0 Läs mer >>
Har gjort linsgryta ett par gånger, men aldrig skrivit ner något recept så idag gjorde jag det till slut. Tur att denna omgång blev så mustig och god, så jag fick ner ett bra recept. 

2 dl gröna linser
2 gula lökar (små till mellanstora)

3 buljongtärningar (tog 2 kalv och en grönsak)
1 burk krossade tomater
4-5 msk tomatpuré
5-6 dl vatten
1 stor vitlöksklyfta
svartpeppar
2 morötter, hackade i bitar
1 spetspaprika, strimlad
några kvistar färsk timjan 
3 msk portvin
smör till stekning

5 potatisar
3 mellanstora chorizokorvar, helst spansk färsk (jag använde Palcarsa som är jättegoda)
 
Hacka löken och stek i smör, pressa på vitlöken och stek en stund till. 
Häll ner alla andra ingredienser utom potatis och korvarna. Låt koka upp och koka ca 30 minuter eller tills linserna inte känns hårda (de ska dock fortfarande vara lite spänstiga). Tillsätt potatisbitarna och låt koka tills potatisen är mjuk. Stek korvarna i smör, när de är klara, skiva dem och häll ner i grytan och låt puttra en stund till. Servera med nybakade baguetter. 

 
 
 
 
 
Så såg förpackningen ut som jag använde. Jättegoda chorizo som passade utmärkt i grytan. 

Linsgryta med potatis...

0 Läs mer >>
Snart är det Halloween igen. I år blir det nog repris på  dessa superläskiga kakor som är jättelätta och roliga att göra.  Jag valde att fylla vissa kakor med en dumlekolasträng, dessa kakor sprack lite och såg riktigt läskiga ut, typ som överkörda fingrar...och väldigt goda. =) 

3,75 dl mjöl
145 g smör
1 dl socker
1 krm vaniljsocker
1 äggula

+ skållade mandlar
+ lite sylt och pulver/karamellfärg



Mixa samman alla ingredienser till degen i en matberedare. Forma till fingrar. Kakorna blir lite större efter gräddning så gör de ganska smala, typ tjocka som lillfingret. Pressa fast en mandel längst fram och gör några markeringar vid knogarna med en smörkniv tex. Låt kakorna vila kallt i en timme.

Grädda i 175 grader varm ugn tills kakorna börja få lite gyllene färg. 

 


kakorna ser urläskiga ut innan gräddningen!!!
 
 inne i ugnen ligger fingerkakorna... 

 

Häxfingrar till Hallo...

0 Läs mer >>
 
Idag blev det blixtimprovisation till dagens middag. I frysen hittade jag lite minivårrullar som var det enda som gick hyfsat fort att fixa, vad skulle vi ha till det då? Jag tänkte ris och en sallad först, nej fy så tråkigt och ofullständigt. Jag tittade lite efter grönsaker och det var knapert där med, isbergssallad, gurka och tomater har vi alltid hemma, men var sugen på något annat än en sallad idag. Lyckades hitta lite morötter och en purjolök iallafall och kunde komplettera med lite minimajs som jag en burk utav. Till de frästa grönsakerna stekte jag ett par ägg och fixade sedan stekna nudlar till det. Det blev en snabb och god maträtt, så denna kommer jag nog göra igen. 

3-4 port

3 ägg
1½ morot
½ halvsmal purjolök
½ burk minimajs
2 påsar nudlar valfri smak, jag hade biff och orientalisk hemma
vegeta
svartpeppar
japansk soya
1 msk teriyakisås med ingefära
lite chilipulver 
matolja till stekning

Skär morötterna i stavar, minimajsen i bitar och purjolöken i tjocka halverade skivor. 
Stek morötterna först i matolja och lite vegeta. Lägg åt sidan.
Fyll på med olja och stek på minimajsen och häll på purjolöken, salta lätt med vegeta och fräs på hög temperatur. Lägg åt sidan.
Häll på 5 dl vatten i kastrullen och häll ner nudelkryddorna och nudlarna och koka klart. Sila av vattnet och häll tillbaka nudlarna i kastrullen. Häll på Teriyakisås och sojan och lite chilipulver. Stek upp äggen i en stor stekpanna, mosa sönder gulorna och dela äggen i bitar under stekningen. Krydda med salt och peppar. Häll äggbitarna och grönsakerna över nudlarna och servera. 

