0 Läs mer >>
Det doftar alldeles underbart när man kokar en rödvinssås. Grunderna till denna sås fick jag lära mig att fixa på en jobbkickoff där vi fick laga en trerättersmiddag där riktiga kockar assisterade oss tävlande. Den här såsen är underbart god till kött eller kycklingrätter. Det enda dåliga med denna sås är att du aldrig kommer bli nöjd med någon annan sås du smakar på tex restaurang. 😁
 
ca 4 dl vatten
ca 3,5 dl rött vin
1½ kalvbuljongtärning eller motsvarande mängd fondkoncentrat 
1 stor morot, i bitar
5 små steklökar
3/4 tsk kinesisk soja
½ msk tomatpuré
Lite chili flakes el chilipulver
svartpeppar
 
färsk timjan, några kvistar
0.75 dl portvin
maizenaredning
smör till stekning 

Stek lökarna i halvor i smör en kort stund. Häll på vatten, rött vin, soja, tomatpuré, morotsbitarna och kryddorna samt buljongen/fonden. Koka på svag värme i ca 1 h. Sila av och häll vätskan i en kastrull, fyll på med portvin. Koka en stund till och red av med maizena.  

 

 
Detta vin är hyfsat billigt och är gott både att dricka och passar utmärkt i denna rödvinsås. Har provat med olika röda viner och insåg bla att Shiraz inte alls passar, den blev besk, vilket inte var gott. Även Castelforte Appassimento passar bra till denna sås. 
 

Marias rödvinssås

0 Läs mer >>
 
Jag har aldrig haft ett nedskrivet recept på potatisgratäng och det har varit lika irriterande varje gång, men idag skrev jag faktiskt ner recpetet som jag gjorde och gratängen blev verkligen jättegod. Tur jag har ett recept nu. =) 
Det finns dem som föredrar att göra gratängen på mjölig potatis, men det kan jag säga...det var inte min grej, bara mosigt och inte alls krämigt. Nej, jag gör min gratäng på fast potatis som jag halvförväller och gräddmjölken reder jag av med lite maizena, på så sätt får jag en väldigt krämig gratäng. 

1 kg fast potatis

1 medelstor gul lök
svartpeppar

3 dl vispgrädde
2,75 dl mjölk
1 msk maizenamjöl
2 tsk salt
paprikapulver, delikatess
smör till formen

Skiva potatisen tunnt och lägg i en skål. 
Koka upp ca 1½ l vatten. Häll på potatisen och låt stå i ca 2 minuter. Häll av potatisen i ett durkslag. 
Smöra en form och lägg potatis i botten och peppra några varv och strö på lite paprikapulver. Lägg på lite lök och fortsätt på samma sätt i 3 lager. Blanda ihop grädde, mjölk, maizena och salt och häll på denna på potatisen. Sätt in i 175 (200 vanlig värme) grader varmluft, sänk till 150 om gratängen får färg. Jag stjälpte på lite gräddmjölk från formen 2 gånger under gräddningen. Jag tog inte tid på gräddningen, men räkna med ca 1 h. Låt gärna gratängen stå någon halvtimme på eftervärme. 
 

 

 

Vi åt dagens potatisgratäng med en vinmarinerad rostbiff med vitlöksfrästa champinjoner. Blev riktigt gott. 

Vinmarinerad Rostbiff

 


Krämig Potatisgratäng

0 Läs mer >>
 
Jag har äntligen lyckats komponera ihop ett bra recept på rostbiff som ger en saftig och smakrik rostbiff. Inspirationen fick jag från en vinmarinerad rostbiff som jag brukar köpa på Hemköp. Den är svår att få tag på och jag nöjer mig inte med någon annan rostbiff efter att ha provat den. =) I detta recept bryns rostbiffen i smör och kryddor samt portvin. Sedan tillagas rostbiffen klart i ugnen på låg temperatur. 

 
en liten rostbiff
smör&rapsolja
flingsalt
svartpeppar
vegeta
ca ½-3/4 dl portvin
(ca 2 msk Texas Steaksauce*) använder denna ibland, men inte alltid
lite chiliflakes
lite paprikapulver
några kvistar färsk timjan
1 röd lök
 
