0 Läs mer >>
 
 
 
 
Improviserat recept av infrysta äppelbitar samt infrysta smuldegssmulor med Philadelphiafyllning och en mandelmassebotten. En riktigt saftig och äpplig kaka eller dessert. Syrran tyckte den var jättegod. =) 
 
Botten
500 g mandelmassa
3 ägg
75 g smör, smält
3/4 dl mjöl
 
 
Äppelfyllning
ca 4 halvsyrliga gröna äpplen, skivade
lite socker
lite kanel
någon msk pancakesyrup
 
  
Philadelphiafyllning
200 g Philadelphia Naturell
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
 
 
Smulor
150 g smör
3 msk socker
3 msk farinsocker
½ krm salt
3 dl vetemjöl
+ ca 1 msk pancakesyrup 
 
Börja med att hacka ihop smulorna. Säll in i kylen. 
 
Riv mandelmassan. Vispa i ägg, smält smör och mjöl. Häll i en bakpappersklädd glasform på 20x30 cm. Grädda i 225 grader tills botten ser lätt gyllenbrun. Sänk värmen till 175 grader.  
 
Rör Philadelphiaosten mjuk, blanda i ägg, socker och vaniljsocker och rör om försiktigt, ställ åt sidan. 
 
Ta ut kakan och strö över äppelskivorna som sockrats tillsammans med lite kanel. Häll på Philadelhiafyllningen. Strö över smulorna och ringla över sirapen och ställ in i ugnen. Grädda till smulorna fått fin färg. Låt svalna och servera kakan som den är ljummen. Jag tycker inte att vaniljsås behövs till denna kaka. 
 
 
 

Äppelmazarinkaka med ...

0 Läs mer >>
 
 
Min första Bearnaisesås. Blev faktiskt ganska nöjd, trots att jag inte kunde känna smaker pga en förkylning. 
 
 
1½ msk äppelcidervinäger
1½ msk vatten
2 msk finhackad gul lök 
ca 1½ msk hackad färsk dragon
lite vitpeppar
3 små äggulor
150 g smält smör, utan bottensatsen
 
Koka upp vatten, vinäger, lökhack, dragon och vitpeppar, tills vätskan är halverad. Låt svalna. Vispa i äggulorna. Sätt över vattenbad och vispa till såsen tjocknar. Ta bort från värmen och häll ner smöret först i droppar sedan i en tunn stråle. Smaka av med salt och eventuellt lite mer dragon. 
 
 
 
 

Bearnaisesås

0 Läs mer >>
 
Gick och köpte mig ett belgiskt våffeljärn från Kjell&Company när de hade dem till kampanjpris. För bara en hundring gick det helt enkelt inte att motstå frestelsen. Dessvärre blev mina våfflor ojämnt gräddade allihopa. Enligt Kjell&Company ska det inte vara ett känt fel så jag får väl göra ett försök och byta ut järnet. De våfflor på bilden som ser jämnt gräddade ut har jag fått vända efter en stund. Vilket man inte ska behöva göra. Jag provade ett recept med jäst, men var inte helt nöjd, då jag upplevde att våfflorna blev lite torra och inte speciellt frasiga heller. Kanske beror det på att det är ägg i smeten, vilket brukar göra degen lite mjukare. Vet inte om det beror på järnet eller smeten. Får prova andra recept längre fram. Skriver ner detta som minnesanteckning.

7 dl vetemjöl
25 gr jäst
½ tsk salt
½ dl socker
3 små ägg eller 2 större, delade i vitor och gulor
2,5 dl mjölk 3%
130 g smält smör
2 dl vatten
2 tsk vaniljsocker
 
Smält smöret och blanda det med mjölken och vattnet. Värm till 37 grader. Blanda med smulad jäst. Tillsätt  äggulor, salt, socker, vaniljsocker och mjölet och rör om. Vispa äggvitorna hårt  och vänd ner i smeten och rör om försiktgt. Täck bunken med plastfolie och låt vila 15-30 min i kylskåp. Smöra laggarna och grädda våfflorna. 
 


Här är våfflan serverad med 88:an-glass och chokladfudgesås. Jag provade även en med vaniljglass och jordgubbar. Vinnaren blev vaniljglass med gyllene smörkolasås och lite kanel. Slurp! 
 