 
 
 

Stekta Nudlar med ägg

0 Läs mer >>
 
Ej Provbakat recept... 



Efter att ha bakat en Rom-Russinkladdkaka idag så spann jag vidare på denna idé och tänkte att jag till julen måste prova att baka en kladdkaka med inspiration av min favoritstolle som är smaksatt med vanilj, citron och Rom-Russin och är fylld med marsipan. Så detta recept kanske får testas till julen. 

125 g smör
70 g vit choklad, i bitar
1 krm salt
2 1/3 dl strösocker
2 ägg 
1,25 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 citron
någon droppe mandelessens (ej bittermandel)
1 dl korinter i Rom (gärna StrohRom, jag använder 80 % ig =) med lite vit sirap och vaniljsocker)
hackade rostade mandlar (valrfritt)


Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en springform, jag använde en som är 19 cm i diameter.Lägg ett runt bakplåtspapper i botten. 
Smält smöret i en mellanstor kastrull. Häll ner chokladen och rör tills allt löst sig. Blanda ner socker, vetemjöl, mandelmjöl, ägg, salt, vaniljsocker, citronskal, mandeleesens och korinterna och rör ihop till en smet. 

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Ta ut kakan när den känns torr med en sticka i kanten. Kakan ska fortfarande vara kletig i övrigt. Har du en större form går det snabbare. 

 
 

Stollenkladdkaka

0 Läs mer >>
 
Idag bakade jag ett av mina favoritrecept i en långform istället för i den runda form jag annars brukar använda. Den formen jag använde passade helt utmärkt till receptproportionerna och kakan blev ännu mer festlig då den kan skäras i fyrkanter eller rektanglar vilket ser lite festligt ut. Man kan skära bitarna hur stora eller små man vill och skär man dem väldigt små typ 2 cm får man små glasspraliner som man kan plocka fram och ha till kaffet. Vill man inte äta dem frysta så tinar de upp på någon minut. 



Kladdkaka

140 g Geisha (kan bytas mot mjölkchoklad)

125 g smör
4 msk kakao
3 stora ägg
3,5 dl socker
½ krm salt
ca 2 dl vetemjöl
3 msk Nutella (kan troligen uteslutas om man inte har hemma)

Fyllning
200 g Philadelphia 
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 litet ägg (om ägget är stort ta bort lite äggvita)

Topping
ca 150 g nougat (kylskåpskall, går lättare att hyvla den då)

ca 1 dl hasselnötter, hackade

Sätt ugnen på 200 grader. Rosta hasselnötterna i några minuter, passa noga så att de inte bränns. Ta ut nötterna och låt dem svalna. Sänk värmen till 180 grader. 

Smält smör, häll ner hackad geisha/mjölkchoklad, tillsätt Nutellan samt kakao och låt svalna.

Vispa ägg och socker halvpösigt, för hand går bra. Rör ner mjöl, salt och chokladblandningen, och rör om försiktigt. Häll upp smeten på en sprits. 
Vispa Philadelphiaosten fast, tillsätt socker lite i taget, vaniljsocker och ägg. Vispa ihop till en jämn smet. 


Häll upp chokladsmeten på en sprits och spritsa ut i botten av en bakpapperklädd springform på ca 19x30 cm  (smöra lätt på botten och kanterna så fäster pappret) Ringla ut strimmor av Philadelphiasmet på chokladsmaten. Fortsätt att spritsa chokladsmet och Philadelphiasmet om vartannat och avsluta med mer chokladsmet på toppen. Grädda i 175 grader (jag körde varmluft 170 grader ca 25 min) tills kakan inte längre fladdrar när man skakar på formen och kakan hunnit resa sig i mitten.

Hyvla över nougaten över kakan medan den är varm och bred ut när den smält. Strö över hasselnötskrosset. Låt kakan svalna. 

Kakan kan ätas fryst, kylskåpskall eller rumstempererad, men godast är den direkt från frysen då den smakar nästan exakt som 88:anglassen. 

