0 Läs mer >>


350 g mandelmassa
10 g smör
¼ dl vatten
¼ dl mjöl
1 2/3 florsocker
ev. bittermandelessens

Smält smöret i en kastrull och tillsätt vattnet. Låt koka upp och tillsätt mjölet. Rör om tills "degbollen" släpper kanterna. Riv mandelmassan och häll på florsockret och "degbollen". Blanda eventuellt i en 1-2 droppar bittermandelessens.

Jag avänder denna marsipan till att göra praliner med marsipanfyllning/dekoration

Marias Finpraliner

Marsipan

0 Läs mer >>
Struket recpet, dessa blev för hårda när de ställdes i kylen och kladdade ihop. Ska testa att göra om dessa någon dag...


Åh, blev sjukt sugen på brända mandlar igår. Tänkte att det kan ju inte vara så svårt att fixa själv. Blev dock inte så lätt som jag tänkt. Att hitta ett recept visade sig inte vara så enkelt. Hittade ett recept med glukos på nätet som jag bestämde mig att testa. Kommer att testa även ett annat recept senare. Det innehåller lite fett och marsipan också, men om jag har förstått det hela rätt, så utgår grundreceptet endast från socker i olika former och vatten.

Så här gjorde jag: 

100 g sötmandel, med skal
100 g glukos i pulverform
1,5 dl vit sirap
2 dl socker
1,25 dl socker

en knivsudd vaniljsocker
lite röd karamellfärg, (pulverfärg är svårlöslig i sockret)

Gnugga mandeln mellan hushållspapper. Jag micrade sedan mandeln på grilleffekt en stund.

Blanda glukos, socker, sirap och vatten i en bred tjockbottnad kastrull. Låt koka tills temperaturen är 115 grader. Ta kastrullen från värmen. Rör i färg och fortsätt röra tills sockret tjocknar. Tillsätt mandeln och vanilj. Fortsätt röra och häll sedan upp smeten på en plåt klädd i bakplåtspapper. När smeten svalnat något, ta upp en mandel i taget och se till att få med karamellsmet också. Rulla mandlarna och lägg på bakplåtspapper. Lägg dem inte för nära varandra då de flyter ut lite och kan fastna i varandra.

Mina mandlar blev lite genomskinliga, vilket jag inte gillade De första jag gjorde som fick längre bearbetning blev ljusrosa. Vet inte om det krävs mer bearbetning av smeten för att den ska få rätt färg, eller om det beror på något annat. Om någon vet får ni gärna höra av er.






















Brända mandlar , stru...

0 Läs mer >>



Skomakarlåda är en favorit. Speciellt om den finns att välja på lunchmenyn. Den är godast att servera med potatismos, men idag fick min son Andreas välja tillbehör. Han ställde upp på att hjälpa till med potatisskalningen om han fick ungsstekt potatis.

Rätten betygsattes av Atha, Andreas Emelie och mig. Vi gav alla rätten 4 av 5 möjliga. En 5:a hade den fått av mig om den hade serverats med hemmagjort potatismos. Ursäkta den dåliga bilden. 
 

600-800 g oxfilé, rostas eller ryggbiff
1 mellanstor purjolök
1 paket bacon
(champinjoner)
1 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk smör
1 msk vetemjöl
smör till stekning

flingsalt
peppar

Förberedelser:

Temperera köttet innan stekning. Koka eventuellt potatis till potatismoset.
Sköj purjolöken. Dela på längden och skär sedan i ½-1 cm tjocka skivor/halvmånar. Skär baconen i 2 cm breda skivor. Skiva köttet i ½ cm tjocka skivor.

Stek köttet i omgångar i rikligt med smör, gärna i en djup gjutjärnsgryta. Ta upp köttet och lägg på ett varmt fat. Salta med flingsalt och peppar.

När allt kött är stekt, lägg i mer smör i stekgrytan. (stek eventuella champinjoner, tag upp och lägg åt sidan så länge) Häll på baconen. Tillsätt mer smör om det behövs. Stek på medelhög till hög värme. Tillsätt purjolöken efter en stund. Stek en liten stund och tillsätt sedan vinet och vattnet. Sänk värmen. Tillred en Beurrre Manié i en liten kastrull genom att smälta 1 msk smör och tillsätt sedan 1 msk mjöl. Rör ihop detta och tillsätt i grytan. Koka upp.

Servera en klick hemlagat mos med biffarna och häll på såsen.

Skomakarlåda