 2 dl mjölk
maizenaredning efter behov
olja till stekning
 
+ basmatiris
 
Sätt riset på kokning. 
Koka broccolin i saltat vatten, ta bort den när den är nästan klar. Sköj i kallt vatten och ställ åt sidan. 
Skär löken i klyftor, skär paprikan i bitar och morötterna i skivor eller vad du önskar. 
Stek kycklingen i 2 omgångar i olja, häll på 1 msk currypasta mot slutet. Häll upp i bunke så länge. 
Stek morötterna på hög värme och häll ner paprikan någon minut efteråt, salta och stek en stund till. Ta upp och fräs på broccolin  i lite olja och häll på löken mot slutet och salta. Häll på kycklingen och de andra grönsakerna och häll på kokosgrädden och mjölken och lite mer currypasta. Red av med maizena. 
 
 
 
 

Enkel ThaiCurrygryta