0 Läs mer >>
 
Denna kaka blev till när jag hade en gräddfil i kylen som behövde användas. Jag tänkte mig en blandning mellan en cheesecake och en saftig sockerkaka. Och precis så blev den.
Till kakan gör jag Rom-Russin med Stroh-rom som har den perfekta Rom-Russinaromen. Russinen läggs i rom någon dag innan, gärna 3 dagar innan. Denna kaka blev väldigt lik mitt recept som jag har på brödpudding. 
 
150 g smält smör, avsvalnat
1 dl mjölk
200 g vit choklad, hackad
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 dl socker
3 dl gräddfil
2 dl vetemjöl
lite citronskal om man vill 
 
1 dl russin
Rom så att det knappt täcker russinen
lite vit sirap eller socker
en knivsudd vaniljsocker 
 
Någon dag innan: Lägg russin i en kopp. Pressa ihop dem med en sked och häll på rom och ca ½ tsk vit sirap och lite vaniljsocker. Pressa ihop russinen igen och sätt plastfolie över. Spänn gärna över en gummisnodd så att det blir tätt. 
 
Smält smöret och låt svalna.
Värm mjölken och lägg ner den hackade chokladen. Tillsätt vaniljsockret. Rör på om på svag värme tills allt löst sig. Låt svalna. 
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt gräddfilen, mjölkchokladblandningen, mjöl samt det smälta smöret. Vispa och häll sedan i en smord bakpappersklädd form på ca 30x30 cm. 
 
Grädda mitt i ugnen på 150 grader tills provstickan känns torr. 
 
Servera kakan ljummen med Rom-Russin. 
 
 

Rom-Russindessert

0 Läs mer >>
 
En otroligt god sås att servera till desserter, tex cheesecakes. 

2 dl frysta jordgubbar, tinade
3/4 dl socker
3 msk vatten
ca ½-1 msk maizenaredning

Mixa jordgubbar, blanda med vatten, rör ut maizenaredningen i vatten. Koka upp jordgubbspurén och tillsätt så mycket maizena som behövs. När krämen är lagom tjock ta bort och låt svalna helt.

 

 

Jordgubbssås

0 Läs mer >>
 
Det vegetariska experimenterandet fortsätter. Jag fick över lite Edamamebönor igår, så idag blev det biffar med dessa bönor och majs. Av de 3 vegetariska biffar jag gjort hittills, tycker jag dessa var godast, dock smakade de lite mer som en grönsaksomelett, men väldigt gott. 
 
receptet gav ca 8 biffar
 
½ gul lök
ca 2 dl kokta och rensade Edamamebönor eller frysta soyabönor
1 liten burk majs
½ dl pankoströbröd eller vanligt
2 ägg
½ tsk vegeta
svartpeppar
flingsalt
vegetabiliskt maragin till stekning
 
Finhacka löken och stek i margarin på medelhög värme. 
Mixa bönorna och häll i en skål. Mixa majsen och häll den i skålen tillsammans med löken, ströbröd, äggen, vetega och svartpeppar. 
 
Stek på medelvärme i margarin. Strö över flingsalt på slutet. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Edamamebiffar

0 Läs mer >>
Haha...det roligaste receptet jag läst. Hittade detta på nätet för lite mer än 10 år sedan. Lika kul fortfarande. 
 

1 ägghelvete
1 dl sur kakao
så lite smör som möjligt
socker
ingen djävla mandel i alla fall
2 dl bakpulver
1 pkt fula russin
1,5 dl allerginötter

Fyllning:

1 dl tradigt vaniljsocker
1 melon eller nåt
Sprit

Häll nästan allt i en bunkdjävel och kör med en elvisp i en kvart. Grädda direkt i skålen. Skit i att smöra och bröa. Kakhelvetet fastnar ändå. Dunka ut skiten på matbordet om du kan. Garnera med krossad melon och sprit. Det spelar ingen roll. Skit i det då. Släng ut matbordet genom fönstret. Drick upp spriten.

 
"Receptet" är hämtat från denna sida: 
http://www.skrattnet.se/roliga-texter/aggressiv-bakning

En helt vanlig jävla ...

