1 Läs mer >>
 
Den här pajen kan jag rekommendera om du gillar friterad banan med glass. 

Pajdeg

3 dl mjöl
125 g smör
3 msk socker

Fyllning
1 burk sötad kondenserad mjölk
3 bananer
saft av ½ citron
3 ägg
½ tsk vaniljsocker
100 gram valnötter
kanel
pancake syrap eller vanlig sirap

Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen. Låt degen vila kallt i kylen i 1 h. Kavla ut degen och lägg i en pajform med löstagbar kant som är 25 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min i 225 grader. 

Skala och mosa bananerna med citronsaften.
Vispa samman den kondenserade mjölken med äggen. Blanda i bananmoset och vaniljsocker.
Häll smeten i pajformen. Tryck fast valnötterna.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 min. Låt pajen svalna.
Pudra över tunnt med kanel och ringla över sirapen.
Servera med vaniljgräddglass.

 


 
 


 
 

Bananpaj

0 Läs mer >>
                               
 
 
Dessa cookies gjorde jag och tog med till landet en midsommar för många år sedan. Jag var inne mycket på inbakade saker ett tag och gillar det fortfarande. Här testade jag att baka in dumlekolor i 2 sorters cookiedeg. Uppskattat och smaskigt. Receptet ger ca 18 cookies

Ljus deg:

112 g smör, rumsvarmt
75 g finkornigt strösocker
55 g florsocker
1 ägg
½ msk vaniljextrakt eller vaniljsocker
200 g mjöl
½ tsk salt
½ tsk bakpulver

Mörk deg:

112 g smör, rumsvarmt
75 g farinsocker
55 g florsocker
1 ägg
150 g mjöl
50 g kakao
½ tsk bakpulver

mjöl till bakbordet
ca 36 dumlekolor

ev uppvispad äggvita


Tillredning av deg:
Gör iordning respektive deg i varsin skål. Ingredienser inom parentes används endast i ena degen.
Vispa smöret med sockersorterna. Tillsätt ett ägg i taget samt (vaniljexktrakt). Blanda mjöl, (salt) och bakpulver. Tillsätt och rör ihop med en träsked. Häll ut på mjölat bakbord och forma till en boll. Lägg degen i kylen i 20 minuter. 

Dela vardela deg i 2 delar. Forma till långa "korvar". Lägg en mörk och en ljus "korv" bredvid varandra och rulla dem runt varandra som en polkagris. Dela degen i mindre bitar och rulla varje bit till en boll. Platta till bollen och lägg på 2 dumlekolor som plattats till innan med handen. Lägg på ett lock av en ny boll som plattats ut.

Tryck ihop kanterna ordentligt. OBS! Inget mjöl ska finnas i sidorna som ska skarvas ihop, annars släpper det och fyllningen rinner ut under gräddning. Om man vill kan man doppa fingrarna i uppvispad äggvita och dra längst kanterna som ska förslutas. Då håller nog skarven bäst. 

Lägg kakorna i mellanstora bull/muffinsformar. Grädda i 175 grader i ca 16 minuter eller tills kakan känns torr på ytan.


                              

                               
                               

Dumlecookies

0 Läs mer >>
                       

En chef som jag hade för många år sedan visste vad kvalitet var. Han köpte med sig en vetebrödkaka en dag som vi åt på jobbet. Den var sanslöst god. En mäktig vetebulle med massa fyllning. Ovanpå var den toppad med mandelstavar. Jag experimenterade mig fram till en liknande kaka. Kakan blir som en blandning av vetebulle och wienerbröd. Receptet ger en kaka, ta dubbla mängden och frys in en om du vill. Mandelstavar hittade jag på ÖB en gång, det går också bra med flagad mandel. 


Deg:
½ pkt jäst för söta degar
2 msk vatten
2 små ägg
knappt ½ dl socker
160 g rumstempererat smör
ca 4 1/3 dl mjöl


Fyllning:
100 g rumstempererat smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Topping:
1 ägg
flagad mandel eller mandelstavar
pärlsocker



Blanda jästen med vatten.
Blanda sockret med smöret i en separat skål. Tillsätt ett ägg i taget. Rör sedan ner detta i jästblandningen.
Tillsätt mjölet och rör ihop till en deg som går att arbeta med utan att kladda.

