0 Läs mer >>
 
Detta är ett nytt experiment. Älskar stollen och kanelbullar så jag tänkte kominera dessa i en kaka.  Dessvärre blev mitt  första experiment inte helt lyckat, dels för att jag missade att ha kanelmarsipanen utkavlad innan jag kavlade ut vetedegen, dessutom hade jag degrester kvar på bänken som gjorde att degplattan fastnade i bänken och eftersom degen hann börja jäsa på bänken blev degen skör vid ihoprullningen. Detta gjorde att degen sprack vid gräddning. Dessutom hade jag för hög temperatur i ugnen första 20 minutrarna vilket gjorde att degskorpan lyfte för fort och gav ett stort hål. Nästa gång har jag nog marsipan i mitten bara och kanelfyllningen från detta recept http://marydane.blogg.se/2016/january/kanelbullekaka-pa-riktigt-2.html. Denna kaka blev däremot mycket godare än den blev snygg. Smakar som en blandning mellan kanelbulle, wienerbröd och strudel, fast utan äpplen. Sonen tyckte att den smakade kolaaktigt också. 


Planen var att min stolle skulle se ut som bilden ovan. Bilden är lånad på nätet, vet dessvärre inte var, hittade den inte när jag letade igen. Har editerat bilden då den hade en enkel spiral av kanel från början och inte marsipanfyllning i mitten. Får baka om denna någon gång. I vanliga fall brukar jag inte knåda stolledegen, men det gjorde jag denna gång, nästa gång gör jag annorlunda. 
 

receptet ger 1 lyxstolle

1 dl mjölk
½ dl socker
1 krm salt
½ pkt jäst för söt deg
1,5 dl manitoba cream /vetemjöl special
1 vispat ägg
100 g rumstempererat smör
1 msk vaniljsocker
3 dl manitoba cream mjöl /vetemjöl special


Marsipanfyllning:
280 g mandelmassa 
15 g smör
0,4 dl vatten
0,4 dl mjöl
2,5 dl florsocker
ev. någon droppe bittermandelolja 

Till kanelmarsipanen:
resterande 3/4 marsipan, se instruktioner längre ner
+ ca 1 msk kanel
25 g rumstempererat smör

Glasyr:
ca 20 g smält smör
ca 1/4 dl florsocker
1 krm vaniljsocker

Koka upp mjölken med sockret och saltet. Ställ åt sidan och låt svalna. Lös under tiden upp jästen i vattnet. När mjölken är fingervarm hälles denna över jästen. Rör om och tillsätt 1,5 dl av mjölet. Låt smeten vila under bakduk i 30 min.

Under tiden: Smält smöret till marsipanen i en kastrull och tillsätt vattnet och mjölet. Rör om tills "degbollen" släpper kanterna. Riv mandelmassan och häll på florsockret och "degbollen". Blanda ev. i lite bittermandelolja och tillsätt kanel.

När fördegen jäst klart: Tillsätt vispat ägg, det mjuka smöret och vaniljsockret. Rör om och tillsätt mjöl tills degen blir smidig. Jäs i bakbunke 1 h. 

Tag ut 1/4 av marsipanen och rulla till en lång rulle på ca 27 cm. Halvera rullen på längden. Blanda resterande marsipan med kanelen och 25 g smör. Kavla sedan ut marsipanen mellan plastfolie till en rektangel på ca 17x27 cm. Använd florsocker på ytan för att kavlen inte ska fastna. 

Kavla sedan ut degen på mjölat bakbord till en rektangel på ca 20x30 cm. Lägg på maripanrullarna längst med kanten på varje långsida. Lägg därefter på kanelmarsipanen och rulla ihop från båda långsidorna till en stolle. Jäs 1 h. Sätt in plåten mitt i ugnen i 250 grader varm ugn sänk värmen direkt till 175 grader. Grädda i ca 40 min. Tiden är ungefärlig och ev kan man behöva lägga över en bit folie mot slutet. Om man använder digital stektermometer kan man ta ut stollen när temperaturen nått 97 grader. 

