Marias rödvinssås

Det doftar alldeles underbart när man kokar en rödvinssås. Grunderna till denna sås fick jag lära mig att fixa på en jobbkickoff där vi fick laga en trerättersmiddag där riktiga kockar assisterade oss tävlande. Den här såsen är underbart god till kött eller kycklingrätter. Det enda dåliga med denna sås är att du aldrig kommer bli nöjd med någon annan sås du smakar på tex restaurang. 😁
ca 3,5 dl vatten
ca 3,5 dl rött vin
1½ kalvbuljongtärning eller motsvarande mängd fondkoncentrat
1 stor morot, i bitar
5 små steklökar eller en liten gul lök delad i klyftor
3/4 tsk kinesisk soja
½ msk tomatpuré
Lite chili flakes el chilipulver
svartpeppar
ca 3,5 dl rött vin
1½ kalvbuljongtärning eller motsvarande mängd fondkoncentrat
1 stor morot, i bitar
5 små steklökar eller en liten gul lök delad i klyftor
3/4 tsk kinesisk soja
½ msk tomatpuré
Lite chili flakes el chilipulver
svartpeppar
färsk timjan, några kvistar
0.75 dl portvin
maizenaredning
smör till stekning
Stek lökarna i halvor i smör en kort stund. Häll på vatten, rött vin, soja, tomatpuré, morotsbitarna och kryddorna samt buljongen/fonden. Koka på svag värme i ca 1 h. Sila av och häll vätskan i en kastrull, fyll på med portvin. Koka en stund till och red av med maizena.
0.75 dl portvin
maizenaredning
smör till stekning
Stek lökarna i halvor i smör en kort stund. Häll på vatten, rött vin, soja, tomatpuré, morotsbitarna och kryddorna samt buljongen/fonden. Koka på svag värme i ca 1 h. Sila av och häll vätskan i en kastrull, fyll på med portvin. Koka en stund till och red av med maizena.


Ecoltura, Valpolicella Ripasso blir också väldigt bra i denna sås, alternativt Castelforte Appassimento.