Blanda ihop smöret med florsocker och vaniljsocker i en skål.
Smöra en 24 cm-form med avtagbar kant. Tryck ut ca 1/3 av degen i botten.
Klicka ut fyllningen och forma sedan långa korvar med deg som lägges i ett rutmönster över fyllningen. Avsluta med att lägga en lång ”degkorv” runt kanterna.
Låt jäsa till dubbla storleken.
Pensla med uppvispat ägg och strö sedan över mandeln och pärlsockret. 

Grädda i ca 175-150 grader varm ugn i mitten i ca 25 minuter.

 

 Kakan går även bra att göra till julen med saffran. Klicka på bilden. 

 

Dovrekaka

0 Läs mer >>
 
 Emelies supergoda, enkla currykyckling och alldeles egna recept. Har inte gillat currykyckling tidigare pga grundskolans hemska Höns i Curry. Hemskt och grått kött i en tunn och nästan grönfärgad sås med tråkigt ris till. Denna rätt var något helt annat. Högsta betyg åt min älskade dotter. <3
 
3 kycklingfiléer
2-3 vitlöksklyftor, pressade
1 liten burk majs
3/4 röd spetspaprika, i mindre bitar
2 dl lättcremefraiche
3/4 tsk salt
2 dl vatten
lite chilipulver
lite gul curry
 
smör till stekning
 
Strimla kycklingen och stek i smör. Häll på alla övriga ingredienser och rör ihop och låt puttra i 5 minuter. Servera med jasminris. 
 
 
 

Emelies currykyckling

0 Läs mer >>
 
 
En superdupergod cocktail precis i min stil som smakar fruktcocktil med vaniljglass. En typisk 80-tals efterrätt. 
 
Till 2 små cocktails
 
1 dl vaniljvodka
½ dl cuarenta  y tres
1,2 dl annanasjuice
1 dl tranbärsjuice
 
 
 

Fruktcocktail

0 Läs mer >>
                                 
Detta recept inspirerade min dotter mig att baka. Hon hade hittat en bild på dessa kakor, vilken hon postade på Facebook och bad mig baka. Detta är riktigt snygga kakor tycker jag. Resultatet blev bra för att vara första gången och de var ganska lätta att göra.  Nästa gång bakar vi en hel sats. Receptet nedan är en hel sats och ger ca 24-28 kakor.

225 g smör, rumsvarmt
150 g farinsocker
110 g florsocker
2 ägg
1 msk vaniljextrakt eller vaniljsocker
390 g mjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
150 g ljusa chokladknappar

2 paket Oreo
mjöl till utbakning

Vispa smöret med sockersorterna. Tillsätt ett ägg i taget samt vaniljexktrakt. Blanda mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt detta samt chokladknapparna. Rör ihop med en träsked. Häll ut på mjölat bakbord och forma till en boll. Lägg degen i kylen i 20 minuter.

Häll ut ca 1 dl mjöl på bakbordet och sprid ut. Dela degen i små bollar, lite mindre i diameter än Oreon. Platta till en boll så att den är lite större än Oreon. Lägg på en Oreo och lägg på ytterligare en tillplattad boll. Lyft upp från bakbordet och tryck ihop kanterna lätt med fingrarna. Rulla kanterna lätt mot bakbordet så får de en snygg kant. Lägg på bakpapperklädd plåt. Forma resten av kakorna. Lägg dem ej för tätt på plåten. Ställ kakorna i frysen ca 15 minuter innan tillagning så håller de ihop lite bättre.

Kakorna kommer att flyta ut något, vill du behålla formen på kakorna rekommenderar jag att lägga dem i muffinsformar i en muffinsplåt istället.

Grädda kakorna i 175 grader varm ugn i ca 16 minuter eller till ytan torkat till. Kakorna blir lite mjuksega. Vill du ha hårdare kakor, grädda de lite till.



