0 Läs mer >>
 
Syrran bjöd på en spenatpaj för ett tag sedan.  Pajen var överraskande god. Jag har aldrig tidigare använt spenat i matlagningen själv. När man bodde hemma användes spenat i olika maträtter, vilket var halvpopulärt hos mig. Hade nästan glömt bort att man kunde använda det i matlagning. Annars äter vi babyspenat i sallader vilket är gott. Tyvärr var mina barn lika lite förtjusta i spenat som jag var i deras ålder, så nästa gång får det bli en mindre variant till de vuxna. 
 
ca 160 g smör
4 dl vetemjöl
lite vatten
lite salt
 
1 keso grillad paprika
2 ägg, vispade
ca 600 g hackad spenat
1 gul lök, hackad och stekt i smör
salt
vitpeppar
 
Hacka ihop och tryck ihop degen eller kör degen i matberedare. Tryck ut i en form på ca 20x30. Pajbotten förgräddas i 175 - 200 grader och sedan tillsätter man övriga ingredienser som blandats ihop och gräddar ytterligare i 30-40 minuter ca. Fyllningen ska ha stannat och blivit lite puddingaktig. 
 
 
 
 

Sabinas Spenatpaj

0 Läs mer >>

 

                            

Hittade ett till recept på en gammal hårddisk. Den här pajen satte jag ihop efter att jag varit och fikat på olika caféer på stan. De flesta pajer man beställde betod av en lite mjuk och tjock pajbotten med frukt och smulor ovanpå. Pajer är fortfarande favoriten när man går ut och fikar. Det är sällan man blir missnöjd.  

Botten:  

300 g mandelmassa

2 ägg

50 g smör, mjukt

½ dl vetemjöl

Mixa ihop till en smet och häll i en smörad rundform. Förgrädda tills ytan knappt fått färg i ca 225 grader.

 

Fyllning:

4-5 äpplen eller

ca 300 g blåbär

Vid blåbärsfyllning, blanda blåbären med 1,5 msk siktat potatismjöl och ca ½ dl socker

Om du väljer äpplen. Tärna dem eller klyfta dem och stek på lite snabbt med lite smör och kanel samt eventuellt en msk socker/sirap.

 

Topping:

125 g smör

2,5 dl vetemjöl

1-1,5 dl cornflakes

1/2 dl socker

Krossa cornflakes och blanda med övriga ingredienser.

Häll frukterna över pajbotten och toppa med smuldegen. Grädda i ca 200 grader tills smuldegen fått fin färg. Ca 25 min.

När kakan svalnat, sikta över florsocker som ev. är kryddat lite vaniljsocker. Servera med en klick vispad mellangrädde som smaksätts med lite vaniljsocker. 

 

 

                            
 
Samma paj här fast med blåbär. 

Äpple el Blåbärspaj D...

0 Läs mer >>

 

 
Det finns inte många tårtor som man kan köpa på konditori som är goda. Den enda tårtan jag fastnat för är en Hallon och Vit-chokladmoussetårta med maräng. Här har jag satt ihop ett eget recept. Receptet hittade jag bland mina gamla recept som fanns sparade på datorn. 

Tårtbotten

2 ägg
2 dl socker
2/3 dl ljummet vatten
1 tsk bakpulver
2 dl mjöl


Smöra en 24 diametersform. Använd gärna smörpapper i botten.
Vispa ägg och socker. Blanda mjöl och bakpulver.
Häll upp vatten och tillsätt i smeten. Häll i mjölet och vispa lite till.
Grädda i nedre delen av ugnen tills bakstickan känns torr.

 

Chokladmousse

300 g vit choklad
3 dl vispgrädde

Värm upp grädden och tillsätt chokladen i bitar. Vispa tills chokladen löst upp sig. Ställ kallt. Vispa till lagom konsistens.

 

Fyllning

jordgubbsylt/hallonsylt
jordgubbar/hallon

Skär botten i 2 delar. Bred på ett lager sylt och strö över lite hackade jordgubbar. Bred på chokladmousse. Täck med nästa tårtbotten och bred på lite mer chokladmousse. Eventuellt blir det över 1-2 dl mousse.  Ställ tårtan kallt.

 

Marängsmet

4 äggvitor
3 dl socker
ett par droppar citronsaft
1 krm vaniljsocker


Blanda äggvitor, strösocker och citronsaft i en rostfribunke. Vispa marängen kraftigt över kokande vattenbad tills den uppnår cirka 65 grader. Marängen ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält. Tag av marängen från värmen och vispa i maskin på hög hastighet tills den svalnat och det går att forma styva toppar av marängen.

 

Garnering

Jordgubbar eller hallon

Spritsa marängsmeten enligt bilden, lämna ett hål i mitten där frukten skall läggas. Bränn av marängen med en brännare. Dekorera med frukten.

Marias Marängtårta

0 Läs mer >>
 
Pastel de Choclo är en vanlig rätt i Chile. En väninna introducerade mig för denna rätt för många år sedan, minns inte riktigt hur den smakade då. Jag provlagade rätten idag och bjöd familjen. Familjen tyckte att det saknades något till rätten så vi skedade på tacosås. Det blev väldigt gott. Receptet ger ca 6 portioner.
 
Fyllning
2 mellanstora kycklingfiléer
smör till stekning
salt
Chilipowder från Santa Maria

3 stora gula lökar
750 g köttfärs
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 tsk oregano
1½ krm mald spiskummin
2 tsk delikatesspaprikakrydda (söt)
lite svartpeppar
1 tärning kycklingbuljong
½ tsk salt
smör och olja till stekning
1 dl vatten
½-1 dl russin 
ca 15 svarta urkärnade oliver
2 hårdkokta ägg, hackade
 
Majstopping 
5 burkar à 150 gram Grean Giant Crisp Niblets (majs)
1 dl vispgrädde
½ tsk salt
lite svartpeppar
1 msk smör
några blad färsk basilika, hackad
ca 2 msk socker att strö ovanpå
 
Halvera filéerna, så de går snabbare att steka. Stek i smör på medelhög värme. Kydda med salt och Chilipowder. Låt dem efterdra på svag värme när de är nästa klara. 
 
Stek löken i smör och olja på hög värme i en stor gjutjärnspanna. Ta upp och lägg åt sidan. Stek köttet i 2 omgångar. Lägg ihop och lägg ner buljongtärningen och tomatpurén. Pressa i vitlöken och tillsätt alla kryddor. Häll på 1 dl vatten. Stek/Koka under omrörning. Tillsätt löken, russin och oliverna när vattnet kokat bort och fortsätt steka en stund till. 
 
Pressa bort vattnet från majkornen och lägg i en matberedare. Mixa till en slät smet. Häll i en kastrull. Tillsätt grädden samt salt och peppar. Koka under omrörning och tillsätt smöret och basilikan. 
 
Skär kycklingen i tärningar. Smöra en glasform på ca 20x30 cm. Lägg köttfärsen i botten och lägg på kycklingen och äggen. Skeda på majsröran och bred ut så att hela formen täcks. Strö på socker och grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter tills ytan fått gyllene färg. 
 
 
 
En del utan ägg för lilla sonen som inte gillar det. 
 
 
 

Pastel de Choclo