0 Läs mer >>
 
Jag har i några dagar varit sååå sugen på Rom-Russin, så för några dagar sedan lade jag in russin i rom och idag blev det lite Rom-Russinbitar inspirerade av en gammal Favorit, GB:s Rom-Russinglass i våffla. Mmm... här har jag gjort en typ av blondiedeg med vanilj och farinsocker som ska påminna och våfflan och fyllningen är en Cheesecakefyllning med Rom-Russin. Bitarna blev väldigt goda direkt från frysen då de ännu mer påminner om glass, så det kan jag varmt rekommendera. Ta ut bitarna och låt dem vila ca 5 minuter. 

Kakdeg 
188 g rumsvarmt smör
1,25 dl socker
1,25 dl farinsocker strö
1 3/4 tsk vaniljsocker
3/4 tsk salt
2 ägg
1 1/3  tsk bakpulver
4,4 dl vetemjöl

Philadelphiafyllning 
300 g Philadelphia (nästa gång kör jag nog 200 g Philadelphia och 100 g Smetana, för en lite krämigare coh slätare fyllning)
2 äggulor
1 dl kondenserad sötad mjölk
1½ tsk vaniljsocker
 
1½ dl Rom-Russin (jag lägger in mina några dagar innan i Strohrom och lite socker och pyttelite vanilj)

Blanda det rumsvarma smöret med socker, farinsocker, vaniljsocker och salt.
Tillsätt ägg och rör om igen, rör sedan ner mjöl med bakpulver. Låt degen stå medan Philadelphiafyllningen görs iordning.
 
Rör Philadelphiaosten mjuk, tillsätt äggulorna en i sänder och rör försiktigt.
Rör ihop kondenserad mjölk och vaniljsocker. Tillsätt detta lite i taget till ostkrämen.

Skär till ett bakplåtspapper lite större än din form. Jag använde en form på 21x24 cm. Klipp snitt vid varje hörn, rakt in. Jag brukar lägga min form upp och ner och klippa varje hörn rakt in mot hörnet på formen. Dra ett par smörränder i botten på formen och långt ner på kanterna. Lägg ner pappret och släta ut det.
 
Ta ca hälften av kaksmeten och fördela i formen med mjölade händer. Förgrädda på varmluftsfunktionen i 200 grader högt upp i ugnen i ca 6 min. Sänk värmen till 175 grader. Jag tog ut min när degen börjat fått lite färg och var torr på ytan. Under tiden, pressa ur överflödig vätska från rom-russinen.
 
Ta ut den förgräddade kakan och häll på hälften av Philadelphiasmeten, sätt in långt ner i ugnen, grädda ca 5 min eller till ytan stelnat lite. (grädda inte för länge, det går fort, beror också på storleken på din form)
Ta ut kakan och häll på rom-russin och resterande Philadelphiasmet.
Fördela resterande kakdegen i små bitar som plattas ut med mjölade händer.  Sätt in hög upp i ugnen, grädda en stund och sänk värmen ev värmen något om kakdegen börjar ta färg. Jag tog ut min kaka när den verkade fast och kaktoppingen fått en fin färg och såg klar ut. Gissar på ca 12-15 min.
 
 
 
 
 

Rom-Russinbitar

0 Läs mer >>

Idag hade min dotter bestämt sig för att göra hallonmuffins med yogurt. Det blev en riktig fullträff och lite oväntat resultat. Hon ville göra några muffinsar som inte innehöll så mkt socker och fett. Receptet är väldigt annorlunda från traditionella muffins och de blev väääldigt saftiga. Muffinsarna fick en gullig rosa färg naturligt av hallonen. Jag tyckte att muffinsarna behövde till tillskott av socker i form av någon glasyr eller pudrat florsocker på toppen, men min dotter var 100 % nöjd med sockermängden. Dottern var däremot missnöjd med färgen och hade velat ha muffisarna ljusa, men jag tyckte att färgen var söt. Jag rörde ihop lite philaldelphiaglasyr till några muffinsar och några fick vara utan. Detta recept kommer jag att baka snart i långpanna och göra med en krämig och fin Philadelphiaglasyr på toppen. Mums! Kan tillägga att det doftar helt underbart när man gräddar dessa.
Om man gör dessa i mindre formar passar de fint på Afternoon Tea-brickan.

receptet gav 12 muffins

2,4 dl frysta hallon
ca ½ dl socker

4 dl vetemjöl
0,8 dl strösocker
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1,7 dl grekisk yogurt 10%
0,8 dl matolja eller annan neutral olja
1 ägg

+ några hallon till att sticka ner hela i smeten
+ florsocker att pudra muffinsen med eller lite Philadelphiaglasyr
 

Ta fram 2,4 dl hallon, häll på ½ dl socker och låt stå och tina en stund.
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ihop alla torra ingredienser
Blanda yogurt, olja samt ägg och rör sedan ner de torra ingredienserna samt de halvtinade hallonen.
Smeten blir ganska trög. Skeda upp smeten i stadiga muffinsformar eller i formar ställda i en muffinsplåt.
Tryck ner 2 frysta hallon i varje muffin och ställ in mitt i ugnen. Baka i ca 15 min, känn med en sticka, vi tog ut muffinsarna när de hade jäst upp och stickan var torr på kanterna, men när man kände i mitten av muffinsen kom stickan ut lite smetig.

