1 Läs mer >>
 
Jag har ett doftljus med doften Pain Au Raisin. De senaste dagarna när jag har suttit i soffan och känt doften av paketet med värmeljusen har jag suttit och fantiserat om olika bakverk. Detta resulterade i att jag idag blev tvungen att baka lite Wienersnäckor med mandelmassa, vaniljkräm och russin. Jag tillsatte en liten gnutta kanel och kokos i mina snäckor då jag tyckte mig identifiera dessa dofter i mina doftljus. Flingsaltet använder jag för att få en spännande brytning och den köpta smördegen är inte sötad därför penslar jag den med sockerlag. Jag har aldrig ätit en Pan Au Raisin tidigare och vet inte om de görs med någon form av briochédeg eller smördeg, men kan medddela att dessa blev sjukt goda. Som en blandning mellan Wienerbröd, Baklava och äppelstrudel fast utan äpplen.

Hade egentligen velat ha snäckorna lite större från början, men när de är små blir de lite mer delikata och man kan ta två, för en räcker inte!
😍

Nästa gång kanske jag ska prova att göra egen smördeg då jag aldrig provat det och det ska tydligen inte vara speciellt svårt, detta då jag upplevde att denna deg inte puffade upp sig som jag hade tänkte, speciellt i mitten, trots att de gräddades väldigt länge. Kanske berodde det på att jag hade så stor mängd fyllning. 

 
Jag frös in bullarna i en papppåse och tinade dem och körde dem sedan ett par minuter i min micro på grilläge utan någon microeffekt. Det går också att värma dem i ugn på 200 grader i några minuter.

Ger 16 små wienersnäckor


1 pkt frysta smördegsplattor(4-pack) tex Coops som är gjord på riktigt smör! Ska prova ett annat märke nästa gång eller göra egen smördeg.
1 påse Ekströms Vaniljsås + mjölk
ca 100 g riven mandelmassa
ca 5 msk Rom-Russin
lite riven kokos (valfritt)
jättelite kanel
flingsalt

ca 1 dl strösocker
ca ½ dl vatten
Kokas upp, låt svalna pensla bullarna när de tas ut

Sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp sockret med vatten. Låt svalna. 
Blanda vaniljsåspulvret med mjölk så att det blir en tjock vaniljkräm. Låt vila.
Tina upp degen. Kavla ut lätt. Bred på vaniljkräm och riv på mandelmassa. Strö på russin samt en liten gnutta kanel samt kokos om du önskar. Rulla ihop på längden och dela rullen i 4 delar. 
Ställ bullarna i bullformar. Sänk värmen till 175 grader och sätt på varmluft. Jag gräddade mina högt upp och täckte med folie mot slutet. Jag ställde in en plåt i ugnen under plåten med bullar när de började få för mkt färg på undersidan. Detta kanske bidrog till att det tog lång tid för bullarna att gräddas i mitten. 

Att göra nästa gång: 
Peta ner russinen i bullen innan gräddning. 
Grädda ganska högt upp i ugnen utan varmluft.
Ha 225 grader när bullarna ställs in. Sänk till 150 direkt. Lägg på folie mot slutet. 
Prova annan smördeg. 
 
 
Eftersom jag får ganska månyţga idéer på bakverk, så har jag börjat att snabbskissa upp dem. =) 
 

    
 
  
 
  
 
 

Pain Au Raisin

0 Läs mer >>
 
När körsbären i trädgården blivit uppätna får man nöja sig med en konserverad variant. Köpte 2 olika varianter i England, en med ljus surkörsbär och en med mörka körsbär. Idag provade vi minipajerna av de ljusa körsbären som inte är lika söta. Receptet räckte till 10 minipajer och en mellanstor paj i springform på 15 cm. Denna kakdegen är supergod och smdig att arbeta med. En viktig faktor för att få degen god är att pajdegen ska gräddas ganska länge, så att mjölsmaken försvinner, samt att smöret vid en högre temperatur karamelliseras med sockret, det ger en väldigt god arom. 
 

2 burkar Körsbärsfylling på burk (sötad och redd), går även bra att koka upp körsbär med socker och reda av med maizena eller potatismjöl. Låt fyllningen svalna helt. 

Supergod Mördeg
6 2/3 dl vetemjöl
1,5 krm salt
1,3 dl socker
290 g smör
1 stort ägg
ca 3 tsk vatten

Häll alla ingredienser utom vattnet i en matberedare. Mixa ihop och tillsätt vattnet mot slutet för att degen ska gå ihop. Mixa tills degen blir en enhetlig deg. Om mixern inte är så stor kan man behöva välta ut degen i en bunke och trycka ihop degen där. Ställ kallt i minst 30 minuter. 


Mandelkräm
70 g smör, rumsvarmt
200 gr mandelmassa
2 msk mjöl
1 ägg
ca 5 droppar mandelessens, ej bittermandel, då den är för stark.

Vispa smöret mjukt. Riv ner mandelmassan och tillsätt mjölet och vispa. Tillsätt ägg och vispa. 

