1 Läs mer >>

Till julafton brukar vi planera maten tillsammans i familjen så att den passar alla. Mina barn är inte speciellt förtjusta i prinskorv och köttbullar eller sill och annan julmat så i år blev det en Köttbullemacka Mini till förrätt och baconlindad majskyckling med hasselbackspotatis mini med hemmagjort vitlökssmör, hemmagjord Rödvinssås samt en sallad och marinerade kalamataoliver. Vi hade även lite julskinka och laxrullar i mjukt tunnbröd med färskost på sambons önskemål. Till juldagen åt vi ett lite mer traditionellt julbord med släkten.

Majskycklingfiléerna skärs i 2 eller 3 avlånga bitar och lindas med bacon. Därefter steks de i smör på ganska hög värme. När alla är stekta läggs de på en plåt och får eftervärmas i ugnen. 

Kalamataoliverna marineras dagen innan i matolja och olivolja, Vegeta och timjan. 


Baconlindad Majskyckl...

0 Läs mer >>
 
På julafton i år blev det små köttbullemackor bland annat. Jag använde Kavring som jag tog ut rundlar av med hjälp av ett glas. Smör på brödet, sallad, rödbetssallad, tunnskivad smörgåsgurka, halverade småköttbullar, rödbetssallad igen och en liten köttbulle på toppen. =D Dessa småmackor passar även bra till barnen som inte äter sill på midsommar. 

Köttbullemacka Mini

0 Läs mer >>
 
Denna tårta är väldigt god och passar bra både till påsk, midsommar eller julbordet om man vill det. Fyllningen består av en Skagenröra och ägg. Jag fick smaka en liknande tårta med lax- och äggfyllning på kavringsbotten för något år sedan när grannarna kom över på besök. Detta receptet är en räkvariant istället och inspiration är hämtad från http://www.jennysmatblogg.nu/2014/04/10/rakcheesecake/ men jag har lagt till ägg i fyllningen och ändrat lite andra småsaker. 

Botten
155 g Kavring (Pågens är god tycker jag)
63 g smält smör

Fyllning
500 g stora räkor med skal, eller en burk Stora räkor i lag (420 g varav 240 g avrunnen vikt) separera ca 12 räkor tas ut senare till dekoration.
2 kokta ägg (jag kokar dem precis fasta, dvs inte så att gulan blir torr)
½ röd lök
(1-2 tsk  Löjrom eller finkornig röd Rom + eventuell mer till dekoration) Valfritt! 
150 g Philadelphia Naturell
1,1 dl Creme Fraiche
1½ msk majonäs
2 gelatinblad
2 msk dill, hackad
½-1 msk färskpressad citron
en liten nypa salt 
lite vitpeppar

Dekoration
2 ägg till dekoration
12 räkor eller så mkt du önskar
(lite Löjrom/finkornig Rom)
några dillkvistar
 
Ta ur räkorna ur frysen, men spara minst 12 st till dekoration, dessa tas fram så att de hinner tina i anslutning till serveringen/dekoration.

Koka äggen till fyllningen. Jag lägger ner äggen i kallt vatten och låter dem koka i ca 5 minuter, därefter ställer jag ner kastrullen i diskon, slår på ½ dl kallt vatten och låter dem efterdra i typ 3 min, häller på mer kallt vatten så att vattnet blir ljummet och låter dem efterdra några minuter till. Därefter spolar jag dem i kallt vatten. Innan skalning häller jag på ljummet vatten och knäcker äggen och låter dem ligga i ljumma vattnet någon minut innan jag skalar äggen.

Smält smöret. 
Dela Kavringskivorna i mindre bitar och mixa ihop i en matberedare. Tillsätt det smälta smöret. 
Tryck ut smulorna i en springform. Pressa ihop fyllningen med en sked så att botten blir slät och fin. (19 cm är lagom, tar du en större behövs troligen lite mer Kavringbotten)

Skala räkorna till fyllningen när de tinat och dela dem sedan i mindre bitar. 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. 
Finhacka rödlöken.
Hacka äggen i mindre bitar. 
Hacka dillen. 
Rör Philadelphian mjuk och tillsätt Creme Fraichen. 
Rör ner hackade räkor, ägg, hackad dill, citronsaft och smaka av med salt och peppar. 
 