 
Stek rostbiffen i smörolja på hög värme. Salta och peppra ordentligt samt krydda med Vegeta.
När rostbiffen fått färg runt om, häll på ca 1/3 av portvinet, timjankvistarna och löken och häll på mer portvin i omgångar och fräs köttet i detta.
Gnid in Steak Sauce krydda igen med salt, peppar, lite chiliflakes och paprikapulver och lägg in rostbiffen i ugnen med en termometer. Kör i 90 grader tills temperaturen visar 55 grader för en ganska röd rostbiff. Är rostbiffen lite större tar jag bort den på 57 grader. Vill man ha rostbiffen mer rosa kan man ta bort den på 60 grader.
Ta upp rostbiffen direkt och lägg i en fryspåse och häll på portvinsskyn. Vakumförpacka och låt svalna i rumstemperatur ca 1 timme. Ställ i kylen i några timmar eller över natten. Vänd gärna förpackningen några gånger. Skiva rostbiffen tunnt och servera kall eller värm på låg effekt i någon minut och servera med tex en potatisgratäng. 

Skyn som blir kvar i påsen kan med fördel kokas med någon dl rött vin och serveras med rostbiffen och lite vitlöksfrästa champinjoner. 

* En alternativ sås till Texas Steaksauce gjorde jag av: 
en knapp 1 tsk sambal olek
3 droppar Liquid Smoke (vill inte ha så mkt röksmak, gillar man det kan man så klart ta mer)
1 msk ketchup 
1 tsk ljus soya
½ tsk balsamicocrema (Zeta)
 
 
 
 
 
 
 
 


Nedan hittar du receptet på en supergod och krämig potatisgratäng... 

Krämig Potatisgratäng

 

Vinmarinerad Rostbiff

1 Läs mer >>
 
 
Idag köpte vi Scans färska Oxfilé till ett superpris. Fick för mig att prova en ny stekmetod för att få biffen lika mycket stekt överallt. På en Kick-Off med jobbet lärde jag mig en metod där man steker alla biffar lätt och ger dem en fin stekyta och sedan lägger man dem på en plåt och fortsätter tillagningen i ugnen. Jag gjorde en variant av denna metod. Kommentarer från sonen och sambon: "Grymt mör oxfilé" och "Det här var nog en möraste oxfilén jag ätit någonsin" 
 
Oxilfé, beräkna ca 200 g / person (jag använde mittersta delen av en filé på 2,2 kg)
svartpeppar
flingsalt
chiliflakes
smör till stekning
 
Stek hela filébiten som du ska använda i en gjutjärnsgryta på hög värme i smör. Vänd filén så att alla sidor får en stekyta. Ta upp ur grytan och lägg i en glasform. Krydda rikligt med flingsalt och svartpeppar samt lite chiliflakes. Stick in en digital termometer. Tillaga i mitten av en 100 grader varm ugn. Ta ut när temperaturen visar 54 grader. Låt filén svalna. Skär upp i breda skivor, ca 3-4 cm. Värm gjutgärnsgrytan igen och lägg ner smör. Stek köttbitarna 2 och 2 på hög värme. Krydda ordentligt med svartpeppar och flingsalt när biffarna tas upp. 
 
Servera med valfritt tillbehör. Idag blev det rösti, aioli och rödvinsås och lite sallad för oss. Jag brukar gilla rödvinsås, (se recept)  till köttet och bearnaise till potatisen annars och gärna lite sugarsnaps eller majskorv. 
 
 
 
Oxfilé som blir över kan man frysa in. Här är ett tips på en god rätt: Oxfilépasta

Möraste Oxfilén

0 Läs mer >>
                                                 
 
Förstår inte varför jag väntade 35 år innan jag testade jordärtskockor! Dags att ta igen det. =) Denna rätt gjorde jag tillsammans med min fina syster Angelica ♥. Receptet räcker för 4-5 port. Kycklingen kan bytas mot handskalade räkor istället som läggs på soppan vid servering. Mkt gott. 

