0 Läs mer >>
 
                                                    
Smuldeg kan man göra med kallt smör eller med smält smör. Med smält smör i degen får pajsmulorna en mer karamelliserad smak, vilket jag tycker är gott. Denna paj består till större degen av äppelfyllning, men för att göra den mer spännande har jag tillsatt lite frysta jordgubbar från sommaren skörd.  
 
Mördeg 
1 litet ägg
75 g smör
2 dl vetemjöl
1/4 dl florsocker
1-2 tsk kallt vatten
 
Nyp ihop ingredienserna till mördegen så att de precis går ihop. Lägg i en plastpås och låt vila i kylskåp i 30 minuter. Kavla ut degen till en rundel på ett mjölat bord. Lägg i en springform på 22-23 cm. Sätt ugnen på ca 200 grader. Förgrädda pajbotten i ca 10-15 minuter. 
 
Fyllning
3 medelstora svenska syrliga röda äpplen
2 dl frysta jordgubbar
1 msk potatismjöl
½ dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
 
Skala och kärna ur äpplena, skär dem i klyftor. 
Hacka de frysta jordgubbarna grovt. Ta en knappt lika stor mängd med äppelklyftor och hacka dem också. Blanda dem med jordgubbarna och tillsätt potatismjöl, socker och vaniljsocker. 
 
Smuldeg
4 dl vetemjöl
185 g smält smör
1,5 dl strösocker
½ krm salt
½ tsk bakpulver
 
Rör ihop de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och rör med en träsked. Låt degen stå och vila någon minut.  
Lägg äppelbitar på mördegsbotten, lämna ca 1 cm från kanten tom. Lägg på jordgubbsfyllningen ovanpå äppelklyftorna. Smula över smuldegen, se till att det kommer ner smulor mot kanterna på formen. 
Grädda i 175 grader i ca 45-50 minuter. Servera gärna med Frestas Marsansås eller om du orkar göra en egen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Äppelsmulpaj med en t...

0 Läs mer >>

Denna kaktårta gjorde jag till min sambo som inte gillar grädde eller några andra krämer i tårtor. Kakan består av 2 browniebottnar på varandra som vardera toppas med mandelkräm som gratineras i ugnen. Bottarna monteras på varandra och smaksätts med ChokladBaileys. Tårtan blev väldigt uppskattad. Jag använde en liten form på 15 cm med löstagbar kant, men fick över lite browniesmet, kanske blir en form på 17 cm lagom. Istället för att göra 2 runda formar kan man göra som med Pinicchiotårta och grädda kakan i en lite större form på ca 20x30 cm. Jag fick lite mandelkräm över som jag bredde ut på ett smörpapper och gräddade. Jag använde sedan detta till att fylla mitten av tårtan då den sjunker ihop något jämfört med kanterna. 

Chokladkolasås
½ dl vispgrädde
0,55 dl farinsocker
en knapp msk smör
en liiiiten nypa salt
lite vaniljsocker
ca 1 tsk kakao
 
Häll ingredienserna till såsen i en kastrull. Koka upp tills allt socker har löst sig. Ställ såsen att svalna. 


Mandelkräm

100 g florsocker 
140 g mandelmjöl 
100 gram tärnat smör, rumsvarmt
lite mandelextrakt eller en droppe bittermandelessens (var försiktigt med doseringen om du använder bittermandelessens)
1 stort ägg

Häll mandelmjöl, florsocker och det tärnade smöret i en skål. Arbeta ihop till en homogen massa med en sked. Vispa ner ägget. Häll upp krämen i en sprits och fortsätt med browniesmeten. 


Browniesmet 

100 g margarin eller smör
100 g ICA Mörk Block 
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vanillinsocker
½ krm salt
1,65 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
Smält matfettet i en kastrull,  bryt ICA Mörk Block i bitar och blanda ner i det smälta matfettet. Rör om tills chokladen smält. Ta åt sidan och låt svalna. Vispa ägg, socker, vanillinsocker och salt poröst, gärna med elvisp. Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ner vetemjöl och bakpulver, matfetts- och chokladblandningen i äggsmeten och blanda samman. 
 
