0 Läs mer >>
 
Detta recept på pepparkaksdeg har jag fått av min svärmor. Jag minns för många år sedan när hon gett oss pepparkaksdeg som vi bakade pepparkakor av. Kakorna blev kryddiga och väldigt goda. Kakorna på bilden ovan är nog lite undergräddade, därför ser de lite knöliga ut, men kakorna blir inte så, se bilder längre ner. 

Obs! Detta blir en stor sats och många pepparkakor att kavla, halvera receptet om du vill. 
 

Julpepparkakor 125 st

150 gr smör el margarin
1 ,5 dl sirap
1,5 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
1,5 dl kaffegrädde
2 tsk av vardera kanel, ingefära och kryddnejlika
1 ¼ msk bikarbonat
1 liter vetemjöl

 

Ljumma matfett och sirap och rör i övriga ingredienser. Degen blir rätt lös och ska stå övertäckt och svalt över natten. Blir sedan lätthanterlig och går fint att kavla tunt. Ta ut figurer på lätt mjölat bakbord .

Grädda  i 175 grader ca 5 minuter.

 

Kristyr

4 dl florsocker
1 äggvita av ett medelstort ägg
1 tsk ättiksprit, 12 % eller citronsaft

Rör ihop ingredienserna till kristyren. Dela eventuellt upp i flera skålar och färga i olika färger.

 

 
 
 
 
 
 Min dotter har dekorerat kakorna så fint, tyvärr blev denna plåt lite undergräddad. 
 
 
 
 
 
 
Från ett tidigare år... Hihihi...
 
Ett pepparkakshus i en modell av vårat eget hus. 
 
 
 

Farmor Lilians Peppar...

0 Läs mer >>
 
 
 

Hittade lite roligt strössel på affären och fick idén att göra annorlunda arraksbollar. Istället för mörka med arrak och choklad tänkte jag att de får bli ljusa och med med smak av kola och Bailey's. De blev faktiskt riktigt goda, dock behövde jag tillsätta 94%-ig sprit för att framhäva Bailey's / spritsmaken, då Bailey'sen har så låg alkoholhalt.  Jag tog ut lite av fyllningen och blandade i lite kakao och mer sprit, för lite mörkare bollar. Lite kul att ha som variation och kanske med ett annat strössel eller kokos. Här är receptet på Bailey's-bollarna.

Kaksmulor:

3 ägg
2 dl socker
½ dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
3/4 msk kakao
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gräddas på hög temp, sedan 100 grader, låt stå kvar i ugnen tills botten är torr, då absorberas mer sprit utan att fyllningen blir rinnig. Låt gärna kakbotten stå kvar i ugnen över natten. 

 

Kakbotten, delad i bitar
100 g rumstempererat smör

1 dl florsocker
2,5 dl skållad, mald mandel
1 tsk vaniljsocker
ca 5-10 msk Bailey's, beroende på fyllningens konsistens
3-4 tsk 94% sprit (köpt utomlands)
ev lite whiskey
200 g Ljus blockchoklad
Toffeeströssel eller annat, tex hackade rostade nötter

 

Mixa ihop kaksmulor med övriga ingredienser, ta inte all sprit på en gång, tillsätt lite i taget tills smeten är halvfast, den blir mer fast i kylen efteråt. Förvara fyllningen i kylskåpet i några timmar.

Ta fram fyllningen och dela i i lika stora bitar, forma till bollar och ställ på en tallrik i frysen i några minuter. Då fäster chokladen och strösslet snabbt. 

Smält under tiden den ljusa blockchokladen över vattenbad, låt den stå kvar ovanpå vattenbadet på ett underlägg. Rulla en boll i taget med hjälp av 2 gafflar. Lägg över i strössel och rulla dem så att hela bollen blir täckt. Detta kan man behöva vara personer på. En som doppar i choklad och en som rullar i strössel. Lägg de strösslade bollarna på ett bakplåtspapper. Ställ in i kylen. Tag fram bollarna ca 15 min innan servering, så blir de lagom i konsistensen. Jag brukar lägga bollarna i fryspåsar och vakumförpacka och därefter frysa in. Då bevaras alkoholen bäst. 