500 g jordärtskockor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör till stekning
8 dl vatten
2 dl torrt vitt vin (man kan ta mer om man önskar)
2 höns/kycklingbuljontärningar
2,5 dl mellangrädde
½ tsk salt
lite vitpeppar
lite färsk bladpersilja, hackad
pressad citron
en bunt färsk grön sparris
ev lite Maizenaredning för ljusa såser

2-3 kycklingfiléer
malaysisk soya
kryddor efter smak, ta ej för starka kryddor då de kan ta över för mycket
ev salt
smör till stekning

Skala och skär jordärtskorna i mindre delar. Skala löken. Finhacka den gula löken. Fräs denna i smöret och tillsätt pressad vitlöken efter en stund. Tillsätt jordärtskockorna och häll på vatten, vin och buljongen. Koka tills jordärtskockorna är genommjuka.

Mixa med en stavmixer tills alla bitar är borta. Tillsätt grädde och hackad persilja samt smaka av med vitpeppar och citron. Om soppan är för lös, tillsätt eventuellt lite Maizenaredning och låt koka upp. 

Skölj sparrisen. Koka i lite lättsaltat vatten tills de är knappt klara. Dela sparrisen i mindre bitar. Tillsätt den sedan i soppan.

Dela kycklingen i mindre bitar. Stek och tillsätt soya och kryddor.

Servera soppan och toppa med kycklingen samt en persiljekvist. Det är gott med rostat Lantbröd med Havssalt till och gärna en liten sallad.

 
Tips! Om man vill ha soppan vegetarisk, är det gott att koka väldigt finhackade morötter separat i lite buljong eller vegeta. När soppan är mixad tillsätts morötterna och sparrisen. 

Jordärtskockssoppa me...

0 Läs mer >>
Igår gjorde jag en påskvariant av min Marängglasstårta med Philadelphia som jag experimenterade mig fram till för några år sedan. Denna gång blev det i portionsformar och med en smaskig Passionsfruktcurd och en touch av Citron i halva Philadelphiafyllningen samt en LakritsFudgeRippel på toppen.  Dessa bakelser blev bland det godaste jag smakat, perfekt brytning mellan smaker. Spröda och delikata mandelmarängbottnar med den sagolika passionsfruktscurden och citrontouchen i den fräscha Philadelphiafyllningen ihop med laktrits och en neutral vaniljfyllningen. Ja detta blev över förväntan verkligen!  Kommer definivt att göra denna igen. En härlig sommarefterrätt att imponera med eller en perfekt nyårsdessert om du har gäster som älskar lakrits. 
 
Receptet ger ca 6 glassbakelser på 7-8 cm, går även bra att göra en större tårta i springform.
Bakelserna går att förvara i några dagar i frysen. Har inte provat längre tid, går självklart att förvara längre också, men kan inte lova att marängen håller sig. 
 
 

Jag har börjat snabbskissa upp mina idéer innan jag bakar...har alldeles för många idéer just nu och ibland behöver jag få en rikig bild på dem innan för att fatta beslut om tillvägagångssätt. 
 
 
Mandelmaränger, görs med fördel dagen innan eller några dagar innan.
(blir en sats med ganska många små maränger, gör inget om några blir över), receptlänk med bilder här
2 äggvitor
1 msk socker
50 g florsocker
60 g mandelmjöl
60 g florsocker
 
Vispa äggvitorna fasta så att det går att vända skålen, tillsätt 1 msk socker och 50 g florsocker. Vispa tills det blir ett styvt skum. Rör ner mandel med florsocker. Blanda väl och häll upp i en sprits. Spritsa små maränger på ett bakplåtspappr, grädda mitt i ugnen på 90-100 grader. Grädda tills marängerna är helt torra och lätt lossnar från pappret, det tar ganska lång tid, typ 1½ timme nånting.


Passionsfruktscurd
5-6 passionsfruktspuckar, frysta, eller 2 passionsfrukter
1 dl vit sirap
50 g smör
saft av ½ liten citron
½ msk maizenastärkelse
1 äggula
1 ägg

Sjud ihop passionsfrukt med sirap och smör. Sila bort kärnorna om du använder färsk passionsfrukt. 
Blanda citronsaft och majsstärkelse och häll blandningen i curden. Vispa upp äggen och häll snabbt i ner curden. Ställ tillbaka på plattan och vispa tills curden har fått en fin och krämig konsistens. 
 