Lägg stollen på galler och låt svalna. Pensla det smälta smöret över stollen och pudra därefter florsocker blandat med lite vaniljsocker över.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kanelbullestolle

0 Läs mer >>
 
 
Har bakat bullar så många gånger och tycker att det blir olika varje gång. Blir inte alltid lika nöjd som jag blev med detta recept. Så underbart goda kardemummabullar. 

50 g jäst
4 dl mjölk, 1,5 %
175 g smält margarin
1 dl socker
½ tsk salt
1 ägg
1 tsk mortlad kardemumma

Fyllning

3 dl florsocker
200 smör, rumsvarmt
1,5 tsk stött kardemumma

uppvispat ägg
en liten nypa salt
några droppar vatten
pärlsocker


Ta ut matfettet både till degen och fyllningen.
Smält margarinet på svag värme. Tillsätt mjölken och värm den fingervarm. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Tillsätt salt och socker. Vispa tills jästen löst sig. Tillsätt ca 2 dl av mjölet och vispa till en jämn smet. Lägg på en handduk och låt stå i 10 min.
Vispa i ägget. Häll på mjölet lite i taget. Arbeta degen smidig. Degen blir först ganska fast för  att bli lite lösare igen när du knådat den en stund, tillsätt då lite till mjöl. Jäs degen i 45 min.

Medan degen jäser, blanda ingredienserna till fyllningen. Häll ägget i en skål. Tillsätt lite salt och vatten. Vispa upp.

Ta upp degen på bakbordet. Dela den i 2 delar. Kavla en del i taget till ca 40 x 60. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär i 3 cm tjocka skivor. Lägg dem i mellanstora bullformar, dvs inte de vanliga små.
Låt jäsa under bakduk i 30 min. 

Sätt på ugnen på 225 grader. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.

Grädda i mitten i ugnen i tills bullarna fått fin färg och känns lätta.




 
 

Mummabullar

0 Läs mer >>

Detta är mina barns favoritbullar sedan de var små. På bilden syns även kanelbullar. 


Deg:

50 g jäst
150 g margarin
5 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
vetemjöl (mäter aldrig)

Fyllning:
150 g rumstempererat smör
1½ dl farinsocker
½ dl florsocker
3 msk pancakesyrap
½ krm salt
1 krm kanel (valfritt)
1 tsk vaniljsocker
5-7 finsmulade bragokex eller 2 msk ströbröd

Pensling:
1 ägg
½ tsk vatten
½ krm salt
pärlsocker
ev flagad mandel


Smula jästen i en stor bunke. Smält margarinet och tillsätt mjölk och salt. Värm till fingervärme. Häll mjölkblandningen i bunken med jästen. Vispa så att jästen löser sig. Tillsätt socker och kardemumman och vipsa lite till. Tillsätt mjölet i omgångar och knåda emellan. När degen börjar kännas fast, fortsätt att knåda degen tills degen känns mjukare igen. Tillsätt då eventuellt lite mer mjöl. Jäs under bakduk i ca 50 min.

Blanda ingredienserna till fyllningen.

Ta upp degen ur bunken och dela den i 2 lika stora delar. Kavla ut degen till en rektangel, ca 40 x 60 cm. (Något mindre om du inte vill ha så många varv deg i bullen) Kavla degen växelvis på bredd, längd och på diagonalen genom att kavla i kryssform mot hörnen. På så sätt blir degen fyrkantig i hörnen. Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle. Skär upp i 3 cm breda bitar och ställ ner bullarna i bullformar som placerats på en plåt eller i muffinsplåt. Lägg på en kökshandduk och låt jäsa i 30 min.

Sätt ungen på 250 grader en stund innan gräddningen. Vispa ihop ingredienserna till penslingen och pensla bullarna. Toppa med pärlsocker och mandel om du vill. Grädda bullarna i 250 grader i mittre delen av ugnen. Sänk eventuellt värmen något efter en stund. 

