Mandelkaka med nougatglasyr

 
  
Detta blir en saftig kaka med underbar smak av nougat. Omtyckt av alla som smakat. 
 
Kakan
250 g mandel mald
250 g strösocker
(mandel och socker kan bytas ut mot 500 g mandelmassa)
4 äggulor
160 g smör, smält
1.25 tsk bakpulver
4 äggvitor, hårt vispade
 
ca 140 g nougat från Odense
rostad hackad mandel eller hasselnötter 
 
Chokladglasyr
1,5 tsk smält smör
2 tsk vit sirap
1,5 msk kakao
ev lite florsocker
 
Vispa ihop äggulorna med sockret. Tillsätt det avsvalnade smöret. Blanda den finmalda mandeln (jag maler min mandel i en kaffekvarn) med bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt sist de vispade äggvitorna, rör om lagom lätt så allt fördelar sig jämt, men vispa inte till en homogen smet. 
 
Häll i en form på 20x30 cm med lätt smort bakplåtspapper i botten. Grädda i 175 grader i mitten i ca 35-40 min. Kakan blir väldigt saftig, så du behöver inte ha bråttom att ta ut den ur ugnen. Lägg på ett folie efter en stund så att kaken inte får för mkt färg. Ta ut kakan och hyvla eller bred på något uppvärmd nougat. Fördela jämt över den varma kakan. Rosta de hackade mandlarna under grillen, så att de blir gyllenfärgade utan att brännas. Det går ganska fort, så lämna inte ugnen utan uppsikt. 
 
Strö på mandelhacket. Rör ihop chokladglasyren och ringla över den ovanpå. 
 

 
 
 
 
 Här serverad i miniformat tillsammans med Kladdkakemuffins i miniformat längst bak i bilden. Till vänster Körsbärscheesecake i minibitar
 
 

Lyxcheesecake på chokladbotten

                         
                               
 
     
I detta recept har jag använt en springform på 19 cm. De vanliga man kan köpa på ICA är oftast något större ca 22-23 cm, varför man kan behöva öka på chokladbotten med x 1,5. I detta recept använde jag råvaror som jag redan hade hemma, därför är måtten på Smetana och Philadelphia lite udda. Om du ökar receptet med 1,5 kan du även använda en hel burk Smetana och 1 hel Philadelphia (200 g). Du kan dock fortfarande ha samma mängd av resterande ingredienser i fyllningen. På receptbilden är botten lite tjockare, jag har i receptet nedan minskat tjockleken på botten. Om du gillar en tjock botten kan du dubbla ingredienserna till botten istället för x 1,5. Denna cheesecake blev en favorit hos mina föräldrar och syskon, samt mina barn. 
 
Chokladbotten
1 dl mjöl
2 msk mandelmjöl
70 g smör
2 msk kakao
0,5 dl socker
1 äggula
 
Hacka ihop ingredienserna till botten. Tryck ut dem i en form med löstagbar kant på 20 cm. Grädda i 175 grader tills botten ser jämngräddad ut. Ha inte för hög värme då bränns mandeln. 
 
Fyllning 
1,5 dl Smetana 40 %
150 g Philadelphiaost
1 burk kondenserad sötad mjölk
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
 
Rör smetana och Philadelphia mjukt. Tillsätt kondenserad mjölk, ägg och vaniljsocker. Vispa lätt ihop smeten. Det ska inte vara några klumpar. Häll fyllningen i formen på chokladbotten. Grädda i 175 grader. Sänk till 150 grader efter en stund. När cheesecaken är lätt dallrig i mitten, men ändå fast i övrigt, så är det klar. Om man övergräddar en cheesecake tills den är helt fast, blir fyllningen grynig istället för krämig och slät. 
 
Kolasås
1 dl vispgrädde
1 dl + 1 msk farinsocker
1½ msk smör
en liten nypa salt
1 krm vaniljsocker
 
ev. pistage, pecan eller valnötter till dekoration
 
Häll ingredienserna till såsen i en kastrull. Koka upp och rör tills allt socker löst sig. Häll kolasåsen  på cheesecaken och ställ kallt till nästa dag. 
 
Dekorera eventuellt med lite hackade nötter eller färsk frukt. 
 
 
                             
 
                          
                             
 
 
Om man inte orkar göra en egen kolasås kan man köpa en och hälla på. 

 
 
 
 

Grönsaksrisotto med creme fraiche och ost

 
 
 
Jag har länge velat prova att göra en sån där krämig Risotto med Avorioris. När man var liten åt man skolans torra Risotto och det var ingen höjdare. Idag gjorde jag min första Risotto i allafall, den blev kanske lite försvenskad med Creme Fraiche och prästost. Nästa gång vill jag nog prova att göra den med vitt vin och Parmesanost och olivolja istället för smör. Tydligen ska Arborioriset vara bättre än Avorio enligt risottokännare. Typiskt att jag köpte fel! Omtyckt av alla i familjen utom min son som inte är så förtjust i rätter med mjölkprodukter i. 
 
3 dl Avorioris
7-8 dl kokande vatten
1 gul lök, finhackad
1 grönsaksbuljontärning
1 knippe färskt grön sparris
1 knippe salladslök + en nypa socker
2 medelsmå morötter
1 dl Creme Fraiche
1½ dl Prästost
smör till stekning
lite Chiliflakes
salt eller vetega
 
Skala morötterna och finhacka den ena. Gör stimlor med den andra genom att dra potatisskalaren över moroten. Lägg detta åt sidan. 
 
Fräs lökhacket i smör i en kastrull. Tillsätt riset och fräs någon minut. Tillsätt morötterna. Häll på 1-2 dl vatten och buljongtärningen. När vattnet kokat bort från riset tillsätts ytterligare en dl. Fortsätt att tillsätta en dl i taget tills riset är lagom mjukt. Häll på lite Chiliflakes mot slutet. 
 
Medan riset kokar... Skär bort nedersta delen på sparrisarna. Dela i mindre bitar och fräs dem i smör. Strö på lite salt eller Vegeta. Lägg åt sidan. Skär den vita delen av salladslöken i cm-stora skivor. Fräs dessa i smör på ganska hög värme. Tillsätt en nypa socker när du steker. Ställ åt sidan. 
 
Tillsätt knappt 1 dl creme fraiche och riven ost och rör om. Häll på de stekta grönsakerna och morotsstrimlorna.