0 Läs mer >>
 
Idag blev det ett nytt tårtexperiment. När jag var utomlands köpte jag en Caramel Bailyes. När den tog slut blev jag lite ledsen över att inte kunna få tag på den igen. Några månader senare surfade jag in på Sytembolaget och såg till min stora glädje att de börjat ta in den i sortimentet. Jag åkte direkt till en butik som hade den inne och köpte med mig hem och började fantisera om alla möjliga Bailyes tårtor. =) 
Till dagens experiment valde jag glutenfria tårtbottnar eftersom tårtan ska med ikväll till en familj där en är glutenintolerant, receptet kommer från mina glutenfria fudgebrownies, men med några smärre ändringar. Fördelen med denna botten är att den inte bli hård i kylen även om en innehåller smör, utöver att den är glutenfri då. Måtten är anpssade till en 19 cm springform
 
MandelKokosbotten
2 ägg
1,25 dl socker
50 g smält smör
½ dl kakao
1/2 dl mald kokos
100 g mandel, skållad och mald
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

+ 1/4 dl dubbelstarkt kaffe med lite socker i

+ kakao till dekoration

Börja med rita ut 2 cirklar lika stora som springformen. Vänd pappret och lägg på en plåt. 
Smält smöret och ställ åt sidan att svalna. 
Mal kokoset fint i en kaffekvarn tex, det ska bli ett mjöl. 
Mal mandeln tillsammans med potatismjöl, jag delade upp det i 2 omgångar i min lilla kaffekvarn. 
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt de torra ingredienserna samt smöret och vispa så att det fördelar sig jämt. Häll upp i en sprit och spritsa ut i de 2 cirklarna. Eventuellt blir det lite smet över. 
Grädda mitt i ugnen i 180 grader i ca 10 min. Ta ut när bottnarna lyft och verkar klara i mitten. 

Mörk Baileysgelé
3/4 dl Baileys, ljus
60 g mörk blockchoklad, fint hackad
3/4 dl vatten
knapp 1 msk smör
1½ gelatinblad 

Lägg 3 gelatinblad i blöt i kallt vatten. 
Häll Bailyes i en kastrull och häll ner chokladen, vatten och smöret. Värm upp på svag värme och rör tills allt är löst. Häll ner 1½ gelatinblad och rör om och ställ åt sidan. 
 
Lägg ett bakplåtspapper i botten av springformen för att kunna flytta över den till ett fat senare. Skär ut bottnara så att de passar i formen. Lägg på första botten och dutta lite kaffe på botten, obs ta inte för mycket då denna botten suger mycket och blir blöt lätt. 
 
Häll på den mörka Baileysgelén och ställ i frysen ca 30 min. Lägg på nästa botten och ta lite mer kaffe och ställ kallt igen.

CaramelBaileysMousse
3 dl vispgrädde
½ dl Caramel Bailyes
150 g vit choklad, hackad
2 äggulor
1½ gelatinblad
 
Vispa grädden luftig och fast. 
Smält den vita chokladen över vattenbad ihop med Baileys. När allt är löst, rör ner äggulorna och gelatinbladen, rör tills allt är löst. Rör ner krämen i grädden med en slickepott och rör försiktigt tills allt är blandat. 

Häll på den ljusa Baileysmoussen över chokladbotten och ställ kallt att stelna. Pudra över kakao vid serveringen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Det var första gången jag komponerade ett recept på mousse och måste säga att jag blev väldigt nöjd med resultatet. Dag 1 var moussen väldigt luftig och lätt, dag 2 hade den stabiliserats lite, båda tillstånden var bra.  

CaramelBaileysTårta

0 Läs mer >>
Idag gjorde jag en Bailyestårta och passade även på att göra lite Tiramisu. Har inte provsmakat dessa än, men de ser väl ganska goda ut? =) 

MandelKokosbotten
2 ägg
1,25 dl socker
50 g smält smör
½ dl kakao
1/2 dl mald kokos
100 g mandel, skållad och mald
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Smält smöret och ställ åt sidan att svalna. 
Mal kokoset fint i en kaffekvarn tex, det ska bli ett mjöl. 
Mal mandeln tillsammans med potatismjöl, jag delade upp det i 2 omgångar i min lilla kaffekvarn. 
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt de torra ingredienserna samt smöret och vispa så att det fördelar sig jämt. Bred ut eller spritsa ut smeten på ett bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 180 grader i ca 10 min. Ta ut när kakan lyft och verkar klar.  