 Andreas får baka idag... 


   Noggrannt ska det vara... 


 

 

Kolabullar

1 Läs mer >>

Blev sugen på att prova nyinköpt pistageessens från Essensfabriken, hade bla ingen vanlig jäst hemma så jag tog vad som fanns. För att spritsa vaniljen använde jag en ny fin sprits som jag fick av min väninna Mona när jag fyllde år. =) 


Vetedeg:
1 paket torrjäst (vanlig går också bra, så klart, jag tog det jag hade hemma)
1 + 4 dl mjölk
½ dl vetemjöl
1 dl socker
150 g margarin
3/4 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
vetemjöl

Pistagefyllning:
60 gram smör /margarin
250 g mandelmassa
några droppar pistageessens (överdosera ej)
grön färg (jag använde pulverfärg från Essensfabriken)
vatten
(ev lättmargarin + extra socker)

Vaniljfyllning:
ca 2 dl mjölk
ca 4 msk SnabbMarsán
1 stor matsked kondenserad sötad mjölk (kan uteslutas)
1 tsk vaniljsocker eller lite mindre av äkta vanilj


Pensling:
1 ägg
½ tsk vatten
en lite nypa salt
pärlsocker

Värm 1 dl av  mjölken till fingervärme. Tillsätt en msk socker samt torrjästen. Blanda väl, tillsätt sedan ½ dl vetemjöl och blanda lite till. Låt stå och vila medan du smälter margarinet. Tillsätt resterande mjölk samt saltet och kardemumman. Värm till fingervärme. Blanda deg och mjölkblandningen i en stor bakbunke. Tillsätt mjölet i omgångar. Knåda ordentligt. I början kan degen kännas fast och hård, men fortsätter man att knåda mjuknar den något igen, tillsätt då eventuellt mer mjöl.
Låt degen jäsa under bakduk ca 1 h.

Blanda ingredienserna till fyllningen. Tillsätt så mycket vatten att fyllningen blir smidig och bredbar.

När degen jäst färdigt. Dela den i 2 lika stora delar. Kavla ut till 35 x 55 cm rektangel. Bred ut hälften av fyllningen.
(jag gjorde lite olika, i ena omgången hade jag endast pistagefyllningen, i andra omgången bredde jag först en tunnt lager Lätta-margarin och sedan pistagefyllningen och strödde sedan över socker, tyckte dock att det räckte med endast pistagefyllningen som den var)
Rulla ihop degen och skär i ca 2,5 cm breda skivor. Ställ i bullformar att jäsa i ca 30 min.

Blanda under tiden iordning vaniljfyllningen samt vispa ägget med vattnet och saltet.

Pensla bullarna när de är färdigjästa. Strö över pärlsocker. Häll vaniljkrämen i en sprits och använd en rörtyll. Tryck ner den i mitten av bullen och spritsa ut lagom mycket vaniljfyllning.

Grädda i mitten i ugnen i 225 grader tills bullarna känns färdiga. (De ska ha fått färg och inte kännas tunga)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pistagebullar med van...

0 Läs mer >>

Jag köpte för ganska länge sedan ett pack med söta siliconformar. Idag provbakade jag minibrödpuddingar i dem. Jag ville prova ett nytt sätt att göra karamellen, då jag tycker att det är bra att ha lite extra karamell att ringla över. Så jag gjorde ett karamellsocker som jag använde både i puddingens botten och till karamellsåsen. Fördelen är att detta socker kan användas i siliconformar, vilket kanske inte är lämpligt med nykokt karamell som blir extremt varm. Jag gjorde även en extra omgång karamellsocker då jag tänkte prova att göra en kolasås av detta socker som jag tror ger kolan en fin karamellton. Puddingarna blev helt gudomliga, ett av de bästa recept jag gjort faktiskt. Puddingarna blev som en blandning mellan brylépudding, creme caramel, brödpudding och kanske lite cheesecake.Vill man använda en större form kan man dubbla receptet. När man har gjort dessa en gång måste man bara göra om dem snart igen! Har gjort dem 2 gånger på en vecka nu. =) 
 
receptet gav 8 småformar enligt bild

Karamellsocker
1,2 dl socker 
2 msk vatten
 
Pudding 
3 små ägg 
½ dl socker
2 vita formbrödskivor (jag använde ICAs Toastbröd)
1½ tsk vaniljsocker
1/4 dl Bailey's (valfritt, kan bytas mot mjölk)
2 dl mjölk
1 dl smetana
korinter (inlagda i rom + lite socker någon dag innan eller bara neutrala
smör eller smörspray

