0 Läs mer >>
 
                             
 
Ugnspannkaka passar bra att göra när man inte hinner eller orkar stå och steka vanliga pannkakor. Skippa sockersorterna och tillsätt rökt fläsk om du vill ha en fläskpannkaka istället. Jag håller mig till den söta varianten. ;-)
 
3 ägg
8 dl mjölk
4,3 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 msk socker
1/3 tsk vaniljsocker
1-2 msk flytande margarin, typ Milda Culiness
smör att smöra formen med
 
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa äggen lätt. Vispa ner hälften av mjölken och därefter mjöl, salt och socker. Vispa sist ner resten av mjölken och det flytande margarinet. 
 
Häll i en smord långpanna. 
 
Grädda ett snäpp under mellanfalsen i 30 minuter. 
 
 
                               
 
 

Ungspannkaka

0 Läs mer >>
                             
 
En Tarte Tatin är underbart god och ganska enkel att göra. Pajdegen måste göras på smör för att få den smörkolaknäckiga tonen som karakteriserar desserten. I orginalrecepet använder man smördeg, men jag gillar mördegen lite bättre. Storleken på äppelbitarna varierar i olika recept, likaså mängden äpplen. Vissa använder äppelhalvor eller kvartsbitar. Jag har här valt att ha halvtjocka klyftor i ett lager, då jag tycker att det blir lite delikatare. På detta sätt blir även tarten ganska söt, därför passar Granny Smith-äpplen bra. Om man däremot har tjockare lager med äppelbitar kan Granny Smith-äpplen bli lite för syrligt, då kan det vara bättre att välja ett rött fast, men syrligt äpple. 
  
En Tarte Tatin kan serveras med grädde, glass eller utan tillbehör. På bilden ovan har jag inte tillagat karamellen så länge, därför är den ganska ljus. Vissa gillar karamellen mer bränd. Tarte Tatin tycker jag är svår att få snygg, så bilden blev tyvärr inte snyggare än så här. =/ 
 
 
100 g smör, rumstempererat
3 dl vetemjöl
1 ägg
3/4 dl socker
  
4 syrliga äpplen, jag använde Granny Smith
75 g smör
2 dl socker
 
Hacka ihop smöret och mjölet med en kniv. Tillsätt socker och ägg. Arbeta raskt ihop till en deg och ställ den kallt i minst 30 minuter. 
 
Skala och klyfta äpplena. 
Smält smöret i en gjutjärnspanna, häll på socker och låt detta smälta ihop till en gyllenbrun färg. Placera äppelbitarna tätt ovanpå i ett fint mönster. Låt stå en stund. Tex under tiden som man äter middag. =) 
Kavla ut pajdegen till ett lock. Lägg det över äpplena. Nagga degen med en gaffel. Grädda färdigt i nedre delen av ugnen i 225-200 grader i ca 30 minuter. Vänd upp tarten på en tallrik direkt, om du väntar stelnar karamellen och allt fastnar i pannan. 
 
Servera med grädde eller vaniljglass. 
 
                              
 
 
 
                              

Tarte Tatin

0 Läs mer >>
                             
 
Perfekt till Buffébordet. 
 
150 g rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
1 msk sprit
ev lite vatten
hackade hasselnötter, valfritt
 
1-1½ burk kronärtskockshjärtan på burk
5 knippor med salladslök
smör till stekning
lite socker
2,5 dl Milda Visp eller vispgrädde
3 ägg
150 g riven Västerbottenost eller tex prästost
lite timjan
svartpeppar
cocktailtomater, skivade
 
Mixa ihop alla ingredienserna till pajpotten utom hasselnötterna i en matberedare. Tillsätt nötterna mot slutet innan degen går ihop. Lägg degen att vila i kylskåp ca 30 min.
 
Skölj och skiva den vita och ljusgröna delen av salladslöken i ca 1 cm tjocka skivor. Stek den i smör på hög värme bara i några sekunder tillsammans med ½ tsk socker.
 
Kavla ut degen på mjölad bord. Lyft över den i en springform på 22-23 cm. Lägg formen en stund i kylen. Sätt ugnen på 200 grader.
 
Nagga pajbotten och förgrädda den mitt i ugnen ca 10-15 minuter. 
 
Krama ur all vätska ut kronärtsskockorna. Lägg dem på pajbotten. Lägg därefter på salladslöken och den rivna osten. Vispa ägget och grädden, tillsätt kryddor efter smak. Häll detta över grönsakerna. Lägg på de skivade tomaterna. Grädda vidare i ca 35-40 minuter eller tills pajen känns fast.  
 
 
                               
 
 
                               
 

Kronärtskockspaj