0 Läs mer >>
 
Det blev lite påskmuffinsar i år och jag fick äntligen möjligheten att spritsa rosor för första gången. Hade beställt lite Wiltontyllar bla 1M som många använder sig av för att spritsa rosor. Mönstret syns inte så bra här eftersom jag dekorerade frostingen. Jag gillar detta sätt att spritsa då man kan hålla frostingen ganska platt, men ändå snygg. Det var ganska lätt att spritsa rosorna, man börjar från mitten och spritsar vidare runt och utåt. Behöver nog öva en del, men för att var första försöket är jag ändå nöjd. 
 
100 g mandel eller 100 g mandelmjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
en knapp dl potatismjöl
2 ägg
2 dl socker
½ dl matolja
½ dl flytande smör 
1 krm salt
 
lite nutella eller dulce de leche till fyllning (valfritt)

Skålla och skala mandeln. Häll på ett fat och kör i mikron en stund tills mandlarna är torra. Passa dem så att de inte bränns. Låt svalna. Mal mandeln i omgångar i en nöt- eller kaffekvarn med lite grann av potatismjölet. Blanda mandelmjölet med kakao, potatismjöl och bakpulver. 

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i de torra ingredienserna. Tillsätt smör och olja och en liten nypa flingsalt och vispa till en slät smet. 

Häll upp smeten halvvägs i muffinsformar som ställes i en teflonmuffinsform. Jag fick ut ca 20 muffins. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader och ta ut när muffinsen har rest sig och precis är tillagade. Eller ta ut dem lite tidigare om du vill ha lite mer kladdkakestuk. 

Frostning 
2,5 dl vispgrädde
65 g bubs banankola eller skumbanan, bubsen var lite svårsmälta, fick inte tag på skumbananer
ca 4 kolagodisar (tex werters)
gul pulverfärg
  
Hacka godisarna fint och lägg ner i grädden. Värm under ständigt omrörning tills godiset löst sig. Obs! Grädden får inte koka då går det inte vispa senare. Ställ grädden kallt över natten eller minst några timmar. 
 
Vispa upp banangrädden med lite gul färg till rätt konstistens. 
 
Gör ett litet hål i muffinsen med en äppelurkärnare ca 1 cm ner och fyll med nutella eller dulce de leche. (kan hoppas över om man gör muffinsarna lite kladdiga) Spritsa sedan på bananfrostingen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chokladmandelcupcakes...

0 Läs mer >>
 
Denna tårta kan nog vinna året pris i fulaste påsktårtan. Riktigt groteskt utseende. Så kan det gå när man bara svänger ihop något utan större planering. =D Haha! Men god kommer den iallafall att vara, det är jag säker på. Jag provsmakade den exotiska gelén ihop med Philadelphiaglasyren och de är underbara ihop. Detta recept är ganska likt andra recept jag gjort, men den exotiska gelén gjorde jag lite annorlunda denna gång och kakan är även glutenfri denna gång. 

 
Kakan
2 ägg
2 dl strösocker 
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av en citron
2½ dl Finax Mjölmix
1 dl solrosolja
3 dl fint rivna morötter
+ smör och kokos till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner olja, morötter och citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Rör ner blandningen i äggsmeten. Häll smeten i en smord och kokosad form cirka 20x30 cm. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 25-30 min. Tag ut kakan och låt den svalna.


Glasyr

3 dl florsocker 
1½ tsk vaniljsocker
2 msk rumsvarmt smör 
200 g Philadelphia 


Vispa smöret, vaniljsocker och lite grann av florsockret slätt, tillsätt lite philadelphia och lite florsocker i taget i flera omgångar tills allt är slut. Fortsätt att vispa en stund så glasyren blir luftig och fin. Bred glasyren över morotskakan. 


Topping och fyllning
ca 1 dl mangopuré (barnmatsburk)
2 passionsfrukter
7 persikogodisar från Haribo
ca ½ dl florsocker

+ Godis till dekoration

Värm upp mangopuré, florsocker och passiosfrukt i en kastrull. Micra persikogodisarna på låg effekt, pausa och rör om då och då tills allt är smält. Häll ner gelén i mangopurén under omrörning. Låt svalna. 

Jag fyllde först en sprits med lång och ganska smalt munstycke och gjorde ett antal hål i kakan med spitsmunstycket och spritsade ner den gula gelén i hålen. Därefter ringlade jag resterande gelé ovanpå kakan och dekorerade med godis. Egentligen var det tänkt att jag skulle delat kakan i 2 delar och haft lite Exotisk gelé samt lite Philadelphiafyllning på det, men jag vågade inte dela kakan då min erfarenhet av glutenfri smet har varit blandade. En gång när jag skulle skära en kaka på mitten föll allt sönder. 