0 Läs mer >>
 
Fick detta recept av min dotters pojkväns mamma som berättade att hennes ena son avskydde lök och svamp. När hon en dag stekte champinjonbiffar tyckte sonen att de var de godaste biffar han hade smakat. Så jag var tvungen att prova dessa. Helt okej vegetarisk biff, kanske lite smakfattig, lite kryddning i biffarna kunde lyfta dem. 


4 burkar svamp á 184g
2 gul lök
2 ägg
1dl vetemjöl
1dl ströbröd
1tsk salt
1krm svartpeppar
smör till stekning
 
Skölj burksvampen, tryck ur överflödig vätska och finhacka den i små bitar. 
Skala och finhacka lökarna. Fräs sedan löken i smör i några minuter.
Blanda löken med den hackade svampen, äggen och mjölet i en skål.
Krydda svampblandningen med salt och svartpeppar.
Forma nu små biffar och vänd dom i ströbröd (om de är svåra att forma tillsätt lite mer mjöl).
Stek biffarna i en stekpanna med smör/olja.
 

Champinjonbiffar

0 Läs mer >>
 
 
Panko är ett asiatiskt ströbröd som ger en krispig och fin yta. 
 
3-4 port
 
ca 2 dl Panko, asiatiskt ströbröd
4 laxfiléer
salt 
peppar
Raps eller Solrosolja
 
+ citron
 
Skär laxfiléerna i mindre bitar. Häll i en matberedare tillsammans med salt och peppar. Mixa ihop och forma sedan biffar som doppas i panko. Stek i rikligt med olja. 



 
 
 
 
 
 
 

Frasiga laxbiffar

0 Läs mer >>
 
  
Jag är inte speciellt duktig på att laga vegetarisk mat. Idag bestämde jag mig iallafall för att göra bönbiffar med broccoli. Jag blev inte speciellt nöjd med biffarna som jag tyckte blev lite mosiga i konstistensen och de smakade lite mycket bönor för mig. Kanske hade det behövts ett till ägg. Jag får prova att göra biffar igen någon dag. Är lite sugen på att göra dem med kronärtskocka som är en favorit. Skriver ner detta recept som egna anteckningar. 
 
1 medelstor broccoli
1 burk Canellibönor
3 msk ströbröd
1½ msk potatismjöl
1 liten gul lök, finhackad
1 ägg
3-4 basilikablad
3/4 tsk Vegeta 
lite svartpeppar
 
flytande Milda att steka i
 
Koka broccolin mjuk, häll av vattnet och låt svalna. Lägg broccolin i en påse och pressa ur så mycket vatten det går. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Värm en stekpanna och häll i flytande margarin. Klicka ut en rejäl msk för varje biff och platta till något. Stek på båda sidor. 
 
Jag serverade med Couscous Large som jag kokade med 1 grönsaksbuljongtärning, Gojibär och pyttelite Curry. På slutet tillsätts lite smör. 
 

   




 
 
 
 
 
 

Vegetariska Bön- och ...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Jättegoda blandfärsbullar med inspiration av mina favoritdumplings från Asahi. 
 
700 g blandfärs
1 gul lök, riven
1 ägg
2 vitlöksklyftor, pressade
ca 1 msk msk Thaisoya från Santa Maria
1 msk riven ingefära
svartpeppar
½ tsk Vegeta
lite Chili Flakes från Santa Maria
lite Chili Powder från Santa Maria 
 
5-6 dl riven vitkål
smör till stekning
ca 1 tsk ljus sirap
lite salt
 
Nudlar eller ris

Enkel Dumplingssås
Denna sås är enkel att göra och är god att ha till dumplings eller desa köttbullar. 
ca 3 msk japansk soya
1 krm sambal olek
lite röd balsamvinäger
 
Blanda färsen med lök, ägg och övriga kryddor. Forma till köttbullar och stek i smör i 2 omgångar. Ta upp köttbullarna och stek kålen i 2 omgångar. Tillsätt lite sirap i varje omgång. 
 
Servera med nudlar och någon grönsak och ev lite dumplingssås. 
 
 
 
 

Asiatinspirerade Kött...