Krama ur gelatinbladen och häll i en kastrull, smält på svag värme. 
Häll ner det smälta gelatinet i en tunn stråle i skagenfyllningen under omrörning. (Här är det bra om man är 2, en som rör och en som häller)
Häll fyllningen på Kavringbotten och ställ kallt i några timmar. 
 
Dekorera tårtan innan servering med räkorna, äggbitar och dillkvistar, samt rom om man gillar det. 
 
 
 
 
I senaste tårtan skippade jag löjrommen då inte alla gillar det.  Tårtan innan dekoration. Hann tyvärr inte ta någon bild på den dekorerade tårtan. 

Lyxig Räktårta

0 Läs mer >>
 
 
Till julen brukar jag göra bland annat cheesecake i minibitar med röd körsbärsglasyr. Den här gången blev det en glutenfri variant. Denna cheesecake ger ca 35 minibitar med måtten 3,5 x 3,5 cm ca och det blir perfekt när man bara vill ha något litet till fikat efter julmaten. Glasyren kan man göra med lingon om man gillar det. Fördelen med fyllningen i den här cheesecaken är att den inte blir grynig, smetanan och Creme Fraichen ger en lenare och lyxigare struktur, den påminner om en blandning mellan cheesecake och panna cotta. Eftersom den är lite mäktigare en en vanlig cheesecake görs den ganska platt och serveras i småbitar vilket känns lite delikat också. 
 
210 g glutenfria kakor, jag använde Semper, hälften kolakakor och hälften Digestive
100 g smör
½ krm salt
½ krm kanel
1 msk florsocker
 
200 g Philadelphiaost
2 dl smetana
1 dl creme fraiche
1,3 dl kondenserad mjölk
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
 
1/3 dl körbärssirap från Towicz eller körsbärssaft
2 dl körsbärssås, silad (jag använde Skælskør Körsbärssås, brukar finnas i glasshyllan)
½ dl vit sirap
3 gelatinblad
 
Mixa ihop ingredienserna till pajbotten i en matberedare. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en rektangulär form. Jag använde en form på 21x25 cm. Häll degen/smulorna i formen och tryck ut med en sked. Tillaga i 200 grader. Sänk värmen när du ställer in formen i ugnen till 175 grader. Grädda botten gyllengul.
 
Rör osten, smetanan och creme fraichen mjuk. Tillsätt kondenserade mjölken och vaniljsockret och rör sist i äggen. Häll ovanpå pajbotten. Grädda i 125 grader tills fyllningen stannat. Ställ kallt. 
 
Blötlägg 3 gelatinblad i kallt vatten. Värm upp körsbärssirap, körsbärssås och sirap. Ta av från värmen. Tillsätt ett gelatinblad i taget och rör om. Häll ovanpå den kalla cheesecaken. Låt stelna och dela i mindre bitar. Denna cheesecake delade jag i 35 minibitar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Glutenfri Julcheeseca...

0 Läs mer >>
 
Uppdatering: Rekommenderar att man följer receptet i länken istället då dessa blev lite torra och kristalliga efter de små misstagen jag gjorde. 

Idag gjorde jag min juliga Körsbärscheesecake i Minibitar och fick över kondenserad mjölk och häromdagen gjorde jag min Julpraliner och fick lite choklad över, så jag passade då på att göra lite BailyesFudge efter recept som jag hittade här -> 
http://www.mytaste.se/click/index/213392975/helluspyssel.blogg.se. Jag använde dock en blandning ljus choklad och mellanmörk choklad och halverade receptet.  I recept jag testade står det att man ska ha smör i beskrivningen men det finns inte med bland ingredienserna, så jag missade därför att ha smör i. Jag tror att det ska vara 50 g smör till måtten nedan. Jag tror att orginalreceptet finns här ->
http://tidningenhembakat.se/bloggar/brodklaras-paraply/chokladfudge-med-baileys/

Dessutom orkade jag inte läsa igenom hela receptet så jag missade att chokladen och Baileysen skulle i på slutet, vilket gjorde mig lite besviken, men som tur var blev de väldigt goda ändå. =).  Är lite nyfiken på hur det riktiga receptet hade blivit, så jag får väl prova det snart. Jag valde att toppa mina fudge med flingsalt som får smakerna att framträda mer. 
 