 

Glutenfri Exotisk Pås...

0 Läs mer >>
Idag gjorde jag lax i ugnen efter ett recept från en Ica-tidning. Jag ändrade dock en del av receptet och skriver ner det jag minns på ett ungefär. Nästa gång funderar jag på att göra denna med pepparrot i buljongen, vilket påminner om wasabi i smaken samt med vitt vin eller kanske lite japansk soja...hm... Laxen blev lika mör eller tom mörare än sushilax, så jag tror det skulle passa väldigt fint med pepparrot till. Till laxen åt vi färskpotatissallad. 
 
laxfilé för 4 personer, färsk

Buljong
1 färsklök i skivor
2 späda morötter, finskivade
ca 6 dl vatten
½ dl äppelcidervinäger
ca ½ dl rött vin
pyttelite vitpeppar (ångrar dock denna krydda, gillar inte vitpeppar i grytor eller buljong)
lite färsk timjan
skal från 1/4 citron (hela bitar)
1 tsk socker
2 tsk salt
1 tsk vegeta
 
Koka upp alla ingredienser och låt sjuda 10 min. Skär laxen i tärningar och lägg i en ugnsform. Häll på buljongen så att det täcker laxen. Ställ i ugnen i 125 grader. Tillaga till laxen är klar, tog ca 20 min. 
 
Färskpotatissallen innehöll:
½ kg färskpotatis, kokt
ca 1 dl gröna kokta ärtor
1 dl creme fraiche
lite vegeta
2 nävar babyspenat 
färsk gräslök, hackad
4 ägg, medelkokta
 

Möraste Laxen

0 Läs mer >>
 
En annorlunda morotskaka med fina färger och fräscha smaker.  Passar perfekt till påsken.

Kakan:
2 ägg
2 dl strösocker 
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av en citron
2½ dl vetemjöl
1 dl solrosolja
3 dl fint rivna morötter
+ smör och kokos till formen


Glasyr 1
200 g Philadelphia 
3 dl florsocker 
1½ tsk vaniljsocker
3 msk smält smör

Glasyr 2 
1 passionsfrukt
3/4 dl mangojuice
3 msk aprikosmarmelad
en knapp msk potatismjöl


+ hyvlad kokos


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner olja, morötter och citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Rör ner blandningen i äggsmeten. Häll smeten i en smord och kokosad form cirka 20x30 cm. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 25-30 min. Tag ut kakan och låt den svalna. Blanda ost, matfett och florsocker till en glasyrsmet och bred över kakan.

Koka upp ingredienserna till Glasyr 2 och sprinkla över Philadelhiafrostingen. Strö över hyvlad kokos.Låt gärna stå kallt ca 12 timmar innan servering. 

 
Här serverade med Butterscotchcupcakes (längst bak), Lakritscupcakes (till höger) och  Mandelbrownies med rostade salta hasselnötter. 

Exotisk morotskaka

1 Läs mer >>
 
 Denna smörgåstårta har jag gjort till både påsk och nyår. I familjen finns en tradition att äta en lyxig majonäspotatissallad till jul eller nyår. Denna smörgåstårta blev inspirerad av majonässalladen samt även av en typ av Sandwich som äts i Argentina som kallas Sandwiche de Miga som ofta består av majonäsfyllning, tomat, skinka, paprika, men även med massor av alternativa fyllningar. Smörgåstårtan behöver vila i kylskåp minst 1 dygn innan serveringen.  Gillar man inte att blanda kött och räkor i samma tårta är det bara att ta bort ena pålägget och ta mer av det andra.
 