  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

88:an-bitar

0 Läs mer >>
 
Häromdagen blev jag sjukt sugen på att baka något med Rom-Russin, så jag lade in lite Russin i min 80 %-iga Strohrom som passar utmärkt just till bakning då den är så aromatisk. Jag rör även ner lite vit sirap och vaniljsocker som rundar av lite. 80 % kan låta starkt, men utblandat med sirap och russinen och inuti en kaka blir det inte starkt. Jag funderade en liten stund och till slut dök bilden av en Ljus Rom-Russinkladdkaka upp, så idag fick det bli provbakning av idén. Jag ville gärna göra även en mjölkchokladkladdkaka med Rom-Russin, till minne av Marabous Rom-Russin chokladkaka som fanns när jag var yngre. Får prova det nästa gång, men idag fick det bli en ljus variant eftersom jag ville att russinen skulle synas på fotot. 

125 g smör
70 g vit choklad, i bitar
1 krm salt
2 1/3 dl strösocker
2 ägg 
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl russin i Rom (gärna StrohRom, jag använder 80 % ig =) med lite vit sirap och vaniljsocker)


Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en springform, jag använde en som är 19 cm i diameter.Lägg ett runt bakplåtspapper i botten. 
Smält smöret i en mellanstor kastrull. Häll ner chokladen och rör tills allt löst sig. Blanda ner socker, mjöl, ägg, salt, vaniljsocker och litet mer än hälften av russinen och rör ihop till en smet. 

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen. Ta ut kakan när den känns torr med en sticka i kanten. Kakan ska fortfarande vara kletig i övrigt. Min tog ca 35 min att grädda. Har du en större form går det snabbare. 

Servera kakan kall eller ljummen med en klick grädde och lite av de sparade Rom-Russinen. 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här är kakan rumstempererad och har fått vila över natten. Vill man ha den fastare och fudgigare ställer man den i kylen. 
 
Här har kakan fått vila kallt och den är då lättare att skära och blir härligt seg och fudgig. 
 
 
 
 Nedan hittar du ett av mina äldre recept på Rom-Russinkaka, som också är jättegod! 

 Rom-Russinkaka

 

Fler recept med Rom och andra spritsorter hittar du under Kategorin Baka med Sprit i eller i Rom-taggen. 

 

Vit Rom-Russinkladdka...

0 Läs mer >>
 
I tonåren smakade jag för första gången en glass med Pecankola och nötter. Jag blev såld direkt, det var den godaste glassen på delad första plats med Rom-Russin. Några år senare lanserades Pecankolakakammar och jag blev lika förtjust i dessa. Jag älskar denna kombination och har nu många favoriter bland annat pecankolapaj. Idag blev det ett experiment på temat som dök upp som en idé när jag skulle baka Pecankolabullar. Jag orkade inte vänta på att få baka min idé så det blev både bullar och en pecankolakladdkaka. Jag gjorde min kaka i en 19 cm springform och gjorde även 4 små kladdkakor i runda mazarinformar. Denna kladdkaka blev helt magiskt god, speciellt dagen efter när smakerna fått sätta sig och kakan blev så där härligt fudgig. Den aromatiska Pancakesirapen och flingsaltet på toppen lyfter kakan till en helt annan dimension så om du bakar denna rekommenderar jag att införskaffa denna typ av sirap som brukar stå i amerikanska hyllorna samt flingsalt om du inte har det hemma. Är så gott att ha vid servering av både desserter och maträtter. 


150 g smör
2 dl finhackade pecannötter
2 dl farinsocker

1 dl sirap, helst pancake syrup som har en väldigt god arom
en nypa flingsalt

0,25 dl strösocker
2 ägg
vaniljsocker
ca 2 dl vetemjöl

Topping: 
Lite pancake syrup
Lite flingsalt

 

Smöra en 21 cm springform lätt i botten och på kanterna och lägg på ett bakplåtspapper som täcker botten. 

Fräs nötterna i hälften av smöret på ganska hög värme, i en medelstor kastrull. Tillsätt resterande smör och fräs lite till. Tillsätt farinsocker och sirap samt flingsalt, låt puttra ca 1-2 minuter på medelvärme. Låt krämen svalna en stund. 

Sätt ugnen på 175 grader. När ugnen är varm och krämen svalnat, vispa ihop den med övriga ingredienser. 
Grädda mitt i ugnen tills kakan är klar på kanten, men fortfarande är kladdig i mitten, ca 15 minuter. 
Kakan smakar bäst kylskåpskall dagen efter, då smakerna satt sig. Men den är även god att servera ljummen med vaniljgräddglass. Ringla sirap på kakan och strö över krossat flingsalt. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
Här är kakan fortfarande lite ljummen, ställer man in den i kylen en stund blir det fastare och lite segare. 




