0 Läs mer >>
 
Sonen fick bakläxa av mamma. Jag beställde kladdkakemuffins med nougatglasyr och rostade hasselnötter. Väldigt gott. Ännu godare blev de med lite ringlad kolasås på. =)
 
Smet:
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
100 g smält smör
 
Fyllning: 
Nougat från Odense
Rostade hasselnötter
 
Hacka hasselnötterna och bred ut på en bakpapperklädd plåt. Ställ in i 175-200 grader varm ugn. Rosta tills de har lagom färg. Obs! Se till att passa nötterna hela tiden. 

Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna blanda dom tillsammans med smöret i äggsmeten och vispa. Fyll muffinsformarna till knappt 2/3 och grädda 15-20 minuter i 160 grader. (kortare tid om de är mindre). Kladdkakorna ska ha jäst upp, men de ska vara lösa i mitten. Låt svalna ca 10 minuter. 
 
Skär upp bitar om ca 1 tsk av nougaten och lägg ner i de varma kladdkakorna. Strössla sist över hasselnötterna. 
 
 
 
 
  

Nötkladdkakor

0 Läs mer >>
 
Alternativ till Tacos på fredag. Gott och fräscht! 
 
2 avocado
1/4 rödlök, mkt finhackad
lite gräddfil 
lite vegeta
 
3,5 dl couscous
4 dl vatten
1 grönsaksbuljontärning
ca 2 msk gojibär
pyttelite Curry
1 msk smör
 
1 liten bukett broccoli
 
4 kycklingfiléer
smör till stekning
salt och peppar
lite chili powder från Santa Maria
 
tacosås
majs
 
Gör i ordning avocadoröran. Mosa avocadoköttet och rör ner löken och lite gräddfil tills röran har lagom konsistens. Smaka av med vegeta. 
 
Koka broccolin i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ställ åt sidan. 
 
Koka upp vatten med buljong, smör, gojibär och lite Curry. Rör ner couscouset och låt svälla några minuter. Rör om couscouset och tillsätt broccolin. 
 
Halvera kycklingfiléerna, så de blir hälften så tjocka. Stek i smör och krydda. 
 
Servera kycklingen med couscouset, majs, avocadoröran och tacosås. 
 
 
 
 
 

Fredagskyckling

0 Läs mer >>
 
 

Första gången jag åt amerikanska pannkakor var på en köttrestaurang i stan. Väldigt spännande när man bara ätit vanliga pannkakor innan. Min favorit är med gräddvaniljglass och jordgubbar eller med kanel, socker, glass och pancakesyrap. =) Emelies favorit är med florsocker och sirap. 

 

Receptet räcker till ca 7-10 st pancakes

2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 msk socker
2½ dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg
smör till stekning

 

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en skål. Vispa i mjölk, smör och till sist ägget.
Stek på medelvärme. Pannkakorna ska vara mellan 10-15 cm. Vänd pannkakorna när de får bubblor på ovansidan.
Servera med Maple Syrup (finns att köpa på vissa affärer på Amerikanska hyllan) och vaniljgräddglass. Eller med andra tillbehör. 

                                                                         

Amerikanska Pannkakor

0 Läs mer >>
 
Mitt första försök att göra en Crème Brûlée. Tidigare har jag alltid gjort andra varianter, jag gillar Crème Caramel eftersom den har en så god sås. Här är recepet jag gjorde. Jättegoda blev  de, men tyvärr undergräddade jag dem lite, så de blev väldigt lösa. Jag får göra om dessa vid tillfälle. Mums! Vad gör man med äggvitorna som blir över då? Varför inte desa supergoda Hallon/Kokoskakor 
 
3 dl vispgrädde
0,75 dl mjölk
1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
5 äggulor
 
råsocker eller strösocker till bränning
 
Koka upp socker mjölk och grädde med hälften av sockret och urskrapade fröna ur vaniljstången. (Spara skalet och gör ett vaniljsocket) Låt svalna i en halvtimme. Vispa upp resten av strösockret med äggulorna. Detta görs precis innan, annars bildas en hinna på äggulesmeten som ger små klumpar. Häll ner äggulesmeten i vaniljgrädden. Häll upp i 4 ramekinformar och sätt ner i en glasform med vatten. Vattnet ska nå upp till halva formarna ungefär. Grädda i 140 grader tills stannat, ca 60 min. Ställ puddingarna kallt i några timmar. 
 
Vid serveringm strö över ett tunt lager krossat eller lättmixat råsocker och bränn av. Strö på ett nytt tunt lager och bränn igen. 
 
 
Skalet av vaniljstången kan man ta vara på. Häll den i en burk med socker, så kan du använda
den när du bakar. Jag använde sådant socker istället för vanligt socker i detta recept. 
 
 
 
 
 

Crème Brûlée