0 Läs mer >>
Detta recept är inte mitt eget, hittade det på denna sida: http://buttercreamblondie.com/birthday-cake-oreo-brownies/
Har inte provat dem än, men tänkte att de skulle passa fint till nyår med lite roliga färger. 
 
 
 
Brownies med Oreo's
  • 170 g mellanmörk choklad
  • 170 g smör
  • 3 ägg
  • 3,55 dl farinsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,77 dl mjöl
  • ½ krm salt
  • 1/4 tsk bakpulver
  • 10 Oreo's
Choklad Ganaché
  • 85 g mellanmörk choklad
  • 0,6 dl vispgrädde 
Topping
  • 5 Oreo's
  • strössel

 

Brownies
  1. Värm ugnen till 162 grader. Smöra en form på 20x20 cm och lägg i bakplåtspapper
  2. Skär kakorna i mindre bitar.
  3. Smält smör och choklad och låt svalna. 
  4. Vispa ägg och socker luftigt i några minuter. 
  5. Tillsätt vaniljsockret. 
  6. Tillsätt chokladsmeten i äggsmeten. 
  7. Blanda mjöl, bakpulver och salt och tillsätt i smeten och vispa. 
  8. Rör ner Oreo's. 
  9. Häll i ugnsformen och grädda i ca 40-45 min??. 

Chocolate Ganache & Topping
  1. Värm grädden och hackad choklad i en kastrull. 
  2. Häll chokladganachén över brownien och låt svalna. 
  3. Garnera med Oreo's skurna i mindre bitar samt strössel. Förvara i kylskåp över nattten. 
 
 

Nyårsbrownies

0 Läs mer >>
 
 
Detta recept är ett test som jag har velat göra länge efter att jag såg roliga bilder på "broken glass jello" på en amerikansk sida. Min sambo har alltid gillat sånna där randiga marmeladstänger med socker på, så jag tänkte att det kunde vara kul att testa. Ser ju så häftigt ut! Konsistensen på dessa blev lite sladdrig vilket jag inte gillar, kanske behövs lite mer socker i gelén. Sockret smälte dessutom bort nästan direkt. =(  Gillar inte heller att kondenserad mjölk i då jag tänker mig att det är färskvara när den är tillagad? Funderar på att göra en variant med italiensk maräng med lite vanilj som man inte vispar hård med gelatin i så den blir flytande och går att hälla altenativt en Mums Mumsfyllning med lite mer gelatin samt att göra en jordgubbsgelé av frysta jordgubbar istället för jellon att få lite struktur. 
 
1 burk kondenserad sötad mjölk
2,5 dl vatten
6 blad gelatin 
 
jello körsbärssmak eller hallon
halva mändgen vatten mot vad förpackningen säger
 
socker
lite vaniljsocker
 
Värm kondenserad mjölk med vatten. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten och rör ner dem en i taget i mjölkblandningen. 
 
Häll ett tunnt lager ca 3 mm i en form på 20 x 30 cm. Ställ kallt. Under tiden, gör iordning frukgelén enligt anvisning på förpackningen, men ta halva mängden vatten. Med den sorten jag använde blev det totalt 5 dl vatten. När gelévattnet svalnat lite hälls den över den stelnade mjölkgelén. Låt stelna igen och upprepa tills gelén är slut. Ställ kallt över natten och skär sedan i mindre kuber. 
 
Låt gelékuberna torka en stund och rulla dem sedan i socker smaksatt med lite vaniljsocker. 
 
 
 


 
 
 
 
 

Jellogodis

0 Läs mer >>
 
Jag är barnsligt förtjust i pannkakor. Jag har alltid tyckt att de pannkakor man fick i skolan var godare än de man åt hemma. Jag gillade att de var lite tjockare och lite segare. Jag tog ett recept från rutiga kokboken här hemma och ändrade proportionerna lite och ökade mjöl och äggmängden lite. 
 
ger ca 18 pannkakor
 
4 mellanstora ägg
1 liter standardmjölk
5 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
1 knapp matsked socker
1 msk flytande smör
 
+ smör till stekning
 
Vispa ihop äggen med hälften av mjölken. Tillsätt salt, socker och mjölet och vispa tills inga klumpar finns kvar. Tillsätt resterande mjölken. Stek pannkakorna på medelhög värme. Smöra stekpannan mellan varje pannkaka. 
 
 
Ett tips är att använda 2 stekpannor, även om det blir mer disk så tar det halva tiden att steka och man är sysselsatt hela tiden med att vända pannakor istället för att behöva stå och vääääänta... 
 