Här är några andra favoriter på temat

PecanKolapaj

 

Pecankolafondant


 


Mailard Brown Pecancookies


Piecookies

 
Wienerpecankammar

 

Pecankolakladdkaka

0 Läs mer >>
 På hösten är det så mysigt att äta varma grytor, tända lite ljus i mörkret och dricka te. Igår förberedde jag en köttgryta som vi åt idag. Nu ska jag tända några ljus, krypa ner i soffan och dricka en en kopp varm choklad till efterrätt. ❤️

100-150 g champinjoner
ca 1 kg högrev
smör till stekning
2 gula lökar
svartpeppar
salt
1 mörk köttbuljongtärning
1½ vanlig köttbuljongtärning
3 morötter, i bitar
ca 7 kryddpepparkorn
2 lagerblad
ca 1½ msk kinesisk soya
en knapp tsk röd balsamvinäger
vatten så att det täcker köttet och lite till
 
+maizenaredning

Dela champinjonerna och stek i smör, salt och peppar på medelvärme tills de blir gyllene. Lägg åt sidan.
Putsa köttet och skär i mindre tärningar. Stek köttet på hög värme i smöret i 2 omgångar. Salta och peppra under stekningen. Lägg ihop allt kött och tillsätt löken och stek vidare en stund. Tillsätt resterande ingredienser, utom maizenaredningen. Koka ca ca 1½ timme eller längre beroende på hur mör köttbit du har. Fyll på med vatten då och då. Köttet ska kunna dras isär när det är klart. Red av med maizenaredning.  Servera med kokt fast potatis. Jag hade även kokta kålrotsstavar till och en liten sallad. 
 
 
 
Kan även tipsa om denna underbara gryta med rött vin

Rödvinsgryta av högrev 

 

Kalops med Champinjon...

0 Läs mer >>
 
Idag var det återigen min dotters tur att laga mat. Vi har äntligen hittat en bra struktur där båda våra barn har varsin matlagningsdag varje vecka. Kan man inte laga maten på sin bestämda dag måste man själv se till att byta dagen med någon i familjen. Maten ska planeras av barnen själva och beställning av råvaror kan göras senast dagen innan så att dessa finns på plats när barnen kommer hemfrån jobb eller skola/praktik. Idag gjorde min dotter en fettsnålare variant av panerad kycklingfilé där hon använde kokos och kryddor som panering. Blev väldigt gott, så jag skriver ner recepet. 


3 mellanstora kycklingfiléer
lökpulver
paprikapulver
chiliflakes
svartpeppar
salt
ca 120 g riven kokos
ca 1½-2 dl vetemjöl
2-3 ägg
 
 
Blanda ihop kokos med med samtliga kryddor.  
Skär kycklingen i mindre bitar och salta lätt om kycklingen är helt osaltad, rulla i mjöl och doppa därefter i vispat ägg och sist i kokosblandningen. Lägg bitarna på ett galler och ha en plåt under med bakplåtspapper som kan fånga upp eventuellt spill. Kör i 175 grader varmluft (eller 200 vanlig värme) i ca 15 minuter. Sänk eventuellt värmen mot slutet. Skär en bit och titta om kycklingen är klar. 

Min dotter serverade med ugnsrostad Delikatesspotatis av sorten Apache som just nu säljs till förmån för Rosa Bandet. Potatisrn rostade hon i ugnen innan hon tillagade kyckligen. Till detta hade vi en ICAs CurryMango Creme Fraiche som var supergod och lite sallad. Passar säkert väldigt bra med tex Basmatiris också.
 
 
 
 
Denna var väldigt god att ha till...  (på bilden visas dock en annan MangoCurryRajasås, men denna var godare att ha till märkte vi)

Emelies Kokospanerade...