Ca 12 portioner
 
24 kantskurna skivor vitt bröd, tex Rasker eller Orginalrost
200 g skivad skinka, gärna hälften rökt och hälften kokt
5-6 ägg
300 g skalade räkor
1 stor röd paprika
½ liten rödlök
2-3 tomater
250-300 g majonäs
6-7 dl Creme Fraiche, blanda gärna med Light
1½ msk ketchup
vitpeppar
ev lite salt
 
dekoration, tex:
rädisor
kalamataoliver
gurka
paprika som blivit över
 
 
Förberedelser
- Sätt ugnen på grill. Skölj paprikan och lägg på ett galler i ugnen. När paprikan börjar bli lätt svart (det brända    skalas bort sedan), vänd den, fortsätt så tills hela paprikan är grillad runt om. Ta ut paprikan och lägg den i en fryspåse som försluts lätt. Låt den svalna i några minuter. Ta ut paprikan och skala bort skalet. Skär ut tunna strimlor. 
- Koka äggen i 6 minuter. Häll av vattnet och låt dem stå och dra i ca 5 minuter. Spola äggen kallt en stund och skala dem. Skiva dem sedan med en äggskärare. 
- Skala och skiva tomaterna tunnt. 
- Skala löken och hacka mycket fint. 
- Hacka skinkan lätt. 
- Rör ihop majonäs och Creme Fraiche. Krydda med vitpeppar och eventuellt lite salt. 
- Ta ut ca 2 dl majonäsröra och rör i ketchupen, denna skall bredas på första lagret. 
 
Lager 1:  
Lägg ut 6 brödskivor i en form eller på en bricka. (Jag bredde lite majonäs i skarvarna på bröden för att de skulle hålla ihop) Bred på majonäsröran som är smaksatt med ketchup. Lägg på skinkan och därefter tomatskivorna.
 
Lager 2:  
Lägg på 6 nya brödskivor och tryck till bröden något. Bred på majonäsröra och lägg på äggskivor och därefter strimlad paprika. 
 
Lager 3:  
Lägg på 6 nya brödskivor igen och tryck till. Häll räkorna i en skål, tillsätt den finhackade rödlöken samt majonäsröra tills den blir som en skagenröra i konsistensen. Bred detta på brödet och avsluta med de sista brödskivorna. Bred på majonäsröra och dekorera tårtan efter eget tycke. Om du ska dekorera med färska räkor eller lax tex, lägg på dem samma dag som tårtan ska serveras. 
 
                             
Om man ska skriva text med överbliven ungsgrillad paprika är det ett bra tips att lägga ut texten på ett annat ställe innan man lägger ner den på tårtan, då vet man hur mycket plats den kommer att ta. 
                              
Efter Lager 1 med skinka och tomat lägger man på nya brödskivor och därefter äggskivor och paprika
 
På lager 3 läggs räkröran och därefter 4:e lagret bröd
 
Dekorationen görs samma dag som tårtan ska ätas och här får man använda sin egen fantasi. Mina tårtor är ganska  rena vad gäller dekoration då dessa inspirerade av Sandwiches de Miga som inte dekoreras samt majonässalladen som jag är uppvuxen med som äts på storhelger. Dvs det är ingen svensk traditionell smörgåstårta.  
 
 
 
 Här är en ytterligare en annan version från ett annat tillfälle i tårtan och som dekoration använde jag palmito som är inlagd palmmärg, även kallad palmhjärta som är vanligare i Latinamerika bla. I vissa saluhallar kan man hitta denna delikatess.    
 

Smörgåstårta

0 Läs mer >>
 
 
En underbart och saftig och mjuk morotskaka smaksatt med citron istället för kanel. Toppad med fräsch Philadelphiatopping och färsk frukt. Perfekt sommardessert. 
 
Kakan:

2 ägg
2 dl strösocker 
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av en citron

2½ dl vetemjöl
1 dl solrosolja
3 dl fint rivna morötter

+ smör och kokos till formen


Glasyr:

200 g Philadelphia 
3 dl florsocker 
1½ tsk vaniljsocker
3 msk smält smör 

+ Färsk frukt att topppa kakan med, tex 2 persikor och lite jordgubbar


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner olja, morötter och citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Rör ner blandningen i äggsmeten. Häll smeten i en smord och kokosad form cirka 24 cm Ø. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 25-30 min. Tag ut kakan och låt den svalna. Blanda ost, matfett och florsocker till en glasyrsmet och bred över kakan. Låt gärna stå kallt i ca 12 timmar innan servering. Dekorera med färsk frukt. 

 
 
 
 
 
Kakan har en underbart fin färg. När man gör kanelvarianten med
farinsocker i, kommer inte färgen fram så här fint. 

 

 

Morotstårta med smak ...