Klipp ut 2 bakplåtspapper lika stor som botten på formen. Smöra första pappret med några streck och lägg i botten av formen. Smöra kanterna på formen. Häll ner hälften av browniesmeten i formen och spritsa sedan på lite mindre än hälften av mandelkrämen. Sänk värmen till 180 grader och ställ in formen långt ner i ugnen i ca 20-25 min. Har ingen exakt tid... Känn med en sticka så att browniesmeten inte är rå. Ta ut kakan och låt svalna. 

Gör iordning kaka 2 och grädda. Spara gärna ca 1 dl mandelkräm om du gör kakan i en rund form. 

Om du fått över mandelkräm över, bred den på ett bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen tills den fått en fin färg. 
 
Montering
ca 1/3 dl ChokladBaileys
Chokladsåsen
hackade nötter, jag använde pecannötter och pistagenötter

 
Pensla underdelen (på chokladsidan) av första botten med Chokladbailey's. Om kakan blivit hård på kanterna, pensla även kanterna. (Min första botten gräddades lite längre och ser därför även mörkare ut på bilden och denna penslade jag även på kanterna) Om du gräddade mandelkrämen som blev över, skär ut lagom stora bitar och lägg i mitten av kakan så att fördjupningen försvinner. Pensla underdelen på nästa botten och lägg på. 
Ringla över chokladsås och toppa med hackade nötter. 
 
 
Första browniebotten, ska toppas med mandelkrämen... 
 
Mandelkrämen på browniesmeten... 
 
 

 
 
  
Vi serverade hallon och vaniljglass till, men kakan var god utan dessa tillbehör. 
 
 
 

Choklad & Mandeltårta

0 Läs mer >>
 
Dessa minikladdisar blev till av lite smet jag fick över när jag gjorde Kladdkaka 88:an häromdagen. Jag toppade dem med min favoritCaramelSauce från Monin, samma som de använder på Espresso House på bla deras Caramel Cheesecake. Dessa små bakelser blev guddomligt goda och de ska serveras direkt från frysen. För recept se recepet i länken ovan, byt ut nougaten mot kolasås. Jag köpte min CaramelSauce på Barkonsult i Stockholm där även privatpersoner kan handla. 
 

Kladdkakebotten:
140 g Geisha (kan bytas mot mjölkchoklad)
3 msk Nutella
125 g smör
4 msk kakao
3 stora ägg
3,75 dl socker
½ krm salt
ca 2 dl vetemjöl

Philadelphiafyllning:
200 g Philadelphia 
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 litet ägg eller 1 äggula

 
Topping: 
Caramelsås /kolasås/dulce de leche
nötter

 


Kladdkakebotten:
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
Smält smör, häll ner hackad geisha, tillsätt Nutellan och kakao och låt svalna.

Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjöl, salt  och chokladblandningen, och rör om försiktigt. Låt smeten stå och vila i ca 15 min. Häll upp på en sprits. 


Philadelphiafyllning:
Rör Philadelphiaosten mjuk, tillsätt socker, vaniljsocker och ägg. Vispa till en tjock smet.

Spritsa ut chokladsmet i botten av formen. Spritsa därefter 2 varv med runt kanterna. Klicka i lite philadelphiafyllning. Ställ i formen mitt i ugnen och sänk temperaturen till 175 grader. 


 
 
 
 
 
 

Cheesecakefyllda Mini...

0 Läs mer >>
 
 
 Idag blev det ett experiment med banan då jag hade prickiga bananer hemma och blev sugen på friterad banan med glass. Pajerna blev väldigt kolaknäckiga, nästa gång behövs nog lite mer mjöl för att balansera sötman och de lite för knäckiga kanterna. Smaken var dock magisk. 