CaramelBaileysMousse
3 dl vispgrädde
½ dl Caramel Bailyes
150 g vit choklad, hackad
2 äggulor
1½ gelatinblad

+ dulce de leche
+ lite starkt kaffe blandat med lite Baileys
+ kakao
 
Vispa grädden luftig och fast. 
Smält den vita chokladen över vattenbad ihop med Baileys. När allt är löst, rör ner äggulorna och gelatinbladen, rör tills allt är löst. Rör ner krämen i grädden med en slickepott och rör försiktigt tills allt är blandat. 
 
Stansa ut rundlar av kakbotten, lika stora som dina serveringsglas. Lägg en kakbotten längst ner i glaset. Dutta på lite kaffe. Rör dulce de lechen mjuk och klicka på ca 1 stor tsk dulce de leche på botten och fördela ut. Häll på mousse och gör en likadan omgång igen ovanpå. Ställ formarna kallt i några timmar, eller i frys en stund. Pudra över kakao. 

 
 
 
 
 

Tiramisu med Baileys ...

0 Läs mer >>
 
 
Idag blev det lite en fräsh middag med bulgursallad med massa grönsaker och crispy chicken och min nya favoritsås Kebabsås från Rydbergs. Alltså va sjukt god den är! Köpte den för att ha till Pulled Pork i bröd häromdagen och blev sedan tvungen att gå och köpa en ny eftersom vi började använda den till allt möjligt. Passar till sallader att toppa grytor med, i kebab eller som pizzatopping. Läste innehållsdeklarationen och såg att den innehöll en himla massa kryddor och då började jag förstå varför den är så god. Såsen lyfte även denna sallad till att bli suveränt god. Dottern som gillar grönsaker blev väldigt nöjd också. 
 
ca 2 dl grovkrossad bulgur
ca 4 dl vatten
½ tsk vegeta
lite gul curry

1/3 gurka, i mindre bitar
1/2 spetspaprika, i strimlor
1/4 röd lök, skivad
1 liten burk majs

ca 2 dl babyspenat
6 romanticatomater, i klyftor

lite olivolja
lite vegeta

Koka upp vatten och tillsätt krydda och bulguren. Låt småkoka tills bulguren är mjuk. Skär under tiden upp grönsakerna. När bulguren är klar, häll upp en skål, blanda ner paprikan löken och majsen. Ringla över lite olivolja och smaka av med vegeta. Häll sist ner tomaterna och spenaten. Rör runt och servera med en köttbit eller kyckling tex. 
 

Här är min favoritsås...Mmmm...ringla på salladen vid servering...

Bulgursallad

0 Läs mer >>

Ett recept inspirerat av mina favoritchoklader Kinder Country, som dessvärre inte finns att köpa i Sverige. De består av en len mjölkchoklad på utsidan och med en krämig vit chokladfyllning innehållande puffat rostat ris, vete, dinkel och korn.  Dessa tillverkas av Ferrero som även gör Ferrero Rocher och Raffaello-praliner bland annat. Jag har bara hunnit skriva ihop receptet, men inte provbakat ännu. Måste inventera flinghyllor i affärer först och se om jag hittar något kul. =) 


Brownies (ca 20 bitar)
100 g smör
50 g ICA Mörk Block
50 g ICA Ljus Block
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vanillinsocker
½ krm salt
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Glasyr
½ dl grädde
200 g vit choklad
ca 2 dl puffat rostade flingor, tex Rice Krispies och kalaspuffar

Topping
ca 200 g Ljus ICA Block

Brownie
Smält matfettet i en kastrull, eller i en skål i mikrovågsugn på full effekt (max 800 W) i ca 1 minut. Bryt ICA Mörk Block i bitar och blanda ner i det smälta matfettet. Rör om tills chokladen smält. Hacka valnötskärnorna. Vispa ägg, socker, vanillinsocker och salt poröst, gärna med elvisp. Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ner vetemjöl och bakpulver, matfetts- och chokladblandningen i äggsmeten och blanda samman. Häll smeten i en smord form ca 20x30 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 ?  minuter. Känn med en sticka om kakan är klar, stickan ska precis vara torr.

Fyllning
Värm hackad choklad och grädde i en kastrull tills allt har löst sig. Låt svalna en stund. Rör i de puffade sädesslagen och fördela över kakan. Ställ kakan i frysen och skär upp portionsbitar. 