0 Läs mer >>
Denna tårta gjorde jag tillsammans med 2 andra tårtor när min dotter fyllde 17 år. Alla personer har så olika smak och det var lite intressant att alla 3 tårtor var uppskattade, men ändå hade de jag frågade olika favoriter. De två andra tårtorna var med choklad, varav en en punchrulleinspirerad tårta som var ganska kompakt liknande delicatos bakverk, sedan en chokladbollssmakande tårta med browniebottnar penslade med kaffe fylld med moccamousse och toppad med chokladganaché och små chokladbollar. För att bryta av lite ville jag även ha en luftigare och fräschare tårta, så då blev det denna. Hallonmoussen gjorde jag själv, men den vita chokladmoussen ovanpå fuskade jag med och använde en pulvermousse från Kockens, hade då redan stått i många timmar i köket och orkade inte göra en egen mousse, men jag rekommenderar att man gör det, då den köpta är ganska tråkig, men däremot väldigt lätt vilket passade bra med de andra tårtorna. 


Tårtbotten
2 ägg
2 dl socker
2/3 dl ljummet vatten
1 tsk bakpulver
2 dl mjöl (eller byt ut mot Finax glutenfria mjölmix)

Sätt ugnen på 175 grader. 
Smöra en 24 diametersform. Använd gärna smörpapper i botten.
Vispa ägg och socker. Blanda mjöl och bakpulver. 
Häll upp vatten och tillsätt i smeten. Häll i mjölet och vispa lite till.
Grädda i nedre delen av ugnen tills bakstickan känns torr.


Hallonmousse
2½ gelatinblad
250 g frysta hallon, tinade
några droppar citronsaft
½ dl socker
2½ dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. 
Häll hallonen i en kastrull med socker och lite citronsaft. Koka upp snabbt och passera hallonen genom en finmaskig sil. Lägg ner gelatinbladen och rör tills de löst sig. Rör ner grädden och ställ kallt i några timmar. 

Fyllning och topping
½ burk konserverade aprikoser + någon matsked sirap
1/3 dl florsocker
lite pulvermarsan

ca 2 msk hallonsylt
½ paket vit chokladmousse på 1,25 dl mjölk
1 paket färska hallon

Montering
Skär aprikoserna i små tärningar. Blanda i florsocker och lite pulvermarsan så att vätskan binds upp. 

Vispa ihop den vita chokladmoussen, jag bytte lite grann av mjölken mot lite vispgrädde. 

Dela tårtbotten i 2 delar, skär eventuellt bort lite på botten om någon är för tjock. Detta kan man göra genom att dra med sågande rörelser med en tätt tandad kniv snett över tårtbotten fram och tillbaka. 

Vispa upp hallonmoussen. Dutta med en pensel med  aprikossirapen på tårtbotten. Häll på hallonmoussen, eventuellt blir det någon dl mousse över. Strö över aprikoser och lägg på nästa tårtbotten. Bred på ett tunnt lager med hallonsylt. Dekorera med vit chokladmousse och färska hallon. 



 
 
Det fick bli en liten minitårta också till min dotters glutenintoreranta kusin. Punchtårtan och Chokladbollstårta är glutenfria. 




Hallon- och Aprikostå...

0 Läs mer >>
 
Ytterligare ett test som jag gjorde till min dotters födelsedag. En kaffesmakande tårta dekorerad med chokladbollar. Tårtan blev glutenfri idag då min dotters kusin är glutenintolerant. Är inte helt nöjd med den glutenfria botten som lätt gick sönder, så nästa gång använder jag nog vanligt vetemjöl. Nästa gång kommer jag även att göra en hemmagjord moccafluff genom att smälta ljus och mörk choklad i grädde och tillsätta pulverkaffe. Jag föredrar en kompaktare tårta som man tar en mindre bit av. 

Chokladbollar
150 g smör rumsvarmt
4,5 dl glutenfritt havregryn
1,5 dl strösocker
4 msk kakao
3 msk starkt kaffe
kokos

Mixa havregrynet lite grann. Häll alla ingredienser i en matberedare och mixa ihop. Rör ihop för hand om det behövs. Rulla bollarna i kokos. 

Browniebotten
150 g smör
140 g mörk choklad
3 ägg
3 dl socker
3 dl glutenfritt mjöl från Finax
1 krm salt
1tsk vaniljsocker
½ dl mald kokos

+ några msk kaffe att pensla på botten
 
Smöra en springform på ca 24 cm. 
Smält smöret med chokladen på låg värme. Rör hela tiden och när allt är löst, ställ åt sidan att svalna. 
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda resterande torra ingredienser i en liten bunke och häll ner i äggsmeten. Börja vispa och häll samtidigt ner chokladkrämen. Grädda mitt i ugnen i 175 grader tills kakan känns klar med sticka. 
 