1½ mogen banan med lite bruna prickar, skuren i små tärningar
100 g smält smör
1½ dl strösocker
3 msk pancake sirap
1,8 dl vetemjöl (behövs lite mer mjöl, pajerna blev ganska flottiga och lite för knäckiga, eventuellt ett litet ägg också?)
½ tsk bakpulver
½ krm salt
lit pecannötter
smör till formarna
kokos till formarna
 
 
+ glass till servering
 
Sätt ugnen på 200 grader. 

Smält smör, blanda med socker och sirap, salt samt mjöl blandat med bakpulver. 
Smöra små formar och strö kokos på kanterna. Lägg ner ca 1½ tsk deg och tryck till lite, lägg på bananbitar. Forma bollar av resterande deg och platta till bollarna och lägg på varje paj. Strö över hackade pecannötter. Sätt in pajerna och sänk värmen till 175 grader. Jag gräddade mina pajer ca 20 min. 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Knäckiga banandessert...

0 Läs mer >>
Idag lagade min dotter middag. En snabb och god gryta med härliga grönsaker. Speciellt gott är det när det börjar bli lite obehagligt kyligt och blåsigt ute. 

3 kycklingbröstfiléer
2,5 dl färsk kokosgrädde, tex Alpro
½ broccoli
lika mkt blomkål som broccoli
3-4 tsk röd currypasta
½ paket färska sugarsnaps
½ snackpaprika i mindre bitar
olja till stekning
 
basmatiris

Sätt ris på kokning. Jag tycker basmatiris passar bra till denna rätt. 
 
Skär kycklingen i mindre bitar och stek i olja. Salta om kycklingen inte redan innehåller salt. Koka upp broccolin en kort stund i lättsaltat vatten. Den ska fortfarande vara spänstig. Häll av vattnet och ställ åt sidan. Koka upp blomkålen på samma sätt och ställ åt sidan. 
 
När kycklingen stekt klart, häll på kokosgrädde, currypasta samt sugarsnaps och paprika. Rör om och låt bli helt varmt. Tillsätt blomkålen och broccolin och servera direkt med riset. 
 
 
 
 
 

Röd ThaiCurrygryta

0 Läs mer >>
 
Jag har gjort lasagne ett par gånger, men har inte varit helt nöjd. Ofta har den blivit sörjig eller med för mycket fyllning. Gjorde ett nytt försök idag och det blev väldigt bra. =) 
 
Köttfärssås
750 g nötfärs
smör till stekning
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 x 500 g krossade tomater
 
1 msk strösocker
2 kalvbuljongtärningar
1 dl vatten
½ dl rött vin
svartpeppar
paprikapulver
lite chiliflakes
timjan
oregano
 
+ maizenaredning
 
 
Ostsås
2 msk smör
3 msk vetemjöl
ca  6,5  dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
vitpeppar
½ tsk salt
maizenaredning
150 g riven ost, jag använde texmexost
 
knappt 1 pkt lasagneplattor
 
 
Köttfärssåsen
Hacka lök och stek i smör. Pressa ner vitlök. Lägg åt sidan. Stek köttfärsen på hög värme. Lägg sedan ner alla andra ingredienser till köttfärssåsen  utom maizenaredningen och låt koka 1 timme minst. Red av med lite maizena. 
 
Ostsåsen
Smält smör. Rör ner mjölet och rör om. Tillsätt mjölken lite i taget och tillsätt sedan övriga ingredienser utom osten. Red av såsen till lagom tjocklek med maizenaredning. Tillsätt osten sist. 
 
 
Smöra en ugnssäker form. Jag använde en hög form på 22x43 cm. Häll ett tunt lager ostsås på botten. Lägg på plattor och ett ganska tunnt lager köttfärssås samt lite ostsås. Fortsätt så tills köttfärssåsen är slut. Det ska finnas ostsås att toppa lasagnen med. Alla plattor ska var täckta. Om ostssåen börjar ta slut går det bra att köra ett lager med bara köttfärssås någonstans i mitten. Grädda i 175 grader i ca 40 min. Beroende på hur stor form du har kan det ta olika lång tid. 
 