0 Läs mer >>

                                
Detta recept har jag tagit fram baserat på det jag minns från de piroger pappa brukade göra när jag bodde hemma. Dessa piroger äts framförallt i Argentina, men även i andra länder som Chile tex. Fyllningen består av en köttfärsfyllning med spiskummin som smakar lite som tacofärs. I fyllningen lägger man även till lite andra spännande ingredienser som hackade ägg, oliver och russin. Russinen bryter av det salta och lite starka och oliverna bryter också av med lite saltsyrlighet. Äggen ger lite extra struktur och tuggmotstånd till fyllningen. Att baka dessa piroger är inte speciellt svårt, men tidskrävande. Det är en fördel om man är 2 personer som hjälps åt med kavling och montering. Fyllningen är bra att förbereda dagen innan då det är bra om fyllningen är kall då den läggs på degen. Degen till dessa piroger är väldigt smidig och lättarbetad och även supergod i smaken. Receptet ger en stor sats och kan minskas beroende på hur mkt man vill göra, men eftersom jag inte gör piroger så ofta passar jag på att göra mycket och frysa in.  


Fyllning:

1,1 kg köttfärs
800 g hackad gul lök
3-4 vitlöksklyftor
ca 1-2 tsk spiskummin eller efter smak
3 msk tomatpuré
3½ köttbuljongtärningar
Svartpeppar
2 tsk Paprikapulver
lite cayennepeppar
Typ 1,7 dl vatten
ca 175 g gröna oliver utan vätska
1½ dl russin
6 ägg
Maizenaredning

 
Deg:

400 g rumstempererat smör
ca 16 ½ dl mjöl el 1110 gram
2 tsk salt
4 dl kokande vatten 

 
Till pensling:

1-2 uppvispade ägg


Koka äggen (hårdkokta). Låt svalna. 
Stek köttfärsen i smör. Tag åt sidan. 
Stek upp den hackade löken. Blanda ihop med köttfärsen i en stor kastrull. Pressa i vitlöken.
Tillsätt spiskummin, tomatpurén, buljongtärningarna, svartpeppar och paprikapulver. Häll på ca 2 dl vatten och låt småkoka kanske 40 min. Smaka av och se om det saknas någon krydda.

Tillsätt oliverna och russinen. Häll på ca 2 msk maizenaredning och rör om och låt koka någon minut till. Fyllningen ska inte ha kvar någon vätska, men fortfarande vara saftig. 
Hacka äggen i halvstora bitar och rör ner i fyllningen. Ställ fyllningen kallt över natten. 

Häll upp mjölet i en bakbunke och häll på salt.
Tärna ner smöret och häll på det kokande vattnet. Blanda ihop, använd en sked i början och sedan kan degen knådas ihop med händerna. 
Kavla ut degen ca 2-2,5 mm tjock. Ta ut rundlar på ca 13 cm i diameter. Jag använder tratten till min kaffebryggare. 

Lägg på fyllning i mitten på varje rundel och pensla halva kanten med uppvispat ägg.
Vik ihop kanterna uppåt mot varandra och nyp ihop degen. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla dem med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca tjugo minuter eller tills pirogerna fått en fin färg.

 
 
Pirogdeg som påminner om pajdeg, fast smidigare.   

 Ta ut rundlar och ta bort överflödig deg som används på nytt senare. Kavla ut rundeln lite innan fyllningen läggs i mitten. Ägg penslas längst halva kanten och får torka en liten stund innan pirogen viks ihop. 
 
 
 
 Kanterna ska pressas ihop ordentligt, ägget gör att kanterna klibbar fast i varandra. Har ägget inte torkat till lite fastnar det inte, samma om ägget hunnit torka helt. Använd båda händerna och vik kanterna över i sidled åt vänster och pressa till. 
 
 
 


  
Emelie då 7 år hjälpte till att kavla lite =) 

                  

Om man vill kan man göra små plockmatspiroger också, då går det åt lite mer av degen, blir det fyllning över kan man äta det med lite potatismos eller ris till matlåda. Visst är de gulliga? Sånna här småpiroger hade jag på buffébordet när jag fyllde 30 år. 
 
 
Den ogräddade plåten är minivariant, genom att vända på kaffefilterhållaren får man små rundlar


 
 
Här har jag slängt ihop en svart bönsalsa med lite hackad röd lök, hälften stark tacosås och hälften ketchup samt lite majs. Här har dottern blivit lite äldre också. =) 
 
 
 
Om du inte gillar russin, oliver eller ägg i fyllningen kanske du är intresserad av dessa...


TacopajPiroger

 


Marias Argentinska pi...