0 Läs mer >>
 
Jag beställde en Chivito från barmenyn när vi var med jobbet och spelade biljard. Chivito är en Urugayansk macka som kan bestå av olika fyllningar. Ofta är mackan en riktig kaloribomb med kött, ost, ägg, aioli i fyllningen och serverad med pommes frites. Den Chiviton jag beställde blev jag positivt överraskad av. Tänkte att det kan väl inte vara något speciellt, men jag hade fel, den var ultragod. Mackan bestod av rostat ciabattabröd med kycklingfilé smält ost, tomat och en chiliaioli om jag minns rätt. Vi gjorde den hemma idag och det blev lika gott. På denna bild använde vi baguettebröd. 
 
till 4 personer
 
Chiliaioli (eller köp färdig)
1 äggula
knappt ½ dl rapsolja
½ dl creme fraiche
1 liten vitlöksklyfta
lite salt
lite senap
lite chilipeppar
lite vitpeppar
lite delikatesspaprikakrydda
 
--------
4 små ciabattabröd
olivolja till rostning av bröd
½ rödlök, skivad
1 stor tomat, skivad
några skivor herrgårdsost
4 kycklingfiléer, tunnt skurna skivor (eller köp en halv grillad kyckling)
salt
svartpeppar
smör till stekning
 
 
Rör äggulan med visp i en stor skål. Tillsätt olja i en jättetunn stråle tills majonäsen tjocknat. Tillsätt Creme Fraiche och kryddor. 
 
Dela ciabattabröden på hälften. Pensla dem med olivolja på insidan och lägg med den penslade sidan ner på en plåt. Kör i 250 grader i nedre delen av ugnen tills de fått lite frasyta. (Eventuellt bör man bara köra på undervärme i ugnen.)
 
Stek kycklingfiléerna i smör, krydda med salt och svartpeppar. Lägg på ostskivor direkt på filéerna. Om de inte smälter helt kan man micra filéerna på halveffekt en stund. 
 
Bred Chiliaioli på brödet, lägg på tomatskivor och kycklingfiléerna. Bred på aioli på övre brödet och lägg på.  
 

Chivito Sandwich

0 Läs mer >>
 
 
Detta receptet är inte provbakat än enligt nedanstående mått, proportionerna mellan fyllning och kaka kan därför diffa. 


Kladdkakebotten:
140 g Geisha (kan bytas mot mjölkchoklad)
3 msk Nutella
125 g smör
4 msk kakao
3 stora ägg
3,75 dl socker
½ krm salt
ca 2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader. 
Smält smör, häll ner hackad Geisha, tillsätt kakao och nutella och låt svalna. Vispa ihop ägg och socker, ska ej vispas länge, för hand går bra.  Rör ner mjöl, salt och chokladblandningen, och rör om försiktigt. 
Låt smeten stå och vila i ca 15 min. Häll upp på en sprits.  

CaramelFyllning:
100 g Philadelphia
½ tsk vaniljsocker
1 litet ägg
1 dl (120 g) dulce de leche av god kvalitet,dvs ej karamelliserad mjölk.  
½ portionspåse espressopulver 

Rör Philadelphian mjuk, blanda med vaniljsocker och ägg, därefter DDL och espressopulver. Vispa till en tjock smet.


Spritsa ut chokladsmeten i muffinsformar, börja att täcka hela botten och spritsa sedan en ring längst kanterna. Skeda på Caramelfyllningen. 
Grädda långt ner i ugnen tills kakan rest sig i hörnen och fyllningen har stannat till. 

Om man toppar med Monins Caramel Sauce får du exakt samma smak som de har på Espresso House. De använder denna. 

 

 

Mini Caramel Cheeseca...