Jag fick vända våfflorna efter en stund i järnet för att de inte skulle brännas vid...
 
 

Två goda enkla såser att ha till våfflorna. Den ena blir lite seg när den svalnar och med mycket chokladsmak, den andra är lite saltig, typ salted caramel. Det är bara att blanda ihop ingredienserna och låta såserna stå en stund, medan våfflorna gräddas. 

Chokladfudgesås: 

1 msk vit sirap (går även bra med bara ljus sirap)
1 msk ljus sirap 
2 msk smält smör
2 msk kakao

Gyllene smörkolasås: 

2 msk Pancake Syrup (jag använde Lyle's Golden Syrup med Maple Flavour)
2 msk smält smör
1 krm vaniljsocker

 
 

Belgiska Våfflor

0 Läs mer >>
 
Sjukt god paj i miniformat som dessutom är enkelt att göra. När jag provbakar gör jag ofta en mindre sats. Detta recept gav 3 st pajer på ca 10 cm i diameter. Dubblar du satsen kan du använda en springform på 22 cm i diameter. Denna efterrätt påminner mig lite om grekisk Baklava pga nötfyllningen och smörsmaken från pajdegen. Fyllningen smakar även lite som wienerpecankammar. 
 
Pajdeg 
80 g  mjöl
50 g smör
1 1/2 msk farinsocker
en knivsudd salt
1 msk mjölk
 
Fyllning
1ägg 
60 g farinsocker
25 g socker
en knivsudd salt
1/2 tsk vaniljsocker
1 msk sirap
1 msk pancake syrap
100 g pecannötter, grovhackade
35 g smält smör
(kanel)
 
Nyp ihop pajdegen. Tryck ut i 3 små pajformar med löstagbar kant, ca 10 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 180 grader ca 15 minuter. 
 
Vipsa ägget lätt. Rör ner sockersorterna och salt. Tillsätt sirap och smöret. Rör ner nötterna. Grädda på en plåt tills fyllningen inte känns rinnig, ca 20 min. Sänk värmen till 100 grsder efter halva tiden ungefär. 
 
Servera ljummen med vaniljglass. Eventuellt kan man pudra på pyttelite kanel på pajen om man gillar det. 
 
 
 
 
 
 
 
En liten gå bort-present... 
 

Pecankolapaj

0 Läs mer >>
 
                               
Denna wok är helt underbar med sina vackra färger. Man blir glad när man lagar denna rätt. 
En mild sötsur wok som passar både stora och små. 


500 g fläskfilé, fint strimlad, eller kycklingfilé
ca 2 msk oystersås
1 morot, strimlad i tunna stavar
½ röd paprika, fint strimlad
ca 1-2 tsk riven ingefära
5 salladslökar, det vita, skivade + lite av nedersta blasten
2-4 ringar annanas, konserverade, delade i mindre bitar
1 pressad vitlöksklyfta
rapsolja
salt
peppar

Sås:
1 tsk maizena + lite vatten att lösa upp denna med
1 dl annanassaft
2-3 tsk japansk soya
1 msk ljus vinäger
1 tsk tomatpuré
(lite chilisås, valfritt) 
 

Tillbehör:

rostade Cashewnötter
jasminris

Sätt riset på kokning. Strimla sedan grönsaker och köttet. Börja med såsen. Blanda maizena och vatten och lite vatten och häll i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser  och koka upp och låt sedan efterdra på låg värme.

Hetta upp en wok eller stekpanna. Stek köttet på hög värme i omgångar tills köttet är klart. Tillsätt salt och peppar. Lägg köttet åt sidan. Häll på några matskedar Oystersås och rör om. 

Hetta upp pannan igen. Fräs morotsstrimlorna på hög värme med jättelite salt, ta upp och lägg åt sidan. Stek inte grönsakerna för länge, de ska ha kvar lite krisp. Tänk på att grönsakerna med eftervärmen fortsätter tillagas en stund. Stek sedan paprikan på samma sätt och lägg åt sidan. Stek sist löken och pressa ned vitlök samt tillsätt ingefäran och annanasen. Fräs på ytterligare en stund och tillsätt köttet.

Häll på såsen och rör om. Toppa med Cashewnötterna. Servera med riset.

 
 
 
 
 
 

Fläskfiléwok med anna...