Karamellsocker tillvägagångssätt 
Lägg bakplåtspapper i en plåt, går även bra att olja en plåt, men jag föredrar bakplåtspapper. Häll socker och vatten i en kastrull, rör inte om, låt koka upp på hög värme och börja röra när sockret börjar bubbla för att fördela värmen och hålla koll på färgen. När sockret börjar bli gyllene och lätt ljus brunt häll upp på plåten. Om du använt olja på plåten: när sockret kallnat vrid till plåten så att karamellen släpper plåten, med bakplåtspapper är det bar att lossa sockerplattan och bryta i mindre bitar. Mixa karamellbitarna så att det blir en blandning av socker och florsocker. Sila bort eventuella stora bitar. 
 
 
Pudding tillvägagångssätt 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Vispa upp ägg med vanliga sockret och vaniljen ganska lätt. Det ska ej bli bubbligt.  
Skär bort kanterna från brödet och hacka sedan i små kuber. Häll på mjölk och Bailey's och låt dra i några minuter. Blanda i smetanan i brödröran. Häll ned allt i äggblandningen och vispa ihop lätt. 
 
Smöra/spraya små siliconformar. Strö karamellsocker i botten och häll på smeten. Strö över några korinter i varje form. Ställ i en ugnssäker form och häll på kokande vatten så att det når halvvägs upp på formarna. Lägg ett folie över och sätt in i ugnen. 

Grädda i ca 20 min, puddingarna är klara när man kan sticka ner en vass kniv och den inte är kladdig när man drar ur den, den ska komma ut och se blank ut. Stjälp upp puddingarna medan de är ljumma. Låt puddingarna svalna i kylskåp. 

Häll karamellsocker i en kastrull och häll på lite vatten. Koka upp tills allt löst sig och häll över puddingen vid servering. Obs! Om man tar för mycket vatten så blir såsen lös. Ställ såsen kallt en stund.
 
Servera puddingen med karamellsås och en klick vispgrädde om så önskas.
 
Lite Råd & Tips:
  • Om man använder en stor form, se till att den inte är för hög, då det är lätt att puddingen går sönder vid uppstjälpning. 

  • Se till att puddingen fått svalna innan den vänds upp och ner, om den blivit för sval sänk ner botten av formen i varmt vatten. 
  • Lossa eventuellt kanterna av puddingen med en tunn vass kniv och skaka formen med korta ryckiga rörelser för att puddingen ska släppa kanterna. 

  • Det är gott att smaksätta puddingen med lite rivet citronskal samt att lägga in korinterna/russin i rom någon dag innan man använder dem i puddingen. 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
  
 
 
 
 
 
 
 

Minibrödpuddingar

0 Läs mer >>
 
Detta är en jätteenkel kolasås som tar några minuter att göra. Den påminner om kolasåsen de har på Mc Donalds, fast lite lösare i konsistensen när de är varm.  Passar perfekt till glass, desserter eller cheesecakes tex. 
 
Kolasås: 
1½ dl vispgrädde
1 2/3 dl farinsocker
2 msk smör
en liten nypa salt
1 krm vaniljsocker
 
Häll ingredienserna till såsen i en kastrull. Koka upp tills allt socker har löst sig. Servera ljummen eller kall. 
Vill man ha en tjockare sås, kan man låta den stå och sjuda ca 10 min. På samtliga bilder på denna sidan har såsen endast kokats upp.   
 
