Tarte Tatin-Kladdkaka

Idag provade jag att göra en kladdkaka av en gammal favorit, Tarte Tatin, som är en upp och ner-vänd paj. Istället för att ha smör- eller mördeg som lock så toppade jag de smörkaramellstekta äpplena med kladdkakesmet på vispade ägg. Kakan blev jättefin och verkligen äpplig och syrligheten i dem bröt av väldigt fint mot det söta. Nästa gång ska jag göra denna med en mjuk CookieDoughdeg istället med mer mjöl och mindre socker då jag tror att det blir ännu godare. =D
 
3 syrliga äpplen, delade i stora klyftor
75 g smör
2 dl socker

Kakan
130 g smör
3 dl strösocker
1 krm salt
2 ägg, lättvispade
1 ¾ dl vetemjöl
+ kanel

Sätt ugnen på 190 grader.

Stek ihop socker och smör på hög värme, lägg ner äppelklyftorna och låt steka på båda sidorna så att de bli lite mjuka. Lägg dem åt sidan och spara sirapen som blir över. 

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker och salt och ställ åt sidan att svalna. Tillsätt sedan de lättvispade äggen och vetemjölet. Vispa ihop allt till en smet.

Placera äppelklytorna  i en bakpapperklädd springform (ca 23 cm). Ringla därefter hälften av kvarstående sirap och pudra på lite kanel. Häll sedan på smeten och toppa lite lite kanel. Grädda  kakan mitt i ugnen i ca 25 min eller tills kakan inte är fladdrig. Låt svalna någon minut, lossa och ta sedan bort kanten på springformen. Vänd kakan om du önskar eller låt den vara med den gräddade sidan uppåt om du föredrar det. Ringla över sista sirapen och servera med glass eller vispad grädde tex.