        
           
        




 Så här blir kakorna utan muffinsformar... jag föredrar nog dessa... 
  
                             

        
...de här blev snyggare på bild kanske, men något höga.
 Påminner mer om muffins än en Cookie. 
                       

Cookie fylld med Oreo

0 Läs mer >>
                  
Cheesecake och smulpaj är 2 favoriter.  Här har jag kombinerat ihop dem till en dessert. Alla som smakat den älskar den. Detta är ett av mina äldre recept och också ett av mina favoritbakverk. Dessa kan bakas som portionsbitar eller som en hel paj. Receptet räcker till ca 15 minipajer. Total gräddningstid för minipajerna ca 20-25 minuter för större pajen ca 50 min. Pajerna går att variera på många sätt. På bilderna nedan visas pajer med Jordgubbs- eller Blåbär/Jordgubbsfyllning. 

 

Välj en av fyllningarna 1 eller 2. Till äppelreceptet tycker jag att farinsocker passar bättre i smultoppingen, till jordgubbarna vanligt vitt socker. 

  

Pajdeg:
140 g rumsvarmt smör
¾ dl socker
3½ dl mjöl
ev. lite vatten


Fyllning 1, med äpplen:
4 äpplen, gärna Jona Gold
40 g smör
½ dl socker


Fyllning 2, med jordgubbar:
500 g färska jordgubbar
½-1 dl socker
1-2 msk Marsanpulver


Cremefyllning:
200 g Philadelphia
0,7 dl farinsocker el vanligt socker
1 litet ägg
1 tsk vaniljsocker


Topping:
1,5 dl mjöl
50 g smör
½ tsk kanel (endast till Äppelpajerna)
1½ msk farinsocker el vanligt socker
ev lite vatten

 

Om du valt Fyllning 1 läs här:

Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar. Smält smör och socker i en stekpanna. Tillsätt äppelbitarna. Stek i några minuter. Låt svalna.

 

Om du valt fyllning 2 läs här:

Skölj och snoppa jordgubbarna. Skär dem i mindre bitar. Häll över sockret och blanda. Låt vila en stund. När sockret smält in, strö över lite marsanpulver och rör om så att vätskan bildar en halvfast sås.

 

Tillredning pajdeg:

Blanda ihop ingredienserna till degen. Kavla ut degen ca 7 mm tjock på lätt mjölat bord. Ta ut rundlar med hjälp av ett litet dricksglas. Kavla till varje rundel så tjockleken blir lagom och lyft med hjälp av en platt smörkniv upp degen.  Tryck ut degen i formarna. Skär bort eventuellt överflöd. Nagga formarna med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 10 min eller tills de fått en gyllene färg och blivit lite hårda.

 

Tillredning fyllning:

Blanda i ordning ostfyllningen. Mosa Philadelphian i en skål och tillsätt farinsocker (om du valt äppelfyllningen) eller vanligt socker (jordgubbsfyllningen). Tillsätt vaniljsockret och ägget.

 

Toppingen:

Blanda ihop ingredienserna till smultoppingen. Uteslut kanelen om du använder jordgubbsfyllning.

 

Slutförande:

Lägg ca 1 msk fruktfyllning i varje mazarinform. Lägg därefter på ca 1 msk Philadelphiakräm. Toppa varje form med smuldegen. Tryck till lite lätt så att degen fastnar. Grädda i övre delen av ugnen i 200 grader i 10-12 minuter.

Detta recept går utmärkt att använda till en hel paj i rund form med löstagbar kant. Jag brukar använda Toppitz folieformar på 14 dl. Förgrädda botten i 200 grader i nedre delen av ugnen ca 20 minuter eller tills botten är torr och fast. Kläm eventuellt fast en tillklippt folieram kanterna mot slutet så att de inte bränns vid.  Sänk ugnsvärmen då till 180 grader och grädda med fyllningen i ca 30-40 minuter. Kortare tid så blir philadelphiakrämen lösare.

Ställ pajerna/pajen kallt i några timmar. Tips för att lossa pajerna ur folieformen/arna. Sänk ner formen i varmt vatten i 30 sekunder.




jordgubbsfyllning...





philadelphiafyllning...




smultopping...