0 Läs mer >>
 
Åh den här salladen alltså...Emelie åt en sallad en dag hos grannarna och hon berättade att den var så god, så jag bad henne att göra den här hemma. Vi köpte ingredienserna till den och när jag smakade....hade aldrig ätit en så god sallad i hela mitt liv, jag lovar. Jag blev så galet imponerad av smakerna. Det salta från Halloumin, det nötiga från spenatbladen, det söta från soltorkade tomaterna, det syrliga från tomaterna, det krämiga från avocadon osv osv... Ja det blev som en hel symfoni i munnen. Jag brukar sällan ta stora portioner av mat eller ta en andra gång, jag tror jag fyllde på 2 gånger. Salladen kan ätas kall eller ljummen, idag åt vi den ljummen då det är kyligt ute och passar lite bättre.

Här kommer receptet...
 
3 portioner

ca 3 dl okokt pasta
salt
ca 2 msk Pesto Genovese (vi gillar Coops)
200 gram Halloumi
1 avocado 
ca 50 g babyspenatblad
ca 1/4 gurka
7 körsbärs/cocktailtomater
6 soltorkade tomter, (vi gillar Zeta Classico)
10 svarta oliver
honungsmelontärningar (hade vi inte i salladen på bilden, då vi inte hade det hemma vid tillfället, men det är jättegott!)
lättkokt sparris  (hade vi inte i salladen på bilden)

Koka pastan i saltat vatten. När pastan är klar, skölj i kallt vatten direkt om salladen ska serveras kall och häll upp att svalna helt. Om pastasalladen ska serveras ljummen, skölj pastan väldigt snabbt i kallt vatten. 
Blanda pastan med peston. 
Koka sparrisen i lättsaltat vatten om du använder detta. Ta upp i tid, sparrisen ska ha kvar lite spänst. Sila av vattnet och skölj i kallt vatten. 
Dela avocadon och ta ur kärnan, lyft ur köttet med hjälp av en matsked, skär i tärningar. 
Skär gurkan i bitar.
Skär tomaterna i klyftor.
Skär de soltorkade tomaterna i bitar.
Skär melonen i tärningar om du använder melon. 
Under tiden stek halloumin. (Antingen kan man dela halloumin i bitar innan stekning eller så kan man vika upp den och steka hel och dela efteråt)
Blanda alla ingredienser och servera. 

Emelies Pesto&Halloum...

0 Läs mer >>
Quesadillas provade jag första gången på ett tapasställe i stan för många år sedan. Inte alls svårt att göra hemma och fasansfullt gott. Blir lite som en krispig platt pirog. Du kan fylla med nästan vad som hellst, basen är Tortillabröd och ost. Servera som förrätt eller tillsammans med annan plockmat. Perfekt på fredagsmysbordet. På bilden är de gjorda med tonfisk, oliver och lök. 

1 påse (8 st) mellanstora tortillabröd, gärna Santa Maria
rapsolja att fritera/steka quesadillas i
hushållsost

 
Med kyckling: 
  • 2 kycklingfiléer
  • 1 röd chilifrukt, 
  • 1 röd lök
  • kryddor
  • smör att steka kycklingen i

Skär kycklingen i mindre bitar.
Stek bitarna gyllene på ganska hög värme i smör eller olja. Krydda med valfri krydda.
(Om frysta och tinade filéer används, tänk på att dessa brukar vara försaltade, skippa då saltet.)
Häll upp kycklingen i en skål och ställ åt sidan. 
Hacka löken och finhacka chilin, var för sig. (Var försiktig och peta ej i ögonen efteråt, då svider det.)
Lägg upp ett tortillabröd på ett fat eller skärbräda.
Lägg på ca 4-6 skivor ost.
Fördela kycklingbitar, lök och sprid ut chili, dock ej för tätt.
Lägg på lika mycket ost igen.
Avsluta med ett tortillabröd.
Upprepa med resterande ingredienser. 
Fritera dina quesadillas i oljan på medeltemperatur tills de fått gyllene färg. Vänd efter halva tiden. 


Tips på andra fyllningar...