 

 
Kaksmulorna..
 
Mjölkchoklad och garnering... 
 
 Ta fram bollarna ca 10-15 min innan servering så blir de lagom i konsistens. 
 
Servera med nybryggt kaffe. 
 
Mjuka, saftiga goda, man vill äta flera stycken!  
 
 

Bailey's-bollar

0 Läs mer >>
 
Efter ett annat bakexperiment passade jag på att använda överbliven smet till denna underbara Brownie med en krämig KaramelLattefyllning. En oemotståndlig upplevelse må jag säga. Måtten för brownien räcker till en 19 cm form springform. Är inte helt säker på hur mycket KaramellLattefyllning det blir med detta recept... 


Kolakräm
125 g kolor, Obs, Rollokolorna är ganska salta, jag blandade lite olika kolor som jag köpte på lösvikt
1 msk grädde
1,3 dl farinsocker
ca 2 msk vatten
1½  msk Monin Caramel Sirap (valfritt) el motsvarande mängd vatten
 
Browniebotten
70 g mörk blockchoklad, hackad i mindre bitar
65 g smält smör
1,1 dl socker
1 ägg
1,3 dl mjöl
en knapp tsk bakpulver 
½ tsk vaniljsocker
en knivsudd salt
 
KaramelLattefyllning 
kolakrämen 
eller motsvarande mängd Dulce de Leche(kokt ca 3,5 h) ca 1,5 dl, då blir smaken inte lika karamellig dock, men fyllningen blir lite krämigare. 
½ port snabbkaffepulver, (portionspåsar)
1 dl Philadelphia
1 dl Smetana
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
 
 
Förberedelse Kolakräm
Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp på medelvärme tills allt löst upp sig. Låt koka en stund och låt svalna. Rör ihop kaffepulver med lite grann av kolan och blanda sedan ihop med resten av kolan. 
 
Browniebeskrivning
Värm smör och chokladen på svag värme i en kastrull, rör tills allt löst sig. Ställ åt sidan att svalna.
Vispa ägg och socker, tillsätt mjöl med bakpulver, socker och salt och rör ner den avsvalnade smörchokladblandningen. Häll upp i en sprits. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en smord springform. Bred ett lager smet i botten och spritsa sedan runt kanterna och därefter korsade mönster enligt bilden längre ner. 
 
KaramelLattefyllning
Vispa ihop den svala kolasåsen med Philadelphia och tillsätt Smetana samt vaniljsocker. Vispa ner ägget. 
Fyll med smeten i fördjupningarna och avsluta med ett lager så att det täcker formen utom på kanterna som bara ska vara Brownie. 
 
Grädda i 175 grader. Här får du nog prova dig fram med tiden, men provstickan ska åtminstone vara torr när man känner vid kanten. 
 
 
 
 
 



 
Jag hade först tänkt att bara fylla delar av brownien, men det blev fyllning över från ett annat experiment, så jag hällde efter detta foto tog över mer cheesecakesmet så att det precis täckte hela kakan utom kanterna. 

 
 
Här är kakan fortfarande ljummen, medan den på översta bilen har fått vila i kylskåp en dag. Jag tog ut kakan ganska tidigt och då passade den bättre att äta kall. Vill man inte äta den kall gräddar man den lite längre. 

Brownie med KaramellL...