 



här i större pajformat, med blåbär och jordgubbsfyllning samt philadelphiafyllningen...

2 msk potatismjöl tillsattes i fruktfyllningen. Sjukt gott!



Klar!

 

Marias Minicheescakep...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Hur ser din tacotallrik ut? Själv gillar jag Nacho de Lux-style. Jag kör Icas Nachocips som jag gillar, de är lagom tjocka. Old el Pasos kryddmix som är godast och om man ska ha några mjuka bröd så är Santa Maria godast. =D
 
 
Köttfärsen steks enlig ansvisningen med Old El Paso Kryddmix fast med 100 g extra köttfärs än det som står. 
 
1 tsk köttfärs läggs på varje nacho, ½ tsk tacosås och 1 skiva hushållsost ovanpå. Detta micras precis innan servering på medeleffekt tills osten smält. Osten gör att köttfärsen ligger kvar snällt på nachon som blir lite gott segkrispig.
 
Hemmagjord guacamole är gott att ha till. Görs med några urkärnade avocados, någon msk creme fraiche och jättefinhackad gul lök(så slipper man ha vitlökssmaken kvar hela kvällen) och lite salt.
 
De varma nachosarna serveras med hackade tomater, majs, skivade räsidor, strimlad isbergsallad, tunnskivad purjolök och gräddfil
 
 

Hur ser din Tacotallr...

1 Läs mer >>

En väninna till mig lärde mig ett recept för ett tag sedan. Hon värmde Keldas Spicy Thai-soppa och tillsatte purjolök och kycklingfilé. Hon topppade soppan vid serveringen med klibbigt Jasminris. Har gjort en variant på hennes idé och med bacon som tillbehör. Lite annorlunda och oväntat gott. 


3 dl Kelda Spicy Thai
500 g kycklingfilé
1 liten broccoli
2 späda morötter på knippe
deta vita av en liten purjolök
Santa Maria Chili Powder
smör till stekning

1 paket Bacon

2,5 dl jasminris
5 dl vatten
1 tsk olivolja
3/4 tsk vegeta eller 1 grönsaksbuljong
svartpeppar
(2 spetsar färsk libbsticka, ca 6 små blad på stjälk)


1. Skölj riset. Häll på vatten samt kryddor. Koka på svag värme tills vattnet är borta. Lufta riset med en gaffel försiktigt. Låt stå och dra under tiden grytan fixas.
2. Skär broccolin i små klasar. Koka upp snabbt i lättsaltat vatten. Sila bort vattnet och ställ åt sidan.
3. Skär kycklingen i bitar. Stek i smör i 2 omgångar. Krydda med Chili Powder mot slutet.
4. Skala och skiva morötterna i 1 mm tjocka skivor. Dela purjolöken på längden. Skär tvärs över, dvs halvcirklar, ca 3 mm tjocka skivor. Skölj purjolöken i ett durkslag.
5. Stek morötterna lätt i smör, tillsätt purjolöken.Tillsätt Kedlasoppa. Toppa med kycklingfilén. Låt puttra på svag värme tills allt är genomvarmt.
6. Under tiden grytan småputtrar, knaperstek baconen på någon högre än medelvärme. Stek halva omgången först, sedan resten. Vänd flera gånger under stekningen.
7. Servera grytan med riset och toppa med knaperstekt bacon.

 
 

 

Thaigryta à la Svenne...

0 Läs mer >>
 
 
Denna tårta improviserade jag ihop jag när min dotter fyllde 12 år. Hela familjen gillar Delicatos dammsugare och Triumpglass hade nyligen kommit med en Delicatoglass i 2 olika smaker, en med chokladboll och den andra med dammsugare. Jag testade båda men blev inte imponerad. Dammsugarglassen smakade inte delicatodammsugare alls, så jag bestämde mig för att göra min egna variant och i glasstårteformat. Detta recept är anpassat för en springform på 15 cm och blir en liten hög tårta. Denna tårta behöver dock lite förbättring, den blir väääldigt söt, så man kan bara ta en pytteliten bit. Med lite Bailey's på blev det bättre, sprit bryter bort en del av sötman. Får fundera lite hur man kan göra tårtan mindre söt. När man använder frukt i tårtor kan de hjälpa till att ta bort sötman genom dess syra, men i chokladtårtor är det svårare. Nästa gång tar jag mindre chokladkräm och tunnare skivor av punchrullarna i allafall. Kanske gör en egen glass också med Philadelphia som innehåller lite syra. 