Moussefyllning 
1 påse Ekströms chokladmousse med krisp
½ dl starkt kaffe
1½ dl mjölk
ca 40 g mörk choklad
½ msk smör

Smält smör med choklad och ställ åt sidan. Vispa ihop mousspulver med kaffe och mjölk. Tillsätt chokladen mot slutet. Låt stå en stund. 
 
Ganaché
45 g ljus blockchoklad 
30 g mörk blockchoklad
0,45 dl vispgrädde
 
Värm alla ingredienser i en kastrull på låg värme. Rör hela tiden tills allt smält. Ta bort från värmen och låt svalna. Häll sedan över tårtan och låt lite rinna på kanterna. 

Montering
Dela browniebotten i 2 delar. Pensla med kaffe. Bred på moccamoussen och lägg på nästa botten. Bred på mer moccamousse och runt kanterna. 
Häll ganache utmed kanterna och precis på kanten så att det rinner ner. Toppa med chokladbollar. Ställ tårtan kallt. Ta fram tårtan ca 1 h innan servering. 


Chokladbollstårtan syns längst bak i bilden. Här ihop med en Punchrulletårta och en Hallon- och Aprikostårta 

Chokladbolltårta

0 Läs mer >>
 
Inte världens syggaste tårta precis! Haha! Men ville testa något nytt till min dotters födelsedag. Då hon älskar punchrullar ville jag göra någon form av tårta med denna smak. Jag funderade på många olika varianter. Någon med chokladbotten och en marsicreme, typ en frangipanekräm med smak av pistage. Eller så tänkte jag en pistagebotten med arrakskräm. Dessa skulle jag täcka med marsipan och dekorera kanterna med choklad, så att det skulle bli en stor dammsugare, men det kändes inte så delikat, så till slut bestämde jag mig för att göra en rulltårta med randigt mönster och utan marsipandekoration. Blev det någon rulltårta då? Nääää....
 
Tänkte ju inte på att mandelmjölet som jag ville ha i för att få lite marsipan/pistagekänsla, skulle ge rulletårtebotten andra egenskaper . Mandelmjöl håller till skillnad från vetemjöl inte ihop lika bra då stärkelse och gluten saknas, så min botten sprack tyvärr. Istället fick det bli en liten delikat tårta. Jag gjorde 3 tårtor och blev mest nöjd med denna och den smakade verkligen punchrulle, fast inte lika söt. Nom Nom. Om man vill göra denna som rulltårta rekommenderar jag en vanlig smet istället. Rekommenderar även att man då ökat på måtten något, denna smet räckte ganska precis till min ugnsform, men för att inte behöva pressa ur de sista dropparna smet kan det vara vra att ha lite smet tillgodo. 

Grund
3 ägg
1½ dl strösocker
100 g mald mandel
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mandelmjölet med bakpulver och tillsätt. Dela upp smeten i 2 byttor och lägg till vardera ingredienser enligt nedan. 
 
Tillägg Smet 1
½ msk vatten
½ msk arrakssirap (essens köpt på bageri från märket Kobia, den smakar verkligen arrak/punch)
½ dl kakao
ca 1,1 dl Finax Glutenfri mix (skriver ca mått, då jag inte minns exakt hur mycker mjöl jag tog)
 
Tillägg Smet 2
½ msk vatten
lite mandelesses (om du använder bittermandeleesens ta ytterst lite, typ en minidroppe)
lite pistageessens (min är köpt på Essensfabriken, den smakar lite lätt fruktigt, man får inte ta för mycket här heller, har även provat Pistageeesens från LorAnn, den är INTE god ska nog prova att beställa från Borgeby Kryddgård också.)
grön pulverfärg eller hushållsfärg, (prova dig fram med lite i taget, smeten blir även mer intensiv när den gräddats)
ca 1,5 dl Finax Glutenfri mix

Rita linjer på baksidan av ett papper, vi ritade med 1,5 cm mellanrum och med 40 graders lutning. Häll chokladsmeten i en sprits och spritsa sedan efter linjerna, smeten ska täcka lite mer än hälften av linjen, med lite uttymme på vardera sida så att smeten kan flyta ut. Jag valde att börja med min chokladsmet då jag ville att den skulle dominera. 

Häll den gröna smeten i en annan sprits med ett långt och smalt munstrycke och spritsa de gröna linjerna. Sätt in i 225 grader varm ugn och sänk direkt till 150 grader. Ta ut när kakan rest sig och ser klar ut. Låt svalna en kort stund och lossa sedan från bakplåtspappret. 

