0 Läs mer >>
Provade göra en annan variant än förra gången av fyllda paprikor. Förra gången körde jag ris och lök i fyllningen och tomat utanför, denna gång gjorde jag tvärtom och hade couscous med lök vid sidan om och tomaten i paprikan. Det blev jättegott. Hela familjen tyckte samma. Minns inte exakt hur jag gjorde, skriver ner det jag minns. Tyvärr inget foto. 
 
4 stora röda paprikor
ca 500 g blandfärs
1 tsk mörk soya
1-2 msk rött vin
lite chilipowder
lite svartpeppar
lite salt
lite oregano
1 msk potatismjöl
 
ca 1,5 dl krossade tomater
5-7 basilikiablad, hackade
½ tsk socker
lite salt
svartpeppar
olivolja
 
Skölj och rensa paprikorna. Skär av överdelen. Häll olivolja i en ugnsform och ställ ner paprikorna. 
Värm en panna och häll på olivolja. Häll ner köttfärsen. Rör inte sönder färsen. Häll på soya, vin, kryddor och potatismjöl, fräs en kort stund på hög värme, färsen ska inte bli genomstekt och den ska fortfarande vara lite klumpig. 
 
Lägg färsen i paprikorna. Rör ihop tomatkrosset med basilika, socker och salt. Lägg ovanpå färsen. Ringla över lite olivolja och toppa med lite svartpeppar. 
 
Kör i ca 175 grader varm ugn ungefär 1 h, så att paprikorna blir mjuka. 
 
Couscous
1 liten färsklök, hackad
1,5 msk smör
4,5 dl vatten
2 msk gojibär
1 grönsaksbuljongtärning
pyttelite Curry
4 dl couscous
 
Fräs löken i smöret en liten stund. Tillsätt vatten, bären, buljongen och jättelite Curry. Koka upp och häll sedan ner couccouset. Låt svälla och rör om. 
 

Grillade fyllda papri...

0 Läs mer >>
 
När min dotter fyllde 15 valde hon att ha en cheesecake istället för tårta, vilket jag blev väldigt tacksam för, då en cheesecake är mindre omständig att göra. Måtten för glasyren är ungefärliga, det var första gången jag gjorde denna kombination i detta format. Har tidigare kombinerat blåbär och jordgubbar i en cheesecakesmulpaj och det är underbart gott.  Se http://marydane.blogg.se/2011/may/marias-minicheescakepajer-ca-15-st.html. Även denna cheesecake blev uppskattad. Jag använde frysta odlade blåbär som höll sin spänst oväntat bra. Räcker till en form på 19 cm i diameter. 
 
Botten:
75 g smör
1½ msk socker
1½ msk farinsocker
en knivsudd salt
1,5 dl vetemjöl
 
Fyllning:
1 pkt Philadelhia 200 g
1 pkt Smetana 2 dl
1 dl socker
1½ tsk Vanilla vaniljsocker
2 ägg
 
Topping
ca 1,5 dl frysta jordgubbar, tinade
ca 1/3 - ½ dl dl vit sirap eller efter smak
ca ½ msk maizena
1 gelatinblad som läggs i blöt i kallt vatten
ca 1,5 dl frysta Odlade blåbär
 
Nyp ihop ingredienserna till degen. Degen ska vara lite smulig. Tryck ut i botten på en 19 cm springform. Grädda mitt i ugnen i 175 grader tills botten känns torr.
 
Mosa sönder Philadelphia och Smetana med en gaffel i en skål. Tillsätt sockersorterna. Rör i ett ägg i taget. Häll fyllningen på pajbotten. Sätt in i ugnen och sänk värmen till 130 grader och grädda klart till cheesecaken är fast men fortfarande lite dallrig. Låt svalna helt.
 
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Mixa jordgubbarna. Häll i en kastrull tillsammans med sirapen. Lös upp maizenan i lite vatten och tillsätt i jordgubbspurén. Koka upp. Tillsätt gelatinbladet och rör om, låt svalna en stund och häll sedan på den kalla cheesecaken. Häll på blåbär och ställ kallt i några timmar. 
 

