0 Läs mer >>
 
Denna kaka blev till av en slump. Hade syltad sötpotatis hemma som jag fixat. En del gick åt att göra en sötpotatischeesecake och en del gick åt till denna kaka. Egentligen var tanken att jag skulle göra en toscaglasyr ovanpå, men eftersom jag redan penslat mörk choklad på undersidan av kakan när jag kom på det, så fick jag ändra idén, så det blev en kolakräm ovanpå istället med rostade pecanötter. Tyvärr undergräddade jag kakan något, så jag blev inte nöjd med denna improvisation. =(.
Denna variant http://marydane.blogg.se/2014/april/saftig-mandelkaka.html blev betydligt godare enligt mig då det blir en fin brytning med citronskalet i och citronsaft i glasyren samt jordgubbarna. I kolavarianten saknar jag just en liknande brytning mot det söta. 
 
130 g smör
2,6 dl socker
4 äggulor
ca 2 dl mosad syltad sötpotatis (den med vitt fruktkött), eller 2 kokta potatisar(utan salt)
200 g sötmandel, mald
lite mandelessens
1 krm vaniljsocker
4 äggvitor, hårt vispade
 
ca 80 g pecannötter
 
Kolasås
1 dl vispgrädde
1 dl + 1 msk farinsocker
1½ msk smör
en liten nypa salt
1 krm vaniljsocker
 
Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt en äggula i taget. Blanda i mosad potatis, den malda mandeln och smaksättningen. Rör ner vispade äggvitorna försiktigt. Klä en form med bakpapper. Min form var 21x25 cm. Grädda i ca 180 grader i ca 25 minuter. Känn med en sticka, när stickan tas ur och inte är klibbig är de klara. Vält upp kakan på ett nytt bakplåtspapper och riv sedan mörk choklad över och bred ut detta tunnt.
Låt kakan bli helt kall och ställ den att vila i kylskåp. 
 
Rosta de hackade pecannötterna på en plåt i 200 grader varm ugn, tills de fått lagom färg. Obs! Passa nötterna hela tiden, det är jättetråkigt om de smakar bränt! 
 
Häll ingredienserna till såsen i en kastrull. Koka upp och rör tills allt socker löst sig. Koka en ca 1 minut. Ställ såsen kallt i några timmar. Häll såsen över kakan och strö över hackade pecannötter och ställ i kylskåp.(eventuellt blir det lite sås över)
 
Ta fram kakan en stund innan servering. 

Pecankolamazarinkaka

0 Läs mer >>

Ett nytt kakexperiment som föll väl ut. Spännande med 2 smaker på degen nötter samt chokladchips. Passar jättebra att frysa in kakorna ogräddade och ta fram när oväntade eller väntade gäster kommer på besök.  

175g avsvalnat smält smör
2 ½ dl farinsocker
½ dl strösocker
1 ägg
1 äggula
ca 5 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
100 g mörka chokladknappar
ca 1½ dl macadamianötter
ca 2-3 msk kakao

 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smält smör, farinsocker och strösocker. Vispa i ägget och äggulan. Separera ca 1/3 smet och lägg i en separat bunke. Rör ner kakaon. Tillsätt sedan mjölblandningen till de båda smeterna så de blir lika fasta. Degen ska vara ganska mjuk. Ju mjukare deg desto mer flyter kakorna ut. 

Rör mer chokladknappar och nötterna i den ljusa degen. Dela den mörka degen i småbitar. Dela den ljusa degen i större bitar. Dela den större degbiten i 2 delar och lägg 2 mindre mörka degbitar omvartannat. Forma en boll och platta till och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 15-17 minuter beroende på hur mjuka eller hårda man vill ha kakorna.  Låt kakorna svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt. 

 
 
 
 
 
 
Om man inte vill baka alla kakor direkt kan man frysa in dem med smörpapper emellan och grädda dem precis innan man får gäster eller när man är sugen igen. 
 
 
 

Choklad och Macadamia...

0 Läs mer >>
 
En fräsch laxsallad så här på våren när solen börjar värma. 
 
4 frysta portionslaxfilébitar, något tinade
babyspenat
2 dl pasta, tex små skruvar
ca 3 msk creme fraiche
1 tsk majonäs
1 tsk bearnaisesås
1/3 hackad rödlök
lite hackad dill
lite vegeta
några romantikatomater i bitar
4 ägg
salt 
valfri krydda till laxen
smör till stekning
ev citron till servering
 
Koka äggen och låt svalna. Koka pastan och skölj i kallt vatten när den är klar. Blanda Creme Fraiche med majonäs, bearnaise, hackade rödlöken, dill och vegetakrydda. Häll på pastan och rör om. Skär laxen i bitar medan den är halvfryst. Stek laxbitarna i smör och valfri kryddning. Servera allt ihop som på bilden tex. 
 