Fudgekräm
3 msk smör
2 msk ljus sirap
2 msk vit sirap
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Bottnar
2 stora ägg
1,5 dl strösocker
0,75 dl kakao
1 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
knappt 1,75 dl vetemjöl

Fyllning
10 dammsugare från Delicato
2 pkt GB gräddglass 0,5 l, tex krossad choklad
Fudgesås, se nedan... 


Lägg alla ingredienser till Fudgekrämen i en skål. Micra i några sekunder och rör om tills allt löst upp sig. Ställ kallt, gärna i frysen en stund. 
 
Sätt ugnen på 250 grader. 
Rita 3 cirklar på ett bakplåtspapper efter formen som ska användas. Jag använde en rund form på 15 cm. Vänd pappret med den ritade sidan ner och lägg på en plåt. 
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Vispa ner sirapen. Blanda ihop mjöl, kakao och bakpulver och rör ner i smeten och vispa tills smeten är slät. Spritsa ut smeten innanför cirklarna. Sätt in mitt i ugnen. Sänk samtidigt värmen till 125 grader. Grädda klart bottnarna. Ta ut och låt svalna. Skär sedan ut cirklarna så att de passar i den runda formen. 

Lägg ett runt bakplåtspapper i botten av formen samt ett annat runt kanterna. Lägg ner första botten och bred ett lager Fudgekräm på. Ställ i frysen en stund. Lägg sedan på tunnt skivade dammsugare och ställ i frysen en stund till. Lägg på ett lager glass och en ny tårtbotten och ställ i frysen igen. Upprepa föregående steg och lägg på sista tårtbotten. Dekorera med skivor av glass och några punchrullebitar. 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Punchrulleglasstårta

0 Läs mer >>
På sommaren är det gott att äta fräscha sallader. Här är ett tips på en trevlig sallad. Inga exakta mått, bara lite inspiration. 
 
 
4 ägg. 
1 burk tonfisk i vatten av bra kvalitet
1-2 tomater, finskurna klyftor
1 knippe sparris
1 avocado
½ liten rödlök
små spiralpasta, finns ofta på utlänska affärer
olivolja
vegeta
 
lite citron
 
Koka äggen mittemellan löskokt och hårdkokt.
Koka pastan, sila av och skölj med kallt vatten. 
Rensa sparrisen och skär bort nedersta delen om det behövs eller skala den lätt nedtill med en potatisskalare. Koka sparrisen, passa den så att den inte blir överkokt, det är bra med lite spänst kvar. Skölj sparrisen i kallt vatten. Dela den i mindre bitar. 
Rensa avocadon och skär i mindre bitar. 
Skiva rödlöken fint. 
 
Blanda alla ingredienser utom äggen och citron samt krydda med olivolja och vegeta. 
Servera salladen och pressa på lite citron samt lägg på äggen som delats i mindre bitar. 
 
 
 
 

Somrig tonfisksallad

0 Läs mer >>
 
Två goda enkla såser att ha till tex våfflor, pannkakor eller glass. Den ena blir lite seg när den svalnar och med mycket chokladsmak, den andra är lite saltig, typ salted caramel. Det är bara att blanda ihop ingredienserna och låta såserna stå en stund, tex medan våfflor gräddas. 

Chokladfudgesås: 

1 msk vit sirap (går även bra med bara ljus sirap)
1 msk ljus sirap 
2 msk smält smör
2 msk kakao

Gyllene smörkolasås: 

2 msk Pancake Syrup (jag använde Lyle's Golden Syrup med Maple Flavour)
2 msk smält smör
1 krm vaniljsocker


 

2 enkla dessertsåser