Glassfyllning
1 ägg, separerad i gula och vita
150 g Philadelphia
2 dl vispgrädde, mixad till fast grädde
1 tsk vaniljsocker
½ dl glukossirap
1/3 dl florsocker
+ rivet citronskal från en ekologisk citron
 
 
Vispa äggvitan till hårt skum. 
Mixa grädden med vaniljsockret tills den är helt fast. 
Rör Philadelphiaosten mjuk med en gaffel med glukossirap och florsocker. Tillsätt äggulan och rör till en slät kräm. Tillsätt grädden lite i taget och rör. Häll sist i äggvitorna och rör tills allt blandats. 

Dela smeten i 2 delar och smaksätt ena halvan med finrivet citronskal från en ren citron. (Om du river på vanliga fina rivjärnet, riv i cirkelrörelser så att du inte får långa trådar av skal) 

Montering
Lägg ett bakplåtspapper i botten av den form du ska använda samt på sidorna. Lägg en maräng i botten. Om marängerna är för stora går det bra att skära till kanterna med en fintandad kniv. 
Häll på ca 2 msk citronglassfyllning och ställ i frysen att stelna. 
Lägg på ca 1½ msk passionsfruktscurd och ställ i frysen på nytt. 
Lägg på en ny mandelmaräng. 
Häll på ca 2 msk vaniljglassfyllning och ställ i frysen och låt stå i några timmar så att glassarna blir helfrysta. 
 
Sänk ner formen i varmt vatten några sekunder och lyft upp glassen och avlägsna pappret. 
 
Jag hade egentligen tänk att göra en topping av kick och vit blockchoklad, tänkte mig en variant av Lakritspucköverdrag, men tyvärr hade jag inte vit choklad hemma så det fick bli en Lakritsrippel istället.
 
LakritsFudgeRippel (går så klart bra med köpt Lakritstopping också)
100 g Kick
1 msk mjölk
1 msk smör
1½ msk glukossirap

Finhacka godiset och häll i en kastrull med övriga ingredienser. Värm upp tills allt är löst. Låt såsen svalna något och ringa därefter på de frysta glassarna. 
 
 
 

 
 
Andra lagret av marängbottngar läggs på passionscurden, därefter hälles sista lagret av Vaniljfyllningen ovanpå. 
 
 
 
 
 
 
 

En påskig bakelse där Mandelmarängbottnarna ska påminna om ätbart äggskal, Philadelphiafyllnignen om äggvita och passionscurden om krämig äggula. =D 
 
 
Nom Nom Nom....trodde en bakelse skulle bli för mäktigt, men den kändes väldigt frisk och lätt och skulle inte ha några som helst problem att äta 2 på en gång. =) 
 

Maränglassbakelse med...

0 Läs mer >>
  
Denna glasstårta är en improvisation som jag gjorde.  Efter 3 bakomgångar blev jag till slut supernöjd. Hallonsåsen och dulce de lechen blir magisk här. Första gången gjorde jag denna med köpta marängbottnar, men det blir lite mycket maräng, så gör gärna egna bottnar som får bli lite tunnare istället. Skulle vara kul att göra dessa i enportionsformat också. Kanske till Alla Hjärtans Dag. 
 
Denna tårta blir en perfekt bjudtårta när man har ont om tid i och med att den går att fixa flera dagar i förväg. I år kommer jag att göra den till nyårsdessert.

Längre ner ser du mitt första experiment som jag drog lärdom av samt lite tips och trix. Jag provbakade även en variant med hasselnötsmaräng och choklad
->Glasstårta med nötmaräng och Dulce de Leche, men denna med hallon blev mycket godare då den fick fina brytningar mellan krämigt, syrligt och sött. 
 
ger ca 14-16 portioner, tårtan serveras i smala bitar, vilket passar bra efter en mäktig festmiddag
 
Marängbottnar 
3 äggvitor 
2 dl socker
 
Vispa vitorna till hårt skum på hög hastighet. Tillsätt socker lite och taget och vispa på medelhastighet till sockret gått in ordentligt. (Några minuter). Rita upp 2 cirklar på varsitt bakplåtspapper, som är något mindre än den springform du ska använda till glasstårtan. Jag använde en springform med 22,5 cm i i diameter. Vänd på bakplåtspappret och spritsa ut marängen tunnt med en stor tyll. Om det blir maräng över, spritsa små maränger som används till dekoration. Sätt in plåtarna i 100 grader på varmluft. Sänk eventuellt värmen om marängerna börjar ta färg. Grädda marängen efter smak, ju längre desto krispigare blir den, ca 1½ - 2 timmar minst.
 