Taco: 
  • tacofärs
  • röd lök, hackad
  • jalapeños, hackade
  • tacosås
  • ost

Tonfisk: 
  • 1 burk tonfisk
  • svarta urkärnade oliver, skivade
  • hackad röd lök
  • hushållsost
Med tonfisk, otroligt gott. 
 
 
Du kanske också gillar...

Quesadillas

0 Läs mer >>
Jag har gjort blomkålsmos ett par gånger, men har inte varit helt nöjd tidigare då jag tyckt att moset blir för vattnigt när man tillsätter grädde. Detta mos gjorde jag istället med torrmjölk och smör och moset toppades sedan med rostad lök. Hur smarrigt som helst! Perfekt tillbehör till fläskrätter, tex kassler, fläskkotlett mm

1 blomkål
salt el Vegeta
vitpeppar
30 g smör
2-3 msk torrmjölk
maizenaredning
rostad lök
flingsalt

Dela blomkålen i bitar, jag brukar dela i skaftet och inte topparna, bryter sedan av skaften mot topparna, så slipper man massa småsmulor i diskhon när man diskar skärbrädan. 

Koka blomkålen i lättsaltat vatten eller Vegeta tills den är mjuk, sila av och häll tillbaka i kastrullen och låt vattnet dunsta av en stund. Mixa blomkålen med en mixerstav, sätt över värme igen och tillsätt smöret, torrmjölken, salt/Vegeta och vitpeppar efter smak. Red av med maizenaredning tills du får önskad krämighet på moset. 

Toppa moset vid servering med rostad lök och flingsalt.  
 
 
 

Blomkålsmos

0 Läs mer >>
Denna chokladglasyr kommer från receptet jag har på Sachertårta. En slät och bra glasyr och ett alternativ till ganaché som görs på grädde. 

175 g blockchoklad efter smak, jag gillar att blanda hälften ljus och hälften mörk eller bara ljus
½ msk olja
1,5 dl socker
80 ml vatten
 
Koka upp vatten och socker. Ställ åt sidan.Smält chokladen över vattenbad. Rör ner oljan. Rör därefter ner sockerlagen och rör tills allt är löst. Bred glasyren över kakor eller tårtor. Låt stå svalt.
 

Chokladglasyr till tå...

2 Läs mer >>
  
 
OBS! Ej provbakat recept ännu. Återkommer med uppdatering när jag provat. 


Editerad recept av julpepparkakor, förra gången jag bakade pepparkakor saknade jag lite kryddsmak. Har därför tillsatt extra kryddor i detta recept. Har även ökat på smöret något för att få lite frasigare kakor. Detta blir ett ganska stort recept som räcker till både pepparkakor och ett pepparkakshus i medelstorlek. Har dock inte provat receptet än, så vet inte hur det passar till att bygga husdelar, har ökat fetthalten med 25 gram bara så det borde gå bra. 
 
Obs! Detta blir en stor sats och många pepparkakor att kavla, halvera receptet om du vill. 

Julpepparkakor 125 st

175 gr smör el margarin
1 ,5 dl sirap
1,5 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
1,5 dl kaffegrädde
4 tsk ingefära
4 tsk kryddnejlika
8 tsk kanel
ca 1 liter vetemjöl blandat med 1 msk bikarbonat


Smält matfett och sirap på svag värme och rör sedan i övriga ingredienser. Degen blir rätt lös och ska stå övertäckt och svalt över natten. Den blir sedan lätthanterlig och går fint att kavla tunt. Ta ut figurer på lätt mjölat bakbord .

Grädda  i 175 grader ca 7 minuter.

 

Kristyr

4 dl florsocker
1 äggvita av ett medelstort ägg
1 tsk ättiksprit, 12 % eller citronsaft

Rör ihop ingredienserna till kristyren. Dela eventuellt upp i flera skålar och färga i olika färger.

 

 
 
 

Marias kryddiga peppa...