0 Läs mer >>
 

Kladdkakemuffins är en klar favorit vart man är tar med sig dem. Receptet ger 12-15 muffins eller ca dubbla mängden minikladdkakor. Dubbla gärna receptet när du ändå är igång om du gör den vanliga storleken. Kakorna går bra att frysa. Det går även bra att göra den som en vanlig kladdkaka i större form med glasyr. Visst är de snygga också! De här ovan bakade min dotter och hennes kille. 

 

Kladdkakemuffins

Smet:
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
100 g smält smör
 
Fyllning:
50 g smält smör
2 msk strösocker
1-2 msk kakao
1 dl vispgrädde
2 tsk vetemjöl

Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna blanda dom tillsammans med smöret i äggsmeten och vispa. Fyll muffinsformarna till knappt 2/3 och grädda 15-20 minuter i 160 grader. (kortare tid om de är mindre). Kladdkakorna ska ha jäst upp, men de ska vara lösa i mitten. Låt svalna ca 10 minuter. 
 
Blanda under tiden ingredienserna till fyllningen och låt koka ca 5 minuter. Skeda sedan ca 2 msk fyllning på varje muffins som nu sjunkit ihop. Låt kallna. 
 
 
 
 Kladdkakemuffins i miniformat längst bak i bilden. Till vänster Körsbärscheesecake i minibitar  och längst fram Mandelkaka med nougatglasyr(glutenfri)
 

Kladdkakemuffins

0 Läs mer >>
 
Passade på att köpa lite extra lösgodis när barnen köpte Halloweengodis. Blev lite Plopp, Dumle och Kick bla. Här testade jag en ny grej. Inbakade Plopp. Ser ut lite som Ravioli och syftet var att kunna skära kakorna och få ut de hela utan att skära i fyllningen, men det gick väl så där. De blev inte helt tokiga ändå?  

Deg: 
3,75 dl mjöl
145 g smör
1 dl socker
1 krm vaniljsocker
1 äggula
lite citronskal, valfritt
15 styckPlopp, delade på mitten

Topping: 
+ lite flingsalt eller
kanel  eller
florsocker blandat med lite vaniljsocker

Mixa samman alla ingredienser till degen i en matberedare. Kavla ut en fyrkant på ett bakplåtspapper. Lägg på plopp och kavla ut en till fyrkant på ett nytt bakplåtspapper. Lyft över locket och tryck till lite vid kanterna så att fyllningen inte åker ut. Grädda mitt i ugnen eller lite ovanför mitten i 175 grader. Jag hade varmluft lite mer än halva tiden. Ta ut kakan när den fått lätt gyllene färg. Låt svalna några minuter och skär i bitar medan kakan är ljummen. Pudra på valfri topping, tex lite flingsalt, lite kanel eller florsocker blandat med vaniljsocker. 


 


 
 
 
 
 


 
 
 

 


PloppRavioli

0 Läs mer >>
Supercoola och snygga kladdkakemuffins. Nästa gång kanske jag provar att ha lite kaffe i kladdkakesmeten för en liten brytning. 

1 ägg + 1 äggula
2,25 dl socker
1 tsk vamiljsocker
½ krm salt
3 msk kakao
1,1 dl mjöl
75 g smält smör
25 minioreos
25 dumle
 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna blanda dom tillsammans med smöret i äggsmeten och vispa. Klicka eller häll ut jättelite smet så det precis täcker botten. Förgrädda någon minut i ugnen. Pressa ut Dumlekolorna och forma den platta och runda. Lägg en dumle ovanpå den förgräddade smeten och lägg på en Oreo. Häll på smet så att det täcker Oreon. Grädda mitt i ugnen i 160 grader till kakorna fluffat upp. Ta ut och låt svalna. Om kakorna fastnar i pappret så kan man pensla utsidan av formarna med vatten och låta stå en stund. Därefter lossnar pappret lättare. 

 
 
 
 
 

Kladdkakemuffins med ...

0 Läs mer >>
  
För ett tag sedan hade de utförsäljning igen, denna gång var det vit choklad med citronsmak. Jag köpte ett par paket och funderade sedan vad man kunde hitta på. Jag gick om kompletterade ingredienserna med kick och sedan blev det dessa sega och lite tuggiga cookies. 
 
150 g smör
2 dl vitt socker
1 litet ägg
en knivsudd salt
1 krm vaniljsocker
lite finrivet citronskal 
ca 3 dl vetemjöl
½ krm bakpulver
 
 
4 kick, hackad
100 g vit choklad med citronsmak, hackad
lite flingsalt
 
 
Vispa smöret mjuk med sockret. Tillsätt ägget och vispa till en jämn smet. Tillsätt salt, vanilj, citronskal och mjölet blandat med lite bakpulver. Rör sist ner godiset rör om tills det är jämt fördelat. Rulla en lång stång på mjölat bakbord. Dela i 2½ cm tjocka skivor och lägg på bakplåtspapper med lagom avstånd. Kakorna flyter ut i ugnen. Strö på jättelite flingsalt på varje kaka. 
 
Grädda i ca 160 grader tills kakorna precis fått lite färg på kanterna. Lakritsen kommer att ha flutit ut lite när kakorna tas ut ugnen. Ta en kniv och tryck tillbaka lakritsen precis när kakorna tas ur ugnen. 
 
 
 
 
 
 



 
 

Cookies med lakritsfu...