Philadelphiaglasyr rörs snabbt ihop av 1½ msk Philadelphia 1½ dl florsocker, 1 krm vaniljsocker och några droppar mjölk.
 
 
 
 
 
 
 
 


 
Vill man inte ha så intensiv färg på muffisarna blandar man inte in hallonen lika mkt i smeten. Här är bakomgång 2 hon gjorde och här har hon gjort en dubbel sats, varav ena halvan fick blåbär också.
 
 
 
 
 
 
   

Emelies Hallonmuffins

0 Läs mer >>
I år blev det en Halloumisallad till Alla hjärtans dag. Eftersom vi skulle äta lite efterrätter ville vi ha en rätt som inte var så mäktig. Denna halloumisallad blev så himla smarrig med olika smaker och strukturer. Krämig avocado, krispig och söt paprika, salt och segmjuk Halloumi, knapriga morötter och för att inte tala om de soltorkade tomaterna som ger det lilla extra. Jag kryddade salladen med en supergod Hallonvinäger som jag fick av våra grannar, den passade också utmärkt till denna sallad. Längtar redan efter att få äta denna rätt igen!
 
2 halloumi, Icas tycker jag är bra.
1 romansallad
1 - 2 tomater
½ rödlök
2 snacksmorötter
½ gul paprika
5 soltorkade tomater, Zetas Classico hela är väldigt goda. (ej de strimlade)
½ gurka
vinäger
olivolja
Vegeta
1-2 avocado

Skala och skiva snacksmorötterna tunnt lite på snedden.
Skär tomaterna i tunna klyftor.
Skär paprikan i strimlor eller mindre fyrkanter.
Skala gurkan och skär i tredjedelsskivor.
Lägg ihop allt ovan i en stor salladsskål och häll på 1/3 vinäger och 2/3 olivolja samt Vegeta, rör om och låt stå.
 
Skär upp salladen och skölj och droppa av ordentligt.
Kärna ur avocadon och gröp ur köttet med en matsked närmast skalet, skär upp i bitar. Separera 1/3 till servering.
 
Blanda salladen med försalladen, häll på ena delen avocado och klipp ner soltorkade tomater med en sax.
 
Dela halloumin på hälften på så det blir 2x2 stora plattor. Stek i lite olja på båda sidorna tills osten fått en fin färg. Skär upp osten i skivor eller som du önskar. Servera salladen och toppa med Hallomin och avocado.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En helt vanlig dag behöver man inte göra hjärtan av halloumin, jag steker den i stora bitar (delar osten på hälften) och klipper bitar med sax precis vid servering.
 
Sen blev det lite efterrätt, en kladdkaka till pappa som Emelie gjort och en Raffaellotårta.
 
 

Halloumisallad till A...

1 Läs mer >>
 
Till Nutellans dag gjorde jag en kaka inspirerad av detta recept , idén var väldigt rolig, men jag tyckte nog att Nutellan tog över helt och det blev på tok för sött och väldigt rinnigt. Nästa gång gör jag en fyllning av nougat blandad med lite chokladganaché istället så att fyllningen stelnar lite och smakar lite mer nougat. Barnen blev förhoppningsvis nöjda iallafall. =)
 
 
 
 
 
 
 

Ballerinakladdkaka

0 Läs mer >>
                            
 
Detta är en enkel efterrätt som passar fint att fixa som efterrätt efter en fin middag, tex på Nyårsafton. Gästerna kommer att bli imponerade. Chokladbakselsen kan göras iordning flera dagar innan och sätts in i frysen minst 1 dag innan. Detta gör att fyllningen tillagas långsammare än utsidorna, vilket ger en rinnande chokladfyllning/sås. Gräddar man bakelsen lite längre blir det en krämig fyllning. Hur man vill ha är en smaksak. Varför inte imponera på din partner till Alla Hjärtans Dag. Baka fontanterna några dagar i förväg när du är ensam och ta fram och grädda när det är dags. Receptet räcker till ca 8 bakelser, om man använder siliconformar. 

 
125 g smör
130 g mörk choklad, hackad i mindre bitar (eventuellt kan man byta några bitar mot ljusare choklad)
3 ägg
1 äggula
1 dl socker
knappt ½ dl vetemjöl

Till formarna
smör


Smöra cocett- eller siliconformar. Jag använder siliconformar. De är smidigast tycker jag. 

Vispa samman ägg och socker lätt. (Ej pösigt). Smält smöret och ställ åt sidan. Tillsätt den hackade chokladen i smöret och rör om tills allt har löst sig. Häll ner detta i äggsmeten och tillsätt till sist mjölet. Rör om och häll upp i formarna och ställ in i frysen över natten eller i några timmar. 

