Paj i glas med Crunchytopping

                                  

När du inte orkar stå och baka en paj eller vill servera en liten dessert efter maten passar denna efterrätt bra. Du kan använda vilken frukt du vill i botten. Här har jag gjort den med äpplen. Dagen innan gjorde jag den med färska lättsockrade jordgubbar och smultron.

 

receptet ger ca 6-8 portioner

 

Crunchytopping:

100 g smör

1 dl havregryn

2 1/3 dl vetemjöl

3/4 dl socker

1 krm salt

 

Kräm:

1 påse Fresta Marsan

2,75 dl standardmjölk

3 msk Philadelphiaost

1 tsk vaniljsocker

 

Fruktfyllning:

4 medelstora röda och syrliga äpplen, rensade och hackade i centimeterstora tärningar

3/4 dl socker

50 g smör

lite kanel

 

Tärna smöret i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser till toppingen. Finfördela smöret och gör en smuldeg. Fördela ut den på en en bakpapperklädd plåt. Grädda i ca 180 grader tills smulorna fått fin färg. Ta gärna ut plåten några gånger och vänd på smulorna. Strö över lite socker innan du ställer in smulorna sista gången. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

 

Blanda iordning Marsankrämen. Låt stå en stund. Tillsätt sedan Philadelphia och vaniljsocker. Ställ in i kylen medan du fixar frukten.

 

Bryn äppeltärningarna i smöret. Tillsätt sockret och fortsätt att steka tills bitarna börjar mjukna. Tillsätt kanel och låt svalna en stund.

 

Häll äppelbitar i botten på ett glas. Lägg på vaniljkräm och toppa med Crunchytoppingen.

 

Papas arrugadas - Saltkokt potatis med Aioli

                            

 
Supergod potatis att ha på sommaren till grillad mat. Bli inte avskräckt av mängden salt, saltet tränger inte igenom skalet. Meningen är att man ska få en saltfrostad utsida på potatisen. På min bild har jag fått kondens på potatisen därför är den fläckig. Vanligtvis brukar man göra en Mojo Rojo till denna potatis. Det är en röd sås som görs på bla paprika, olja, vitlök och spiskummin. Den är också väldigt god, men denna gång tog vi vad som fanns hemma, så det blev en Aioli. 
 
4 pers. 
 
1 kg delikatesspotatisar (ej färskpotatis, skalet är för tunnt och de blir jättesalta)
2 dl grovt salt
vatten så det täcker potatisen
 
2 äggulor
matolja
1-2 vitlöksklyftor
lite salt
lite chilipepeppar
 
Rengör potatisen om det behövs. De man köper på plastpåse brukar vara ganska rena. Lägg i en kastrull och häll på vatten. Häll över saltet. Koka som vanligt till potatisen är klar. Häll bort vattnet. Lägg en handduk över kastrullen en stund. 
 
Häll äggulorna i en ganska stor bunke. Ta hjälp av en person som mycket långsamt häller på oljan i en tunn stråle, medan du vispar hela tiden. Fortsätt tills Aiolin tjocknat. Krydda därefter med pressad vitlök,salt och chilipeppar. 
 
                               
Sorry för den fula bilden, kamerabatteriet tog slut efter första bilden. =(