Hallonkräm
ca 2,5 dl frysta hallon
1 dl glukossirap
1 msk potatismjöl + lite vatten
florsocker efter smak
 
Koka upp hallon och glukossirap på svag värme. Tillsätt 1 msk potatismjöl utrört i lite vatten. Koka och rör tills det blir en fast kräm. Låt svalna. Smaka av krämen, den ska vara lite sötsyrlig, om det saknas socker, tillsätt ev lite florsocker. Passera krämen genom en finmaskig sil med hjälp av en matsked för att få bort alla kärnor. Ställ krämen svalt. 
 
 
Glassfyllning
2 ägg, separerade i gulor och vitor
300 g Philadelphia
3 dl vispgrädde, mixad till fast grädde
2 tsk vaniljsocker
1 dl glukossirap
½ dl florsocker (minskat från 1 dl)
4-5 tsk sprit (sist använde jag Limoncello och äppelbrännvin, nästa gång kanske jag provar lite Brandy)
+ 3/4 burk Dulce de Leche (kokt kondenserad mjölk, 3 h)
 
+ minimaränger
+ färska bär gärna Hallon
 
Vispa äggvitorna till hårt skum. 
Mixa grädden med vaniljsockret tills den är helt fast. 
Rör Philadelphiaosten mjuk med en gaffel med glukossirap och florsocker. Tillsätt en äggula i taget och rör till en slät kräm. Tillsätt grädden lite i taget och rör. Rör i spriten. Häll sist i äggvitorna och rör tills allt blandats. 
 
Bred hälften av DDLen försiktigt på ena marängbotten. Lägg plastfolie i botten av en springform. Lägg marängbotten i den och häll på hälften av ostsmeten. Lägg i frysen i 2-3 timmar. Häll på hallonkräm ca 3 mm tjockt, lämna någon cm på kanterna utan kräm. Spara kräm till dekoration. Ställ formen i frysen någon timme.
Lägg på en ny marängbotten med DDL och häll på sista ostsmeten. Ställ i frysen över natten. 
 
Ta fram tårtan en stund innan severing och ställ i kylskåp så tinar glasstårtan jämt. Dekorera med färska bär och minimaränger och hallonkrämen. 
 
 
 
 I min senaste glasssmet hade jag lite sprit, tanken var att simulera lite Champagnesmak, ge ytterligare lite fräschhet, samt att alkoholen motverkar iskristallbildning, precis som glukossirapen och äggen. Ville helst använda stark sprit med hög alkoholhalt för att inte späda ut smeten med för mycket vätska/vatten, så jag tog vad som fanns i skafferiet. Äppelbrännvin på 37,5% och Limoncello på 25 %. Hade varit trevligt med något druvbrännvin, ska prova det nästa gång.
 
Bred inte krämen ända ut till kanterna, vill man ha mindre sötma i glasstårtan kan man breda ett tunnare lager dulce de leche.  
 
Hallonkrämen breds inte heller ända ut till kanten.  
 
 Lägg på sista marängbotten och häll sist på resterande glasskräm och ställ in i frysen över natten. 
 
 
 Tårtan blir väldigt fin i genomskärning. 
 
 
 
 I denna tårta hade jag spritsat marängbottnarna lite för tjocka, vilket gjorde att tårtan blev lite för söt, så tänk på att spritsa bottnarna tunnt. 
 


Om du gillar detta recept kan jag också rekommendera dessa: 

Maränglassbakelse med Passionscurd och Lakrits

 
 

 
 
Första bakomgången, med lite små misstag som korrigerades till nästa gång, se mer längre ner. 
 