Jordgubbs- och Blåbär...

0 Läs mer >>
 
 
Idag blev det färdigköpt Pulled Pork i grekvariant. Väldigt gott och enkelt.  Tulips Pulled Pork räcker ungefär till 3 personer. 
 
6 frysta pitabröd från Hatting (de är bäst)
1 pkt Pulled Pork (550 g)
1 stor tomat i halverade skivor
lite strimlad isbergsallad
½ röd lök, skivad
 
Tzatziki helt recept, räcker till ca 2 middagar
5 dl Lindahls Ekologiska Grekiska Yogurt
2 medelstora vitlöksklyftor
ca 1/3 gurka
1 tsk salt
ev lite kebabfeferoni
 
Börja med Tzatzikin några timmar innan eller dagen innan.  Skala och dela gurkan och ta ur det mjuka i mitten. Riv gurkan och häll på salt. Låt stå i 10 min. Rör ihop yogurt med pressad vitlök. Pressa ur saften ur gurkan och rör ner rivet i yogurten. Ställ kallt.
 
Värm Pulled Porken enligt anvisningar på förpackningen. Värm Pitabröden enligt anvisningen eller klipp bort toppen på brödet och kör i brödrosten tills de precis tinat. Varva grönsaker, Pulled Pork och Tzatziki i omgångar. Tips är att använda en stekpincett för att fylla brödet. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pulled Pork a la Giro...

1 Läs mer >>
 
Detta recept måste jag provlaga igen, blev inte helt nöjd. Har lite svårt för dulce de leche i kombination med choklad, då chokladen tar över för mycket. Jag fick över massa ganaché, så jag gjorde en liten paj också med en annan botten som jag nog föredrar och därför tar jag med receptet på den botten istället. Receptet påminner mig lite om Banoffee, vilken inte heller föll mig i smaken. Jag tror det beror på konsistensen, det blir lite för mört och inget tuggmotstånd och mest bara sött. Hur som helst är denna chokladganaché väldigt fin och glansig och passar perfekt att glasera tårtor med eller ha i fyllning, så den kommer jag garanterat göra igen. 
 
100 g smör
½ dl florsocker
2 dl vetemjöl
en nypa salt
ev några droppar vatten 
 
ca ½ burk dulce de leche
 
ca 50 g pecannötter eller andra nötter tex macadamia
knappt ½ dl socker
 
150 mörk choklad
45 g smör
1,25 dl vispgrädde
 
Smält socker i en tjockbottnad kastrull. Rör inte, då blir det klumpar, putta eventuellt försiktigt sockret som får färg mot mitten. Har man induktionsspis kan man ha hög värme i början och så fort sockret börjar få lite färg sänker man till låg värme och låter resten smälta, vid behov kan man höja värmen igen. Häll ner pecannötterna när sockret fått ljusbrun färg. Rör om fort och häll upp på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Låt svalna och hacka därefter nötterna. 
 
Mixa ihop pajdegen och tryck ut i små aluniniumformar eller en liten springform på 19 cm i diameter. 
Grädda gyllene i 200 grader. Låt svalna och fyll därefter med dulce de leche. Strö över lite havssalt och häll på nöthacket, men spara lite till dekoration. Tryck ner nötterna så att inga vassa spetsar sticker upp. 
 
Hacka chokladen och lägg med hackat mjukt smör i en kastrull. Värm grädde och ta bort från värmen precis när det börjar koka. Häll över chokladen och låt den stå och vila i ca 3 minuter. Rör sedan försiktigt tills det blir en slät kräm. Fördela över formarna. Eventuellt blir det lite ganaché över. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag gjorde en extra paj eftersom jag fick över både ganache, dulce de leche och nötter. 
 
 
 
Här är chokladen inte lika vackert blank, då denna paj stod i frysen innan fotograferingen. 
 
 

Chokladkolatarte