Topping
Smält den ljusa chokladen över vattenbad. Ta fram de frysta browniebitarna och doppa i chokladen och ställ kallt igen. 

Kinderbrownie

0 Läs mer >>

Idag provade jag en ny glasyr till mitt favoritrecept av Brownie. Jag gjorde en glasyr till där man rör ner Rice Krispies och pecannötter. Jag hade några ploppgodisar som jag också smälte ner i glasyren denna gång. Nästa gång kanske jag använder bara ljus choklad i ganachén då jag tror att den går bra ihop med Rice Krispies och mindre grädde också, eftersom denna ganaché blev något för lös och mjukade upp Rice Krispisarna efter en stund. 

Brownies (ca 20 bitar)
200 g margarin eller smör
200 g ICA Mörk Block
1 1/2 dl valnötskärnor 
4 ägg
4 dl socker
2 tsk vanillinsocker
1 krm salt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Kolasås (valfritt, jag använde en väldigt aromatisk kolasås från Monin), detta kan skippas. 


Chokladganaché
1 dl vispgrädde
50 g mörk choklad, hackad
90 g ljus choklad, hackad
20 g Rice Krispies
+ 100 g Pecannötter

Börja med glasyren. Häll ner grädde och hackad choklad i en kastrull. Värm på svag värme och rör tills all choklad har löst sig. Ställ åt sidan att svalna. 

Värm ugnen till 175 grader.

Hacka pecannötterna lätt och sätt i en ugnform och rosta dem en stund tills de fått en gyllengul färg. Passa nötterna noga så att de inte bränns vid, det kan gå väldigt fort. 

Smält matfettet i en kastrull, eller i en skål i mikrovågsugn på full effekt (max 800 W) i ca 1 minut. Bryt ICA Mörk Block i bitar och blanda ner i det smälta matfettet. Rör om tills chokladen smält. Hacka valnötskärnorna. Vispa ägg, socker, vanillinsocker och salt poröst, gärna med elvisp. Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ner vetemjöl och bakpulver, matfetts- och chokladblandningen i äggsmeten och blanda samman. Häll smeten i en smord form ca 20x30 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Känn med en sticka om kakan är klar, stickan ska precis vara torr. Häll på kolasås och ställ kallt en stund. 

Rör ihop ganachén med Rise Krispies och bred ut över brownien. 

 








Brownie med kripsig g...

1 Läs mer >>
 
 
Jag gick förbi ett fik på Ringvägen en vårdag. Gick in och köpte 2 bullar och några jättegulliga syltkakor. Tyvärr var både bullarna och kakorna jättetråkiga. De såg finare ut än de smakade. Jag hade frågat biträdet om de var bakade med smör och det skulle de vara, men när man bakar mycket själv blir man väldigt kräsen och jag kände direkt att de var bakade med margarin istället för smör. Tråkigt! Med missnöjda smaklökar gick jag och köpte smör i Ringens Centrum och gick hem och bakade egna syltisar. Jag hade nästan glömt hur galet gott det är med hemmagjorda syltkakor. Med lite kokos runt kanterna eller florsockerglasyr ser de extra lyxiga ut.

200 gram smör
5 dl vetemjöl
1 dl socker 
0,5 tsk vaniljsocker 

Ca 1½ dl sylt
(1 dl florsocker + några droppar vatten)
(eventuellt lite kokos + vispad lättvispad äggvita)

 

Arbeta ihop alla ingredienserna till degen för hand eller i matberedare. Rulla långa korvar av degen. Lägg på en skärbräda och ställ in i frysen en stund. Ta ut en degbit i taget. Skär lagom stora skivor och lägg på en plåt. 

(Om du vill ha kokos runt kanterna, penslar du äggvitan runt kanterna och rullar kakorna i kokos på kanterna.)

Gör en grop i mitten med fingret. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och fyll med 1 tsk sylt i varje kaka.

Grädda i 175 grader ca 15 min. Låt svalna.
Om du vill ha glasyr på kakorna. Rör ihop vatten och florsocker, häll i en fryspåse och klipp ett litet hål i toppen och ringla över glasyen.  

 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
  
 
 
  
 
En kollega på jobbet önskade sig en burk kakor, så här fick syltisar följa med i en presentburk, väldigt uppskattad present. 
 