Sätt ugnen på 200 grader. Grädda formarna i 13-15 min lång ner i ugnen. Bakelsen ska ha blivit hård på toppen, men ska fortfarande vara rinnig inuti. Låt bakelserna svalna i formarna i ca 3-5 min innan de försiktigt stjälps upp. Servera med en klick grädde och lite frukt eller med glass. Jag har serverat med Farinkolasås, vaniljgräddglass samt Snabb Jordgubbssorbet

 

Här finns ett annat favorirecept på chokladfondants som innehåller Geishachoklad. 
 

Chokladfondant

0 Läs mer >>

Söta kakor att bjuda på till Alla Hjärtans Dag. Baka kakorna i smyg när du är själv, göm undan i en fin burk och ta fram till frukosten. 


200 gram smör
5 dl vetemjöl
1 dl socker 
0,5 tsk vaniljsocker 

Ca 1½ dl sylt, hallonsylt är gott 
(1 dl florsocker + några droppar vatten)
(eventuellt lite kokos + vispad lättvispad äggvita)

Arbeta ihop alla ingredienserna till degen för hand eller i matberedare. Rulla långa korvar av degen. Lägg på en skärbräda och ställ in i frysen en stund. Ta ut en degbit i taget. Skär lagom stora skivor och lägg på en plåt. 

(Om du vill ha kokos runt kanterna, penslar du äggvitan runt kanterna och rullar kakorna i kokos på kanterna.)

Forma ett hjärta  i mitten av kakan. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och fyll med 1 tsk sylt i varje kaka. 

Grädda i 175 grader ca 15 min. Låt svalna. 
Om du vill ha glasyr på kakorna. Rör ihop vatten och florsocker, häll i en fryspåse och klipp ett litet hål i toppen och ringla över florsockret. 

 

 
 

Alla Hjärtans Dag-kak...

0 Läs mer >>
Idag blev jag tvungen att baka på en vardag. Jag hade köpt lite för mycket bananer häromdagen så jag ville testa att baka en banankaka. Kakan gick väldigt snabbt att baka och barnen överöste mig med komplimanger för kakan så det var ett riktigt gott betyg. Kakan toppas med lite spännande rostade pecannötter med flingsalt och kokos, men kan även serveras utan topping. Ett glas mjölk till det...Mmmm...om man vill kan man servera en kula vaniljglass eller lite grädde till kakan.

Banankaka
150 g mosade bananer
115 g smör
2 1/3 dl vitt socker
1 ägg
en nypa kanel
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
2 1/3 dl mjöl
 
Glasyr
33 g smör
0,75 dl farinsocker strö
1 ½ msk mjölk
1 ½ dl florsocker

Topping
ca 50-70 g pecannötter
flingsalt
lite kokos

Smält smöret i en kastrull, sätt på hög värme och vispa hela tiden, ta bort efter en stund när smöret börjar få lite gyllene färg, passa noga så att mjölksockret inte bränns i botten. På högsta värmen går det ganska fort.
 
Blanda det brynta smöret med socker, vispa ner ägget, lite kanel, vaniljsocker och salt. Vispa några sekunder och rör sedan ner mjölet. Häll i en smord bakpapperklädd form, min var 21x25 cm. Grädda mitt i ugnen på 175 grader ca 20 minuter eller tills kakan känns klar med sticka i mitten.

Lägg pecannötterna på en plåt och rosta i några minuter. Passa nötterna så att de inte bränns.
 
Smält smöret till glasyren, rör ner övriga ingredienser. Häll glasyren över kakan och toppa med pecannötter och lite flingsalt över pecannötterna, strö sedan över kokos.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här serverad halvljummen med vaniljglass till, Mums!  
  

Bananmums med kolafro...

0 Läs mer >>
 
Jag har visst snöat in på paprika sedan en tid. Jag gjorde en ajvarkycklinggryta med inlagda grillade paprikor och blev typ besatt av de där inlagda paprikorna, så här fortsätter temat i form av en köttfärslimpa jag velat testa ett tag. I orginalreceptet ska man ha 500 g köttfärs, 2 dl creme fraiche, en fransk löksopppa och svartpeppar. Jag tillsatte  hackad inlagd och grillad paprika, ägg och ströbröd. Blev lite irriterad på att köttfärslimpan inte höll ihop bättre, så nästa gång får jag nog ha i lite potatismjöl. I övrigt var smakerna supergoda. Jag stekte även små champinjoner i vitlök och serverade till.
 
500 g nötfärs
1 påse Fransk Löksoppa(pulver)
1 ägg
2 dl Creme Fraiche
3½ msk potatismjöl
2 dl finhackad inlagd och grillad paprika från Fontana
lite paprikapulver
svartpeppar
nästa gång tillsätter jag även potatismjöl, typ 1 msk kanske
 
Rör ihop alla indedienser utom köttfärsen och låt stå 10 min. Häll ner köttfärsen och hacka ihop. Forma till en limpa och lägg i en smord form. TIllaga i 175 grader i ca 50 minuter.
 
Jag serverade med kokt potatis, gräddsås, sallad och saltgurka.
 
 

Köttfärslimpa med pap...