0 Läs mer >>
                                                               
 
Detta recept hittade jag i en receptfolder från Arla. Jag älskar både pepparrot och dill och blev väldigt nyfiken. Både jag och sambon blev stormförtjusta och gav rätten en 5 av 5 i betyg. Laxen blir väldigt mör och fin. Receptet räcker till 4 portioner.

4 portionsbitar av laxfilé
1 liter vatten
4 msk salt
2 msk socker
2 ½ dl Kelda mellangrädde
1 krm svartpeppar
0,5-1 dl hackad dill
1 tsk pressad citron
4 msk riven pepparrot
dillkvistar till dekoration

Lägg laxen i en ugnssäker form. Blanda vatten, salt och socker och häll i formen, lagen ska täcka laxen. Låt ligga 30 min. Sätt ugnen på 225°. Ta upp laxen och häll bort lagen. Blanda grädde, peppar, dill och citronsaft i formen. Lägg i laxen. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 min. Strö över pepparrot och dillkvistar. Servera med kokta grönsaker och pressad potatis eller tex blomkålsmos.


Dill- och Pepparrots-...

0 Läs mer >>
 
 
När jag var liten och var på besök hos en kompis från kören så hade hennes mamma bakat vaniljhjärtan. Det var nog bland det godaste jag hade smakat då. När jag en dag kom över formar för att baka vaniljhjärtan så slutade det istället med att jag fyllde dem med dulce de leche. Också väldigt gott. =) 

Deg:
200
g smör
3/4 dl fint strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1
äggula
ev lite citronskal till fyllningen + ½ tsk vaniljsocker

Fylling:

1 burk dulce de leche
http://marydane.blogg.se/2011/may/dulce-de-leche-kolakram.html

Sätt ugnen på 200°C.
Hacka det rumsvarma smöret i mindre tärningar. Rör sedan ihop degen. Kavla ut degen och tryck ner i metallformar. Klicka i en tsk Dulce de Leche. Täck med kavlad deg och skär av överskott. Tryck till runt kanterna lite.
Grädda kakorna på galler i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Låt kakorna svalna. Pudra dem med florsocker.


 
  


Dulce de Leche-hjärta...

0 Läs mer >>


                                

En kollega på jobbet skickade över en länk till en Amerikansk blogg med en kaka som såg helt sjukt god ut. Superkladdig och supersöt. I receptet använde man en cookiedoug i botten med Oreos ovanpå. Därefter hade man en Chocolate Fugdemix varvad med chokladsås. Jag översatte receptet från amerikanska mått och gjorde min egna variant. Tyvärr gräddade jag kakan för länge då jag följde anvisningen där det stod att provstickan inte skulle vara kladdig när man tog ut kakan. Detta resulterade i en något uttorkad kaka. Kändes lite som en kaka som stått i en cafémonter och torkat ut.

Familjen gjorde dock tummen upp och sambon tyckte att det var den godaste kladdkaka han smakat. Nästa gång gör jag om kakan med pecannötter eller valnötter i kakdegen istället för mjölkchokladprickar samt gräddar den kortare tid.


130 g rumsvarmt smör
½ dl råsocker, finmalt
1½ dl socker, finmalt
3/4 tsk vaniljsocker
1 stort ägg
1 äggula
ca 4,5 dl vetemjöl
½ tsk salt
3/4 tsk bakpulver
(150 g ljusa chokladprickar) nästa gång tar jag valnötter eller pecannötter istället

2 paket Ballerina Vanilj

1½ sats kladdkaka, totalt ca 3 dl mjöl. Använd din egen favorit.


Smöra en glasform på ca 20 x 30 cm lätt. Klä den med bakplåtspapper.
Vispa smöret med sockersorterna. Tillsätt äggen och blanda. Rör ut salt och bakpulver i mjölet i en separat bunke. Blanda i nötter eller choklad. Tillsätt detta i smeten och knåda tills du får en enhetlig deg. Tryck ut denna i glasformen.

Lägg ut ballerinakakorna ovanpå kakdegen.

Tillred kladdkakan och häll smeten över kakorna. Lägg en aluminiumfolie över formen och grädda i 175 grader varm ugn, i nedre delen. Efter ca 25-30 kan foliet avlägsnas och kakan gräddas vidare efter eget tycke eller tills kladdkakan verkar lagom kladdig.

Låt kakan svalna helt innan den skärs upp i fyrkanter. Servera som den är eller med glass och chokladsås. Observera att detta är en mycket söt och mäktig kaka, så mindre bitar är ett rekommendera. Och detta blir en ganska stor sats.



















American All-in-One b...