0 Läs mer >>
Praktiskt allt i ett-rätt som kan förberedas dagen innan antingen tills den är nästan helt klar, eller bara fram till den är ugnsredo. Gillas av barnen också.
 
 6-7 röda paprikor
 
1 dl grötris
4-5 dl vatten
delikatesspaprikakrydda
Santa Maria Original Chili Powder
vetega eller salt
1 tsk socker
 
500 g blandfärs
1 liten gul lök, hackad
smör till stekning
1 tsk Pearl River Bridge Mörk soja
1-2 msk rött vin
svartpeppar
timjan
1 burk krossade tomater, varav ca 1 dl till köttfärsfyllningen
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk maizenaredning
olivolja
salt
peppar
 
2 påsar mozzarellaost, riven
basilika

Koka riset i vatten och kryddor och socker tills det är helt mjukt. Sila bort vattnet. 

Fräs upp köttfärsen tillsammans med löken i smöret. Tillsätt soja, vin, kryddor, 1 dl krossade tomater och pressad vitlök. Låt svalna en stund.

Skölj paprikorna och skär av toppen och lite av botten så att paprikorna kan stå. Salta dem lätt och ställ i en ugnsform. Blanda i 1½ påse riven mozzarellaost och riset i köttfärsblandningen. Fyll paprikorna och toppa dem med resterande osten. Blanda tomatsåsen med 1 tsk maizenaredning lite salt, peppar och olivolja och skeda på såsen i ugnsformen bredvid paprikorna.

Tillaga mitt i ugnen i 175 grader ca 1h. Täck över dem om osten fått färg.



 
 
 
  

 
 

Köttfärsfyllda paprik...

0 Läs mer >>
Sorry ingen bild tagen än...
 
2 små fläskfiléer
3/4 dl, japansk soja
1/4 dl vatten
2-3 vitlöksklyftor
2 msk sambal olek
några droppar rökessens
ev lite olja
 
1/3 gurka
lite salt
3 dl grekisk yogurt
2 vitlöksklyftor
lite olivolja
 
ganska stora potatisar
olivolja
salt eller Vegeta
svartpeppar
 
Putsta fläskfilén dagen innan eller på morgonen. Dela eventuellt i 2-3 bitar. Blanda ihop marinaden. Lägg köttet i en plastpåse och häll på marinaden och ställ kallt. 
 
För Tzatzikin. Skala och dela gurkan och ta ur det mjuka i mitten. Riv gurkan och häll på lite salt. Låt stå i 10 min. Rör ihop yogurt med pressad vitlök. Pressa ur saften ur gurkan och rör ner rivet i yogurten. Ringla på lite olivolja och rör om lätt. Ställ kallt.
 
Skala och skär potatisen i stora klyftor. Koka upp potatisen i 2-3 minuter och häll bort vattnet och häll upp på en plåt. Ringla över olivolja och salt + peppar och rör runt. Kör i ca 200 grader i drygt 45 minuter i mitten av ugnen, gärna på varmluft. Sänk värmen om det behövs.
 
Ta upp fläskfilén ur marinaden och temperera en stund innan grillningen. Grilla bitarna på indirekt värme. 
 
Servera köttet med potatisen och tzatzikin och gärna med en fin tomatsallad. 

Sambalsouvlaki med kl...

0 Läs mer >>
Egna noteringar till mig. 
 
 Ny glasstårta som jag provade. Denna gång gjorde jag egna marängbottnar. Hasselnötsmarängbottnar med hackad choklad med 2 lager Dulce de Leche, Cheesecakefyllning och moccarippel i mitten, toppad med chokladfudgesås och Minismarties. Blev inte lika nöjd med denna tårta som saknar någon form av brytning.  Blev mer nöjd med denna tårta, där dulce de lechen och den söta marängen bryts av fint med hallonfyllningen:
 
Marängbottnar
80 gram hasselnötter
40 gram mörk choklad, hackad
3 äggvitor
2 dl strösocker
 
Glassfyllning
2 äggvitor
200 gram Philadelphia
2 äggulor
1 dl glukossirap
½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
 
1 burk dulce de leche
 
Chokladfudgesås
2 msk smält smör
2 msk kakao
2 msk sirap
1 msk vit sirap
½ tsk vaniljsocker
 
+ 1 tsk snabbkaffepulver ( till hälften av chokladsåsen, valfritt)
 
Börja med att rosta hasselnötter i 175 grader varm ugn på en plåt. Sänk värmen till 150 grader. Hacka nötterna fint när de svalnat.
 
Börja med marängen. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa på medelhög hastighet. När allt är ordentligt invispat blandar du ner hasselnötshacket och chokladhacket. Rita upp 2 cirklar på ett bakplåtspapper, som är något mindre än den springform du ska använda till glasstårtan. Jag använde en 19 cm form. Vänd på bakplåtspappret och spritsa ut marängen med en stor tyll, annars fastnar nötterna. Sätt in marängen och sänk värmen till 100 grader samtidigt som den sätts in. Grädda marängen efter smak, ju längre desto knaprigare, ca 1½ timme minst.
 
Börja med cheesefyllningen när marängbottnarna är klara. Vispa äggvitan till fast skum.  Rör philadelphiaosten mjuk med en gaffel. Tillsätt gulorna och rör om. Mixa grädden med glukossirap, florsocker och vaniljsocker med en stavmixer. Grädden ska bli riktigt fast. Rör ner grädden och äggvitan i ostsmeten.
 
Lägg plastfolie i en springform. Lägg ner ena marängbotten. Bred på hälften av Dulce de Lechen. Häll på hälften av glassfyllningen. Frys in i 1-2 timmar eller tills fyllningen är fast.
 
Rör ihop chokladfudgesåsen. Blanda hälften av såsen med 1 tsk mortlat snabbekaffepulver. Ringla detta på glassfyllningen och lägg på nästa marängbotten och bred på Dulce de Leche. Toppa med glassfyllningen men spara några matskedar i kylen. Spara även andra hälften av chokladfudgesåsen i kylen.
 
Låt tårtan vila i frysen över natten. Bred på lite glassfyllning för att få tårtan slät och ringla sist över chokladfudgesåsen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Glasstårta med nötmar...