1 Läs mer >>
 

2 kg gröna äpplen, skalade och hackade
7,5 dl socker eller mindre om du har söta gröna äpplen. Jag använde väldigt syrliga äpplen.
3,5-4 dl vatten
2 krm askorbinsyra
2 krm natriumbensoat
1 tsk vaniljsocker eller mer om så önskas
(1 kanelstång) frivilligt

Lägg de hackade äppelbitarna i en stor kastrull. Häll på socker och vatten. Låt koka i 20 - 30 minuter beroende på hur mosigt mos du vill ha. Jag gillar att moset har bitar kvar. Rör om då och då under kokningen. När moset är klart, ta upp ca 3 dl mos. Häll i en skål och tillsätt askorbinsyran och natriumbensoatet. Rör ordentligt och häll sedan ner i kastrullen med mos och rör om ordentligt där också. Låt moset svalna. Tillsätt vaniljsockret och rör om igen.

Tappa upp moset på rena burkar. Jag brukar diska burkarna och skaka ur vattnet och sedan micra bort sista vätskan och ställa dem upp och ner på tork.













Äppelmos