 
 
Mina 2 favoritfyllningar till pannkakor är pancake syrup med vaniljglass
och lite kanel eller jordgubbs sylt med glass. 
 

 
Här med lite dulce de leche och bailey'stryffel och vaniljglass. Recept på tryffeln finns här
 
 
 
 

Pannkakor

0 Läs mer >>
 
Brödpudding brukar min farmor göra. I hennes variant och den som är vanligast i Latinamerika löser man upp brödet i mjölken, så att man får en slät pudding. Som en kombination av sockerkaka och en brylépudding skulle man kunna säga. Eller som en brylépudding som ger ett tuggmotstånd. I vissa recept har man väldigt lite bröd i fyllningen och då liknar den desto mer en brylépudding.  I England och USA är det vanligare att man gör brödpuddingen som en kaka, med stora bitar av bröd, men jag gillar nog den Latinamerikanska bättre som blir slät och får en fin karamelltopping. 
 Detta recept ger en tämligen fast pudding, vilket jag gillar, men jag gillar även den lite lösare varianten också som mer påminner lite mer om en fast Creme Caramel. 

Denna gång hade jag lite för många idéer så jag gjorde 3 olika varianter. En med kanel, en med Romrussin och Maraschinokörsbär, samt en med Marascinokörsbär och ett lager Dulce de Leche. Alla blev goda på sitt sätt. Den vanliga jag brukar göra har bara Romrussin utöver smaksättning av vanilj och citronskal. 



Detta recept ger  en stor sats. För mindre sats, tag 1/3 av mängden. 

Karamellen
5 dl socker 
8 msk vatten

Puddingen
(1 burk dulce de leche )
20 skivor vitt bröd
9 dl standardmjölk
3 dl socker
6 ägg
3 tsk vaniljsocker
Skal av 1-2 citroner
ca 1 dl körsbär i Kirsh el 1-2 dl russin i Rom
(kanel, frivilligt, använder du inte kanel ta större mängden citronskal)
½ dl mjölk till pensling av bröd
ca 50 g smör

glasform med innermåtten 35x22 cm
eller 3 st formfranskeformar


Separera så många brödskivor så att botten på glasformen täcks. Ta upp brödskivorna och bred på ett riktigt lager med dulce de leche. Pudra ev. över lite kanel. Låt dem vila. (Om du inte vill ha Dulce de Leche i fyllningen, skippa detta moment.)

Lägg resterande brödskivor i en skål. Häll på hälften av mjölken och låt dra i 15 minuter.

Under tiden...ställ in en ugnsform till hälften fylld med vatten i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader.
Därefter gör vi karamellen...

Blanda socker och vatten i en kastrull. Låt koka tills sockret blir karamellfärgat. Häll upp i glasformen. Vrid formen så att karamellen täcker sidorna av formen, men var försiktig så att du inte bränner dig! Formen blir varm. 

Vispa ägg och socker. Tillsätt citronskal och vanilj. Häll på brödet som fått dra i mjölken och resten av mjölken. Blanda väl. Tillsätt körsbären/russinen.

Häll hälften av smeten i den karamelliserade formen/formarna. Lägg därefter på brödskivorna med dulce de leche-sidan neråt. Pensla ovansidan av bröden med lite mjölk. Häll därefter på resterade smet.
(Om du inte vill ha Dulce de Leche, häll på all smet direkt) Hyvla smör med en osthyvel och sprid ut över puddingen. Grädda i mitten i ugnen i vattenbad. Jag gräddade puddingen på 175 grader i ca 40-45 minuter. Puddingen ska vara lite lös fortfarande. Stjälp upp puddingen medan den är varm genom att först skaka lite på formen så att puddingen släpper kanterna. 

Servera puddingen gärna med en klick grädde. 

 
 
 
 
 
 
 
Den främre formen är den med Dulce de Leche. Här är hälften av smeten upphälld i formen och smörgåsskivorna med Dulce De Leche är vända nedåt. Sedan penslade jag bröden lätt med mjölk och lade sedan på Maraschinokörsbär. Därefter hällde jag på resterande smet. Puddingen i övre hörnet innehåller bara Kanel. Den mittersta Rom-Russin och Maraschinokörsbär. Peta ned frukten lite innan det hyvlade smöret läggs på. Grädda i vattenbad.  



Puddingen med inbakad Dulce de Leche och Maraschinokörsbär. 

 

Kanel-brödpudding. Mmmm... 

 

Marias BrödPudding