 
 Så här såg den första tårtan ut. Den köpta marängen nådde ej ända ut till kanterna på springformen, vilket gjorde att Philadelphiafyllningen rann utanför. Korrigerat genom att baka egna marängbottnar. 
 
 
 Här har tårtan stått i frysen med första hälften av ostsmeten. Hallonkrämen ringlas på och därefter lägger man på nästa marängbotten med DDL på och avslutar med sista ostsmeten. Korrigering: Snåla inte med hallonsåsen, lägg ett helt lager och spara lite till eventuell dekoration.  
 
 
 Tårtan efter 4 timmar i frysen. Fortfarande för lös. =( 
Korrigering: Låt tårtan stå i frysen över natten innan servering. 
 
 
 Nästa dag så den finare ut inuti, men bären var genomfrysta istället. Haha! 
Korrigering: Dekorera tårtan med bären innan servering och ha inga hallon inuti. 

Ovan smultopping: 
 
4 digestivekex, smulade
1 msk socker
några finhackade pecannötter, ca 8 st
40 g smält smör
 
+ Ev färska bär till dekoration vid servering
 
 
 

Fryst Cheesecaketårta...

0 Läs mer >>
Syftet med denna nougat var att få den så lik en nougat jag testa från Sicilien. Den var lite mjuk och fudgig i konsistensen. Jag ville alltså inte ha en seg nougat. Därför kokade jag inte upp allt socker till en sockerlag utan vispade in en del av sockret den kalla marängsmeten. Smaken på denna nougat blev väldigt god, men den fick inte rätt segfluffiga konsistens, så detta recept måste jag göra om. Egentligen hade jag kokat upp en annan sockerlag innan med honung och mer glukossirap, men jag råkade bränna sockerlagen och fick slänga den, så detta recept blev hastigt ihopslängt och då går det som det går =) 
Sparar receptet som minnesanteckning. Det var dock lite kul att sonen som normalt sett avskyr alla sötsaker och bakverk som innehåller citron, tyckte att dessa nougatbitar var jättegoda. Han tyckte att de påminde om mammas Lyxiga Julgröt, vilket jag håller med om. 

rivet skal av 3/4 ekologisk citron
125 g skållad lättrostad mandel
(micrar efter skollning för att torka ut på 600 W i någon minut, sedan på 200 varmluft en stund)

40 g äggvita (vitan från ett stort ägg)
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
Vispa upp ovanstående fluffigt så att marängen inte rinner när man håller upp vispen.
 
1 dl vatten
2½ dl strösocker
1 msk flytande glukos

Koka ovanstående utan att röra till 141 grader. 
Häll ner i en tunn stråle under vispning av marängen. Vispa i någon minut tills allt är blandat. Vispa sist ner citronskal och mandlar och häll upp den ljumma smeten på ett oljat bakplåtspapper. Vik in kanterna på pappret och kavla ut till en jämn rektangen. 
 
 

Min Sicilianska Mande...

0 Läs mer >>
 
Detta recept har följt med sedan jag bodde hemma och dessa underbara kolasnittar brukar jag ofta göra till julen. Receptet hittade jag en receptbroschyr som mina föräldrar hade. Tjinuski är det finska namnet på kola och det har fått följa med från det ursprungliga receptet. 
 
300 g mandelmassa
2 äggvitor
 
Kräm
3 dl vispgrädde
2 dl socker
1 dl sirap
1 msk smör
½ msk vaniljsocker
 
Garnering
50 g flagad mandel
 
Riv mandelmassan grovt. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda med mandelmassan. Häll upp smeten på en bakplåtspapperklädd plåt. Bred ut smeten så att det blir en tunn botten på ca ½ cm. Grädda i 175 grader varm ugn i ca 10-15 minuter eller tills botten börjar anta en gyllene färg på ytan. 

Höj värmen till 225 grader. Häll flagade mandeln på en bakpapperklädd plåt. Rosta tills mandeln får en gyllene färg. Obs! Vakta noga, det är lätt hänt att man börjar göra annat och bränner mandeln. Ta ut från ugnen och låt svalna. 
 
Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelvärme i 20-30 minuter. Rör hela tiden och koka tills det blir en tjock guldbrun kräm. Rör ner smöret och sikta i vaniljsockret och rör om försiktigt och låt svalna.  (Ska försöka mäta temperaturen nästa gång på krämen, sist kokade jag krämen till 115 grader vilket blev lite för längre, krämen blev då lite mer seg och knäckig i smaken, jag föredrar en ljusare kräm som är lite mjukare till dessa kakor, krämen ska precis ha börjar tjockna i kastrullen och börjat få lite gyllene färg)
 
Bred krämen på mandelmassebotten. Dela kakan på mitten och lägg den ena delen rakt över den andra, så att det blir 2 lager. Strö flagad mandel över. Låt stelna i kylskåp 1-2 dagar och dela sedan i mindre bitar. 
 
 
 
 
 
 
 Här har jag kokat kolan till 115 grader vilket ger en lite segare och mer knäcksmakande kola. Jag föredrar dock en något ljusare och mjukare kola till dessa. 
 
 
 
På denna ganska gamla bild är krämen ljusare och lite mer fudgeaktigt i konsistensen, vilket passar bättre enligt mig. 
 
 
 

Tjinuskibitar

1 Läs mer >>
 
 
Marsipanstollen blev för mig en ny upplevelse när jag var i tonåren och bodde hos farmor. Det var en jul på 90-talet som hon hade köpt med sig en ny kaka från ICA. Jag smakade kakan och blev jätteförtjust. Kakan som är en tysk julkaka består av en tung  och saftig vetedeg. I den varianten som farmor hade köpt fanns det en marsipanfyllning, vilket gjorde kakan saftig och god. I den traditionella stollen ska man ha massa kryddor i kakan, bland annat muskotnöt. Jag gör dock min egen variant smaksatt med mycket vamilj och citronskal. Sedan massor av år har denna kakan blivit min signaturjulkaka som jag måste göra varje år. När jag förbereder ingredienserna innan bakningen blir jag glad och det luktar helt underbart gott när man rör ihop degen. 

Receptet räcker till 2 stollar

2 dl mjölk
1½ dl socker
½ tsk salt
1 pkt jäst för söt deg
3 msk vatten
ca 10-15 dl vetemjöl eller manitoba cream (Manitoba Cream ger en saftigare och mindre smulig deg)
citronskal av 1-1½ citron
2 dl skållad hackad mandel
3 dl korinter/russin som fått dra i rom i 2-3 nätter
2 vispade ägg
225 g rumstempererat smör
2 msk vaniljsocker


Marsipanfyllning:
170 g mandelmassa
10 g smör
¼ dl vatten
¼ dl mjöl
1 2/3 dl florsocker
(eller 300 g färdig marsipan)

+någon droppe mandelessens/bittermandelessens (obs! om du använder bittermandel, räcker en liten droppe!)
+en knivsudd vaniljsocker


Glasyr:
ca 50 g smält smör
ca 1 dl florsocker
½ tsk vaniljsocker


Koka upp mjölken med sockret och saltet. Ställ åt sidan och låt svalna. Lös under tiden upp jästen i vattnet. När mjölken är fingervarm hälles denna över jästen. Rör om och tillsätt 2½ dl av mjölet. Låt smeten vila under bakduk i 30 min.

Under tiden: Smält smöret till marsipanen i en kastrull och tillsätt vattnet och mjölet. Rör om tills "degbollen" släpper kanterna. Riv mandelmassan och häll på florsockret och "degbollen". Blanda i smaksättning.

När fördegen jäst klart: Tillsätt citronskalet, äggen, det mjuka smöret och vaniljsockret. Rör om och tillsätt mjöl tills degen känns lagom mjuk. Ha inte för mycket mjöl! Degen ska vara ganska mjuk. Arbeta degen smidig i ca 10 minuter så att gluten bildas. Detta gör degen saftig. Jag arbetar min deg för hand.

Knåda ut degen och fördela hälften av mandelrussinen och rulla ihop och forma till en boll.  Jäs degen i bakbunke övertäckt med plastfolie i ca 1 h.

