0 Läs mer >>


                               

Få ingredienser med ändå gott. Skippade löken denna gång, då sonen inte är så förtjust i det. När jag gör vanlig pytt, använder jag dock alltid lök. Rätten uppskattades av alla i familjen. Recepetet räcker til ca 4 portioner

½ falukorvring
1 liten kolrot med diameter på ca 10 cm
2 morötter
900 g smått och gott-potatis, fast sort
rapsolja
svartpeppar
timjan
salt
ev smörfräst lök

4 ägg
smör till stekning av ägg och falukorv

Skala rotsakerna. Skär potatisarna i 2 eller 3 delar beroende på storlek, försök att få samma storlek på alla. Skär kolroten i tärningar på 1x1 cm och morötterna något mindre.

Koka kolroten i saltat vatten. Koka potatisen tillsammans med morötterna separat, i saltat vatten. Potatisen ska koka ganska kort tid för att snabba på tillagningstiden i ugnen samt få bort stärkelsen. Den ska inte bli mjuk. Ca 5 minuter borde räcka. Häll av vattnet och häll upp på en ungsplåt.

Kolroten behöver kokas lite längre, ca 20 minuter. Inte heller denna ska vara genommjuk.

Under tiden: Tärna falukorven i ca 1,5x1,5 cm:s kuber. Stek i varm stekpanna i lite smör. Låt stå medan du fortsätter med resten.

Sila bort vattnet från kolroten. Häll kolrotsbitarna i ugnsformen. Ringla över olja, peppra och salta lite. Ställ in i 200 grader varm ugn i ca 20-25 min. Höj värmen till 225 grader. Häll på falukorven och ställ in i ytterligare några minuter.

Stek äggen i smöret under tiden.

Servera pytten med äggen och rödbetor. Jag kokade egna delikatessrödbetor, första gången. =) Kokade dem dock dagen innan. De tar en stund att koka.


Pytt i ugn

0 Läs mer >>
                                 

                                

Snabbt och enkelt! Använde bara lite Philadelphia i receptet då min son inte gillar mat med gräddsåser och dyl. Extra kul att hans kommentar blev: "Fa-an vad gott det var!" Det blev lite tortellini över, så jag drygade ut rätten med kokta sugarsnaps och kronärtskockshjärtan samt lite mer Philadelphia dagen därpå. Rätten fick samma goda betyg av Andreas, han sa att han skulle kunna äta hur mycket som helst av detta. =)

2 paket à 250 g Barilla Tortellini Ricotta/Spenat eller färsk Tortellini
100 gram Philadelphia, valfri sort, jag använde vårlök/svartpeppar
1-1½ dl vatten
en knippe Salladslök
snacksmorötter
1 liten röd paprika
svartpeppar
salt
olivolja

ev parmesanost till servering

Koka upp vatten med salt. Koka Tortellinin enligt anvisningarna. Under tiden: Skär sallaslöken i 1 cm breda skivor. Strimla paprikan. Fräs detta tillsammans i en stekpanna i lite olivolja. Häll på Philadelphian och och vattnet och rör ihop. Skiva morötterna tunnt. Spara dessa till serveringen.

Sila Tortellinini. Tillsätt såsen och morötterna. Servera och ringla över lite olivolja och peppra samt strö över lite flingsalt. Riv eventuellt över lite färsk parmesan om du vill, skippa flingsaltet då.

Om man han färsk basilika hemma kan man gärna tillsätta lite grovhackad sådan på slutet också.




dagen därpå...

Tortellini med grönsa...

0 Läs mer >>
                               
                               

Idag blev det lax till middag. Alla i familjen utom dottern gillade rätten. Jag tyckte att jordärtskockspurén passade lika bra att klicka på laxen som på potatisen. Ingen sås behövs.

för 4 portioner

LAXEN

4 portionsbitar laxfilé
flingsalt
svartpeppar
smör

POTATISEN

8-10 medelstora potatisar, fast sort
salt
rosmarin
socker
smör + olivolja

JORDÄRTSKOCKSPURÈN

4 medelstora jordärtskockor
1 msk smör
lite mellangrädde
salt

Koka potatisen i saltat vatten. Koka även upp jordärtkockorna skurna i mindre bitar i lättsaltat vatten, i en separat kastrull.