Syltkakor

0 Läs mer >>
 
 
 Första gången jag åt morotstårta var på Öppna Förskolan i Skogås 1999. Jag föll direkt kan man säga. Då var den toppad med kokos, här har jag toppat den med säsongens godheter istället. Några år senare dök morotskakan upp allt oftare på fik, idag är det ett paradbakverk nästan överallt. Oljan i kakan  är bättre än smör i detta fall, då oljan inte stelnar i kakan när den sätts i kylen, vilket medför en saftigare och mjukare kaka. 
 
Kakan:

2 ägg
1 dl strösocker samt 1 dl farinsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk kanel

2½ dl vetemjöl
1 dl solrosolja
3 dl fint rivna morötter


Glasyr:

200 g Philadelphia 
3 dl florsocker 
1½ tsk vanilla 
3 msk mjukt smör 
12 st minimorötter i marsipan eller lite frukt till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner olja och morötter. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel och vaniljsocker i en bunke. Rör ner blandningen i äggsmeten. Häll smeten i en smord, bröad form cirka 24 cm Ø. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 25-30 min. Tag ut kakan och låt den svalna.

Blanda ost, matfett och florsocker i en skål, vispa med elvisp tills krämen är tjock och krämig. Bred glasyren över kakan. Markera ut 12 st. bitar i glasyren. Lägg marsipanmorötterna eller frukt i varje tårtbit. Låt gärna stå kallt i minst 12 timmar innan servering.

 

 
 

 
 Finn ett fel. Såg inte felet förän jag tittade på bilderna i kameran. =) Jag bjuder på den. 
 

Morotstårta

0 Läs mer >>
 
Såg en bild på nutellafyllda pannkakor häromdagen och blev sjukt sugen på att testa. Nu har vi gjort det och resultatet blev väldigt bra. Lite mer att hålla reda på än vanligt och speciellt svårt om man ska steka med 2 pannor samtidigt, men jag fick hjälp av min dotter. 

Receptet räcker till ca 14-20 pannkakor

5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk socker
5 dl mjölk
4 msk smält smör
2 ägg
smör till stekning

 + Nutella

 

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en skål. Vispa i mjölk, smör och till sist ägget. Häll upp ca 1-1½ dl Nutella i en kopp och micra på upptining en stund så att Nutellan blir lite lösare. 

Smöra en liten stekpanna och häll på pannkakssmet så det täcker en yta om ca 6 cm. Klicka på ca 1½ tsk Nutella och ringla sedan försiktigt över smet så att den täcker Nutellan. (Om smeten verkar för tunn och Nutellan lyser igenom, ha i lite mer mjöl). Vänd pannkakorna när de får bubblor på ovansidan.



 
 
 

Nutellafyllda pannkak...

0 Läs mer >>
 
 
  
Suveränt goda kakor som blir så där härligt sega och lite knapriga i kanterna och med krämig Nutellafyllning. I detta recept hade jag vitt socker, om man vill kan man ha farinsocker för en lite mer kolaaktig ton. 
 
150 g smör
2 dl vitt socker
1 litet ägg
en knivsudd salt
½ krm vaniljsocker
ca 3 dl vetemjöl
½ krm bakpulver
 
Nutella 
lite flingsalt
chokladknappar om man vill eller choklad till dekoration
 
Skopa upp knappa matskedar med Nutella på ett bakplåtspapper, platta till något så att klickarna blir runda och inte toppiga och ställ i frysen. Ca 12-14 bör räcka.
 
Vispa smöret mjuk med sockret. Tillsätt ägget och vispa till en jämn smet. Tillsätt salt, vanilj och mjölet blandat med lite bakpulver. Rör sist ner chokladknappar om du vill ha det och rör om tills det är jämt fördelat. Låt degen stå kallt en stund.
 
Rulla en lång stång på mjölat bakbord. Dela i 1½ cm tjocka skivor. Platta till varje skiva så de blir ungefär 5 mm tjocka. Lägg på en medaljong med Nutella och platta ut en skiva deg och kläm åt runtom, så att allt Nutellan är täckt ordentligt. Det gör inget att kakorna är höga, de flyter ut i ugnen. Grädda mitt i ugnen i 160-170 grader tills kakorna fått lite färg på kanterna. Strö på lite flingsalt på varje kaka när de tas ut ur ugnen. Om man inte har chokladknappar i kakorna kan man smälta lite blockchoklad och ringla på istället. 
 

 
 
 Platta ut degen och lägg på en knapp msk fryst Nutella. Platta ut en likadan degbit och lägg som ett lock ovanpå och tryck till runt kanterna. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NutellaCookies