0 Läs mer >>
 
Emelie och hennes kompis ville baka cookies med de Minismarties som jag hade köpt på lösvikt. Kakorna passar bra till barn, men vuxna tycker nog att kakorna blir lite väl söta. Jag hade föredragit chokladsmak på degen eller mörka chokladknappar.
 

175g avsvalnat smält smör
2 ½ dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
5 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
100 g chokladknappar, vi tog ljusa på barnens begäran
2 dl Minismarties eller liknande

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smält smör, farinsocker och strösocker. Vispa i ägget och äggulan. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Rör ner chokladknappar och Minismarties. Klicka ut degen med hjälp av 2 matskedar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 17 minuter. Låt kakorna svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cookies med Minismart...

0 Läs mer >>
Receptet ger 6 st kryddiga burgare. Då färsen är fettsnål krymper dessa inte så
mkt på grillen och droppar inte heller. 
 
Hamburgarna
1 kg högrevsfärs
1 msk potatismjöl
½ dl vatten
2½ msk sambal olek
lite timjan
lite chipotlechili
lite chiliflakes
lite rökessens
 
Tillbehör
Hamburgarbröd
isbergssallad
Gul lök, i tunna skivor
senap (valfritt)
ketchup
tacosås/ chunky salsa alternativt bearnaisesås
nachochips (valfritt)
 
Blanda ihop ingredienserna till färsen. Forma till 6 bollar. Platta ut mellan plastfolie. 

 
 
   

Sambalburgare med oli...

0 Läs mer >>
 
 Denna drink blev till en kväll av lite 7 Up, frysta jordgubbar från mitt jordgubbsland, lite is och vaniljvodka. Smakar lite som Zoo-godisarna därav namnet. Kan tänka mig att denna blir god med lite mynta och ev lite citronklyta i. Denna gång fanns det inte hemma. Uppskattad av sonen också, fast då utan sprit så klart. =)
 
Räcker till 3 st 5 dl drinkar
 
ca 10 st stora frysta jordgubbar
1,5 liter 7 Up
massa is
 
valfritt
vaniljvodka efter smak
lite myntablad
 
Mixa jordgubbar med lite 7 Up tills allt är slätt. Häll upp i ett stort glas. Häll på is och mer läsk och rör om lite så det blandas. Tillsätt vaniljvodka efter smak och eventuellt lite mynta. Pynta gärna med färsk jordgubbe på kanten om det finns. =)  
 
 

Zoodrink

0 Läs mer >>
 
Till glassefterrätten passar denna enkla och mycket goda chokladsås. Jag provblandade och skrev ner testet i vanlig ordning. Trippla detta recept så har du ca 120 ml chokladfudgesås. Den vita sirapen är inte nödvändig, det går nog bra med bara ljus sirap också. Såsen är helt rinnande när den är varm/ljummen, väl på glassen blir den lite fudgig och seg. Ska prova att ha denna kräm på en tårta någon gång tror jag, den blev bra i konsistens när de stått i kylen också. Kanske kör denna på kärleksmums istället för den sockriga glasyren med florsocker som man annars har. Blir nog perfekt. =) Eller varför inte använda som chokladfonduesås? 
 
 
 
 
Med bara 4-5 enkla ingredienser som man oftast har hemma...
 
...kan man göra en supergod chokladsås.
 
När såsen svalnat något blir den tjockare. 
 
Och när den vilat i kylskåp blir den som en tjock kräm, liknande kolakräm eller dulce de leche. 
 
Här med sommarjordgubbar, minimaränger och vaniljgräddglass. Slurp! 
 
 

Enkel chokladfudgesås

0 Läs mer >>
 
 
Glassdesserter på sommaren är verkligen härligt. Jag fick för mig att göra maränger då jag fått tag på en somrig och fräsch glass med mascarpone och lemoncurd. Jordgubbarna från trädgården var precis klara, så varför inte göra en improviserad Pavlova i glassform med små minimaränger, tänkte jag. 
Receptet på marängerna hittar du här
 
färska jordgubbar
socker till jordgubbarna
minimaränger
Vaniljglass
valfri sorbetglass (jag hittade en perfekt glass från GB från Tyskland med mascarpone och lemoncurd med citronvodkasås)
 
Skiva jordgubbarna och strö över lite socker. Varva glassorterna med jordgubbar och minimaränger. 
 
 
 
Härliga jordgubbar direkt från jordgubbslandet. 
 
 
 
 
 
 

Pavlova i glassform

0 Läs mer >>
 
 
Glassdesserter på sommaren är verkligen härligt. Till det passar små hemmagjorda minimaränger perfekt. Jag fick för mig att göra maränger då jag fått tag på en somrig och fräsch glass med mascarpone och lemoncurd. Jordgubbarna från trädgården var precis klara, så varför inte göra en improviserad Pavlova i glassform med små minimaränger, tänkte jag. Receptet på den hittar du här. Nedan är receptet för minimarängerna. De blir krispigt knapriga. 
 
3 äggvitor
2 tsk citronsaft
1 dl strösocker
2 dl florsocker
½ tsk vaniljsocker
 
Vispa äggvitorna och citronsaften till medelfast skum. Tillsätt strösockret och vaniljsockret och fortsätt att vispa till smeten är riktigt hård. Rör ner siktat florsocker och vispa in det helt. 
 
Spritsa minimaränger på 2 bakplåtsförsedda plåtar. Grädda i 100 grader i ca 1½ timme. Marängerna är klara när de släpper från bakplåtspappret. Förvara marängerna i en lufttät burk. 
 
 
Underbar glass som de sålde billigt i centrum. Spännande. =)
 
 
 
 
 
 

Minimaränger

0 Läs mer >>
 
Jag har blivit lätt besatt av körsbär denna sommar. Jag har köpt massa syltsorter och såser med körsbär. Har inte ens hunnit prova alla än. Samtidigt börjar de sälja jättefina bigarråer överallt. Så det har resulterat i några omgångar körsbärssylt eller sås. Denna sås passar jättebra i Naturell Yogurt. 
 
½ kg bigarråer
lika del socker
1/2 dl körsbärssirap från Towicz
1 tsk Melatin
 
Skölj och kärna ur Bigarråerna. Lägg dem med sockret i en kastrull och koka en stund. Tillsätt körsbärssirapen eller körsbärssaft tex. Rör ut melatinet i lite socker och tillsätt. Häll upp i en rengjord burk. Om   såsen inte kommer att konsumeras inom någon vecka bör burken sköjas med lite natriumbensoat. 
 
 
 
 

Körsbärssås till yogu...