Arraksfyllning: 
1,75 dl vispgrädde
150 g mjölkchoklad från Marabou tex
1,5 msk kakao
3 tsk Arrakssirap (essens från Kobia)

Värm alla ingredienser i en kastrull på låg värme. Rör hela tiden tills allt smält. Ta bort från värmen och låt svalna och ställ sedan kallt i några timmar.
 
Vispa senare upp krämen och fyll tårtan.
 
Ganaché
90 g ljus blockchoklad 
60 g mörk blockchoklad
0,9 dl vispgrädde

Värm alla ingredienser i en kastrull på låg värme. Rör hela tiden tills allt smält. Ta bort från värmen och låt svalna. Häll sedan över tårtan och låt lite rinna på kanterna. Ställ kallt. 
 
 




 

Punchrulletårta

0 Läs mer >>
 
Häromdagen bakade jag vita kladdkakecookies och passade då även på att prova att göra en pajvariant  av denna och fylld med dulce de leche. Om man vill kan man göra denna i en stor pajform som en jättecookie eller i flera mindre formar. Denna paj gåt utmärkt att frysa in och ta fram och micra en stund på låg effekt när man är sugen på något smaskigt. =)

110 g vit choklad
115 g smör
1½ dl strösocker
jag hade även 1 msk karamellsocker som består av karamell gjord av socker som jag malt, ta lite extra strösocker eller lite farinsocker istället. 
1 ägg
½ krm salt
knappt 3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
50 g hackad vit choklad (valfritt)
+ dulce de leche, så mycket du vill
+ frysa hallon

Häll smör och vit choklad i en kastrull. Sätt på lägsta värme, rör hela tiden till chokladen smält, smöret däremot ska inte smälta utan bara bli lite mjukt och krämigt. 
 
Rör ihop socker med smöret. Tillsätt ägget och sedan mjölet blandat med salt och bakpulver, du har nu fått en degsmet som jag kallar det. Tillsätt chokladhack om du vill ha det. 
 
Klicka ner hälften av degsmeten i en större form eller flera mindre. Klicka ner dulce leche och toppa med mer degsmet. Grädda i 170 grader tills pajen fått en yta och inte längre verkar smetig. Toppa med frysta hallon medan pajen är varm så att de tinar upp. 

 
 
 
 
 

Vit kladdkakecookie m...

0 Läs mer >>
 

Har de senaste dagarna varit så sjukt sugen på att baka vita chokladcookies med jordgubbar och idag orkade jag inte hålla mig längre, medan jag lagade maten svängde jag ihop en smet på känn. Resultatet blev inte precis vad jag hade väntat mig, men ändå väldigt trevligt. Istället för vanliga lite tuggiga och rejäla cookies, så blev dessa lite tunnare och som små minikladdkakecookies. Mjuka och lite sega i kanterna. Om man vill ha lite stadigare kakor som inte är mjuka i mitten utan sega rakt igenom kan man öka mjölet med ½ dl. Jag hade både vit smält choklad i kakdegen samt hackad vit choklad inuti, men nästa gång skippar jag nog den hackade vita chokladen, då jag inte är så förtjust i vanlig vit choklad som den är, men i smeten kommer chokladen till sin rätt. Om man vill kan man ha mjölkchokladbitar istället. Jag sparar detta recept för dokumentation. 

110 g vit choklad
115 g smör
1½ dl strösocker
jag hade även 1 msk karamellsocker som består av karamell gjord av socker som jag malt, ta lite extra strösocker eller lite farinsocker istället. 
1 ägg
½ krm salt
knappt 3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl frystorkade jordgubbar eller hallon
2½ msk dulce de leche
2 tsk florsocker
lite vatten
 

Häll smör och vit choklad i en kastrull. Sätt på lägsta värme, rör hela tiden till chokladen smält, smöret däremot ska inte smälta utan bara bli lite mjukt och krämigt. 
 
Rör ihop socker med smöret. Tillsätt ägget och sedan mjölet blandat med salt och bakpulver. Rulla degen till en rulle och skär i bitar och lägg på bakplåtspapperklädd form. 
 
Grädda i 160 grader i ca 10 min. Kakorna ska precis börja få lite färg i kanterna och se lite torra ut på ytan. 
Tryck fast lite frystorkade jordgubbar medan kakorna är ljumma. 

Rör ihop dulce de leche med lite florsocker och vatten. Ringla över kakorna. 


 

Vita ChokladKladdkake...