Bananpaj

 
Den här pajen kan jag rekommendera om du gillar friterad banan med glass. 

Pajdeg

3 dl mjöl
125 g smör
3 msk socker

Fyllning
1 burk sötad kondenserad mjölk
3 bananer
saft av ½ citron
3 ägg
½ tsk vaniljsocker
100 gram valnötter
kanel
pancake syrap eller vanlig sirap

Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen. Låt degen vila kallt i kylen i 1 h. Kavla ut degen och lägg i en pajform med löstagbar kant som är 25 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min i 225 grader. 

Skala och mosa bananerna med citronsaften.
Vispa samman den kondenserade mjölken med äggen. Blanda i bananmoset och vaniljsocker.
Häll smeten i pajformen. Tryck fast valnötterna.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 min. Låt pajen svalna.
Pudra över tunnt med kanel och ringla över sirapen.
Servera med vaniljgräddglass.

 


 
 


 
 

Dumlecookies

                               
 
 
Dessa cookies gjorde jag och tog med till landet en midsommar för många år sedan. Jag var inne mycket på inbakade saker ett tag och gillar det fortfarande. Här testade jag att baka in dumlekolor i 2 sorters cookiedeg. Uppskattat och smaskigt. Receptet ger ca 18 cookies

Ljus deg:

112 g smör, rumsvarmt
75 g finkornigt strösocker
55 g florsocker
1 ägg
½ msk vaniljextrakt eller vaniljsocker
200 g mjöl
½ tsk salt
½ tsk bakpulver

Mörk deg:

112 g smör, rumsvarmt
75 g farinsocker
55 g florsocker
1 ägg
150 g mjöl
50 g kakao
½ tsk bakpulver

mjöl till bakbordet
ca 36 dumlekolor

ev uppvispad äggvita


Tillredning av deg:
Gör iordning respektive deg i varsin skål. Ingredienser inom parentes används endast i ena degen.
Vispa smöret med sockersorterna. Tillsätt ett ägg i taget samt (vaniljexktrakt). Blanda mjöl, (salt) och bakpulver. Tillsätt och rör ihop med en träsked. Häll ut på mjölat bakbord och forma till en boll. Lägg degen i kylen i 20 minuter. 

Dela vardela deg i 2 delar. Forma till långa "korvar". Lägg en mörk och en ljus "korv" bredvid varandra och rulla dem runt varandra som en polkagris. Dela degen i mindre bitar och rulla varje bit till en boll. Platta till bollen och lägg på 2 dumlekolor som plattats till innan med handen. Lägg på ett lock av en ny boll som plattats ut.

Tryck ihop kanterna ordentligt. OBS! Inget mjöl ska finnas i sidorna som ska skarvas ihop, annars släpper det och fyllningen rinner ut under gräddning. Om man vill kan man doppa fingrarna i uppvispad äggvita och dra längst kanterna som ska förslutas. Då håller nog skarven bäst. 

Lägg kakorna i mellanstora bull/muffinsformar. Grädda i 175 grader i ca 16 minuter eller tills kakan känns torr på ytan.


                              

                               
                               

Dovrekaka

                       

En chef som jag hade för många år sedan visste vad kvalitet var. Han köpte med sig en vetebrödkaka en dag som vi åt på jobbet. Den var sanslöst god. En mäktig vetebulle med massa fyllning. Ovanpå var den toppad med mandelstavar. Jag experimenterade mig fram till en liknande kaka. Kakan blir som en blandning av vetebulle och wienerbröd. Receptet ger en kaka, ta dubbla mängden och frys in en om du vill. Mandelstavar hittade jag på ÖB en gång, det går också bra med flagad mandel. 


Deg:
½ pkt jäst för söta degar
2 msk vatten
2 små ägg
knappt ½ dl socker
160 g rumstempererat smör
ca 4 1/3 dl mjöl


Fyllning:
100 g rumstempererat smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Topping:
1 ägg
flagad mandel eller mandelstavar
pärlsocker



Blanda jästen med vatten.
Blanda sockret med smöret i en separat skål. Tillsätt ett ägg i taget. Rör sedan ner detta i jästblandningen.
Tillsätt mjölet och rör ihop till en deg som går att arbeta med utan att kladda.

Blanda ihop smöret med florsocker och vaniljsocker i en skål.
Smöra en 24 cm-form med avtagbar kant. Tryck ut ca 1/3 av degen i botten.
Klicka ut fyllningen och forma sedan långa korvar med deg som lägges i ett rutmönster över fyllningen. Avsluta med att lägga en lång ”degkorv” runt kanterna.
Låt jäsa till dubbla storleken.
Pensla med uppvispat ägg och strö sedan över mandeln och pärlsockret. 

Grädda i ca 175-150 grader varm ugn i mitten i ca 25 minuter.

 

 Kakan går även bra att göra till julen med saffran. Klicka på bilden. 

 
Taggar: Dovrekaka;