½ burk sötad kondenserad mjölk
1,3 dl g strösocker
1 msk glukossirap
75 g mellanmörk choklad (blandning 1/3 mörk, 2/3 ljus)
1/4 dl Baileys
(50 g smör, stod inte med i det recept jag använde, men ska ingå i repcetet egentligen)
+ flingsalt
 
Klä en form, jag tog en matlåda ca 12x15 cm.
Häll ner alla ingedienser utom flingsalt i en kastrull och sjud på medelvärme till ca 110 grader. (rör noga hela tiden)
Häll ner i formen och strö över flingsalt. Låt stå kallt i 1 timme och skär sedan upp i bitar. Skölj av kniven mellan snitten. 
 
 

BaileysFudge

0 Läs mer >>
 
Struket recept.  
Gjorde lite pepparkaka idag. Tyvärr blev jag inte nöjd med själva kakan, smakerna i kakan blev bra, men tyvärr blev den torr, kanske råkade övergrädda den, vet inte, men nästa gång blir det ett helt annat recept. Frostingen blir härligt vit och stelnar till lite på ytan vilket jag precis vad jag var ute efter. Den är dock ganska söt, så man ska inte breda på lika mkt som med vanlig Philadelphiafrosting. 
 
100 g fint rivna morötter (ca 2 dl)
4 ägg
2,5 dl farinsocker
1 dl socker
1½ tsk mald nejlika
2 tsk mald ingefära
3½ tsk kanel
½ krm mortlad svartpeppar
1 dl matolja
1 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 krm salt
 
Frostig Philadelphiaglasyr
190 g Philadelphia
6,5 dl florsocker
½ tsk vaniljsocker
 
Torkade tranbär
(Dulce de Leche)
 
Vispa upp ägg och sockersorterna. Blanda ner alla andra ingredienser och vispa ihop till en smet. Häll i en långpanna eller gör muffinsar. Jag gräddade min långpannekaka i ca 20 min. Känn med sticka och ta ut när kakan/muffinarna är klara. Låt svalna. 
 
Vispa ihop glasyren med elvisp. Fyll muffinsarna eller kakan genom att göra små hål som fylls med dulce de leche. Se bilderna. Glasera kakan/muffinsarna och toppa med hackad torkad frukt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Skriver ner receptet som jag tänkte prova på kakan nästa gång eventuellt, denna är lite kompakt och väldigt saftig:
 
3½ dl farinsocker 
2 ägg 
3 dl gräddfil
½ dl grädde 40 %
4,3 dl vetemjöl 
2 tsk mald nejlika
2,5 tsk mald ingefära
4,5 tsk mald kanel
1 msk bakpulver 
1 krm salt 

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman sockersorterna kanel och salt och ställ åt sidan. 
Smöra och bröa eller kokos:a en 1 ½ liters form. 
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. 

Vispa ägg och socker luftigt. Rör,kryddorna, gräddfil och grädde. Häll ner mjölblandningen. 

Baka i ugnen ca 45 minuter. Testa med en sticka om kakan är färdig. Kakan ska precis vara klar och får inte övergräddas, då blir den inte lika saftig. 
 
 
******************** 
 
Här är en annan variant utan ägg som tydligen ska bli lite kompakt och saftig, låter inte fel!  Kanske provar den! Hittade receptet här http://jessicaklinte.blogg.se/2016/december/alskade-janet.html

Mjuk pepparkaka med lingon

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 3 dl socker
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk ingefära
  • 2 tsk nejlikor
  • 100 gr smör
  • 1,5 dl lingonsylt
  • 3 dl mjölk

Blanda de torra ingredienserna, smält smöret och låt svalna lite. Blanda ihop alla ingredienser till en smet. Smörj och bröa en avlång form (1,5-2 liter) och häll smeten i formen. Grädda i 175 grader, runt en halvtimme. I ärlighetens namn glömde jag kolla tiden i ugnen så tiden är en kvalificerat gissning. Stjälp upp kakan och låt svalna under formen.