0 Läs mer >>
 
 
Åt en svingod Caramel Cheesecake på ett fik som skulle innehålla dulce de leche och lite kaffe bla, den hade en mastig karamellsmak och var väldigt söt vilket jag gillade. Här var mitt första försök att återskapa den. Blev dessvärre inte alls nöjd med denna så jag kommer göra om den snart igen, botten kommer jag byta ut mot en mördegsbotten med mycket choklad och lite mandelmjöl. Denna botten blev för mandlig och med för lite chokladsmak, samt att jag saknar brytningen med salt som man får när man bakar med smör. Fyllningen behöver smaka mycket mer karamell, tycker inte att dulce de lechen har den karamelliga smaken, så nästa gång kommer jag nog att göra en fyllning med ganska mycket farinsocker och skippar dulce de lechen. 
 
Mandelmassebotten
200 gram mandelmassa
2 äggvitor
70 g mald mandel
2 msk kakao

Skålla och skala mandeln. Låt torka några sekunder i micron. Mal mandeln  i en kaffe- eller mandelkvarn. Riv mandelmassan och blanda ihop med mandeln och kakaon. Vispa äggvitorna vita och hårda. Blanda ihop dessa med mandeln till en slät kräm. Bred ut smeten i en bakpapperklädd springform. Grädda i 160 grader i ca 10-15 min. Låt botten svalna och lossa dem från bakplåtspappret. Skär ut botten så att den passar i springformen. 
 
 
Fyllning 
1,5 dl Smetana 40 %
150 g Philadelphiaost
1 burk dulce de leche
1 tsk snabbkaffepulver
2 ägg
3 msk farinsocker
 
Rör smetana och Philadelphia mjukt. Rör dulce de lechen mjuk tillsammans med snabbkaffet. Tillsätt dulce de lechen, ägg och vaniljsocker. Vispa ihop smeten lätt. Det ska inte vara några klumpar. Häll fyllningen i formen på chokladbotten. Sätt in i 175 grader varm ugn. Sänk till 140 grader efter en stund. När cheesecaken är lätt dallrig i mitten, men ändå fast i övrigt, så är det klar. Om man övergräddar en cheesecake tills den är helt fast, blir fyllningen grynig istället för krämig och slät. Låt cheesecaken via i kylskåp till nästa dag
 
till servering  
kolasås
vispad grädde
 
Ta fram cheesecaken en stund innan så den rumstemperereras, ringla på kolasås och servera med en klick vispgrädde. Cheesecaken på bilden toppade jag med en kräm gjord av smetana, creme fraiche och florsocker. 

 


 
 

Caramel Cheesecake

0 Läs mer >>

 
Denna kräm testade jag idag. Det är en neutral kräm som påminner om vaniljkräm fast utan vanilj. Samtidigt är det en lightvariant av smörkräm, om man inte gillar den vanliga smörkrämen. Jag har provat att göra egen vaniljkräm, men har haft väldigt svårt för den äggiga smak den får, men denna kräm blev annorlunda. Den passar perfekt att smaksätta med tex vaniljpulver eller espressopulver. Jag använde espressopulver. När man smaksätter med vanilj påminner krämen om vit chokladkräm, det tyckte min son när han provade iallafall och jag kunde bara hålla med. Denna ska jag göra nästa gång jag gör egen vaniljkräm/sås. 


3 äggulor
¾ dl strösocker
50 g smör
2 dl mjölk
1 msk vetemjöl, jag använde glutenfritt mjöl, men krämen blev inte tillräckligt fast, så jag fick reda av med Maizena efteråt. Så man kanske bör ta mer mjöl också. Får testa nästa gång. 

Blanda äggulor, mjöl och socker i en tjockbottnad kastrull. Häll på hälften av mjölken och rör om. Häll på andra hälften och rör igen, koka sedan upp långsamt och rör hela tiden tills krämen är len och har tjocknat. 





Bas till Tårtfyllning

0 Läs mer >>
 
 
Alternativ moussaka för den som inte gillar auberginer.
 

1,1 kg mjölig potatis
700 gram köttfärs
2 st gula lökar
2,5 dl tomatsås, tex Barilla pastasås
125 gram Mozarellaost
200 gram riven ost, tex prästost
timjan
svartpeppar
chilipeppar, Santa Maria
chilipowder, Santa Maria
salt
smör, till stekning

Bechamelsås
3 dl mjölk
2,5 dl mellangrädde
2 msk smör
2 msk vetemjöl
salt
svartpeppar
muskotnöt

 

Tillagning

Skala och skiva potatisen i ca 4 mm tjocka skivor. Hacka och stek löken i smör. Häll sedan ner köttfärsen. Rör om lätt. Krydda med salt och svartpeppar. Stek en stund utan att röra för mycket. Dra bort från värmen. Köttfärsen ska då fortfarande vara klumpig och ej helt tillagad.

Börja med bechamelsåsen. Smält smöret och tillsätt mjölet under omrörning. Tillsätt mjölken och grädden. Koka upp under omrörning. Tillsätt riven muskotnöt (ej för mycket) samt salt och peppar. Såsen blir ganska tunn. Ställ åt sidan. Skiva och hacka sedan mozzarellan. Riv osten separat.

Smöra en hög form på ca 23x30 cm. Lägg ett lager potatis i botten. Häll på hälften av köttfärsfyllningen. Krydda med chilipeppar och chilipulver. Klicka ut hälten av tomatsåsen med en sked. Fördela all mozzarella. Häll på en tredjedel av bechamelsåsen.

Fördela ut ett nytt lager potatisskivor. Salta lätt. Fördela resterande köttfärsfyllning. Krydda med chilipowder och timjan. Fördela tomatsås och därefter bechamelsås och hälften av den rivna osten. Avsluta med ett sista lager potatis, lite salt och bechamelsåsen som är kvar. Toppa med resterande del av den rivna osten.

Grädda mitt i ugnen i ca 180 grader i 60-70 minuter. Lägg eventuellt över en folie mot slutet om gratängen får för mycket färg.

 

Marias moussaka