0 Läs mer >>
Upcoming...snart måste jag provbaka en tårta som min kära faster bakade en gång när jag var yngre. Den heter Torta Chocolina eller Chocotorta.  Den görs med chokladkex, Dulce de Leche, Philadelphia, kaffe och likör som varvas i flera lager. Perfekt att göra i små trifleformar också. 
 
Lite som en Tiramisu skulle man kunna säga. Fast med dulce de leche och chokladkex istället för Savoiardi. 

Torta Chocolina

0 Läs mer >>


Sist jag gjorde en fiskgratäng var nog 17 år sedan. Jag är dålig på att köpa färsk fisk, men idag gjorde vi det och jag kände inte för massa stekos, så det blev en gratäng. God, men något smakfattig eftersom dillen var infryst, nästa gång kör jag gärna färsk dill istället. Och jag blev sugen på att ha färska tomater i gratängen, tänker mig att det påminner lite om plankstek då så är så gott. 

Potatismos

ca 1,2 kg mjölig potatis

75 g smör

ca 2 dl mjölk

1 dl grädde


+ ca 650 g färsk torskfilé

 

Vit sås med räkor 

150 g skalade räkor (tinade)

25 g smör

1,5 dl grädde

2,5 dl mjölk

1 dl riven ost

2,5 msk mjöl

färsk dill

 

Bena ur torskfiléerna. Rulla ihop dem och lägg i mitten av en smord form på ca 20x 30 cm, lämna någon cm på kanten för moset. Koka potatisen. Medan potatisen kokar, sätt in fisken i ugnen. Kör till den när nätt och jämt vit.  

När potatisen är klar, sila av vattent och pressa med en potatispress. Rör ner mosingredienserna. Rör moset pösigt.

Smält smöret till såsen i en kastrull, bottenred genom att tillsätta mjölet och vispa in allt mjöl i smöret. Häll på mjölken under vispning och låt koka lite mellan spädningarna. Häll även på grädden. Se till att såsen blir riktigt tjock, red ytterligare vid behov (eller späd med mer grädde/mjölk). Häll i osten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar. Häll i dillen och allra sist räkorna. 

Lägg mos runt fisken med en sked. Spara ungefär 1/3 till att spritsa. Spritsa resten i ett fint mönster ovanpå moset (ej över fisken, där ska såsen vara sedan). Häll såsen ovanpå fisken. Sätt in en 200-225 grader varm ugn tills gratängen fått fin färg, ca 10 min. 

Servera med gröna kokta ärtor till. Det är gott. =)

 
 
 
 
 

Fiskgratäng

1 Läs mer >>
                                 
Våfflan på bilden är från recept 1, serverad med "specialvispad" grädde & Dulce de Leche. 
 
I alla år har vi varit trogna Ekströms våffelmix. Detta år beslutade jag mig för att testa 3 olika våffelrecept med olika egenskaper. Ett recept innehåller ägg, ett annat görs med vispad grädde och ett annat görs på mjölk (utöver mjöl, bakpulver, vatten och smör som är grunden i våffelrecept). Vinnaren blev recept nr 3. Dessa våfflor gick även bra att frysa in efter tillagning och därefter tar man fram dem vid behov och kör i brödrosten. Våffelrecept nr 1 fungerade inte lika bra att rosta, då de blev för mjuka och gled ned i brödrosten. Gemensamt för alla recept är att de saknar salt i smeten som lyfter fram smaker, så detta bör läggas till enligt mig. Lägger in kommentarer efter varje recept. 
 

Recept 1

3 dl vispgrädde
3 dl vetemjöl
2 dl iskallt vatten
2-3 msk smält smör
florsocker till garnering

Vispa grädden.
Lägg mjölet i en matberedare. Tillsätt vattnet genom matarröret och sedan det smälta, avsvalnade smöret/margarinet medan maskinen snurrar på halvfart. Kör några sekunder till en jämn smet. Vänd ner den vispade grädden. Blanda för hand eller med ett par tag på momentläget.
Grädda våfflorna. Lägg dem på galler efter hand som de blir färdiga. Våfflorna mjuknar om de läggs ovanpå varandra. Sikta lite florsocker över våfflorna.

Kommentar: 

Väldigt fluffig smet. Smeten är svårdoserad på grund av att att den är tjock och fluffig, så våfflorna blir inte jämna i kanterna. Antingen rinner de över eller så kommer de inte ända ut i kanterna. Våfflorna får ganska ljus färg, något ojämn. De blir väldigt frasiga men känns alldeles för flottiga. Konsistensen och smaken känns chips- och frityrsmetsliknande och det fattas salt. Våfflorna håller frasigheten långt efter gräddning. 

Familjens betyg: 2

 


Recept 2

125 g smör eller margarin
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 dl iskallt vatten

Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa samman mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet. Rör i matfett och vatten.
Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första laggen. Grädda våfflorna vackert guld-gula. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.

Kommentar:

Smeten blir jämn, trögflytande och snygg. Våfflorna får vacker och jämn guldguld färg tack vare äggen. Våfflorna blir mastiga, något fluffiga, men ganska torra. De påminner om amerikanska pannkakor i smak, fast en hårdare och kompaktare variant. God smak, men det fattas salt.
Familjens betyg: 3

 


Recept 3

3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2 1/2 dl kallt vatten (gärna mineralvatten!)
125 g smält smör

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa ner mjölken och vispa smeten slät. Tillsätt sedan det kalla vattnet och det smälta, avsvalnade smöret. Hetta upp våffeljärnet och smöra laggen vid första gräddningen – sen behövs inget ytterligare extra fett.