Ringlad över en Kanelbullekaka.
 
 
Här serverad med en Chokladfondantbakelse.
 
På en Cheesecake.
 
 
Som fyllning i Kakor.
 
 
 
 
 

Farinkolasås

0 Läs mer >>
 
Har varit sugen på att fixa spanska churros hemma, men har saknat en kaksprits. När jag fyllde år fick jag en i present och den långa väntan var äntligen över. Churros är friterad vetedeg utan jäsmedel. När churrosen är färdiga vänder man dem i socker eller kanelsocker. De påminner något om doughnuts. Det finns hur många olika recept som helst på detta bakverk. I vissa använder man mjölk, mjöl, smör, ägg, salt och socker. I andra inga ägg, ingen mjölk och inget smör utan endast mjöl, vatten, olja, salt och socker. I vissa recept har man socker, i andra inte. Osv osv.

Churros är vanligt i Spanien och Frankrike, men även i Sydamerika. Vissa äter dem med Dulce de Leche, andra med en chokladdryck som reds av med Maizena och som därför blir tjock i konsistensen. Man doppar churrosen i denna chokladdryck. Andra gör en mörk chokladkräm som är lite tunnare som de doppar i. Vi åt dem med Dulce de Leche-dip och en Choklad-dip.

Jag jämförde ett antal recept skrivna på spanska och valde ut 2 recept med olika egenskaper. Jag gjorde en halv sats av båda sorterna. Recepten nedan är översatta till svenska och  ger hela satser. 1 sats ger ungefär en full mattallrik, som på fotot. Recept 1 ger en mycket fast deg och precis lagom krispiga churros med fint tuggmotstånd, men de är ganska svårspritsade om man spritsar för hand. 

Receptet 2 med ägg blir lösare och är lättare att spritsa ut, churrosen blir fluffiga och större än Recept 1 då äggen gör att de jäser något och de får också ett finare och mer definierat mönster. De blir dock ganska mjuka och påminner om Doghnuts. Familjen var eniga om att Recept 1 var godast. Kakpressen hade dock behövt en större stjärntyll till dessa, då churrosen blev väldigt smala.


Churros - recept 1, med olja, utan ägg, fast deg och krispa churros
2 dl vatten
2½ msk socker
½ tsk salt
2 msk matolja
2 dl vetemjöl

matolja att fritera i
socker och kanel att rulla churrosen i

Häll vatten, socker, salt och olja o en liten kastrull. Koka upp vattnet. Rör i mjölet, rör tills degen släpper kanterna.

Pressa ut ca 10 cm långa churros med en kakpress eller handsprits på ett smörpapper, tänk på att degen blir ganska hård. Ett knep om man spritsar med spritspåse är att vrida spritsen medan man pressar, precis som man vrider ur ett blött plagg. Om påsen du använder är vek, kan man linda en lätt fuktig kökshandduk runt spritspåsen. 

Värm matolja eller frityrolja till 170 grader. Lägg ner ca 10 churros i sänder. Snurra de medan de friteras med en gaffel. Tag upp churrosarna med en hålslev och rulla lätt i socker elller kanelsocker. 


Churros - recept 2,  ägg och smör, mjukare deg, mjukare churros
3 dl vatten
2 msk smör
1 tsk socker
1 tsk salt
2,5 dl mjöl
2 ägg

matolja att fritera i
socker och kanel att rulla churrosen i

Häll vatten, smör, socker och salt i en liten kastrull. Koka upp vattnet. Rör i mjölet, rör tills degen släpper kanterna. Låt svalna en stund. Rör i ägget och vispa med elvisp till allt blir en enhetlig smet. 

Pressa ut ca 10 cm långa churros med en kakpress eller handsprits på ett smörpapper, tänk på att degen blir ganska hård. Ett knep när man spritsar ut är att vrida spritsen medan man pressar, precis som man vrider ur ett blött plagg. Om påsen du använder är vek, kan man linda en lätt fuktig kökshandduk runt spritspåsen. 

