Pecankolamazarinkaka

 
Denna kaka blev till av en slump. Hade syltad sötpotatis hemma som jag fixat. En del gick åt att göra en sötpotatischeesecake och en del gick åt till denna kaka. Egentligen var tanken att jag skulle göra en toscaglasyr ovanpå, men eftersom jag redan penslat mörk choklad på undersidan av kakan när jag kom på det, så fick jag ändra idén, så det blev en kolakräm ovanpå istället med rostade pecanötter. Tyvärr undergräddade jag kakan något, så jag blev inte nöjd med denna improvisation. =(.
Denna variant http://marydane.blogg.se/2014/april/saftig-mandelkaka.html blev betydligt godare enligt mig då det blir en fin brytning med citronskalet i och citronsaft i glasyren samt jordgubbarna. I kolavarianten saknar jag just en liknande brytning mot det söta. 
 
130 g smör
2,6 dl socker
4 äggulor
ca 2 dl mosad syltad sötpotatis (den med vitt fruktkött), eller 2 kokta potatisar(utan salt)
200 g sötmandel, mald
lite mandelessens
1 krm vaniljsocker
4 äggvitor, hårt vispade
 
ca 80 g pecannötter
 
Kolasås
1 dl vispgrädde
1 dl + 1 msk farinsocker
1½ msk smör
en liten nypa salt
1 krm vaniljsocker
 
Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt en äggula i taget. Blanda i mosad potatis, den malda mandeln och smaksättningen. Rör ner vispade äggvitorna försiktigt. Klä en form med bakpapper. Min form var 21x25 cm. Grädda i ca 180 grader i ca 25 minuter. Känn med en sticka, när stickan tas ur och inte är klibbig är de klara. Vält upp kakan på ett nytt bakplåtspapper och riv sedan mörk choklad över och bred ut detta tunnt.
Låt kakan bli helt kall och ställ den att vila i kylskåp. 
 
Rosta de hackade pecannötterna på en plåt i 200 grader varm ugn, tills de fått lagom färg. Obs! Passa nötterna hela tiden, det är jättetråkigt om de smakar bränt! 
 
Häll ingredienserna till såsen i en kastrull. Koka upp och rör tills allt socker löst sig. Koka en ca 1 minut. Ställ såsen kallt i några timmar. Häll såsen över kakan och strö över hackade pecannötter och ställ i kylskåp.(eventuellt blir det lite sås över)
 
Ta fram kakan en stund innan servering. 

Choklad och Macadamiacookies

Ett nytt kakexperiment som föll väl ut. Spännande med 2 smaker på degen nötter samt chokladchips. Passar jättebra att frysa in kakorna ogräddade och ta fram när oväntade eller väntade gäster kommer på besök.  

175g avsvalnat smält smör
2 ½ dl farinsocker
½ dl strösocker
1 ägg
1 äggula
ca 5 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
100 g mörka chokladknappar
ca 1½ dl macadamianötter
ca 2-3 msk kakao

 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smält smör, farinsocker och strösocker. Vispa i ägget och äggulan. Separera ca 1/3 smet och lägg i en separat bunke. Rör ner kakaon. Tillsätt sedan mjölblandningen till de båda smeterna så de blir lika fasta. Degen ska vara ganska mjuk. Ju mjukare deg desto mer flyter kakorna ut. 

Rör mer chokladknappar och nötterna i den ljusa degen. Dela den mörka degen i småbitar. Dela den ljusa degen i större bitar. Dela den större degbiten i 2 delar och lägg 2 mindre mörka degbitar omvartannat. Forma en boll och platta till och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 15-17 minuter beroende på hur mjuka eller hårda man vill ha kakorna.  Låt kakorna svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt. 

 
 
 
 
 
 
Om man inte vill baka alla kakor direkt kan man frysa in dem med smörpapper emellan och grädda dem precis innan man får gäster eller när man är sugen igen. 
 
 
 

Lax och Pastasallad

 
En fräsch laxsallad så här på våren när solen börjar värma. 
 
4 frysta portionslaxfilébitar, något tinade
babyspenat
2 dl pasta, tex små skruvar
ca 3 msk creme fraiche
1 tsk majonäs
1 tsk bearnaisesås
1/3 hackad rödlök
lite hackad dill
lite vegeta
några romantikatomater i bitar
4 ägg
salt 
valfri krydda till laxen
smör till stekning
ev citron till servering
 
Koka äggen och låt svalna. Koka pastan och skölj i kallt vatten när den är klar. Blanda Creme Fraiche med majonäs, bearnaise, hackade rödlöken, dill och vegetakrydda. Häll på pastan och rör om. Skär laxen i bitar medan den är halvfryst. Stek laxbitarna i smör och valfri kryddning. Servera allt ihop som på bilden tex.