Mandelspån
florsocker
en knivsudd vaniljsocker 

Kavla ut degen på lätt mjölat bord, om du ska göra små pajer, använd ett glas för att ta ut rundlar, rundlarna ska vara något större än formen så att det räcker till kanter. Lägg ner pajskalen i en muffinsplåten och forma till.  Om du ska använda en större form, gör motsvarande och ta ut en cirkel några cm större än bottendiametern, så att det räcker till en kant också. Lägg på ett lager med mandelkräm. Därefter körsbär och toppa sist med strimlor av pajdeg samt flagad mandel. Grädda i 200 grader varmluft. Sänk värmen till 175 grader mot slutet. Låt pajerna svalna. Pudra med florsocker blandat med lite vanilj innan servering. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Den stora pajen innehåller lite mer körsbär än de små. 
 

Körsbär&Mandelpajer

0 Läs mer >>
 
Utkast!


1 pkt smördeg 

Fyllning 1 
2½ tsk maizena + vatten
2,5 dl jorgubbar och hallon (50/50)
0,6 dl strösocker
1 krm vaniljsocker

Koka upp frukt med socker, tillsätt maizena utrörd i vatten. Koka upp och rör till en fast kräm. Rör ner vaniljsocker. Låt svalna helt. 

Fyllning 2
0,75 tsk vaniljsocker
skal av ½ citron
140 g Philaldelphia
0,6 dl florsocker

+ Florsocker att pudra på

200 grader varmluft 

Wienerlängd med Fanta...

0 Läs mer >>
 
 
För en himla massa år sedan åt jag en pastarätt som kallades Delizie på en liten restaurang, det var små stående pastastubbar fyllda med kokt skinka, skivad zucchini och ost, stubbarna stod i en tomatsås. Det var en av de godare rätterna jag hade ätit på länge. Jag har gjort rätten några gånger hemma och den är riktigt delikat. Idag gjorde jag en variant med lasagneplattor istället, det blir som en blandning mellan lasagne och den ursprunliga rätten. Skillnaden från den vanliga lasagnen är att det är mindre sås inuti lasagnen och fyllningen kommer fram mer. Såsen ligger i stället i botten och på toppen. Dessutom är det lite kul att servera pastarätter i lite annorlunda former. 


225 g skinka, tunnskivad

3 st normalstora gröna Zucchini
olivolja till stekning
Emmentalerost, ca 250 g, fast jag använder hushållsost, då jag inte gillar Emmentalerost.
timjan
Vegeta
lökpulver
1 pkt Lasagneplattor

Bechamelsås
8 dl mjölk
knapp 2½ msk smör

knappt 2½ msk vetemjöl
½ dl Creme Fraiche (el motsvarande mängd grädde eller mjölk, råkade ha det hemma)
1 dl grädde
lite vitpeppar
salt efter smak

lite finriven muskot

Tomatsås (eventuellt blir det ca 1- 1½  dl tomatsås över av detta recept): 
2 små gula lökar
smör
2 burkar krossade tomater, gärna märket Mutti
ca 1,5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärning
1½ msk tomatpuré, gärna märket Mutti
1 tsk socker
svartpeppar
färsk basilika, efter smak
1 msk olivolja
2 klyftor vitlök
lite maizenaredning
 

Dag 1

Bechamelsåsensåsen
Smält smör. Rör ner mjölet och rör om. Tillsätt mjölken lite i taget och tillsätt sedan övriga ingredienser. Såsen ska vara som filmjölk i konsistensen.

Tomatsåsen
Hacka och stek löken gyllengul i smör. Hacka lite basilika. Tillsätt alla ingredienser utom maizenan. Låt såsen puttra på svag värme i 20-30 minuter. Såsen får inte koka för hårt! Tillsätt lite maizenaredning på slutet och koka upp tills såsen tjocknat. 

Beredning Lasagne  
Häll ett tjockt lager Bechamelsås i botten på en form, jag använde en hög form på 22x43 cm. Lägg lasagneplattor på såsen, plattorna behöver inte gå ända till kanten då tomatsåsen ska hällas där. Häll sedan ett mkt tunnt lager vit sås, lägg på ostskivor, skinkskivor och sist zucchiniskivor. Fortsätt med ett nytt lager lasagneplattor osv, upprepa 3-4 ggr. Toppa med lasagneplattor och resterande vit sås samt klicka ut hälften av tomtatsåsen ovanpå och längst kanterna, spara resterande sås till serveringen. Grädda i 175 grader ca 1 h. Låt lasagnen svalna och ställ i kylen till nästa dag. 

Dag 2
Värm tomatsåsen på svag värme. 
Skär lasagnen i fyrkantiga bitar och ställ ett antal bitar i ett fat. Värm i 300 grader i mictron, ca 2 minuter. 
Servera med tomatsåsen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Såsen under eller ovanpå, man gör som man vill, min sambo serverade såsen ovanpå. =) 

Lasagnini med skinka ...