När potatisen är nästan klar, häll av vattnet och häll på kallt vatten. Häll av vattnet från jordärtskockorna när de är klara. Låt dem ånga av sig en stund. Pressa skockorna i en kastrull och tillsätt smöret och så mycket grädde som behövs. Tillsätt eventuellt lite salt. Låt stå på eftervärme.

Ta upp potatisen och skär dem i 2 cm breda skivor. Lägg potatisen i en medelvarm stekpanna med smör och olivolja. Ta några barr av rosmarinen och riv i mindre bitar och häll över potatisen. Salta lite. Stek potatisen gyllenbrun. Tillsätt lite socker mot slutet av stekningen. 

Stek laxen i smör. Stek alla 4 sidor, om det är möjligt. Salta med flingsalt och peppra när du vänt sida.   

Servera gärna med någon grönsak, tex lättkokta sockerärtor eller sugarpeas.

Lax med potatis och j...

0 Läs mer >>
                             
                            
Jättegod sås att servera till ostkaka. Mums!

1,3 dl Hallonmarmelad*
0,75 dl vatten
knappt en msk potatismjöl
2-3 dl jordgubbar delade i mindre bitar
1 krm vaniljsocker

*Hallonmarmeladen kan bytas mot 250 g frysta hallon och frysta jordgubbar. Använd ca 2 dl vatten då istället och tillsätt ca 1 dl socker eller efter smak.

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och rör hela tiden. Sjud på svag värme under omrörning, ca 3-4 min. Servera såsen varm till tex varm ostkaka eller glass.



Sås av Hallonmarmelad och färska jordgubbar



Sås av frysta hallon och jordgubbar



Hallon- och Jordgubbs...

0 Läs mer >>
                                                  


Fick detta recept av min väninna Mona som är lika sötsakstokig som jag. Dessa bakelser blir nästan likadana som de med mjöl, eventuellt något lösare och med lite mer intensiv chokladsmak. Receptet ger ca 6 st bakelser om man gör dem i siliconformar.

2 äggulor
1 ägg
1/2 dl socker
50 g smör
150 g choklad, hackad


Smält smöret och låt chokladen smälta i det varma smöret. Vispa äggulor + ägget med sockret så det bli poröst och blanda sen i smörblandingen. Häll upp i muffinsformar, gärna i silicon och grädda långt ner i ugnen  i 200 grader i 6-10 minuter beroende på ugn och hur smetigt du vill ha det. Jag tyckte 7 minuter blev perfekt.

Marias kommentar: Använder man mörk choklad, kan man öka på sockermängden något. Bästa smaken tycker jag man får om man blandar i några bitar ljus choklad. (Ta inget extra socker då) 

Jag tillsatte även 1 krm vaniljsocker. Jag gräddade dessa i mina siliconformar som jag smörjer och bröar. Sedan gräddade jag dem i 9 minuter i 200 grader. Här serverade jag dem med  Hallon-/Jordgubbssås som blivit över från Ostkakeätande. När ingen kamera såg lassade jag på extra sås och glass + lite Bailey's också =)












Glutenfria Chokladfon...

0 Läs mer >>
                             

Provade ett recept från en Ica Buffé-tidning. Wallenbergare med kycklingfärs. Mycket gott, nästan godare dagen efter i matlådan faktiskt. Nästa gång provar jag den traditionella varianten med kalvfärs. Receptet räcker till ca 6 st biffar.


  • 350 g kycklingfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • ströbröd
  • smör och olja till stekning

Till servering

  • brynt smör
  • rårörda lingon
  • gröna ärter
  • potatismos

Sätt ugnen på 175°C.

Lägg mycket kall kycklingfärs i matberedaren med salt, nymalen vitpeppar och äggulorna. Kör matberedaren på full effekt i ca 20 sekunder tills färs och ägg blandats väl.

Tillsätt vispgrädde i omgångar tills allt blandats till en smidig färs.

Forma 6 "burgare" med fuktiga händer.

Strö över ströbröd och bryn försiktigt wallenbergarna på bägge sidor i en het stekpanna med smör och olja. Ställ in i ugnen ca 10 minuter.

Servera gärna med brynt smör, rårörda lingon, ärter och mos.

 

Kycklingwallenbergare