Lax och Pastasallad

0 Läs mer >>

 Dessa godisar brukar barnens farmor göra till julen och de är väldigt uppskattade av både barnbarnen och barnen. =D

50gr smör el margarin
3 msk socker
1 dl ljus sirap
1 msk kakao
1 tsk äkta vaniljsocker
4dl rispuffar el Vårgårdaris

Blanda smör socker sirap i en gryta. Koka kraftigt utan lock till smeten håller för kulprovet. Det tar ca 5-7 minuter. Rör om då och då. rör ned kakao, vaniljsocker och rispuffar. Klicka ut massan på plåt med bakplåtspapper. Förvara svalt i burk med lock. 

 

Farmor Lilians Risknä...

0 Läs mer >>
 
Fick detta recept av syrran. <3 Farmor brukade göra zucchiniplättar som var så goda, har längtat efter att få äta dem. Syrran gav mig ett recept häromdagen, så idag testade jag. Min zucchnini som jag använde var medelstor och smeten blev lite hård, så jag tillsatte lite mjölk. Receptet är anpassat för en stor zucchini. 
 
1 stor zucchini
1 gul lök
1 msk maizena
2½ dl vetemjöl
en knapp tsk bakpulver
1 ägg
salt 
peppar
persilja
 
Blanda mjöl, bakpulver och maizena.
Riv zucchini och lök. Salta "rivet" med grovsalt och låt vätskan rinna ur i ett durkslag ca 10 min. 
Skölj rivet och krama ur noga. Salta peppra och tillsätt persilja. Jag tog en Italian Seasoning kryddmix istället. Blanda i resterande ingredienser. Låt smeten svälla 5-10 minuter. Fritera plättarna i matolja. Platta ut dem något i pannan. 
 

Zucchiniplättar

0 Läs mer >>
                                
 
En enkel, snabb och oväntat lyckad kombination. En fusksmulpaj i glas med vaniljkräm, färska hallon och inuti en kärna av Dulce de Leche. I och med att hallonen serveras färska blir upplevelsen lite fräschare än när hallonen är uppvärmda i en vanlig smulpaj. 
 
100 g smör
2 dl vetemjöl
½ dl socker
½ dl kokos
1 dl havregryn
pyttelite salt
 
Blanda ihop smuldegen. Strö ut i en bakpapperklädd långpanna. Grädda i ca 190 grader tills smulorna får fin färg.
 
1 påse Ekströms vaniljsåspulver+ 2,75 dl mjölk
knappt 100 g Philadelphia
ca 1 msk florsocker
½ tsk vaniljsocker
 
Vispa ihop marsankrämen. Rör Philadelphian mjuk och tillsätt den och florsockret samt vaniljsockret. 
 
4  msk Dulce de Leche Havanna (finns att köpa på ICA MAXI i Haninge i allafall)
en liten ask färska hallon
 
Häll lite vaniljkräm i botten på ett serveringsglas. Lägg på några hallon och en msk Dulce de Leche. Lägg på smulor och därefter mer marsan och hallon. Toppa med smulor. 
 
 
 
                                                              

Snabb smulpaj med öve...

0 Läs mer >>
 
En lite slarvig bild av dagens wokrätt. Hade Liam, min systerson på besök idag. Moster fick äta upp hans salladslök, men annars åt han upp all mat. =) 
 
ca 600 g kycklingfilé, strimlade
3-4 salladslökar i tjocka skivor
1 stor morot i korta stavar
1 röd spetspaprika i strimlor
1 vitlöksklyfta
ca 3 msk oystersås
ca 1 tsk thaisoja
ca 2 tsk sweetchilisås
svartpeppar
matolja
chiliolja
salt
socker
 
Stek strimlad kycklingfilé i omgångar i olja. Jag blandade chiliolja och matolja. Mot slutet blanda i pressad vitlök som får steka med en stund samt därefter oystersåsen, sojan, sweet chilisåsen och svartpeppar. Lägg åt sidan. Stek strimlade morötter på hög värme i olja, stek inte för länge då det ska vara lite krisp kvar i grönsakerna. Salta och lägg åt sidan. Stek sedan paprikan i olja och salta lätt och lägg åt sidan. Stek sist salladslöken i olja och sockra lätt. Blanda ihop alla wokingredienser och servera med ris. 


Kycklingwok

0 Läs mer >>
 
Mitt favoritrecept på frasiga våfflor. Jag gjorde ett test på våffelsmeter för ett tag sedan och detta recept blev vinnaren. Har man ägg i våfflorna blir de goda, men äggen gör våfflorna sega istället för frasiga. Jag tillsätter lite salt i smeten för att få en liten brytning mot de söta påläggen. 
 
100 g smält smör
2½ dl vatten
3½ dl mjöl
2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
ca ½ tsk salt
+ lite vaniljsocker om man vill
 
+ smör till gräddning
 
Rör ihop vatten, mjöl + bakpulver, salt  och mjölk. Rör ner det smälta avsvalnade smöret. Grädda i lättsmort våffeljärn. 
 
 

Våfflor