 

Mjuk Pepparkaka med F...

0 Läs mer >>
 
Julkänslan infinner sig direkt när man känner doften av dessa cupcakes. Jag blev så sugen på att testa att baka dessa efter att ha fikat med min dotter, hennes kompis och mamma på Espresso House. Jag brukar inte bli imponerad av muffins, men de vi åt där var mjuka, fluffiga, smakliga och bara jättegoda. Här var mitt försök att göra något liknande. Nästa gång skippar jag kardemumma och har jag lite mer kanel samt tillsätter även lite olja utöver flytande margarin för lite saftigare muffins. Kanske även har lite mer farinsocker, typ ökar på 1 dl. Jag valde att göra en MarängPhiladelphiafrosting för att få frostingen mer vit. Tycker det är snyggt och påminner om snö lite grann. =) Den som EspressoHouse har innehåller nog mest Florsocker och Philadelphia och är mkt sötare. 
 
Receptet nedan är det jag gjorde och gav ca 20 normalstora cupcakes
 
Pepparkaka
4 ägg
1½ dl farinsocker
2 dl socker
4 1/4 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2½ tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 dl flytande Milda
1½ dl mjölk
 
Vispa ägg och socker luftigt. Blanda alla torra ingedienser i en bunke. Häll ner detta med flytande margarinet och mjölken och rör ihop. Häll upp i normalstora muffinsformar så att smeten når halva formen eller lite ovanför det. Använd gärna en muffinsplåt som du ställer pappersformarna i innan du häller upp smeten, så håller muffinsarna formen bättre. Sätt in i ugnen som är 225 grader, sänk värmen direkt till ca 180 grader och grädda i ca 12 minuter eller tills provsticka känns torr. 
 
Frosting
1 äggvita
0,6 dl socker
1 dl Philadelphia
2 dl florsocker
1 krm vaniljsocker
+ valfri dekoration tex Lingonsylt
 
Sätt äggvita och socker i en skål i hårdplast, typ Margareteskål, som får plats över en kastrull. Häll vatten i kastrullen och koka upp. Sätt skålen med äggvitor och socket över och rör med en slickepott konstant tills allt socket har löst upp sig. Ta bort från värmen och vispa med elvisp på medelhastighet tills marängen är kall och det bildas styva toppar av marängen.
 
Ställ marängen kallt en stund. Vispa Philadelhia med florsocker slätt. Tillsätt marängsmeten lite i taget och vispa ihop till en slät kräm. Bred frostingen på Cupcakesen och dekorera på valfritt sätt. Här har jag lagt på lite lingonsylt. 
 
Jag gillar Philadelhiafrostning, men eftersom den ofta blir lite gulaktig i färgen späder jag ut den med Mjuk marängfrosting. Då får du en härligt vit och krämig glasyr. 
 
 
 
 



Här är 2 alternativa frostings som är lite enklare att göra. Har dock inte testat dem. Hämtade från Dr. Oetkers hemsida: 
 
Vaniljfrosting
Ingredienser
4 dl florsocker
1/2 - 1 tsk. Dr. Oetker Vaniljarom
75 g smör
Ca. 2 msk mjölk
Ev. Dr. Oetker hushållsfärg

Gör så här: 
Blanda vaniljarom och florsocker. Smula ned smöret i blandningen. Vispa med elvisp på låg hastighet och tillsätt mjölken lite i taget. Vispa på hög hastighet 5 minuter.

Royal icing 
Ingredienser
4 äggvitor
2 tsk citronsaft
5,5 dl florsocker
Ev. Dr. Oetker hushållsfärg

Gör så här
Vispa ihop äggvitor och citronsaft. Tillsätt ev hushållsfärg och florsocker. Rör samman till en slät smet. Denna icing bör användas strax efter att den gjorts, annars bör den förvaras i lufttät behållare. Glasyren blir hård om den utsätts för luft.
 
 
 
 
 

Julcupcakes test