0 Läs mer >>
 
Idag läste jag om en speciell metod som heter Mailard Browning. I detta recept använder man sig av Mailard genom att man rostar smöret vilket ger en unik smak på degen och glasyren till kakorna. Sjukt goda kakor säger jag. Kakorna blir lite halvmjuka, vilket jag gillar.
 
18 st
 
115 g smör
200 g farinsocker
1 tsk vaniljpulver eller extrakt
1 stort ägg
1/4 tsk salt
1/4 tsk bakpulver
ca 160 g vetemjöl
130 g pecannötter
 
florsocker
resterande del "brunt smör"
+ lite vatten
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Smält smöret i en kastrull på medellåg värme. Rör om med en visp och låt smöret koka i ca 7-10 minuter eller tills det börjat få en gyllenbrun färg. Se bild. Häll upp smöret i en djup tallrik och ställ in i frysen en stund. Tag ut och rör om då och då. Rör sedan ihop smöret till en tjock kräm. Se bild.
 
Medan smöret stelnar kan du börja rosta pecannötterna på en bakpapperklädd plåt. Ta ut dem efter några minuter, var vaksam så att de inte blir brända, det kan gå fort!
 
Tag ut 18 pecannötter till dekoration och hacka resten grovt.

Tag ut 6 msk av smöret och vispa ihop med farinsockret och vaniljen. Tillsätt ägget och rör om till en slät smet. Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Smeten ska gå att rulla till kulor med händerna. Om smeten är för lös, tillsätt mer mjöl. Rör sist i de hackade pecannötterna.

Rulla kulor av degen och lägg på bakpapperkläddar plåtar. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 13-15 minuter.
 
Blanda ihop resten av det "bruna smöret" och florsocker samt eventuellt lite vatten till en glasyrsmet. Ringla över kakorna när de svalnat något.
 
 Så här ser smöret ut när det är klart. Lätt gyllenbrunt.

Här är smöret uttaget från frysen och ihoprört

 
 
Lägg en pecannöt på varje kakboll.
  
 
Glasera kakorna när de svalnat, annars smälter smöret av
 
 
 
 
 

Mailard Brown Pecanco...

0 Läs mer >>
 
En klassisk smulpaj, det är ganska mycket socker i smuldegen vilket passar bra när man använder sura bär, dessutom blir smulorna krispiga med en smörkolaton. 
 
Smuldeg
6 dl vetemjöl
270 g smält smör
2,75 dl strösocker
1/2 tsk salt
en knapp tsk bakpulver
 
 
2 msk potatismjöl
ca 1 dl socker
ca 1 liter blåbär
ca 3 dl jordgubbar, frysta och delade i mindre bitar
 
Rör ihop de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och rör med en träsked. Låt degen stå och vila någon minut. 
 
Blanda potatismjöl och socker och häll ner bären och rör om. Häll i en form på 20x30 cm och smula över smuldegen. Man kan behöva gnida degen mellan handflatorna så att det blir mindre bitar. 
 
Grädda i 175 grader varm ugn till smulorna ser klara ut och har fått lagom färg. 
 
 



 
 
 

Blåbär- och Jordgubbs...

0 Läs mer >>
 
Det recept är inte mitt eget. Hittade här 
http://jennysmatblogg.damernasvarld.se/2013/10/17/kladdkaka-i-mugg/ och ville testa. 
Passar perfekt en regnig dag när man är lite deppig och inte orkar ställa sig och baka riktigt. 
 

4 msk mjöl
1/2 dl nutella
4 msk socker
3 msk Kakao
1 ägg
3 msk olja
3 msk mjölk

 

Ta fram 3 kaffekoppar. Blanda ihop alla ingredienser och rör till en jämn smet. Fördela i kopparna. Lite mer än 3/4. Kör sedan en och en i micron på högsta styrka, Det beror såklart lite från micro till micro. Jag gräddade mina i ca 50-55 sekunder. Man får prova sig fram. Om man inte vill baka alla koppar direkt kan man lägga in de andra i kylen och micra när suget är tillbaka. =D

Jag serverade mina med vaniljgräddglass, kolasås och bär. 

 
Innan... 

Efter... 

 

Efter en stund sjunker kakan passande nog ... 
 
... och man får plats med glass eller vad man vill topppa kakan med. 
 
 

Deppkladdkaka

0 Läs mer >>
 
Här är mitt recept på sötsur sås, tycker att den blir god. 
 
1 liten burk annanasringar (bara saften)
2-3 msk ketchup
1 tsk tomatpuré
1 tsk socker
någon msk vatten
+ 1 tsk sirap
1 tsk vinäger
lite ingefära
1/4 kycklingbuljongtärning
maizenaredning
 
(ev lite sweet chilisås)
 
Blanda alla ingredienser utom redningen i en kastrull. Koka upp och red av till lagom konsistens. Om man vill kan man skära upp annanasbitarna och lägga ner i såsen när den är klar och servera med ris och stekt kycklingfilé. Jag brukar panera filébitarna i vetemjöl och lite Vegeta och steka i rikligt med olja. Då får man ett tunt halvfrasigt lager runt bitarna och kycklingen blir väldigt mör och saftig. 
 
 
 
 

Sötsur sås