 
 
 
 
 

Lasagne

0 Läs mer >>
 Denna gång gjorde jag en variant av lasage, hade både kycklingfärs och riven ost i frysen som behövde användas, samt en öppnad creme fraiche i kylen. Min dotter älskade denna lasagne. 
 
 
 
Färsröra
800 g Kycklingfärs 
2 gula lökar, hackad
1 påse taco kryddmix
1 burk krossade tomater
lite maizenaredning
1 liten burk majs

Ostsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
ca  6,5  dl mjölk
1,5 dl creme fraiche
vitpeppar
½ tsk salt
100 g riven ost, jag använde texmexost
 
knappt 1 pkt lasagneplattor
chiliflakes
salt
svartpeppar
Nachochips till servering, gärna Icas Sourcreamstrips. 
 

Stek kycklingfärsen i smör på hög värme i en stor kastrull. Tillsätt kryddblandningen och den hackade löken. När färsen är genomstekt, häll på krossade tomater och majs. Rör ner lite maizenaredning på slutet för att få en lite tjockare röra. 

Fräs smöret till såsen och tillsätt mjölet, häll ner mjölken lite i taget och vispa hela tiden så det inte blir klumpar. Tillsätt creme fraichen, riven ost samt krydda med salt och lite vitpeppar. Såsen ska vara som tjock filmjölk i konsistensen, dvs ganska rinnig, men inte vattnig. 

Montering: 
Jag använde en hög form på ca 23x28 cm. 
Häll ett lager ostsås på botten. Lägg på plattor. Fördela 1/3 av färsröran och salta och peppra lite samt strö över lite chiliflakes. Häll på vit sås igen. Fortsätt med nytt lager pasta 1/3 köttröra, kryddor vitsås och upprepa ytterligare en gång, avsluta med vit sås överst. 
Grädda i 175 grader i ca 1 h min. Beroende på hur stor form du har kan det ta olika lång tid. 

Servera med en grönsallad och tex en böndipp som görs genom att röra ihop kidneybönor och tacosås och lite majs. Toppa lasagnen med nachochips. 

 

Tex-MexLasagne

0 Läs mer >>

 
Denna tonfisksallad brukade mina föräldrar ofta ha med sig på pic-nic. Den är väldigt fräsch och god. Är inte helt säker om om jag missat några ingredienser nu, men man kan tillsätta det man vill,
 tex gröna oliver, avocado mm. Ofta gjorde de även en Spansk Bondomelett/Tortilla också. 
 
6 ägg medelkokta
1-2 burkar tonfisk i olja
ca 2-3 dl riven vitkål, gärna färskkål
½ liten röd lök, skuren i mindre skivor/bitar. 
1 liten burk majs
2 tomater, skivade i mindre bitar
ca 6 medelstora potatisar av fast sort
 
matolja/olivolja
vegeta/salt
saft av 1 citron till servering
 
Börja med att koka äggen, jag använde medelstora till stora ägg och kokade äggen så här: 

Häll kallt vatten i en kastrull, lägg ner äggen, koka upp och ta tid from att första bubblan syns. Koka därefter 5 minuter. Ta bort från värmen, häll på ½ dl kallt vatten och låt stå i 2 minuter, häll på ca 5 dl kallt vatten och låt stå i ytterligare 1 minut. Spola äggen därefter i kallt vatten en stund. Skala äggen medan de är något ljumma, dvs inte iskalla. 
 
Skala och tärna potatisen smått, koka i saltat vatten, känn med sticka ta bort potatisen direkt när den är klar, passa den noga, potatisen kan bli lösare även om vattnet silats av. Häll av vattnet och häll upp potatisen på ett fat att svalna. 

Blanda kålen, lök, majs och tomater i en skål, krydda med olja och Vegeta/salt. Häll på potatisen och tonfisken, rör om. Servera salladen och toppa med de kokta äggen. Citron är gott att pressa över salladen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tonfisksallad med tär...