Värm matolja eller frityrolja till 170 grader. Lägg ner ca 10 churros i sänder. Snurra de medan de friteras med en gaffel. Tag upp churrosarna med en hålslev och rulla lätt i socker elller kanelsocker. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Syskonen sitter och jämför utseende på de olika sorterna. 

 
Här är julvariant av Churros som jag testade att göra. De blev väldigt goda och uppskattade av grannarna som fick en liten provsmakning. 

Churros

0 Läs mer >>
                                                          
 
En av mina favorittårtor som jag gjort. Mycket söt och sliskig. Precis i min smak. =) Man tar bara en mindre bit och kaffe till är absolut måste. Namnet på tårtan kom till när jag precis hade läst en kurs i TCP/IP och där pratar man om datakommunikation i flera lager, när jag skar igenom tårtan så kopplade jag direkt till dessa lager, även om mina lager i tårtan inte är lika många som i OSI-modellen. =) 

Tårtbotten (mörk och ljus)
500 gram mandelmassa
5 äggvitor
150 g mald mandel
20 mandelbiskvier (råkade ha hemma, sånna man har i nyponsoppa...)
+ 3 tsk kakao till den mörka

Fyllning
dulce de leche

Toppglasyr
2 dl grädde
1/4 dl Bailey's
1 tsk smör
100 g vit choklad

Sidoglasyr
1,5 dl ovispad grädde
lite marsanpulver, ca 1 msk
3 tsk kakao
2 msk dulce de leche
valnötter

Skålla och skala mandeln. Låt torka några sekunder i micron. Mal mandeln tillsammans med mandelbiskvierna i en kaffe- eller mandelkvarn.
Riv mandelmassan och blanda ihop med mandeln. Separera halva smeten och blanda med kakaon. Vispa äggvitorna vita och hårda. Dela upp äggvitan i 2 delar och blanda med respektive mandelblandning.  Bred ut båda smeterna på varsin plåt med bakplåtspapper. Grädda i 160 grader i ca 15 min. Låt bottnarna svalna och lossa dem från bakplåtspappret.

Bred på ett ganska tjockt lager med dulce de leche på den ljusa botten. Lägg på den mörka botten. Ställ in i kylen medan du gör iordning toppglasyren.

Toppglasyren
Häll grädden i en kastrull tillsammans med Bailey's. När grädden är varm, lägg ner den vita chokladen. Rör hela tiden. När chokladen smält, tillsätt smöret. Låt krämen bli helt kall. Vispa krämen till en bredbar kräm, vispa inte för länge, då blir krämen smörig. Bred toppglasyren på toppen av tårtan.

Sidoglasyren
Blanda grädden med kakao lite marsan åt gången tills det blir en kräm. Tillsätt dulce de leche och rör ihop.
Bred sidoglasyren på kanterna av tårtan. Dekorera med valnötter.

 



 

Tårta à la OSI-modell...

0 Läs mer >>
 
 
 
Idag blev det en annorlunda Korvstroganoff med Paprika/Chili Creme Fraiche och broccoli serverad med klibbigt jasminris vilket jag alltid har till korvstroganoff. Så gott! 
 
ris av valfri sort

½ falukorsring, gärna Scans
2 gula lökar
smör till stekning
2 dl creme fraiche paprika/chili
ca 3 dl mjölk
en liten broccoli
1 tsk senap
2 msk tomatpuré
oregano
lite maizenaredning
 
Starta kokning av riset medan du börjar med resten. 
Koka broccolin i lättsaltat vatten tills den är nästan klar, dvs lite spänst kvar.Sila av och ställ åt sidan. 
Skär falukorven i bitar samt hacka löken. Stek falukorven i smör smör på hög värme. Rör ner löken efter en stund och fortsätt steka en stund. Häll ner övriga ingredienser och koka upp en stund. Red av med maizenaredning. Servera med riset och valfria grönsaker. Toppa lite med lite oregano. 
 
 

Marias Korvstroganoff