1 Läs mer >>

 
Ännu ett experiment på ett 3:e sätt för att återskapa den perfekta Caramel Cheesecaken, så som den serveras på Espresso House. Jag har tidigare provat att göra fyllningen av Dulce De Leche och senare av en farinkolasås, här provar jag att göra en kolasås av godiskolor och farinsocker bla. Denna gång kom jag nära orginalet smakmässigt. Jag provade även att baka olika varianter av bottnar till cheesecaken. Se längre ner. Måtten för nedanstående bottnar bör räcka till en 24 cm form minst. Eventuellt går inte allt åt. När jag provsmakade dessa cheesecakes så slog det mig att Espresso Houses cheesecake troligen inte är ugnsbakad, detta då fyllningen är väldigt krämig och ytan på deras cheesecake är helt slät utan luftbubblor, om man inte ugnsbakar cheesecaken underlättar det vid bakning av botten då man kan grädda den så länge som behövs utan att behöva ta hänsyn till ytterligare gräddningstid senare med fyllningen. Men! är inte helt säker. =) 
 
Browniebotten
70 g mörk blockchoklad, hackad i mindre bitar
65 g smält smör
1,1 dl socker
1 ägg
1,3 dl mjöl (skulle eg varit 0,65 dl)
1 knapp tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
en knivsudd salt
 
Värm smör och chokladen på svag värme i en kastrull, rör tills allt löst sig. Ställ åt sidan att svalna.
Vispa ägg och socker, tillsätt mjöl blandat med bakpulver, socker och salt och rör ner den avsvalnade smörchokladblandningen. Häll i en smord och bakpapperklädd form. 

Mandelmassebotten
1 ägg 
130 g mandelmassa, riven
1 3/4 msk kakao
25 g smält brynt smör
½ dl socker
en knivsudd salt
 
Vispa ägg och mandelmassa. Tillsätt övriga ingredienser och vispa upp ordentligt. Häll i en smord och bakpapperklädd form. 
 
 
Caramelfyllning: 
 
Istället för dulce de leche kan man göra denna fyllning som ger kraftigare caramelsmak och du slipper stå och koka burkar i 3 timmar. Dubbla samtliga ingredienser nedan till en 24 cm form om du vill ha en platt cheesecake, 19 cm form om du vill ha en högre, Orginalet från Espresso House är ganska låg. 
 
255 g kolor, Obs, Rollokolorna är ganska salta, jag blandade lite olika kolor som jag köpte på lösvikt
2 msk grädde
2,6 dl farinsocker
ca 4 msk vatten
3 msk Monin Caramel Sirap (valfritt) el motsvarande mängd vatten
 
1 knapp port snabbkaffepulver, (portionspåsar)
 
2 dl Philadelphia
2 dl smetana
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
 
Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp på medelvärme tills allt löst upp sig. Låt koka en stund och låt svalna. Rör ihop kaffepulver med lite grann av kolan och blanda sedan ihop med resten av kolan. 

Vispa ihop den svala kolasåsen med Philadelphia och tillsätt Smetana samt vaniljsocker. Vispa ner ägget. Häll på botten och grädda i 160 grader tills fyllningen stannat, men fortfarande är på gränsen till fladdrig i mitten. 
 
 
 
 
 

 
1. Ej förgräddad Mandelmassebotten 
2. Förgräddad Mandelmassebotten 
3. Ej förgräddad Browniebotten 
4. Förgräddad Browniebotten


Slutresultat: 
 
1. Mandelmassebotten behöver absolut förgräddas. Allt blev en smetig sörja utan förgräddning. Lagom smak av choklad och bra smak i helhet. 

2. Denna botten förgräddade jag väldigt lite, eftersom botten är tjock på en porslinsform och inte släpper igenom värmen så fort blev botten fortfarande väldigt blöt. Kanske blir det annorlunda i en större springform dels för att cheesecaken kommer att behöva längre tid i ugnen, men även för att en metallform släpper igenom värmen snabbare.  
 
3. Browniebotten utan förgräddning blev också väldigt blöt och påminde om kladdiga delen i en kladdkaka. 
 
4. Denna botten förgräddade jag också väldigt kort så att den fick en yta och jäste upp något. Lagom chokladsmak, men något störande bismak av mjöl, kanske försvinner om man förgräddar botten lite längre tid. 
 