Kommentar:

Tunn, rinnig och ful smet med små fettklumpar. Våfflorna har bra konsistens, lagom fasta och något frasig yta. Även denna smet saknar salt.
Familjens betyg: 4

 

     
      Våffelsmet 1, 2 och 3. 
 
 
                             
Till våfflorna kan man servera Dulce de Leche med "specialvispad" grädde. Tyvärr kan jag inte dela med mig av receptet på specialvispade grädden då det inte är mitt eget recept.
 
De här Dulce de Lechesorterna hittade jag på Klippet Daglivs vid Fridhemsplan. Pampas Delis Dulce de Leche har en djupare och mörkare smak och är lite tjockare och något sträv i konsistensen. Havannas variant har en mer kolaliknande smak med tydligare vaniljton. Den är lite ljusare och är väldigt slät och fin. Dessa sorter passar ypperligt att breda på pannkakor eller servera med glass. 
Kan inte riktigt bestämma mig för vilken jag gillar bäst, så båda får en 5:a i betyg. Burkarna innehåller 450 g resp 250 g och kostade 75 resp. 35 kronor. 
 
                             
Här är budgetvarianter av Dulce de Leche av kondenserad mjölk som numer kan köpas färdigkokt. Dessa sorter har i stort sett identisk smak, varianten till höger var eventuellt något lösare i konsistensen. Denna variant av Dulce de Leche är bra att använda som fyllning i tårtor eller som "spread" på rostat bröd. Tyvärr går inte smaken att jämföra med orginalen. Denna Dulce de Leche smakar lite burkigt och lite lätt syrligt. Vissa tycker att smaken påminner om messmör fast söt. Priset för dessa burkar ligger på ca 20-35 kronor. 
 
 

Våfflor och Dulce de ...

0 Läs mer >>
Nytt recept som jag håller på att skriva för att göra en 88:an tårta någon dag. Har googlat, men hittar inte något recept på en 88:an tårta, konstigt nog! Den glassen som är så god!
 
Nötkrokant: 
0.5 dl vatten 
2 dl socker 
1 tsk vaniljsocker 
200 g skalade hasselnötter 
 

Rosta hasselnötterna gyllenbruna i 180˚ C ugn. Koka vatten och båda sorters socker till en gyllengul karamell. Tillsätt nötter och låt kallna och mixa sedan till en grov massa. 

Chokladtårtbottnar

Nötkrokant i fyllningen

Fast vaniljgräddmousse i fyllningen

tunnt lager nougat utanpå och nötkrokant

88:an-tårta

0 Läs mer >>
 
Detta recept är det bästa jag provat. Degen blir smidig och lättarbetad och kakorna är utsökta. De går utmärkt att frysa. Vänta då med glasyr och dekoration tills de ska ätas. Recepetet ger 16 blåbärsgrottor. Variera gärna med andra syltsorter.

200 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1 dl blåbärssylt

Glasyr:
1 dl florsocker
1 msk vatten
ev sockerhjärtan eller annat till dekoration
 
Sätt ugnen på 200°.
Vispa smör, vaniljsocker och socker vitt och poröst med elvisp. Tillsätt mjölet och vispa till en smulig deg. Knåda ihop degen med händerna och vänd upp den på en lätt mjölad arbetsbänk. 
Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en ca 4 cm tjock rulle. Skär rullarna i 8 bitar ca 3 cm tjocka. Lägg bitarna med snittytan upp i bullpappersformar ställda på en plåt. Tryck ett lagom brett hål i varje och fyll med sylt. 
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 15 min. Låt kakorna kallna på ett galler.
Rör ihop florsocker och vatten, ringla glasyren runt sylten. Toppa eventuellt med dekorationshjärtan eller annat.


 
 
 
 
 

Blåbärsgrottor

0 Läs mer >>
 
Här är ett favoritrecept som fanns på baksidan av Ica:s mörka Blockchoklad. Har bakat denna flertalet gånger och serverat med hallon, gräddvaniljglass och Bailey's som ringlas över. På bilderna nedan gjorde jag en kolawhiskeysås till. 

Brownies (ca 20 bitar)

200 g margarin eller smör
200 g ICA Mörk Block, hackad i småbitar
1 1/2 dl valnötskärnor eller pecannötter, hackade
4 ägg
4 dl socker
2 tsk vanillinsocker
1 krm salt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Värm ugnen till 175 grader.
Smöra en form på 20x30 cm. Lägg gärna i ett bakplåtpapper också som täcker botten. 
Smält matfettet i en kastrull på låg värme, sänk värmen till lägsta.
Häll ner den hackade chokladen i smöret. Rör om tills chokladen smält.  
Vispa ägg, socker, vanillinsocker och salt poröst, gärna med elvisp.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål. 
Rör ner vetemjöl och bakpulver i chokladsmeten.
Häll smeten i ugnsformen. 
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Känn med en sticka. Stickan ska precis vara torr. 
Låt kakan svalna helt innan den skärs i bitar.
Servera brownien i bitar som den är eller pimpa kakan med det du gillar. 

 
 
 
 
 
 

Chokladbrownies

0 Läs mer >>
En av mina favoritkombinationer i efterrätter är choklad, kola och jordgubbar eller hallon. Här en sås som kan serveras i denna kombo.  
 
½ dl kondenserad mjölk
½ dl vispgrädde
1 msk farinsocker
3 dumlekolor
ca ½ dl whiskey
 
Värm kondenserade mjölken med farinsocker på hög värme tills allt löst sig. Rör ner dumlekolorna. När allt är slätt låt svalna. Tillsätt Whiskey efter smak. Häll upp i en burk eller liten kanna. 
 
Servera till kladdkaka eller brownies med vaniljglass och hallon.

Kolawhiskeysås