Dela degen i 2 delar. Kavla ut degen till ca 25x35 cm. Tag hälften av marsipanen och dela upp denna i 2 delar. Forma varje till en lång "korv" och lägg dessa på varje kant längst långsidorna. Rulla ihop från båda långsidorna, runt marsipanen, till en stolle. Jämna till fåran på undersidan med en smörkniv genom att breda fram och tillbaka försiktigt. Lägg stollarna på en bakpapperklädd plåt med skarven nedåt. Jäs stollarna i 1 h under bakduk eller plastfolie.

Om termometer används stick försiktigt in den från sidan mot mitten. Sätt in plåten mitt i ugnen i 250 grader varm ugn och spruta gärna in lite vatten på botten av ugnen. Sänk värmen direkt till 175 grader. Grädda i ca 40 min. Tiden är ungefärlig och ev kan man behöva lägga över en bit folie efter halva tiden ungefär. Om man använder digital stektermometer kan man ta ut stollarna när temperaturen precis nått 97 grader. Termometer rekommenderas starkt då kakan blir optimalt saftig om man tar ut den vid rätt temperatur.

Lägg stollarna på galler och låt svalna. Pensla det smälta smöret över stollen. Smöret ska absorberas.Pudra därefter rikligt med florsocker blandat med lite vaniljsocker. Låt stollarna vila i ca 1 h. Plasta sedan in dem ordentligt. Om du ska frysa stollen, använd dubbla fryspåsar så håller de bättre.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 

 

  

Marsipanstollen - tys...

0 Läs mer >>
 
 
Julburgare eller köttbullemacka, nä julburgare tycker jag det smakar eftersom köttbullarna läggs på varma. Undrar om hamburgerkedjorna skulle våga köra denna till julen? Ruskigt gott är det i allafall. Smörgåsgurkan bryter av den söta rödbetssalladen fint. 
 
Skogaholms "Fröfria mjuka tunnisar" eller liknande
köttbullar, ca 5 st/ smörgås
smör till stekning
smörgåssmör
ICA Rödbetssallad med creme fraiche, ca 2 msk/smörgås
lite ketchup
Isbergsallad eller plocksallad, några blad
Smörgåsgurka, ca 3 skivor / smörgås eller Cornichons
 
Stek köttbullarna i smör. Rosta eventuellt smörgåsarna lätt eller stek utsidorna i stekpanna. Bred smörgåsarna med smör på båda insidorna . Lägg på salladsblad på undre delen. Lägg på halverade köttbullar, några prickar ketchup, smörgåsgurka/cornichons och därefter rödbetssallad. Avsluta med övre bröddelen. Servera med julmust. Mums! 
 
 

Julburgare

0 Läs mer >>
I min familj älskar vi Mozartkulor, så idag fixade jag en Mozartrulle efter inspiration härifrån 


200 g mandelmassa
230 g marsipan
225 g nougat
mandelessens (helst ej bittermandel)
pistageessens om du har någon god, skippas annars
grön färg
ca 125 g ljus choklad

Smaksätt marsipanen om den saknar mandelsmak. Jag använder mandelessens som är mild i smaken och tar då kanske 2 små droppar. Om du vill använda bittermandelessens, ta en jätteliten droppe då den kan vara väldigt stark i smaken. 

Smaksätt eventullet mandelmassan och färga den grön. Jag blandat 1 droppe vardera av pistageessens och mandelessens. 

Kavla ut marsipanen på ett plast till ca 20x25 cm, jag använder en 3-literspåse som jag klipper upp. Genom att vika in kanterna mot slutet får man raka kanter. 
Kavla ut mandelmassan på samma sätt. 
Hyvla över nougaten över marsipanplattan  och bred ut jämt. Om nougaten är för hård, kan du lägga ett plast över och blåsa en kort stund med hårtork så mjuknar den snabbt.
Lägg på mandelmassan. 
Skär ca 0,7 cm breda stavar, rulla och lägg ena långändan på marsipanen eller mandelmassan, beror på åt vilket håll du vill ha färgerna. Jag rullade med gröna sidan ut. Rulla hårt så att du inte får luft emellan. Slå in i plast och tryck ihop/rulla rullen lite så att eventuell luft pressas bort. 

Smält chokladen över vattenbad och bred sedan chokladen över rullen och ställ kallt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inside Out MozartRoll