Allt som allt var dessa bottnar väldigt lika i smaken och man kan välja vilken som tycker jag, fördelen med mandelmassebotten är att den är glutenfri. Att tänka på när man gör kolakrämen är att man väljer glutenfria kolor. 
 
Jag kommer att provbaka med mandelbotten nästa gång och göra denna cheesecake i en 24 cm form, får se hur botten blir om jag förgräddar lite längre. 


 

Experiment Caramel Ch...

0 Läs mer >>
 
Grymt lockande småkakor som går hem hos vem som helst. Receptet på kolasås räcker och blir över. Har inte anpassat måttet på kolasåsen. Kolasåsen är grymt god till olika bakverk, såsom cheesecake, brownies eller till glass. Om man vill kan man ha en gnutta kanel i kakdegen så får man lite juligare smak. Kola och kanel ihop är så gott. 
 

200 gram smör
5 dl vetemjöl
1 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
(eventuellt lite kokos + vispad lättvispad äggvita)

kolasås enligt recept längre ner
flingsalt

 

Arbeta ihop alla ingredienserna till degen för hand eller i matberedare. Rulla långa korvar av degen. Lägg på en skärbräda och ställ in i frysen en stund. Ta ut en degbit i taget. Skär lagom stora skivor och lägg på en plåt. (Om du vill ha kokos runt kanterna, penslar du äggvitan runt kanterna och rullar kakorna i kokos på kanterna.)

Gör en grop i mitten med fingret och håll emot runt kanterna, så spricker de inte lika lätt. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och fyll med en knapp tsk kolasås i varje kaka. Grädda i 175 grader ca 15 min. Låt svalna. Toppa kakorna med lite flingsalt. På övre bilden hade jag inte hunnit göra det än. 

Kolasås: 

1½ dl vispgrädde
1 2/3 dl farinsocker
2 msk smör
en liten nypa salt
1 krm vaniljsocker
 
Häll ingredienserna till såsen i en kastrull. Koka upp tills allt socker har löst sig. Låt såsen svalna helt innan den används till kakorna. 
 
 
 
   
Här har jag varierat kakorna med hallonsylt också. 

 

 
 
 
 
 
 
 

Kolakakor

0 Läs mer >>
 
Testade ett nytt recept för dulce de lechefondant. De förra jag gjorde hade för lite mjöl och för mycket ägg och jag gillade inte konsistensen, dessa blev sjukt goda. Receptet bör räcka till ca 4 portioner kanske mer...
 
75 g smör
1½ msk farinsocker
½ dl socker
1 stort + 1 äggula
1,25 dl vetemjöl
ett knappt krm salt
200 g mörk dulce de leche
+ 3 msk dulce de leche
 
Dekoration
pecannötter hackade
kolasås, jag använder min favorit Monin Caramel Sauce
 
Vispa ihop dulce de leche, sockersorterna, salt och det smälta smöret. Tillsätt äggen och vispa ihop.
Häll upp ca 1½ cm smet i ramekinformar eller andra småformar som är riktigt försmorda med smör. Jag lägger även lite bakplåtspapper längst ner i botten. Klicka på en stor tsk dulce de leche och toppa med mer smet. 
 
Ställ formarna i frysen över natten. Ta fram formarna och grädda i 200 grader på nedersta falsen. Ta ut formarna när ytan precis har stannat. 
 
Rosta pecannötterna tills de precis börjar få lite gyllene färg. Vakta nötterna hela tiden! 
Min testfondant som jag gjorde gick sönder i botten, men den gick ändå att rädda genom att jag fyllde hålet där fyllningen hade runnit ut med de rostade pecannötterna. Ringla på kolasås ovanpå nötterna. 
 




Min favorit kolasås från Monin lyfter denna dessert till en himmelsk dimension. 
 
 
 
 

Pecankolafondant